Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Artikel door: Koen Kuijper - 42 reacties

Tandarts terug in basispakket: gezonde keuze of pijnlijke beslissing?

Een groeiend aantal Nederlanders slaat een bezoek aan de tandarts over vanwege de kosten. Dat blijkt uit een grote enquête van de FNV onder duizenden Nederlanders.

Het nieuws leidt wederom tot een verhitte discussie: moet de tandarts weer terug in de basisverzekering?

Dokters van de Wereld en FNV stellen van wel. Minister Kuipers van Volksgezondheid vindt het geen goed idee.

Kosten leiden tot zorgmijding

Uit een recente enquête onder 5.000 FNV-leden blijkt dat 65 procent van hen kampt met financiële problemen vanwege zorgkosten. Dit heeft geleid tot een verslechtering van het gebit, met 26 procent die aangeeft dat hun klachten erger worden door het mijden van tandheelkundige zorg.

De resultaten zijn opvallend, omdat het voornamelijk werkende mensen betreft, wat aangeeft dat de tandarts mogelijk al ontoegankelijk is voor lage inkomens.

Tandarts in het basispakket is goedkoper

Dokters van Nederland en FNV pleiten er daarom voor om de tandarts door de basisverzekering te laten vergoeden. Zij beweren dat dit goedkoper is dan het huidige beleid, waarbij de tandartskosten voor eigen rekening zijn, tenzij er een aanvullende verzekering is afgesloten.

De partijen stellen dat slechte mondzorg niet alleen leidt tot gebitsproblemen, maar kan ook zorgen voor fysieke en mentale klachten. Gezonde tanden en tandvlees zijn dan ook belangrijk voor de algehele gezondheid.

Een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist kan daarmee dure toekomstige behandelingen voorkomen, wat de totale zorgkosten weer verlaagd.

De gratis tandarts bestaat niet

Toch zit de tandarts al sinds 2006 niet meer in het basispakket. En, als het aan Minister Kuipers van Volksgezondheid ligt, moet dat zo blijven. Hij vind het terugplaatsen van tandheelkundige zorg in het basispakket geen verstandig idee.

Opname in het basispakket is geen garantie dat mensen wel naar de tandarts gaan: ook ten tijde van het ziekenfonds gingen er jaarlijks bijna 1 miljoen mensen niet naar de tandarts.

Minister Kuipers (Voksgezondheid, Welzijn en Sport)

Gratis mondzorg bestaat simpelweg niet, stelt Kuipers. Volgens hem zal iemand linksom of rechtsom altijd voor de kosten moeten opdraaien. Het opnemen van mondzorg in het basispakket is een kostbare ingreep en niet in lijn met de pogingen van de overheid om de zorgkosten juist te beteugelen.

Volgens de minister is de opname van mondzorg in het basispakket daarom een ongerichte aanpak en zou het beter zijn om een specifieke oplossing te zoeken voor de groep die hun mondzorgkosten niet meer kunnen betalen.

Eigen risico en zorgpremie

Zelfs al zou mondzorg weer terugkomen in het basispakket, dan zou het eigen risico (van 385 euro) alsnog een drempel vormen voor de meeste mensen, stelt Kuipers.

Daarnaast gaat de zorgpremie omhoog voor alle Nederlanders als de tandarts weer uit het basispakket wordt gedekt. En die is in de afgelopen jaren al met honderden euro’s gestegen.

Deel je mening

Wat denk jij?

Moet de tandarts weer worden vergoed door de basisverzekering of pleit jij voor een gerichte aanpak van de problemen?

Deel hieronder jouw mening.

