Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand

Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand

Artikel door: Koen Kuijper - 9 reacties

Zorgverzekering niet meer stopgezet bij premieachterstand

Het is sinds begin dit jaar niet meer mogelijk dat je zorgverzekering wordt stopgezet na een betalingsachterstand van de zorgpremie.

Alle zorgverzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat de basisverzekering niet wordt beëindigd als iemand zijn of haar zorgpremie niet betaalde. Je blijft dus gewoon verzekerd als je het nalaat om je premie op tijd te betalen. Dit geldt echter niet voor aanvullende- en tandartsverzekeringen.

Laatste zorgverzekeraar

De laatste zorgverzekeraar die de basisverzekering van niet betalende klanten nog wel stopzette, was ONVZ en diens onderliggende labels PNOzorg, VvAA en Jaaah.

Voor 1 januari 2022 werd de basispolis van ONVZ beëindigd als je je premie niet betaalde. Dit gebeurt nu dus niet meer. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben nu hetzelfde beleid.

Aanmelding CAK

Wel zal de zorgverzekeraar je na een betalingsachterstand van circa zes maanden aanmelden onder de wanbetalersregeling via het CAK.

Dit heeft een aantal vervelende gevolgen, waaronder:

 • Opzegging van aanvullende verzekeringen
 • Het betalen van een fors hogere, bestuursrechtelijke premie van 152,20 euro per maand
 • Beslaglegging op inkomen, uitkering of pensioen
 • Het ontzeggen van de mogelijkheid tot overstappen van zorgverzekering

Nieuw inburgeringsstelsel

Wat in 2022 ook is veranderd, is het nieuwe inburgeringsstelsel. Gemeenten zijn in dit nieuwe stelsel verplicht om statushouders met een bijstandsuitkering in eerste zes maanden financieel te helpen en de financiële zelfredzaamheid te verbeteren. Hieronder valt bijvoorbeeld het geven van voorlichting over het Nederlandse zorgstelsel en de verzekeringsplicht.

Met het nieuwe stelsel wordt nadrukkelijk voorkomen dat statushouders terechtkomen in een neerwaartse spiraal van financiële zorgen en schulden.

Bron: Zorgverzekeringslijn.nl

9 reacties

 • KKatootje

  Je gaat van de regen in de drup met dit stelsel. Ik heb patienten gehad die dikke armoede hadden. Toen konden ze de zorgver niet meer betalen. Dan krijg je een bestuursrechtelijk premie die al hoger is dan een normale premie. Wie verzint dat? Oke die €138 kon je niet betalen dan moet je nu 148€ betalen. Dan word het hele dossier overgedaan naar een boeven club die ggn heet. Wat een drama. Die verdienen bakken met geld aan jouw achterstand. Overal komen enorm hoge ophogingen op. Dan is het zo dat je premie van januari als eerste afgelost moet worden maar als je niet specifiek vermeld welke maand je wil dat het geld heen gaat doen ze dat in maand maart. Met als gevolg dat je over de januari extra boetes krijgt. Ik wist niet wat ik zag bij deze mensen. Van een maand of 5 geen zorgverzekering betalen kwamen ze tienduizenden euros in de schuld.

  En dan vragen we ons af waarom de kosten in de ggz zo oplopen…..

 • PPeter

  In 2022 zullen meer en meer Nederlanders als wanbetalers worden aangemerkt. En niet omdat ze hun rekeningen niet wìllen betalen, maar omdat ze daar domweg de middelen niet voor hebben!
  De meeste mensen zullen niet of nauwelijks stijging zien in hun inkomsten, maar zij worden dit jaar wel geconfronteerd met extreem hogere onkosten. Vooral de minima zullen keihard gepakt worden in hun portemonnee. O.a. de torenhoge energie-, brandstof- en de zorgpremies zijn hier debet aan.
  Toeslagen zijn ‘slechts’ een pleister op de wonde.
  Het wordt hoog tijd dat de mensen ook een energietoeslag kunnen aanvragen bij de belastingdienst. Anders dient de BTW hierover zoals in de meeste andere landen, drastisch verlaagd te worden.

 • TTon Stoffels

  Het is niet correct vermeld dat nu pas een zorgverzekering blijft na premie achterstand. Dat was ALTIJD al het geval omdat elke Nederlander na het verdwijnen van het ziekenfonds onder alle omstandigheden wettelijk verplicht verzekerd blijft. De rest van het in dit verband vermelde is correct.

 • LLeo

  Ettenheim huisartsenpraktijk

  Ik was.erg benauwd pijn op de borst.
  Erg pijn links onder jn me buik .
  Erg hoesten heel erg moe .
  Ik was bang voor kanker of hartstilstand.
  De huisartsenpraktijk Eitenheim gebeld .
  Maar om dat me zorgverzekering stop wad gezet wegens niet betalen .
  Moest ik eerst de rekening betalen van 180 eiro voor dat ze me hielpen .
  Het is toch gods geklaagd dat ik niet geholpen word .
  Slaap nu snachts haast niet omdat ik bang ben niet neer wakker te worden..
  Hoesyen word steeds ergers en word steeds benauwder .
  Ij zei ook tegen de receptioniste als.ik dood neer zou vallen of toch een ziekte blijkt te hebben hun dan geen schoon geweten hebben maar dat werd.smakeljkk weg gelachen.
  Ik.snap dat de rekening betaald moet worden maar als ik zo bem.als nu kan ik niet werken.
  De wereld draait alleen maar om geld .
  En de zorg ook vind dit echt schandalig.
  Ik weer niet wat.ik hier tegen moet doen .
  Iemand tips of info .

  Mvg leo

  • TTim

   @Leo
   Uit jou tekst maak ik al op dat je een nietsnut bent.
   Ga gewoon werken en betaal je verzekering dan wordt je gewoon geholpen.

  • AAnoniem

   @Tim
   Uit zijn tekst maak ik op dat Leo zich moeilijk schriftelijk kan uiten. Hij heeft dus hulp nodig en geen commentaar van jou. Zie daarnaast de opmerking van @Pauline. Het verlenen van spoedeisende zorg is sowieso verplicht.

  • MMarjo

   @Tim hopelijk komt u nooit in deze situatie…u moet zich schamen het kan door omstandigheden iedereen overkomen

  • KKatootje

   @Leo

   Elke arts heeft een eed afgelegd en is soort van verplicht te helpen. Als je heel ziek bent en je loopt een ziekenhuis binnen dan zijn ze verplicht je te helpen.

   Een huisarts kan dmv het invullen van formulieren toch vergoedingen krijgen voor de zorg die hij geeft. Omdat een huisarts iedereen behoort te helpen verzekerd of niet zijn er verschillende regelingen voor in nederland.

   hetcak.nl/zakelijk/regelingen/regeling-onverzekerden

   Ik heb zat hulp verleend aan onverzekerde en deze altijd vergoed gekregen.

 • PPauline

  Een dokter is je verplicht te helpen vanwege zijn beroep

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.