Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, roept de politiek op om het vrijwillige eigen risico in de zorgverzekering af te schaffen. De verzekeraar gelooft dat deze maatregel de zorg toekomstbestendiger zal maken en zal bijdragen aan een gelijk speelveld onder de verzekerden.
Nederlanders die in goede gezondheid verkeren en slechts beperkt gebruik maken van zorg, kunnen geld besparen op hun verzekeringspremie door te kiezen voor een hoger eigen risico.
Bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro bieden verzekeraars een jaarlijkse korting die varieert tussen de 150 en 300 euro.
13 procent Nederlanders heeft hoog eigen risico
Uit de officiële cijfers in de Monitor Zorgverzekeringen van de NZa blijkt dat 13 procent van de Nederlanders in 2022 een verhoogd eigen risico had. Maar dat aantal groeit ieder jaar.
Op Zorgwijzer koos ruim 20 procent van de mensen die in 2023 een nieuwe zorgverzekering afsloot voor het maximale eigen risico van 885 euro.
Premie met 11 euro omlaag na afschaffing
Een onderzoek van Equalis toont aan dat 87 procent van de Nederlanders – met een standaard eigen risico van 385 euro – indirect meebetaalt aan deze kortingen. Een fenomeen dat bekend staat als ‘kruissubsidiëring’.
Door het vrijwillige eigen risico af te schaffen, kan de jaarlijkse premie van de zorgverzekering voor iedereen met 11 euro omlaag, zei demissionair minister Ernst Kuipers.
Zorgmijding
Er zijn echter ook stemmen die pleiten voor een volledige afschaffing van het eigen risico, zoals de Patiëntenfederatie Nederland. Zij wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om zorgmijding tegen te gaan.
Uit onderzoek blijkt dat ruim één op de vijf Nederlanders die zorg nodig hebben een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut weigert, vanwege de hoge kosten.
Toekomstbestendig stelsel
Naast afschaffing van het vrijwillige eigen risico heeft Zilveren Kruis nog een reeks suggesties gepresenteerd om het zorgstelsel toekomstbestendig te maken.
Daarbij ligt de focus op preventie en innovatie, waarbij er wordt gepleit voor versnelde opname van preventie-interventies in het basispakket. Ook stellen ze voor om de zorguitkomsten te belonen door financiering over zorgsegmenten heen en de mogelijkheden om domeinoverstijgende samenwerking te bekostigen.
Zilveren Kruis benadrukt ook het belang van digitale zorg, waarbij ze pleiten voor een wettelijke verankering van een keuzerecht voor patiënten op digitale zorg, en roepen op tot het verwijderen van de ongewenste financiële prikkel om per verrichting te betalen uit de bekostiging.