42 reacties

  • DDennis

    Tandarts is volgens mij een noodzakelijk iets voor iedere burger. Dat mijn kinderen tot 18 jaar “GRATIS” meeverzekerd zijn, daar heb je niets aan als je die kinderen niet hebt, dus haal dat van m’n premie af. Ik kan, biologisch gezien, ook niet zwanger worden, dus alle zorg die daarmee te maken heeft, hoeft voor mij ook niet in het basis pakket. Kortom, stop alleen de noodzakelijke zorg in het basispakket die iedereen nodig kan hebben. Al de andere dingen kunnen in een aanvullende verzekering, zoals zwangerschap, fysiotherapie, alternatieve geneeskunde, noem maar op, allemaal handig voor delen van de samenleving, maar niet voor iedereen noodzakelijk, wat de tandarts wel is. Gezinnen met kinderen, grote gezinnen, kleine gezinnen, alleenstaanden…het is toch raar dat iedereen hetzelfde betaald? Als jij 5 kinderen hebt, dan hebben die dus alle 5 tot hun 18e een gratis zorgverzekering, dat wordt betaald uit de grote pot…een alleenstaande met 1 inkomen moet daar ook aan mee betalen, ik vind het allemaal prima, maar stop dan iig in het basispakket ook wat IEDEREEN ECHT NODIG HEEFT, zoals gebitszorg.

  • BBlikkie

    Er moet weer een nationaal zorgfonds komen.Door het jaren lang negeren van de noodklok vanuit de zorg en het falende beleid van de Haagse karikaturen Rutte 1 , 2 , 3 en 4 zitten we nu in deze Zorg ellende!
    De marktwerking heeft een averechts effect gehad ipv goedkoper werd het juist duurder.

    Het te dure zorgstelsel komt door de huidige marktwerking in de zorg en de te dure winst-generende zorgverzekeringsmaatschappijen, en vriendjes politiek.
    Er zitten te veel lagen en schakels in het zorgsysteem. Teveel mensen zitten op het rode pluche en er zijn te veel dure interims binnen de zorg. Ook zijn er te veeel zzper’s, dit zijn vaak wegbezuinigde zorgmedewerkers die zich voor een hoger bedrag verhuren aan de zorg. Liever iPads in het ziekenhuis en dure tropische planten in de entree hal, dan investeren in de zorg en zorgmedewerkers!

  • RReinier

    Terug in basis. En ja, dan betaal je eigen risico. Wat echter iedereen vergeet, is dat een basisbezoek voor een gaatje niet het grootste probleem is. Het wordt pas een probleem als iemand met een minimum duizenden euro’s moet betalen door verschillende oorzaken. Een ongeluk van 20 jaar geleden als minderjarige kan er nog toe leiden dat tanden 20 jaar later toch nog getrokken moete worden. Het is niet normaal om als 30tiger of 50tiger in dit ontwikkelde land al met duidelijk missende tanden te lopen. Toch wordt je gedwongen, omdat tanden plaatsen duizenden euro’s kosten. Verzekeringen zijn er om je te helpen tegen onverwachte hoge kosten (net zoals je geen duizenden euro’s schade hoeft te betalen bij een auto ongeluk aan de tegenpartij, bij WA verzekering). Ga je aantoonbaar jaren lang niet naar de tandarts, dan verwaarloos je je gebit en wordt het een eigen schuld. Wat kan er wel? Het is al 20 jaar betekend dat pubers allemaal een beugel krijgen, omdat de kleine groep die echt een beugel nodig hebben, dan niet meer worden gepest. 9 van de tien keer is een beugel een luxe en enkel een soort hulp bij opvoeding zodat tieners elkaar moeilijker kunnen pesten. Jaren lang onnodig een beugel dragen, kost ook al snel tegen de 10.000 euro totaal. Moet je is kijken hoeveel volwassen mensen boven de 18 je daar echt mee kan helpen. Dus beugels, enkel wanneer echt nodig en tandarts in basis met eigen risico.

