Dit wordt het eigen risico van je zorgverzekering in 2024

Dit wordt het eigen risico van je zorgverzekering in 2024

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Dit wordt het eigen risico van je zorgverzekering in 2024

Het eigen risico in de Nederlandse zorgverzekering is al sinds 2016 een bedrag van 385 euro op jaarbasis. Ook in 2024 blijft dit zo, hoewel het even spannend was, want er lag een optie van het kabinet op tafel om het eigen risico weer te verhogen. Hier is uiteindelijk vanaf gezien.

Desalniettemin blijft 385 euro op jaarbasis voor veel mensen een forse last. Een meevaller is dat er in de coalitie afgesproken is dat het eigen risico per 2025 wordt aangepast, zodat je nog maar maximaal 150 euro van je eigen risico per keer kwijt bent.

Zorgkosten beteugelen

In een poging om de Nederlandse zorgkosten te beteugelen, lag het idee op tafel om het eigen risico te verhogen, bijvoorbeeld naar een bedrag van 400 of 450 euro. Dit leidde tot grote onvrede van patiëntenorganisaties en chronisch zieken. Zij hoeven zich voorlopig echter geen zorgen te maken, al zouden de meesten van hen liever zien dat het eigen risico volledig wordt afgeschaft.

Eigen risico sinds 2008

Op één na grootste kostenpost

Toch blijft er genoeg aanleiding voor het kabinet om iets te doen aan de snel stijgende zorguitgaven. De Nederlandse gezondheidszorg is de op één na grootste kostenpost van de overheid. We geven er jaarlijks ruim 120 miljard euro aan uit.

Het grootste deel van het zorggeld gaat op aan de Zorgverzekeringswet, waar de verplichte basisverzekering onder valt.

Zorgverzekering in 2024

Het is nu dus zeker dat het verplicht eigen risico in 2024 ongewijzigd blijft. Wel kan deze vrijwillig worden verhoogd tot maximaal 885 euro, in ruil voor een premiekorting. Die korting wordt betaald door verzekerden die geen vrijwillig eigen risico hebben, berekende adviesbureau Equalis onlangs.

Verwachtingen

Wat kunnen we verder verwachten van de zorgverzekering in 2024?

Koen van Zorgwijzer laat zijn licht schijnen op de toekomstige ontwikkelingen:

Verwacht komend jaar een zorgverzekering met stijgende premies, gedreven door vergrijzing, stijgende kosten voor chronisch zieken en afnemende reserves bij verzekeringsmaatschappijen. Voor de laagste inkomens stijgt de zorgtoeslag mee. Dat geldt niet voor de modale-, midden- en hogere inkomens. Zij gaan de pijn van een hoge premie steeds meer voelen.

Koen Kuijper (Expert zorgverzekeringen)

Op de 2024-pagina vind je de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering, de premies, de zorgtoeslag en de verzekeraars.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.