Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Artikel door: Roy van Wensen - 12 reacties

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun rekeningen. Dat is ook niet gek, want alles wordt duurder. Denk aan de boodschappen, energie en woonlasten.

Nu blijkt ook de zorgpremie fors omhoog te gaan in 2023. Zorgwijzer verwacht dat steeds meer Nederlanders door de hoge zorgkosten noodgedwongen moeten bezuinigen op hun zorgverzekering, maar daarmee ook op hun gezondheid. 

Ruim 100 euro erbij

In de Miljoenennota wordt rekening gehouden met een stijging van 135 euro voor de basisverzekering. En dinsdag blijkt de premie van DSW 117 euro hoger uit te vallen in 2023. Het gaat om grootste premiestijging ooit bij de Schiedamse verzekeraar.

Het is de verwachting dat andere ziektekostenverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen. De reserves die verzekeraars hebben, is beperkt. Tevens worden collectieve kortingen op de basisverzekering, bijvoorbeeld op de gemeentepolis of verzekering via de patiëntenvereniging, afgeschaft.

Noodgedwongen bezuiniging

Door de fors hogere premie komt de betaalbaarheid van de zorgverzekering verder in het geding.

Zorgwijzer verwacht dat steeds meer Nederlanders door de hoge zorgkosten noodgedwongen moeten bezuinigen op hun zorgverzekering, maar daarmee ook op hun gezondheid. 

“Een zorgelijke ontwikkeling”, stelt Koen Kuijper van deze site.

Als je het financieel zwaar hebt, ben je eerder geneigd om de aanvullende verzekering voor de tandarts of fysiotherapie uit je pakket te schrappen. Anderen verhogen hun eigen risico of nemen een polis met beperkte zorgkeuze, terwijl dat helemaal niet verstandig is.

Koen Kuijper (zorgexpert)

Het aantal verzekerden met een aanvullende verzekering is in 2022 al met bijna 1,5 procentpunt gezakt. Dat zijn zo’n 250.000 verzekerden minder dan het jaar ervoor. De verwachting is dat in 2023 verder zal dalen, vanwege de hoge kosten.

Zorg mijden

Het gevaar van zorgmijding neemt toe, denkt Zorgwijzer. Zorgmijding houdt in dat iemand er bewust voor kiest om niet langs een arts, therapeut of tandarts gaat, om zo kosten te besparen.

Kuijper is daarover duidelijk:

Mensen zitten financieel in het nauw, maar zorg vermijden is nooit een goed idee. Uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee. En dan heb ik het niet alleen over je gezondheid, maar ook over je portemonnee. Uitstellen van zorg leidt namelijk meestal tot hogere zorgkosten in de toekomst.

Koen Kuijper (zorgexpert)

Gelukkig zijn er veel zorgkosten waarover je geen eigen risico betaalt, zoals de huisarts, huisartsenpost verloskundige zorg binnen de keten, zoals voor diabetes- en COPD-patiënten.

Sommige verzekeraars rekenen ook geen eigen risico voor bepaalde zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen.

Gespreid betalen en betalingsregeling

Daarnaast is het bij alle verzekeraars mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen, zodat je niet in één keer een groot bedrag kwijt bent.

Voor mensen die de rekeningen echt niet kunnen betalen, is het ook nog mogelijk een betalingsregeling te treffen.

Zorgtoeslag is er niet voor iedereen

Een positief punt is dat de zorgtoeslag het komende jaar flink omhoog gaat voor de laagste inkomens. Een alleenstaande kan volgens de Miljoenennota rekenen op maximaal 154 euro in de maand. Een gezin krijgt zo’n 264 euro maandelijks. Een forse verhoging ten opzichte van 2022.

Maar aan die hoge toeslagen heeft een enorme groep modale en middeninkomens helemaal niets. Zij komen niet (of nauwelijks) in aanmerking voor zorgtoeslag, maar hebben wel te maken met de steeds duurdere zorgverzekering en andere kostenstijgingen.

De overheid geeft aan dat er volgend jaar een grotere groep is die in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Desondanks houden veel huishoudens hun hart vast.

12 reacties

 • KKees S.

  Dat die Koen Kuijper hierboven zegt ‘dat je geen zorg moet mijden’ zegt al dat hij best verdient en geen idee heeft hoe arme mensen leven. Mijn tandarts maakt bij de gebitscontrole automatisch röntgenfoto’s van mijn kiezen. Helemaal niet nodig natuurlijk maar 20 euro een beetje ophogen kan geen kwaad, ze werkt maar drie dagen.
  Dan ben ik i.p.v. die net op te brengen 20 euro gebitscontrolekosten dus bijna 60 euro kwijt! Dat zijn mijn boodschappen voor anderhalve week.
  (Ik moet heel zuinig leven zodat ik internet kan houden)

  Best cynisch dat een ‘zorgexpert’ geen idee heeft waarover hij praat.