  • HHans

    Al deze zorgverzekeraars verdienen aan de zorgpremie tevens hebben al deze verzekeraars een aparte afdeling voor de zorg in stand te houden (personeels kosten)
    Zij maken allemaal winst zo niet dan stopt men met de afdeling zorg. Conclusie is èèn bedrijf voor de zorg 1 afdeling voor de administratie ( misschien meer dan 1 zorgverzekeraar aan personeel )aar minder dan al de zorgverzekeraars te samen) oplossing Het Ziekenfonds terug en voor de verzekering De particuliere Zorgverzekering Tandzorg is nu gratis tot 18 jaar is absoluut niet reëel tot 12e jaar die orthodontist kosten zijn enorm gestegen veel lopen er met een beugel .ook niet allemaal nodig .

    Ziekenfonds terug samen met de particuliere verzekering .

    Al die tussenhandel schrappen.

  • RRuud Versteege

    Ik heb bij een ziektekostenverzekeringsmaatschappij gewerkt. Nu niet meer. Ik opperde jaren geleden al het vrijwillig eigen risico af te schaffen en de tandarts weer in basisverzekering op te nemen. Als je vrijwillig risico afschaft is dat solidairder naar de zieke medemens toe want dan komt er meer premie binnen. Daar kan dan een groot deel van de tandartskosten mee opgevangen worden. Tevens opperde ik het idee (huisartsbezoek valt al buiten eigen risico) om ook de medicijnen voorgeschreven door huisarts buiten het eigen risico te houden. Tevens zijn de eerste twee kinderen gratis verzekerd tot 18 jaar. Waarom? Stel een lage kinderpremie in. Die mensen krijgen tenslotte ook kinderbijslag. Kuipers kletst uit zijn nek met het argument “toen tandarts in het ziekenfonds zat gingen mensen ook niet naar de tandarts toe”. Heeft hij daar bewijs en onderbouwde cijfers van dan? Deze man komt in deze materiel net kijken, ik heb 40 jaar in de ziektekostenbranche gewerkt. Een ding, luxe tandartsbehandelingen daar moet je je aanvullend voor verzekeren, de gewone behandeilngen naar de basisverzekering

  • GGerda

    Graag terug in basispakket.niet te doen van uitkering nog deze extra kosten erbij.
    Slecht voor de gezondheid en zo niet te betalen.

  • GGerda

    Graag terug in basispakket.niet te doen van uitkering nog deze extra kosten erbij.
    Slecht voor de gezondheid en zo niet te betalen.

  • BBrouwer

    Ik vind ook dat het terug moet. Hetzelfde als physioterapie moet je ook zelf betalen.

  • GGerris

    Ja Kuipers heeft makkelijk praten met zijn salaris. Ik moest naar de tandarts voor een zenuwbehandeling van 1 kies. Kosten €436.
    Er moet een einde komen aan onze graaicultuur!!

    • AAlice

      @Gerris
      Heb zo’n hekel aan die man ik zie hem elke keer achter de doodskist lopen hij heb zo’n graf hoofd !!!

  • GGerris

    Ja Kuipers heeft makkelijk praten met zijn salaris. Ik moest naar de tandarts voor een zenuwbehandeling van 1 kies.
    Er moet een einde komen aan onze graaicultuur!!

  • BBea

    Ik werk administratief bij een tandartspraktijk en zou zeggen 2 controles en 1 x 20 minuten mondhygiëne per jaar in het basispakket, zonder dat dat van je eigen risico gaat. Daarmee bevorder je de mondhygiëne en kan de patiënt voor extra kosten een aanvullende verzekering afsluiten of niet.

  • YYvon

    Voor mensen met het inkomen van Dhr Kuipers is het makkelijk gezegd.
    Zelf kan ik de noodzakelijke behandeling niet laten doen.
    Kreeg offerte 1.350,-
    Het is toch te gek!
    Weet niet waar ik dat van moet betalen.
    45 jaar lang belasting betaald , en nu laten ze de mensen stikken.
    Schade gewoon!

