De komende vijf jaar stijgen de zorgkosten jaarlijks met zo’n 3,5 procent, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Belangrijkste oorzaken zijn de inflatie, maar vooral de groeiende zorgvraag als gevolg van vergrijzing. Over vijf jaar zal één op de zeven werkenden in de zorg werken.
Terwijl de zorgkosten de afgelopen jaren ook al stegen, heeft onze economie die stijging kunnen opvangen. Al vijftien jaar lang nemen de uitgaven een percentage van tussen de 9 en 10 procent van het nationaal inkomen (bbp) in beslag.
Zorguitgaven stijgen drie keer zo hard als bbp
Maar dat gaat veranderen. De uitgaven stijgen de komende vijf jaar met 3,5 procent per jaar, terwijl onze economie slechts 1,2 procent per jaar groeit. Dat is een factor drie verschil.
In 2027 wordt 10,4 procent van ons bbp aan de zorg uitgegeven en in 2028 zelfs 10,6 procent, stelt het CPB. Die rekening moet linksom of rechtsom betaald worden.
TIP
Op Zorgwijzer staat een overzicht van de belangrijkste cijfers rondom zorg en zorgverzekering.
Impact op de zorgpremie
Als de zorguitgaven blijven stijgen, heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de zorgpremie. De burger kan verwachten dat de premie in de komende jaren verder en harder omhoog gaat dan voorheen. Dit vraagt om bewuste beslissingen over de balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid, en betaalbaarheid van de zorg in Nederland.
Op Prinsjesdag (19 september) is er meer duidelijkheid over de zorgpremie die we in 2024 gaan betalen. De nominale premie wordt dan namelijk bekend gemaakt.
Zorgverzekeraars gebruiken dit bedrag als richtlijn voor het bepalen van hun eigen definitieve premies, die uiterlijk 12 november volgen.
Verkiezingen
Met de verkiezingen van 22 november in het vooruitzicht, is het duidelijk dat er maatregelen genomen moeten worden om de snelle stijging van de zorgkosten een halt toe te roepen.
Verschillende politieke partijen werken nu aan plannen om dit aan te pakken, waaronder de herziening van het vergoedingssysteem, het investeren in preventieve zorg en het stimuleren van innovatie in de gezondheidszorg.