Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

Artikel door: Bart Koenraadt - 5 reacties

Premie zorgverzekering stijgt komende jaren naar 175 euro

De zorgverzekeringspremie gaat de komende jaren exploderen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), meldt de Telegraaf.

Het CPB geeft aan dat de premie in 2027 waarschijnlijk ligt op zo’n 175 euro (!) per maand. Ter vergelijking: de gemiddelde basispremie ligt dit jaar op ruim 138 euro.

Dit houdt in dat de zorgverzekering op jaarbasis zo’n 450 euro duurder gaat worden in de komende jaren. Dit is natuurlijk een absurd hoog bedrag.

Wat is de oorzaak?

De hoofdoorzaak van de hogere premie zijn de steeds maar toenemende zorgkosten. Dit komt grotendeels door de toenemende vergrijzing en de loonstijgingen in de zorg. Ook speelt de inflatie een rol.

Het CPB verwacht zelfs dat er volgend jaar zo’n 1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens zullen komen, wanneer de overheid niet met extra steunmaatregelen gaat komen.

Naast de zorgverzekeringen, gaat de premie van auto- en woonverzekeringen de komende tijd ook fors omhoog.

Wat kunnen we doen?

De zorgpremie steeg dit jaar ook al met gemiddeld 120 euro over het gehele jaar (lees: 10 euro per maand). Er zijn een aantal dingen die je hier zelf tegen kunt doen.

Zo is er voor dit jaar een recordaantal Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. In totaal hebben bijna 1,4 miljoen mensen – zo’n acht procent – dit jaar een andere verzekeraar gekozen.

Het is dus aan te raden – zeker voor diegene die al jaren bij dezelfde partij zijn verzekerd – om altijd je zorgverzekering tegen het licht te houden. Zo is het mogelijk om dezelfde dekking te behouden voor een lagere premie.

Daarnaast compenseert de overheid de premiestijgingen bijna altijd volledig door een verhoging van de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is er alleen voor de Nederlanders met een modaal inkomen of lager. Zorg dus zeker dat je die toeslag aanvraagt als je er recht op hebt. Dit kan via de website van de Belastingdienst.

5 reacties

 • MMarc

  Tja, al die mensen die de afgelopen jaren meegedaan hebben aan ‘het grote medische experiment’ daar komen er nu mega veel van in het ziekenhuis met van allerlei klachten. Veel met late bijwerkingen die al bekend waren uit de inmiddels ge WOB-de ‘Pfizer papers’ ….. Het ligt in ieder geval niet aan de loonstijging zoals het artikel claimt, de zorg op de vloer heeft er NIETS bij gekregen (daarom voeren die nu actie en staken ze soms).

 • PPeter

  Lekker makkelijk, asielzoekers de schuld geven… als je daar nu nog intrapt…

  Waarom stopt de inkomensafhankelijke zorgpremie bij 60k bruto per jaar? Is toch raar juist die mensen die meer verdienen zouden wat extras moeten en kunnen betalen. Nu betaalt iemand evenveel aan inkomensafhankelijke zorgpremie, omgeacht of je 40k per kaar verdient of 5 ton per jaar. Dat klopt toch niet.

 • PPiet Hein

  Logisch dat het duurde wordt, er komen elk jaar duizende asielzoekers bij.
  Die moeten ook verzekerd zijn , dat betaald Jan kaas er gewoon bij .
  Gewoon terug sturen, kunnen de zorgkosten naar beneden.
  Is er geen woning nood, en dat gezeur dat we elk jaar meer vlees consumeren, raar hè als er elk jaar duizenden asielzoekers bij komen
  Ook dit zal zaken als we ze terug sturen.

  • JJordy

   @Piet Hein

   Helemaal met je eens. De asielzoeker’s moeten terug! Wanneer gaan we eens met z’n allen zeggen tot hier en niet verder.

  • JJoe

   @Jordy
   En nu is het de schuld van de buitenlanders? Wat een domme reageerders weer. Het is de schuld van de Roverheid, simpel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.