Grootste zorgverzekeraar van Nederland wil vrijwillig eigen risico afschaffen

Grootste zorgverzekeraar van Nederland wil vrijwillig eigen risico afschaffen

Artikel door: Koen Kuijper - 2 reacties

Grootste zorgverzekeraar van Nederland wil vrijwillig eigen risico afschaffen

Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, roept de politiek op om het vrijwillige eigen risico in de zorgverzekering af te schaffen. De verzekeraar gelooft dat deze maatregel de zorg toekomstbestendiger zal maken en zal bijdragen aan een gelijk speelveld onder de verzekerden.

Nederlanders die in goede gezondheid verkeren en slechts beperkt gebruik maken van zorg, kunnen geld besparen op hun verzekeringspremie door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro bieden verzekeraars een jaarlijkse korting die varieert tussen de 150 en 300 euro.

13 procent Nederlanders heeft hoog eigen risico

Uit de officiële cijfers in de Monitor Zorgverzekeringen van de NZa blijkt dat 13 procent van de Nederlanders in 2022 een verhoogd eigen risico had. Maar dat aantal groeit ieder jaar.

Op Zorgwijzer koos ruim 20 procent van de mensen die in 2023 een nieuwe zorgverzekering afsloot voor het maximale eigen risico van 885 euro.

Premie met 11 euro omlaag na afschaffing

Een onderzoek van Equalis toont aan dat 87 procent van de Nederlanders – met een standaard eigen risico van 385 euro – indirect meebetaalt aan deze kortingen. Een fenomeen dat bekend staat als ‘kruissubsidiëring’.

Door het vrijwillige eigen risico af te schaffen, kan de jaarlijkse premie van de zorgverzekering voor iedereen met 11 euro omlaag, zei demissionair minister Ernst Kuipers.

Zorgmijding

Er zijn echter ook stemmen die pleiten voor een volledige afschaffing van het eigen risico, zoals de Patiëntenfederatie Nederland. Zij wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om zorgmijding tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat ruim één op de vijf Nederlanders die zorg nodig hebben een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut weigert, vanwege de hoge kosten.

Toekomstbestendig stelsel

Naast afschaffing van het vrijwillige eigen risico heeft Zilveren Kruis nog een reeks suggesties gepresenteerd om het zorgstelsel toekomstbestendig te maken.

Daarbij ligt de focus op preventie en innovatie, waarbij er wordt gepleit voor versnelde opname van preventie-interventies in het basispakket. Ook stellen ze voor om de zorguitkomsten te belonen door financiering over zorgsegmenten heen en de mogelijkheden om domeinoverstijgende samenwerking te bekostigen.

Zilveren Kruis benadrukt ook het belang van digitale zorg, waarbij ze pleiten voor een wettelijke verankering van een keuzerecht voor patiënten op digitale zorg, en roepen op tot het verwijderen van de ongewenste financiële prikkel om per verrichting te betalen uit de bekostiging.

2 reacties

  • JJanny

    De zorg kan ook wel goekoper, als ze maar gerichter te werk gaan en niet zoveel materiaal verknoeien en weggooien. Medicijnen en incontinentiemateriaal wat niet gebruikt is kunnen ze best hergebruiken

  • PPeter

    Geweldig dan kan de premie 90 cent per maand omlaag terwijl de maandelijkse basispremie al op 140euro per maand zit. Dat gaat echt het verschil maken hoor.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.