Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Zorgverzekering fors duurder, zorgmijding ligt op de loer

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun rekeningen. Dat is ook niet gek, want alles wordt duurder. Denk aan de boodschappen, energie en woonlasten.

Nu blijkt ook de zorgpremie fors omhoog te gaan in 2023. Zorgwijzer verwacht dat steeds meer Nederlanders door de hoge zorgkosten noodgedwongen moeten bezuinigen op hun zorgverzekering, maar daarmee ook op hun gezondheid. 

Ruim 100 euro erbij

In de Miljoenennota wordt rekening gehouden met een stijging van 135 euro voor de basisverzekering. En dinsdag blijkt de premie van DSW 117 euro hoger uit te vallen in 2023. Het gaat om grootste premiestijging ooit bij de Schiedamse verzekeraar.

Het is de verwachting dat andere ziektekostenverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen. De reserves die verzekeraars hebben, is beperkt. Tevens worden collectieve kortingen op de basisverzekering, bijvoorbeeld op de gemeentepolis of verzekering via de patiëntenvereniging, afgeschaft.

Noodgedwongen bezuiniging

Door de fors hogere premie komt de betaalbaarheid van de zorgverzekering verder in het geding.

Zorgwijzer verwacht dat steeds meer Nederlanders door de hoge zorgkosten noodgedwongen moeten bezuinigen op hun zorgverzekering, maar daarmee ook op hun gezondheid. 

“Een zorgelijke ontwikkeling”, stelt Koen Kuijper van deze site.

Als je het financieel zwaar hebt, ben je eerder geneigd om de aanvullende verzekering voor de tandarts of fysiotherapie uit je pakket te schrappen. Anderen verhogen hun eigen risico of nemen een polis met beperkte zorgkeuze, terwijl dat helemaal niet verstandig is.

Koen Kuijper (zorgexpert)

Het aantal verzekerden met een aanvullende verzekering is in 2022 al met bijna 1,5 procentpunt gezakt. Dat zijn zo’n 250.000 verzekerden minder dan het jaar ervoor. De verwachting is dat in 2023 verder zal dalen, vanwege de hoge kosten.

Zorg mijden

Het gevaar van zorgmijding neemt toe, denkt Zorgwijzer. Zorgmijding houdt in dat iemand er bewust voor kiest om niet langs een arts, therapeut of tandarts gaat, om zo kosten te besparen.

Kuijper is daarover duidelijk:

Mensen zitten financieel in het nauw, maar zorg vermijden is nooit een goed idee. Uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee. En dan heb ik het niet alleen over je gezondheid, maar ook over je portemonnee. Uitstellen van zorg leidt namelijk meestal tot hogere zorgkosten in de toekomst.

Koen Kuijper (zorgexpert)

Gelukkig zijn er veel zorgkosten waarover je geen eigen risico betaalt, zoals de huisarts, huisartsenpost verloskundige zorg binnen de keten, zoals voor diabetes- en COPD-patiënten.

Sommige verzekeraars rekenen ook geen eigen risico voor bepaalde zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen.

Gespreid betalen en betalingsregeling

Daarnaast is het bij alle verzekeraars mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen, zodat je niet in één keer een groot bedrag kwijt bent.

Voor mensen die de rekeningen echt niet kunnen betalen, is het ook nog mogelijk een betalingsregeling te treffen.

Zorgtoeslag is er niet voor iedereen

Een positief punt is dat de zorgtoeslag het komende jaar flink omhoog gaat voor de laagste inkomens. Een alleenstaande kan volgens de Miljoenennota rekenen op maximaal 154 euro in de maand. Een gezin krijgt zo’n 264 euro maandelijks. Een forse verhoging ten opzichte van 2022.

Maar aan die hoge toeslagen heeft een enorme groep modale en middeninkomens helemaal niets. Zij komen niet (of nauwelijks) in aanmerking voor zorgtoeslag, maar hebben wel te maken met de steeds duurdere zorgverzekering en andere kostenstijgingen.

De overheid geeft aan dat er volgend jaar een grotere groep is die in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Desondanks houden veel huishoudens hun hart vast.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.