Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Artikel door: Koen Kuijper - 50 reacties

Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Het kabinet gaat de de regels van het eigen risico in basis zorgverzekering aanpassen, zodat deze slimmer en betaalbaarder wordt.

Wie straks een behandeling vergoed krijgt via de basisverzekering, is straks nog maar een maximum van 150 euro kwijt. Zo blijkt uit de besluitenlijst van de ministerraad. Meer details volgen binnenkort in een brief van minister Kuipers van Volksgezondheid.

Dure ingreep ‘goedkoper’

Wat gaat er precies veranderen?

Er komt een maximum eigen risico per behandeling. Iemand die bijvoorbeeld één keer in het jaar een dure operatie moet ondergaan in het ziekenhuis, hoeft dan niet zijn of haar volledige eigen risico van 385 euro op te hoesten. Dit moet het voor patiënten betaalbaarder maken om van zorg gebruik te maken.

Voor mensen die dure medicijnen slikken of meer dan twee (dure) behandelingen in een jaar ondergaan, verandert er in 2025 niets. Het totale eigen risico blijft voorlopig op 385 euro.

Positief voor zorgpremie?

Het kabinet verwacht dat de maatregel zal leiden tot een meer kritische benadering van zorggebruik, omdat mensen een specialistische medische behandeling mogelijk laten zitten als ze weten dat hen dit opnieuw 150 euro kost.

In het huidige systeem maakt dit namelijk niet uit, omdat iemand na de eerste ingreep al het volledige eigen heeft betaald en verdere behandelingen gevoelsmatig ‘gratis’ zijn. 1 miljoen verzekerden zouden naar schatting zo’n 100 euro euro minder eigen risico betalen dan in de huidige situatie.

Door de aanpassing hoeft er waarschijnlijk minder gedeclareerd hoeft te worden en kunnen de zorgpremies wat naar beneden. Dat is hard nodig, want deze gingen vorig begin 2023 met gemiddeld 10 euro per maand omhoog.

Invoering per 2025

De nieuwe regels gaan pas per 2025 in werking treden. Verzekeraars hebben 2024 nog nodig om hun ICT-systemen aan te passen. Daarnaast komt de overheid met een informatiecampagne om burgers op de hoogte te stellen van de wijziging.

Veel politieke partijen, zoals de SP, PvdA, PVV en GroenLinks willen dat het eigen risico volledig wordt afgeschaft, omdat dit een ‘boete’ zou zijn op ziek zijn. Er is echter nooit een meerderheid geweest voor een afschaffing.

50 reacties

 • MMarjo

  Nou mensen de provinciale Staten zijn gekozen…en wie weet een lichtpuntje aan het einde van de tunnel…hopelijk afschaffing eigen risico…dan maar minder geld uitgeven aan al die vreselijke bureaucratie waar dit kabinet ons mee opgezadeld heeft

 • MM

  `goedenavond .Ik gebruik Hydrochlorothiazide en amiloride ,dit was is eerst 1 tablet in 1 . Nu aparte tabletten waar ik per 3 maanden 151 euro voor betaal wat voorheen 11 euro was . Vind dit niet normaal zo”n groot prijs verschil .

 • MMargje

  In ziekenhuizen wordt nog steeds veel geld verspild. Neem een revalidatiearts waar ik verplicht heen moest alvorens een eenvoudig duimspalkje te krijgen. Zo’n spalkje had ik al eerder, tot volle tevredenheid, zonder tussenkomst gehad! Hetzelfde gebeurd als je semi-orthopedische zolen moet dan zit de schoenmaker bij de afspraak met de revalidatiearts, kassa! Ze hebben het trouwens samen ook niet kunnen oplossen, veel geld en tijd verspilt. Nu zelf een erkende schoenwinkel gezocht, probleem opgelost, ik stond scheef ( hadden die anderen nooit naar gekeken ) Na jaren afzien nu binnen enkele maanden klachtenvrij.

