search

Zoeken

Goedkopere zorgverzekering kan duur uitpakken;  onduidelijk wat wordt vergoed

Goedkopere zorgverzekering kan duur uitpakken; onduidelijk wat wordt vergoed

Patiënten worden regelmatig verrast met een hoge zorgrekening die ze grotendeels zelf moeten betalen. Dat blijkt uit een enquête van Patiëntenfederatie Nederland onder 12.000 deelnemers.

Met name bij de goedkopere, uitgeklede zorgverzekeringen kan het voorkomen dat de patiënt moet bijbetalen, omdat de zorgaanbieder niet is gecontracteerd.

Rekening van 100 tot 500 euro

Meer dan 10 procent van de patiënten die deelnam aan het onderzoek, ontving in de afgelopen drie jaar een rekening voor een behandeling, omdat de zorgaanbieder geen contract had gesloten met de zorgverzekeraar.

Voor de helft van hen kwam dit als een complete verrassing, blijkt uit het onderzoek.

Het gevolg?

Een gepeperde rekening van 100 tot 500 euro. Bij sommigen zelfs meer dan dat.

Zorgverzekering dekt lang niet alles

Voor niet-gecontracteerde zorg vergoedt de zorgverzekeraar meestal maar een percentage van de kosten, namelijk rond de 70 procent van het gemiddelde tarief dat is afgesproken met gecontracteerde zorgverleners.

In de praktijk is de vergoeding bij een zorgaanbieder zonder contract minder dan 60 procent van de totale rekening. Dit komt omdat het daadwerkelijke tarief hoger ligt dan het gecontracteerde tarief. De patiënt moet dan fors bijbetalen.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen)

Alleen een restitutiepolis vergoedt niet-gecontracteerde meestal volledig. Ook combinatiepolissen vergoeden meestal de volledige rekening, op een aantal uitzonderingen na.

Meer Nederlanders met uitgeklede polis

Steeds meer Nederlanders hebben een zorgverzekering die niet alle kosten dekt voor zorgaanbieders zonder contract, blijkt uit cijfers van Vektis.

Hoe komt dat?

  1. Nederlanders geven de voorkeur aan een goedkopere natura- of combinatieverzekering die veel zorgaanbieders niet volledig vergoed.
  2. Er worden steeds minder restitutiepolissen aangeboden, terwijl de premie van deze polissen steeds hoger wordt.

Zorgwijzer deed vorig jaar een rondgang onder alle basispolissen, waarbij er in maar liefst de helft van de verzekeringen één of meerdere beperkingen werd gevonden. Bij 8 polissen werd een vergoeding van minder dan 70 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief geconstateerd.

Controleer vooraf

Patiënten worden aangemoedigd om vóór een behandeling te controleren of deze (volledig) vergoed wordt. De Patiëntenfederatie merkt echter op dat velen dit niet doen.

Er is bij veel Nederlanders een aanzienlijk kennistekort over de dekking van hun zorgverzekering, met name betreffende niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Het stimuleren van bewustwording zou een wezenlijk verschil kunnen maken.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen)

Patiënten vinden het vaak lastig om de juiste informatie te vinden over wat wel en niet vergoed wordt. De patiëntenfederatie pleit daarom voor een eenvoudiger systeem. Ook moeten zorgaanbieders patiënten beter waarschuwen als ze geen contract hebben met hun zorgverzekeraar.

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer zie je per polis precies wat de dekking is voor niet-gecontracteerde zorg.

Auteur

Over de auteur:

Voor Zorgwijzer hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel.

Meer over Bart

Schrijf een reactie