  • AAnneke

    Het is niet normaal dat je nog een hoge tandverzekering heb nog veel bij betalen moet ik zet mijn verzekering volgende jaar stop grt

  • IIngrid

    Terug en snel een beetje. Al die moeite om kinderen een goed gebit te bezorgen doe je teniet door ze daarna aan hun lot over te laten. Je ziet steeds meer volwassenen rondlopen met een paar gaten ipv kiezen. Beschamend voor een land dat zich rijk en kenniseconomie noemt en slecht voor de volksgezondheid.

    O, en voor de groep waar het al te laat voor is: snel de regel weg dat je eerst een jaar moet kijken of je het echt niet redt met een klappergebitje en hup, meteen klikgebitjes. Bespaar je nog geld ook.

    • Mmohamed

      @Ingrid inderdaad.. ze maken ons kapot

    • TThoma

      @Ingrid

    • EElisabeth

      @Ingrid

      Helemaal mee eens .
      Na 18 jaar geen vergoeding meer . Dan gaan veel jongeren niet meer het is onbetaalbaar .
      Minister blijft in zijn goed betaalde straatje . De rest och ja bekijk het maar !
      Mensen met minder zijn er ook nog !!

  • LLinda

    Terug in het basispakket met een eventuele bijbetaling voor beugels e.d.
    Want tegenwoordig kun je zowat een radio zender ontvangen in een klas met al die beugelbekkies (wat 9 van de 10 x nergens voor nodig is ) leuke manier van vlot geld verdienen, orthodontist bedrijven schieten als paddenstoelen de grond uit (omdat ouders willen dat kinderen allemaal dezelfde rechte mooie tandjes krijgen)
    Gewoon tandarts in de basis. En inderdaad, de tandarts is nog gratis voor kinderen. Dusouders /verzorgers hun kinderen verplicht naar de tandarts sturen, doen deze dit niet , dan zelf laten dokken en niet later klagen .

  • Vvan Bakkum van Alphen

    Ik vind dat de tandarts gewoon onder de basis verzekering hoort.

  • WWDJ

    Kiezen tussen enkel het eigen risico van €385 of de huidige situatie, dan kies ik toch liever voor de €385.

    @kuijpers als het te duur wordt, stop dan met geld de grens over sturen. Dan houden we meer dan genoeg over

  • AAliye

    Terug in het basispakket !!!

  • JJan

    Ben 75 en loop al 5 jaar zonder boventanden. Komt door 88% aow die aangevuld wordt met bijstand tot die norm. Alles wat je teveel krijgt pikt de bijstand in. Iedereen in juli 2023 iets erbij? Bij mij gaat er 5 euro per maand af! Hoezo sparen voor een kunstgebit?!
    Afgezien nog van de darm en nek klachten etc. wegens het onvoldoende kouwen. Als je geen inkomen voldoende hebt ben je altijd en eeuwig de klos. Dus terug in de basis graag en 100%

  • VVos

    Ja terug in het basis pakket. Je kan er zelfs o.a. hart problemen door krijgen als je tandvlees niet goed is.

    • MMartin

      @Vos, inderdaad! Bij slecht onderhoud van een gebit kan je ongemerkt veel bacterieen kweken die in de bloedbaan komen. Deze kunnen de hartspier ontsteken. Ook kunnen deze bacterieen andere organen aantasten, en voor een algemene slechte gezondheidstoestand zorgen, wat weer heel veel zorgkosten opleverd die wél in de basis zitten. Dus hierop bezuinigen heeft een averechts resultaat. Wel moet er goed gekeken worden welke mondzorg in het basis pakket moet, sowieso de controles en minimaal 1 foto per jaar..

  • NNeddim

    Natuurlijk niet meer in het basispakket
    Het is prima zo
    Ik betaal het wel uit eigen zak, al moet ik er wat voor laten

  • LL.Truijens

    Basistandzorg werkt preventief tegen latere hogere kosten, is dus uiteindelijk goedkoper en helpt kinderen armere gezinnen extra

    • AAnneke

      @L.Truijens, kinderen zijn gratis verzekerd. Moeten ouders wel met ze naar de tandarts gaan.

