Eerste zorgpremie 2024 bekend: DSW 138 euro duurder

Eerste zorgpremie 2024 bekend: DSW 138 euro duurder

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Eerste zorgpremie 2024 bekend: DSW 138 euro duurder

De kogel is door de kerk: de eerste zorgpremie van 2024 is bekendgemaakt. Bij zorgverzekeraar DSW uit Schiedam stijgt de premie van de zorgverzekering komend jaar met 138 euro. Per verzekerde komt dit neer op een verhoging van maandelijks 11,50 euro. Het is de grootste stijging van de zorgpremie sinds 2006.

De basisverzekering kost bij DSW straks 149 euro per maand bij een eigen risico van 375 euro.

Premieontwikkeling

De premiestijging van DSW ligt in lijn met de verwachtingen in de begroting voor Volksgezondheid. In dat document wordt uitgegaan van een verhoging in de nominale premie van 142 euro. Slechts 4 euro verschil met de verhoging bij DSW.

Een overzicht van premies in de afgelopen jaren en in 2024:

Eigen risico2021202220232024
€ 375 eigen risico€ 124,50€ 127,75€ 137,50€ 149,00
€ 875 eigen risico€ 98,50€ 110,25€ 120,00€ 134,00
Betreft: maandpremie basisverzekering voor volwassenen

DSW hanteert als enige zorgverzekeraar (naast Stad Holland) een verlaagd eigen risico-tarief van 375 euro per volwassene. Dit is normaal 385 euro.

Hogere zorgkosten

Volgens directeur Aad de Groot van DSW stijgt de premie vanwege inflatie en kostenstijgingen in de zorg. In veel zorg-CAO’s zijn de salarissen verhoogd.

Daar komt bij dat de Nederlandse bevolking vergrijst: er zijn steeds meer ouderen die op hun beurt langer leven dan vroeger. Dat zorgt voor een toename van de zorgvraag, waardoor er meer declaraties zijn en sector-breed meer personeel moet worden aangetrokken.

DSW slaat alarm

Vanwege de aanzienlijke stijging van de zorgpremie heeft DSW nu alarm geslagen. De zorgverzekeraar constateert dat steeds meer verzekerden bij hen aankloppen voor betalingsregelingen, omdat zij moeite hebben om zowel de premie als het eigen risico te voldoen.

DSW benadrukt bovendien dat zorgverzekeraars zich te veel richten op prijsconcurrentie en te weinig op de kwaliteit van de zorg. De verzekeraar verzet zich bijvoorbeeld tegen de langdurige onderhandelingen en de instelling van omzetplafonds bij zorgaanbieders. Volgens DSW zou een betere aanpak zijn dat zorgaanbieders en verzekeraars meer samenwerken op de lange termijn, met duidelijke en effectieve afspraken.

Tot slot streeft DSW ernaar om af te stappen van het betalen van zorgverleners op basis van het aantal ingrepen, en in plaats daarvan over te gaan op het werken met budgetten, om zo meer ruimte te creëren voor de belangen van de patiënt.

Indicatie voor andere verzekeraars

Omdat DSW als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt, krijgen we hierdoor vaak een goed beeld voor de premieontwikkeling bij de andere zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Zij zullen echter pas vanaf omstreeks 8 november hun premies bekend maken, zoals ieder jaar het geval is.

In 2023 steeg de zorgpremie met gemiddeld 10 euro per maand naar 138,45 per basisverzekering.

Jouw premie in 2024

Als je niet verzekerd bent bij DSW is het dus nog even wachten op je nieuwe premie voor 2024. Op onze zorgpremie-pagina verschijnt deze als eerste.

De deadline waarop de verzekeraars met hun premie naar voren moeten komen, staat op zondag 12 november. Vanaf dat moment kun je je huidige zorgverzekering vergelijken met het overige aanbod.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.