Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023

Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zoveel stijgt de DSW zorgpremie in 2023

De kogel is door de kerk. DSW heeft dinsdag als eerste zorgverzekeraar de prijs voor komend jaar bekend gemaakt. Het is gelijk een pittige, want de zorgverzekering van DSW wordt in 2023 maar liefst 117 euro duurder. Het is de grootste prijsstijging bij DSW ooit.

De premie van de basisverzekering komt uit op 137,50 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van 9,75 euro en een kostentoename van 7,6 procent.

Net als andere jaren is de Schiedamse verzekeraar de eerste met de nieuwe basispremie.

Overzicht

Een overzicht van de premieontwikkeling bij DSW:

Je situatie 202120222023
€ 375 eigen risico€ 124,50€ 127,75€ 137,50
€ 875 eigen risico€ 98,50€ 110,25€ 120,00
Betreft: basisverzekering

De genoemde premie-bedragen gelden ook voor het label inTwente.

De nieuwe premies van de aanvullende verzekeringen worden op een later moment bekend gemaakt.

Boven verwachting

De verhoging van de DSW-premie is iets hoger dan de premie-toename die de overheid verwacht in de Miljoenennota die vorige week is gepubliceerd. De overheid gaat uit van een stijging van 8,30 euro per maand voor de nominale rekenpremie.

De overheid rekent overigens met een totale nominale premie van 1.649 euro op jaarbasis. DSW zit daar met 1.650 euro precies 1 euro boven.

Graadmeter

Het verleden toont aan dat de premiehoogte van DSW vaak een graadmeter vormt voor de grote zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Zij volgen hoogstwaarschijnlijk in november pas met hun nieuwe premie voor 2023.

Hogere kosten zorgpersoneel

Volgens directeur Aad de Groot, stijgt de DSW-premie vooral als gevolg van hogere salarissen in de zorg. Zo’n 60 procent van alle zorgkosten bestaat uit lonen. Daarnaast spelen algemene kostenstijgingen een rol, zoals de hogere energierekening voor ziekenhuizen en andere zorgaanbieders.

In de Rijksbegroting valt te lezen dat de totale bruto zorguitgaven binnen de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg volgend jaar omhoog gaan naar bijna 95 miljard euro. Dat is een groei van 9,5 procent ten opzichte van 2022.

Inzet reserves beperkt

De inzet van financiële buffers om de premiestijging enigszins te drukken is voor volgend jaar beperkt tot 2 euro per verzekerde. Andere jaren lag dit bedrag een stuk hoger.

De verzekeraar geeft aan dat er met de huidige reservepositie geen ruimte was om een hogere premiedemping in te zetten.

Dit is een geluid dat wij ook al hebben gehoord van andere zorgverzekeraars.

Lagere inkomens gecompenseerd

Gelukkig worden veel Nederlanders met een lager inkomen gecompenseerd voor de hoge premiestijgingen. Als we de Rijksbegroting voor Volksgezondheid erop naslaan, zien we een enorme verhoging van de zorgtoeslag.

Voor gezinnen stijgt de toeslag zelfs met ruim 50 euro per maand en voor alleenstaanden gaat het om een bedrag van bijna 43 euro per maand. De genoemde getallen betreffen nog wel een raming. In november, nadat alle verzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt, worden de definitieve bedragen vastgesteld.

Hoeveel ga jij betalen in 2023?

Heb jij geen zorgverzekering van DSW? Dan moet je waarschijnlijk nog even wachten op je nieuwe premie.

Op 12 november moeten in ieder geval alle verzekeraars hun prijzen en voorwaarden bekend hebben gemaakt voor het volgende jaar. De trend is dat sommige zorgverzekeringen pas een prijskaartje krijgen op het allerlaatste moment, om maar net goedkoper te zijn dan de ander.

Vanaf dat moment kun je je huidige zorgverzekering gaan vergelijken met het overige aanbod.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.