Zorgkosten rijzen de pan uit en dat heeft gevolgen voor de zorgpremie

Zorgkosten rijzen de pan uit en dat heeft gevolgen voor de zorgpremie

Artikel door: Bart Koenraadt - 1 reactie

Zorgkosten rijzen de pan uit en dat heeft gevolgen voor de zorgpremie

De komende vijf jaar stijgen de zorgkosten jaarlijks met zo’n 3,5 procent, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Belangrijkste oorzaken zijn de inflatie, maar vooral de groeiende zorgvraag als gevolg van vergrijzing. Over vijf jaar zal één op de zeven werkenden in de zorg werken.

Terwijl de zorgkosten de afgelopen jaren ook al stegen, heeft onze economie die stijging kunnen opvangen. Al vijftien jaar lang nemen de uitgaven een percentage van tussen de 9 en 10 procent van het nationaal inkomen (bbp) in beslag.

Zorguitgaven stijgen drie keer zo hard als bbp

Maar dat gaat veranderen. De uitgaven stijgen de komende vijf jaar met 3,5 procent per jaar, terwijl onze economie slechts 1,2 procent per jaar groeit. Dat is een factor drie verschil.

In 2027 wordt 10,4 procent van ons bbp aan de zorg uitgegeven en in 2028 zelfs 10,6 procent, stelt het CPB. Die rekening moet linksom of rechtsom betaald worden.

TIP
Op Zorgwijzer staat een overzicht van de belangrijkste cijfers rondom zorg en zorgverzekering.

Impact op de zorgpremie

Als de zorguitgaven blijven stijgen, heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de zorgpremie. De burger kan verwachten dat de premie in de komende jaren verder en harder omhoog gaat dan voorheen. Dit vraagt om bewuste beslissingen over de balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid, en betaalbaarheid van de zorg in Nederland.

Op Prinsjesdag (19 september) is er meer duidelijkheid over de zorgpremie die we in 2024 gaan betalen. De nominale premie wordt dan namelijk bekend gemaakt.

Zorgverzekeraars gebruiken dit bedrag als richtlijn voor het bepalen van hun eigen definitieve premies, die uiterlijk 12 november volgen.

Verkiezingen

Met de verkiezingen van 22 november in het vooruitzicht, is het duidelijk dat er maatregelen genomen moeten worden om de snelle stijging van de zorgkosten een halt toe te roepen.

Verschillende politieke partijen werken nu aan plannen om dit aan te pakken, waaronder de herziening van het vergoedingssysteem, het investeren in preventieve zorg en het stimuleren van innovatie in de gezondheidszorg.

1 reactie

  • LLotte

    Inderdaad tijd voor hervormingen te beginnen met het grote graaien van zorgverleners en zorgverzekeraars. Een consult van 20 minuten dat 450 euro moet kosten is niet te doen. Het declareergedrag van vrij gevestigde zorgverleners is vaak onjuist ik durf wel te stellen in 70 procent van de gevallen. Zorgverzekeraars nemen niet hun verantwoordelijkheid inzake verbetering van de zorg en vergoeden zonder akkoord van notas of navraag bij cliënten. Meldingen van onterechte zorgnotas worden door de verzekeraar niet serieus genomen en ik ben er van overtuigd dat iedere Nederlander er meerdere van heeft. Na controle heeft geen zin want het is aan de cliënt kennelijk aan te tonen dat de notas niet kloppen door een ( betaalde) bezwaarschrift te moeten indienen bij de klachtencommissie. Waanzin! Ik zeg terug naar de oude situatie waar een rekening wordt geakkordeerd incl. tijd en handelingen door de werkelijke cliënt nl de behandelde niet de zorgverlener. Het feit dat er andere tarieven gelden als cliënt/ patiënt zelf betaald dan wanneer deze worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar is al van de zotte dat geldt zelfs voor de tandarts . en de fysio. Tijd dat er een degelijk onderzoek wordt uitgevoerd ipv alles af te schuiven op de vergrijzing.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.