 • BB

  Vanwege hoge bloeddruk gebruik ik al jaren hydrochloorthiazide, kosten voor 3 maanden was rond de 8 euro…nu weer besteld en krijg een rekening van ruim 32 euro…marktwerking hé Rutte, en bedankt joh

 • MMargreet

  Ik heb leukemie hart problemen diabetes 2
  Kan niet bezuinigen op medicatie
  Als ik een beenmergtransplantatie moet ondergaan in de toekomst moet ik maar doodgaan
  Mei krijg ik ook alleen nog aow
  Geweldig uitzicht op de toekomst niet alleen bij mij maar ook vele ouderen en zien

  • VViktor

   @Margreet

   Niet geheel inhoudelijk reageer ik toch op uw bericht.
   Kijk het programma Zembla terug van wat er allemaal mis ging met name rondom de invoering van de basis (zorg) verzekering. Ook dat hebben we te danken aan de VVD in persoon Hans Hoogervast.
   Hoe met name huisartsen zich een slag in de rondte werken en steeds meer op hun bordje kregen geschoven door de overheid ( bijv cardiologie, psychologie enz) en vaak jaren voor hun pensioen de pijp aan Maarten gaven. Klaar ermee.
   Vele bezuinigingen ( kredietcrisis) deden de zorg de das om. Het was Edith Schippers die met de bezem door alles heen ging ..en welke nu vanuit Limburg (DSM) weer is terug gekomen. Het schrikbewind zal nog jaren doorgaan. Daarom verwondert het mij des te meer dat de VVD weer twee zetels in de peilingen ( Provinciale verk) is gestegen.
   Waar gaat het dan mis? Leidt de kiezer aan verstandsverbijstering? Na 12 jaar is het genoeg, tijd voor een geheel nieuwe, frisse wind waar de mens zich weer mens mag voelen en centraal staat en zichzelf niet hoeft te beschouwen als een lastige, kostenpost. Dat gevoel alleen al krenkt de ziel en is ziekmakend.

   Denk dus na op 15 maart 2023.
   Sterkte Margreet.

 • MMargreet

  Ik heb leukemie hart problemen diabetes 2
  Kan niet bezuinigen op medicatie
  Als ik een beenmergtransplantatie moet ondergaan in de toekomst moet ik maar doodgaan
  Mei krijg ik ook alleen nog aow
  Geweldig uitzicht op de toekomst niet alleen bij mij maar ook vele ouderen en zien

 • DDaan

  Waarom niet in heel Europa zelfde regels,zo ook met gezondheidszorg
  Hoeven niet verder dan België te kijken, waar de premie en vergoedingen beter geregeld zijn en mensen ook goede specialisten en verzorging hebben!

 • CConny

  Het zou fijn zijn als dat eigen risico helemaal wordt afgeschaft. Nu wordt je extra gestraft als je ziek bent

 • JJoyce

  Weet je hoe je ook op de zorg kunt bezuinigen: een voorbeeld ik krijg een behandeling met Ptsn, deze duurt 12 weken. De gynaecoloog heeft mij doorgestuurd naar de uroloog: kosten ongeveer 1500,00 euro. Ik bezocht vanmorgen een bekkenbodemtherapeut en zij vertelde mij dat zij die behandeling ook doet kosten ongeveer 750,00 euro. Maar wat blijkt de kosten voor de uroloog vallen onder de basisverzekering, kosten van de therapeut worden betaald uit de aanvullende verzekering en vallen onder de fysiotherapie! 12x fysio vergoeding dan is mijn fysio vergoeding voor dit jaar op!
  WIE HEEFT DIT BEDACHT!

  • VViktor

   @Joyce

   Ze hebben allemaal ‘kleine winkeltjes’ ( marktwerking , lol) gecreëerd en zoals iedere winkelier in detail willen ze allemaal graag verkopen en declareren.
   Misschien weet de burger, de gebruiker van de zorg veel meer van de zorg dan het Haagse clubje dat vanuit een Ivoren toren wetjes in elkaar draait. Daar gaat het al mis!!

 • GGerda vd Berg

  Als de malafide zorgverzekeraars, die een zgn zorgverzekering oprichten,(wat heel gemakkelijk schijnt te zijn) nou eens aangepakt worden.( is een poosje geleden behandeld bij Renze). Deze zgn zorgverzekeraars innen miljarden van ons geld zonder de zorg te geven!!!! Steek daar je tijd eens in, dan wordt de zorg echt goed, voor iedereen!!!!!!!

 • KKaren

  Wat een goed plan. Zij die nu in delen betalen blijven dat doen, voor hen verandert er eigenlijk niets. Anderen hoeven niet meer in één keer €385 op te hoesten, maar maximaal €150 per keer tot een bedrag van €385 per jaar.
  Jammer dat de eigen bijdrage voor medicijnen niet wordt aangepast. Er zijn al zoveel medicijnen die niet meer worden vergoed.
  Al met al vind ik de komende nieuwe regeling een goed idee. Als onze regering zich nu ook eens sterk gaat maken voor een minder uitgeholde zorg, zijn er nog meer mensen blij.