 • SSilvia

  Die verplichte verzekering is een strop. Ik heb de laagst mogelijke premie met het hoogst mogelijke eigen risico. Dan wordt er nooit wat vergoed. Ik ben een zorgmijder omdat ik het niet kan betalen omdat ik familie moet onderhouden dus al teveel andere kosten heb.
  Wat ik betaal is dus alleen maar zodat degenen die wel premie en een aanvullende verzekering kunnen betalen hun kosten wél vergoed krijgen.
  Ze moeten die verplichte basisverzekering pure basic maken. Voor ziekenhuiskosten en fysiotherapie. De rest is onnodig.

  • BBas

   @Silvia ben je niet bang dat je volgend jaar onderverzekerd bent dan? Of kun je het financieel oplossen mocht je echt medische kosten hebben buiten je basispakket om? Zelf vind ik dat wel spannend.

  • SSilvia

   @Bas
   Ja het is een ramp. Want ik ben volgens mij ziek, kanker lijkt het, ook omdat ik zo gierend snel afval en bloed poep, maar naar de dokter hoef ik niet te gaan omdat ik de kosten die zouden volgen na het huisartsenbezoek toch niet kan betalen. Het bloedonderzoek al niet eens. Daaraan ben je zomaar meer dan 100 euro kwijt. Dan moet je nog naar het ziekenhuis reizen (is ver) en daar is allemaal geen geld voor.
   Daarbij komt nog dat ze je tóch niet helpen. Ik hoor bij de onderkant van de samenleving en die wordt sinds een jaar of zeven gewoon niet meer geholpen. Dat zie ik ook bij kennissen, buren en collega’s die in dezelfde lage kaste zitten. Veel mensen zijn al chronisch ziek geworden of gestorven door het onthouden van hulp door artsen. Wij zijn van het verkeerde soort blijkbaar.

 • LLenny zoals

  Er word geschreven dat ketenzorg zoals copd en diabetisch niets kost nou fout als je huisarts niet in de ketenzorg zit ben je de klos. En huisartsenzorg is gratis maar je kunt amper een afspraak maken

  • SSilvia

   @Lenny zoals

   dat is ook mijn ondervinding. Huisartszorg is helemaal niet gratis, want je kunt geen afspraak maken, ze helpen je gewoonweg niet. Daarom worden er hier in de regio ook zoveel mensen chronisch ziek en gaan er hier ook zoveel mensen dood aan verwaarlozing door de huisarts.

   Toen ik glas in mijn oog kreeg tijdens mijn werk wilde de huisarts(en) niet eens helpen. Ga maar naar de opticiën werd me op hondse toon gezegd door de assistente.
   Daar bleek dat het glas al in mijn oog vastgegroeid. Het is nooit meer echt goed gekomen met mijn oog.

  • AAxel

   @Lenny zoals
   Lenny voor ketenzorg beuren artsen plus minus 400 euro per jaar, bloedonderzoeken eigen rekening en de rest schaf maar af deze zorgstelt niets voor

 • PP Packbier

  Esmeralda,dit is eens te meer een reden om weer terug te schakelen naar het gewone ziekenfonds en weg met die te dure geldverslindende zorgmanagers,waarvan de zakken en bankrekeningen steeds verder uitpuilen

  • EEugénie

   @P Packbier
   Niet alleen de dure geldverslindende zorgmanagers maar ook de Kabinet-Rutte en de coalitie !

 • EEsmeralda

  Ik kan me nog herinneren dat een groot deel van Nederland het aantal IC bedden fors wilde verhogen en de zorgmedewerkers 10% salarisverhoging gunde. Heeft niemand er dan aan gedacht dat de rekening bij de premie betalen zou komen te liggen? Of dacht men dat de managers en directeuren zelf 60% van hun salaris vrijwillig zouden inleveren om dat te financieren?

  • PPierre

   @Esmeralda
   Je hebt gelijk.Van de managers hoef je niets te.verwachten.Die hebben het te druk met het spekken van hun eigen bankrekening.Het is inmiddels bewezen dat de marktwerking alleen ten goede komt van politiek en graaiende managers

 • AAnders

  Dit is al jaren aan de hand, al betreft het nu een grotere groep. Omzetting van het eigen risico naar een no-claim korting zou al een goede eerste stap zijn.
  Ook het aan het licht houden van wat volgens de overheid ‘noodzakelijke’ zorg wordt genoemd. In mijn mening valt hier veel meer onder dan wat nu volgens het basispakket wordt vergoed.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.