  • MMaria

    Dhr Kuipers weet heel goed dat een goed gebit veel ongemakken kan voorkomen. Als er fysieke problemen komen als voortvloeisel van een slecht gebit verschuif je de onkosten alleen naar een andere sector. Dat is dus het potjes beleid van onze regering, ik vind het beschamend.

  • LLenie

    Minister Kuipers zou als voormalige arts toch beter moeten weten! Een slecht gebit geeft ook andere gezondheids klachten met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk is de zorg dus duurder uit. Schaam je minister Kuipers. Ziel en eed verkocht voor een plaatje in het kabinet! Dus zeer zeker terug in het basispakket!

    • HHennie

      @Lenie

      Helemaal mee eens

  • SSandra

    Natuurlijk moet in basisverzekering zijn veel mensen niet kunnen betalen vooral een groot behandeling helemaal noet te betalen zo denk ik er over als wordt maart duurde zo denk ik er over

  • PPeter

    Als 1e reactie zou je zeggen terug in het basis pakket natuurlijk.

    Maar vergeet niet zoals de minister aangeeft, je zit nog steeds met het eigen risico, en dat zal nog steeds een drempel zijn.

    Daarnaast met hoeveel extra per maand stijgt de premie hier door?

    Tandsarts aanvullend is ook gewoon niet normaal duur.

    Bij zilverenkruis betaal je 22 euro per maand, jaarlijks dus ruim 260 euro, terwijl je maar maximaal 500 euro vergoed kan krijgen + sommige behandelingen moet je ook nog een deel zelf betalen.

    Ik bedoel wat heeft zo een verzekering dan voor nut?

    Je kan het beter zelf opzij leggen dan kom je goedkoper uit, tenzij je echt elk jaar die 500 euro opmaakt.

    • NNeddim

      @Peter
      Heel goed gezien!!

  • JJo

    Natuurlijk weer terug in het basispakket.

  • KKarine

    Terug in het basispakket. Wellicht met een maximum bedrag aan vergoedingen. Zo gaan mensen die geen extra verzekering voor de tandarts kunnen betalen, toch hun controles doen en gebit laten schoonmaken. Het is niet alleen mentaal maar fysiek kun je heel veel problemen in je lichaam krijgen door een niet goed onderhouden gebit.

  • KKarin J

    niet terug in basispakket omdat de zorgpremie dan nog weer duurder en tandartskosten onder het eigen risico van het basispakket komt. Mensen die mondzorg op een aanvullende verzekering gedekt hebben krijgen tandartskosten tot 250,– / 500,– voor 75%/100% vergoed, het verschil betaal je zelf bij. Onder de basiszorgdekking zal de tandarts/mondhygiëniste weer vermeden worden omdat je het volledige bedrag tot het eigen risico moet betalen.

    • JJaimy

      @Karin J door een aangeboren afwijking ben ik op 18 jarige leeftijd er pas achter gekomen dat ik tanden mis onder mijn melktanden waardoor die blijven zitten en hierdoor nu tanden ernaast scheef groeien, dit gaat mij 3000+ kosten ik heb het geld niet en me ouders ook niet dus ga ik nu niet naar de tandarts met zo’n basisverzekering kan je mensen zoals ik goed helpen naar een goede gezondheid

    • CCheck

      @Jaimy In zeer ernstige gevallen zoals het missen van 6 of meer tanden/kiezen en kauw problemen kan dit vallen onder byzondere tandheelkunde en vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het is vervelend dat het slechts in zeer ernstige gevallen is. Melktanden/ kiezen kunnen soms ook jaren functioneel blijven dus goed poetsen en zuinig op zijn.

  • FFrans

    Ja, tuurlijk wel: terug in basispakket, tegen de drogredenen van de minister in!

  • FFrans

    Terug in basispakket

  • MMary

    Ja terug in het basispakket

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.