 • MM.Wuck- Hartendorp

  Tuurlijk gaat het pas in 2024 in. Voor de verkiezings praatje van Rutten.
  Daarna gaat het weer van de baan..
  Wordt doodmoe van die beloftes vlak voor de verkiezingen opzouten met dit knettergekke kabinet! Meneer Zegens ik geef U groot gelijk dat u bent opgestapt bij die corrupte bende!

 • MM.Wuck- Hartendorp

  Tuurlijk gaat het pas in 2024 in. Voor de verkiezings praatje van Rutten.
  Daarna gaat het weer van de baan..
  Wordt doodmoe van die beloftes vlak voor de verkiezingen opzouten met dit knettergekke kabinet! Meneer Zegens ik geef U groot gelijk dat u bent opgestapt bij die corrupte bende!

 • YYvonne

  En weer worden chronisch zieken gestraft. Hoezo menselijk systeem

 • TTruus

  Een systeem wat enkel voordeel kan opleveren wanneer je incidenteel wat mankeert en voor hen die überhaupt in de gezondheidspositie staan om een keuze voor behandeling te maken. En voor het betalen ineens, is er allang een oplossing bij de zorgverzekeraars. Je mag het gewoon per maand betalen.

 • PPetra

  Ik betaal al jaren het eigen risico gespreid. 10 maanden 38,50. En wat ik niet verbruik krijg ik weer terug. De laatste 2 jaar verbruik ik helaas alles door onder andere meer medicijnen gebruik. Maar dat is nog steeds minder dan ineens 150 euro moeten ophoesten. Dus hoe gaan ze dat oplossen.

 • BBen Arnts

  Wat hebben we toch 1 geweldige regering firma list en bedrog

  • CCees

   @Ben Arnts je hebt mensen die overal tegen zijn.

  • CCors van den Berg

   @Cees

   Je kan het ook anders bezien Cees, zodra onrecht een recht wordt, wordt verzet een plicht. Ga eens kijken op chronischgezond.nu, dan kom je erachter dat ons zorgsysteem om ziekte gaat, niet om gezondheid. Bovendien is Ben verder wel overal voor! Het is dan wel cru om hem ervan te beschuldigen overal tegen te zijn.

 • EElise

  Met de zorgverzekering kan je al jaren gespreid betalen aanvragen. Dat is bij 385 euro dus 29,83 euro per maand.

  • AAnna

   @Elise

   10 maanden x €38,50 = is de €385

 • Ww van den Broek

  weer zo een ongelooflijke slechte a-sociale item; een ordinaire belasting verhoging; hoe ze het brengen, ongelooflijk; en het erge: nog meer verschil tussen armoe en rijkdom. Hoe verzin je het. Als je een behandeling moet ondergaan, doe je het toch niet voor je plezier; wel heel naïef zo te denken; Maar ja, al die vluchtelingen hebben ook zorg nodig en dat moet uiteindelijk ook betaald worden

 • AA. Bezemer

  Heeft minister Kuipers, toen hij werkzaam was bij het Erasmus NS, Toen ook over deze zorgpremie nagedacht? Weet hij wel wat hij nu wil? mensen met een minimum inkomen gaat hij met dit voorstel mensen met een minimum inkomen alweer de nek omdraaien.
  U zit in de regering voor het volk niet voor de verzekeringsmy.

  • GGrada

   @A. Bezemer die heeft daar zijn zakken gevuld die komt ons de wet voorleggen.

  • VViktor

   Kuipers was overigens al jaren geen praktiserend arts meer (MLD) en niet BIG geregistreerd ook niet ten tijde van de coronacrises.
   Maar het was een slimme zet hem op die ministerspost te zetten. Dagelijks schoof hij als een rustig man aan bij vele talkshows.
   Zo kreeg de man sympathie van het volk en ziekenhuizen in ons land.
   Een aimabel man en Nederlandse kijker viel voor hem. Regelmatig werd hem gevraagd of een ministerpost niks voor hem zou zijn. Met zijn welbekende lachje lachte hij dat weg of zei dat het wel een erg premature gedachte zou zijn.
   Maar ook het kabinet was niet slechtziend of slechthorend en zag de optredens van de man en wilde na alle gedoe rondom Hugo de Jonge met een schone lei beginnen.
   En zo is het verhaal rond. Kuipers werd nog snel twee weken voor aanvang lid van een politieke partij (D’66) en werd geïnstalleerd als minister van Volksgezondheid.
   Deze man heeft een andere strategie en manier van vertellen dan de Jonge als oud schoolmeester/leraar.
   Hij oogt heel empatisch , immers ook een vereiste als oud MDL arts maar hij is vooral heel resoluut, dwingend ook.
   In deze nieuwe job is empathie een vreemd woord voor hem geworden.

