Menzis zorgverzekering duurder in 2024: dit wordt de nieuwe premie

Menzis zorgverzekering duurder in 2024: dit wordt de nieuwe premie

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Menzis zorgverzekering duurder in 2024: dit wordt de nieuwe premie

Zojuist heeft Menzis de nieuwe premie bekend gemaakt voor 2024. En wat blijkt: een van de grootste verzekeraars van Nederland gaat niet mee in de hoge verwachte prijsstijging.

Voor het komende jaar bedraagt de premie van de naturapolis bij Menzis 146,75 euro per maand. Dit is een toename van 5,50 euro. De restitutiepolis, Menzis Basis Vrij, komt straks uit op 161,75 euro per maand, wat 9 euro per maand duurder is dan nu.

Menzis is na Zilveren Kruis, VGZ en CZ de grootste zorgverzekeraar in Nederland met 1,8 miljoen klanten. Ook de zorgverzekeringen van Anderzorg, VinkVink en HEMA vallen onder het concern.

Tarieven per 1 januari 2024

Een overzicht van de Menzis zorgpremies in 2024 en de stijging ten opzichte van nu:

  1. Menzis Basis Voordelig: € 140,25 (+ € 5,75 per maand)
  2. Menzis Basis: € 146,75 (+ € 5,50 per maand)
  3. Menzis Basis Vrij: € 161,75 (+ € 9,00 per maand)

Vrije zorgkeuze blijf behouden

Menzis blijft in 2024 gewoon een restitutiepolis aanbieden met volledige vrije zorgkeuze.

Eerder konden wij nog berichten dat twee andere grote spelers – Zilveren Kruis en CZ – wel stoppen met het aanbieden van zo’n vrije zorgkeuze polis.

Verrassend lage stijging

Als we het persbericht van Menzis zelf bekijken, wordt er gesproken van een verrassend lage stijging voor de premie. Vorig jaar steeg de prijs nog met een recordbedrag van 8 euro per maand. Daar is dit jaar inderdaad geen sprake van.

In dit overzicht vind je alle zorgpremies die tot op heden bekend zijn gemaakt. Deze wordt real-time bijgewerkt. Uiterlijk 12 november staan alle premies van 2024 erop.

Betaalbaarheid zorg in het geding

Ondanks de ‘milde’ stijging, wordt het toch voor miljoenen Nederlanders komend jaar nog lastiger om de zorgrekening te kunnen betalen. Zo ligt de gemiddelde premiestijging tot dusver op ruim 10 euro per maand.

Terwijl dat de premie stijgt, gaat tegelijkertijd de zorgtoeslag tot wel 27 euro per maand omlaag voor de mensen met de laagste inkomens. De betaalbaarheid van de zorgverzekering komt daarmee steeds verder in het geding.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt ondernemen om het betaalbaar te houden.

Bart Koenraadt, expert zorgverzekeringen legt uit:

Veel Nederlanders zijn al jarenlang verzekerd bij dezelfde verzekeraar. Gezien de fors stijgende premies bij de zorgverzekeringen kunnen zij vaak veel winnen door over te stappen. Op het gebied van prijs, dekking en service valt er veel te kiezen.

Om tot een betere optie te komen, kun je bijvoorbeeld je zorgverzekering vergelijken. Vanaf 13 november kun je het complete aanbod daar terugvinden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.