Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

De zorgverzekeringspremie gaat de komende jaren exploderen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), meldt de Telegraaf.

Het CPB geeft aan dat de premie in 2027 waarschijnlijk ligt op zo’n 175 euro (!) per maand. Ter vergelijking: de gemiddelde basispremie ligt dit jaar op ruim 138 euro.

Dit houdt in dat de zorgverzekering op jaarbasis zo’n 450 euro duurder gaat worden in de komende jaren. Dit is natuurlijk een absurd hoog bedrag.

Wat is de oorzaak?

De hoofdoorzaak van de hogere premie zijn de steeds maar toenemende zorgkosten. Dit komt grotendeels door de toenemende vergrijzing en de loonstijgingen in de zorg. Ook speelt de inflatie een rol.

Het CPB verwacht zelfs dat er volgend jaar zo’n 1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens zullen komen, wanneer de overheid niet met extra steunmaatregelen gaat komen.

Naast de zorgverzekeringen, gaat de premie van auto- en woonverzekeringen de komende tijd ook fors omhoog.

Wat kunnen we doen?

De zorgpremie steeg dit jaar ook al met gemiddeld 120 euro over het gehele jaar (lees: 10 euro per maand). Er zijn een aantal dingen die je hier zelf tegen kunt doen.

Zo is er voor dit jaar een recordaantal Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. In totaal hebben bijna 1,4 miljoen mensen – zo’n acht procent – dit jaar een andere verzekeraar gekozen.

Het is dus aan te raden – zeker voor diegene die al jaren bij dezelfde partij zijn verzekerd – om altijd je zorgverzekering tegen het licht te houden. Zo is het mogelijk om dezelfde dekking te behouden voor een lagere premie.

Daarnaast compenseert de overheid de premiestijgingen bijna altijd volledig door een verhoging van de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is er alleen voor de Nederlanders met een modaal inkomen of lager. Zorg dus zeker dat je die toeslag aanvraagt als je er recht op hebt. Dit kan via de website van de Belastingdienst.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.