   Moraal van het verhaal: De kracht van mainstream tv en het bij herhaling tonen van dezelfde hoofden in talkshows.
   Mensen, tv kijkers gaan je als huisvriend zien en nemen alles op je blauwe ogen van je aan. Waak daarvoor.!

 • VVerheyen

  Schandalig iedereen word binnen gehaald gratis huizen gratis geld en gratis zorgverzekering nederland gaat kopje onder en nu nog extrazorg betalen rutte ga aub weg joh zoek n andere baan mdt je party collega s hoe slecht kun je vd hollanders zijn

  • HHerman

   @Verheyen helemaal mee eens die Rutte is knettergek

 • KKarin

  Ik vind dat eigen risico lastig op te hoesten. Iedere maand betaal ik 181 euro premie voor mijn zorgverzekering en nu kan ik iedere maand nog eens 65 euro afbetaling van mijn eigen risico bijleggen. Deze werkende alleenstaande moeder krijgt de eindjes bijna niet aan elkaar. En elk onderzoek af te slaan terwijl je dat onderzoek zo nodig hebt om erger te voorkomen krijg je er op de koop toe. Niet gelukkig met deze situatie!!

 • CCor

  Deze maatregel heeft geen enkele zin op het punt van mensen die specialistische behandelingen nodig hebben. Als je een 2de behandeling nodig hebt om er in je gezondheid op vooruit te gaan, dan ga je toch niet denken van oh, als ik nu een 2de behandeling doe dan moet ik weer 150 euro eigen risico betalen. Dat interesseert je dan toch niets. Ieder mens zou toch heel graag gezond willen zijn. En de mensen die intensief gebruik maken van de zorg, die doen dit niet voor hun plezier. Of denkt Den Haag dat mensen graag ziek willen zijn, alsof gezondheid een keuze is. En dan erbij, de mensen die de zorg intensief gebruiken, hebben vaak ook nog medicatie die ze moeten gebruiken. En die zijn sowieso het eigen risico al snel kwijt. En voor degene die het nog niet wisten, er zijn heel veel mensen die voor hun gezondheid of behandelingen nog veel meer kosten kwijt zijn. B.v gebruik van openbaar vervoer, of specialistisch rolstoel vervoer. En de drempel bij de belastingaangifte is dermate hoog dat mensen er net niet aankomen en dus alsnog veel meer kosten kwijt zijn.
  Wat mij betreft eigen risico afschaffen, en intensief achter de mensen aan zitten die wanbetaler zijn van de zorgkosten. Door wanbetalers betalen wij allemaal meer voor de basispremie. Sowieso snap ik niet dat wanbetalers wel maandelijks door de belastingdienst worden uitbetaald voor de bijdrage in de zorgkosten. Stort voor deze mensen die bijdrage rechtstreeks naar de zorgverzekeraar, dan is dat in iedergeval vast gedekt, en dan kunnen de premies ook omlaag.

 • RRianne

  Afschaffen de eigen risico heel oneerlijk de mensen die nooit ziek zijn heel fijn natuurlijk maar die wel ziek zijn betalen de hoofdprijs of ,e gaan niet naar het ziekenhuis .

  • NN. Hermsen

   Hier sluit ik mij bij aan! En inderdaad een ziekte overkomt je!
   Zoals ook een blessure, die je oploopt en door anderen veroorzaakt wordt!
   Dat houdt dus in dat je dan dubbel gedupeerd bent, fysiek en financieel!

 • JJohn

  En weer worden de mensen gepakt die ziek zijn want die zijn weer duurder uit,wat voor raar land wonen we 2 miljard aan wapens naar de Oekraïene en hier worden mensen die ziek zijn nog harder gepakt, bijzonder geregeld weer.

 • AAstrid Brongers

  Ik sta echt helemaal nergens meer van te kijken in dit bizarre land.

 • JJohan

  Dit zou een goede zijn voor veel mensen. Eigen risico is minstens 385 euro, nu ben je dat in 1 keer kwijt. Wat is de kans dat je 2/3/4 behandelingen nodig hebt, die kans wordt steeds kleiner. Dan wordt het voordelig om hoger eigen risico te nemen, de kans dat je dat dan volmaakt wordt steeds kleiner, en je premie die je gaat betalen daalt bij een hoger eigen risico.

