Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Een groeiend aantal Nederlanders slaat een bezoek aan de tandarts over vanwege de kosten. Dat blijkt uit een grote enquête van de FNV onder duizenden Nederlanders.

Het nieuws leidt wederom tot een verhitte discussie: moet de tandarts weer terug in de basisverzekering?

Dokters van de Wereld en FNV stellen van wel. Minister Kuipers van Volksgezondheid vindt het geen goed idee.

Kosten leiden tot zorgmijding

Uit een recente enquête onder 5.000 FNV-leden blijkt dat 65 procent van hen kampt met financiële problemen vanwege zorgkosten. Dit heeft geleid tot een verslechtering van het gebit, met 26 procent die aangeeft dat hun klachten erger worden door het mijden van tandheelkundige zorg.

De resultaten zijn opvallend, omdat het voornamelijk werkende mensen betreft, wat aangeeft dat de tandarts mogelijk al ontoegankelijk is voor lage inkomens.

Tandarts in het basispakket is goedkoper

Dokters van Nederland en FNV pleiten er daarom voor om de tandarts door de basisverzekering te laten vergoeden. Zij beweren dat dit goedkoper is dan het huidige beleid, waarbij de tandartskosten voor eigen rekening zijn, tenzij er een aanvullende verzekering is afgesloten.

De partijen stellen dat slechte mondzorg niet alleen leidt tot gebitsproblemen, maar kan ook zorgen voor fysieke en mentale klachten. Gezonde tanden en tandvlees zijn dan ook belangrijk voor de algehele gezondheid.

Een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist kan daarmee dure toekomstige behandelingen voorkomen, wat de totale zorgkosten weer verlaagd.

De gratis tandarts bestaat niet

Toch zit de tandarts al sinds 2006 niet meer in het basispakket. En, als het aan Minister Kuipers van Volksgezondheid ligt, moet dat zo blijven. Hij vind het terugplaatsen van tandheelkundige zorg in het basispakket geen verstandig idee.

Opname in het basispakket is geen garantie dat mensen wel naar de tandarts gaan: ook ten tijde van het ziekenfonds gingen er jaarlijks bijna 1 miljoen mensen niet naar de tandarts.

Minister Kuipers (Voksgezondheid, Welzijn en Sport)

Gratis mondzorg bestaat simpelweg niet, stelt Kuipers. Volgens hem zal iemand linksom of rechtsom altijd voor de kosten moeten opdraaien. Het opnemen van mondzorg in het basispakket is een kostbare ingreep en niet in lijn met de pogingen van de overheid om de zorgkosten juist te beteugelen.

Volgens de minister is de opname van mondzorg in het basispakket daarom een ongerichte aanpak en zou het beter zijn om een specifieke oplossing te zoeken voor de groep die hun mondzorgkosten niet meer kunnen betalen.

Eigen risico en zorgpremie

Zelfs al zou mondzorg weer terugkomen in het basispakket, dan zou het eigen risico (van 385 euro) alsnog een drempel vormen voor de meeste mensen, stelt Kuipers.

Daarnaast gaat de zorgpremie omhoog voor alle Nederlanders als de tandarts weer uit het basispakket wordt gedekt. En die is in de afgelopen jaren al met honderden euro’s gestegen.

Deel je mening

Wat denk jij?

Moet de tandarts weer worden vergoed door de basisverzekering of pleit jij voor een gerichte aanpak van de problemen?

Deel hieronder jouw mening.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.