Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Eigen risico zorgverzekering naar maximaal 150 euro per keer

Het kabinet gaat de de regels van het eigen risico in basis zorgverzekering aanpassen, zodat deze slimmer en betaalbaarder wordt.

Wie straks een behandeling vergoed krijgt via de basisverzekering, is straks nog maar een maximum van 150 euro kwijt. Zo blijkt uit de besluitenlijst van de ministerraad. Meer details volgen binnenkort in een brief van minister Kuipers van Volksgezondheid.

Dure ingreep ‘goedkoper’

Wat gaat er precies veranderen?

Er komt een maximum eigen risico per behandeling. Iemand die bijvoorbeeld één keer in het jaar een dure operatie moet ondergaan in het ziekenhuis, hoeft dan niet zijn of haar volledige eigen risico van 385 euro op te hoesten. Dit moet het voor patiënten betaalbaarder maken om van zorg gebruik te maken.

Voor mensen die dure medicijnen slikken of meer dan twee (dure) behandelingen in een jaar ondergaan, verandert er in 2025 niets. Het totale eigen risico blijft voorlopig op 385 euro.

Positief voor zorgpremie?

Het kabinet verwacht dat de maatregel zal leiden tot een meer kritische benadering van zorggebruik, omdat mensen een specialistische medische behandeling mogelijk laten zitten als ze weten dat hen dit opnieuw 150 euro kost.

In het huidige systeem maakt dit namelijk niet uit, omdat iemand na de eerste ingreep al het volledige eigen heeft betaald en verdere behandelingen gevoelsmatig ‘gratis’ zijn. 1 miljoen verzekerden zouden naar schatting zo’n 100 euro euro minder eigen risico betalen dan in de huidige situatie.

Door de aanpassing hoeft er waarschijnlijk minder gedeclareerd hoeft te worden en kunnen de zorgpremies wat naar beneden. Dat is hard nodig, want deze gingen vorig begin 2023 met gemiddeld 10 euro per maand omhoog.

Invoering per 2025

De nieuwe regels gaan pas per 2025 in werking treden. Verzekeraars hebben 2024 nog nodig om hun ICT-systemen aan te passen. Daarnaast komt de overheid met een informatiecampagne om burgers op de hoogte te stellen van de wijziging.

Veel politieke partijen, zoals de SP, PvdA, PVV en GroenLinks willen dat het eigen risico volledig wordt afgeschaft, omdat dit een ‘boete’ zou zijn op ziek zijn. Er is echter nooit een meerderheid geweest voor een afschaffing.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.