 • FFrank

  Laat ze het eigen risico gewoon afschaffen, dit wordt weer een truc van het kabinet. Let op volgend jaar gaat het eigen risico weer omhoog. 150, euro betalen voor eerste eerste operatie betekend 235 eigen risico over en daarna je eigen risico opmaken aan medicijnen Fysio, tot dat de 235,00 euro op is. bij het huidige systeem waren de kosten al op bij ziekenhuis opname dus eigenrisico van 385,00 euro al op en waren de kosten van Fysio enz. voor je verzekering.. Wat is dit voor truc van dit kabinet, kom, dit pikken wij toch niet!

  • BBeppie

   @Frank

   We mogen niet oud en of ziek worden. En dat bedenkt een voormalig arts deze truc. Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest

  • HHenny

   @Frank en wat maakt dat per saldo uit dan? Je bent toch in beide gevallen 385 euro kwijt? Bovendien geef je er blijk van slecht op de hoogte te zijn, want de fysiotherapeut wordt in de meeste gevallen niet vergoed uit de basisverzekering, maar uit de aanvullende verzekering en gaat dus niet ten koste van je eigen risico.

  • IInge

   @Henny, dat ligt er aan, als men een aandoening heeft wat op de lijst voorkomt van chronische aandoeningen. Dan valt de fysio nl onder de basisverzekering.

  • EElly

   @Inge

   Inderdaad daar heb je gelijk in.
   En ook als je fysio en ergo therapie krijgt bij long covid wordt het ook vanuit de basisverzekering vergoed.
   In mijn partners geval 2x 385 euro omdat het in sept jl weer verlengd is maar het nieuwe jaar is weer begonnen dus kost het eerst weer je eigen risico

  • EElly

   @Henny
   Nou je bent ook niet helemaal op de hoogte denk ik want fysio en ergo therapie bij long covid wordt vergoed vanuit de basisverzekering dus betaal je eerst je eigen risici en als het verlengt wordt voor een jaar betaal je weer eerst je eigen risico .

 • FFRANK

  bij een operatie ben je nu je eigen risico kwijt ( 385 euro) nu willlen ze per operatie 150,00 euro van je eigen risico aftrekken , blijft er 235 euro over . nu moet ik de rest aan medicijnen Fysio zelf betalen tot dat 235 euro op is. Anders was mijn 385,00 euro bij de eerste operatie al op. Dus het gaat je meer kosten bij dit systeem totdat je eigen risico op is. zoals het nu is was ik mijn eigenrisico al op en waren de kosten voor mijn verzekering . Oplichters zijn het! Niet eerlijk dus.

  • HHeLaPiDaKa

   @FRANK
   Het wordt hoog tijd dat jij eens begrijpend lezen gaat leren!
   En probeer dan ook eens iets aan je rekenen te doen ipv hier allerlei onzin uit te kramen…

 • FFRANK

  bij een operatie ben je nu je eigen risico kwijt ( 385 euro) nu willlen ze per operatie 150,00 euro van je eigen risico aftrekken , blijft er 235 euro over . nu moet ik de rest aan medicijnen Fysio zelf betalen tot dat 235 euro op is. Anders was mijn 385,00 euro bij de eerste operatie al op. Dus het gaat je meer kosten bij dit systeem totdat je eigen risico op is. zoals het nu is was ik mijn eigenrisico al op en waren de kosten voor mijn verzekering . Oplichters zijn het! Niet eerlijk dus.

  • JJet

   @FRANK
   Maakt toch niet uit? Je betaald nooit meer dan jouw eigen risico wat je hebt gekozen. In jouw voorbeeld zou je het kunnen zien als gespreide betaling. Heb je alleen een dure behandeling/operatie nodig en verder niks, dan ben je zelfs goedkoper uit.

 • MMart Pos

  Hoe zit het als je een maximale eigen risico hebt. Betaal je dan ook 150 of 150 en 500?

 • NNoortje18

  ik moet dit jaar voor een leverscan al in januari dus voor mij gaat het waarschijnlijk te laat in.

  • FFrank

   @Noortje18 Je betaald net zolang tot dat je eigen risico op is. De scan zal wel meer kosten dan 150,0 euro . zou het 385 euro gekost hebben en je eigen risico 385,00 zou zijn , dan zijn de kosten voor de verzekering die je afgesloten heb.
   De huisarts kost niets. maar de medicijnen die je ophaalt bij de apotheek gaan wel van je eigen risico af. Maar misschien kost de scan minder.

 • AAnton

  Helaas heb ik al te vaak gehoord van dit Kabinet dat er niets veranderd ik geloof dat dus niet meer. Ik zie het al voor me in 2024 betaal ik voor elke behandeling 150 euro en ja de nu al te hoge eigenbijdrage gaat lekker omhoog. Hoe komen we van de ergste ziekte af? Kabinet Rutten??

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.