Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

Artikel door: Koen Kuijper - 516 reacties

Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

De zorgpremie van Nederlanders gaat volgend jaar flink omhoog. Die verwachting scheppen de Nederlandse zorgverzekeraars in hun presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens hen stijgen de zorgkosten exponentieel en kan een premiestijging niet achterblijven.

Volgens schattingen zou het kunnen gaan om een verhoging van minimaal 127 euro per Nederlander. Opmerkelijk is dat, volgens bronnen, de zorgtoeslag naar verwachting niet meestijgt.

Update (15-09): uit uitgelekte stukken van Prinsjesdag blijkt dat de premie volgend jaar richting 150 euro per maand gaat.

Update (19-09): de definitieve zorgcijfers naar aanleiding van de Miljoenennota in 2024 staan hier.

Premiestijging afgelopen jaren

Zorgwijzer heeft de afgelopen jaren bijgehouden wat een gemiddelde zorgverzekering in Nederland per maand kost.

2020202120222023
Gemiddelde premie
basisverzekering
€ 119,69€ 124,82€ 128,30€ 138,45

De gegevens laten een onmiskenbare stijgende trend zien in de kosten van de basisverzekering. Aan het begin van dit jaar nam de premie al toe met meer dan 10 euro per maand. Bovendien toonden recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) aan dat we kunnen verwachten dat de zorgpremie zal stijgen van ongeveer 138 euro per maand op dit moment naar 175 euro per maand in 2027.

Op basis van deze trendlijn en data voorspellen we dat de maandelijkse zorgpremie volgend jaar naar verwachting 149 euro zal bedragen, bij een eigen risico van 385 euro.

Een complete lijst van de actuele premies vind je hier terug.

Miljoenennota

Tijdens Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd, die doorgaans meer duidelijkheid schept over de verwachte ziektekostenpremie voor het volgende jaar. Deze nota bevat namelijk de begroting voor Volksgezondheid, inclusief de nominale premie voor het jaar 2024.

Zorgverzekeraars nemen deze nominale premie als uitgangspunt bij het vaststellen van hun eigen premies. Volgens de regelgeving dienen deze premies uiterlijk op 12 november aan alle verzekerden gecommuniceerd te zijn.

DSW uit Schiedam heeft de traditie om als eerste verzekeraar de basispremie voor het aankomende kalenderjaar te onthullen. Deze aankondiging vindt meestal plaats in de week na Prinsjesdag. Aan het begin van dit jaar ging de zorgpremie bij DSW omhoog met een substantiële 117 euro.

Zorgkosten stijgen exponentieel

De belangrijkste reden voor de hogere zorgpremie is de exponentiële stijging van de zorguitgaven. De komende vijf jaar stijgen deze met 3,5 procent per jaar, terwijl onze economie slechts met 1,2 procent per jaar groeit.

De hogere zorgkosten worden veroorzaakt door de inflatie en een groeiende vraag naar zorg. Het aantal chronisch zieken neemt toe en de samenleving vergrijst, wat resulteert in een groter aantal 65-plussers die niet alleen langer leven, maar ook meer zorg vereisen.

Door de toename van de zorgvraag zijn er meer artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast merkt zorgeconoom Wim Groot op dat in verschillende cao’s aanzienlijke salarisverhogingen zijn overeengekomen, wat de uitgaven verder verhoogt.

Versobering?

Velen zien de verhoging van de zorgpremie als een noodzakelijke stap om de groeiende kosten in de gezondheidszorg te dekken, maar vragen zich tegelijkertijd af hoe betaalbaar onze zorg nog is. Bij Zorginstituut Nederland en andere overheidsorganen groeit de discussie over hoe we de stijging van de zorgkosten het hoofd kunnen bieden.

Een van de opties is het versoberen van het verzekerde pakket, zodat deze voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft. Andere belangenorganisaties willen juist dat het basispakket wordt uitgebreid, bijvoorbeeld met een dekking voor de tandarts.

Zorgtoeslag niet hoger

Mensen met een lager inkomen zullen de stijging van de zorgpremie komend jaar bijzonder scherp voelen. Volgens bronnen uit Den Haag is er namelijk geen plan om de zorgtoeslag te verhogen. Op dit moment bedraagt de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden 154 euro per maand.

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt dat het aantal mensen dat in armoede leeft volgend jaar zou kunnen toenemen tot maar liefst 1 miljoen Nederlanders.

Voor de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering kun je terecht op onze 2024-pagina.

516 reacties

 • RRoyalbiker van Eijk

  Nog even en iemand met Pensioen kan het niet meer betalen.
  Ik denk dak ik me maar als vluchteling uit Rotterdam – en nu al vele jaren in Gorinchem woon. we als 3x uit ons huis moesten vanwege sloop, terwijl er nu mensen uit een oorlog land in wonen. sommige hebben een auto waar wij alleen maar over kunnen dromen, en on betaal baar voor ons is. En alle steun krijgen – wasmachine – Koelkast enz enz inboedel – opgeknapt huis. Gaat er bij ons wat stuk moeten we het zelf maar oplossen.
  Mijn vrouw is al vele jaren chronisch ziek met Astma en schildklier problemen.

  • AArie

   @Royalbiker van Eijk
   Je heb volkomen gelijk van Eijk
   Maar ik zal niet willen ruilen met een vluchteling

 • JJan

  De zorg weer terug naar de overheid. De zogenaamde marktwerking heeft niet gewerkt. Kosten zijn alleen maar gestegen.

 • SSander

  Ik laat me uitschrijven , betaal je dadelijk €175,- per maand en nog ben je bang dat je naar de huisarts en tandarts moet , want als je daar bent geweest kusje nog bij betalen voor de medicijnen en andere benodigdheden.Ben zelf al 6 jaar niet bij de tandarts geweest , ik had in die tijd 4 kinderen en als we met ons zessen bij de tandarts waren geweest ben je een weekloon verder. Ik wacht wel tot ik een kunstgebit moet nemen .kost me 1 keer geld .En als je bij de huisarts advies wil van de assistenten( telefonisch ) kun je die ook betalen.Maar vergeet niet dat elke asielzoeker , mensen in de bijstand , e.d ook verzekert zijn , die betalen niets of zeer weinig premie, en daarbij de grote groep,ouderen , En wat te denken van al die zakkenvullers die op kantoor zitten bij de zorgverzekeraars, alle zzp erg die ingezet worden in de zorg , dat maakt het niet goedkoper

 • AAnoniem

  Misschien de zepps er uitgooien
  Die vragen echt te veel loon
  Ga lekker op de loonlijst en denk niet aan je zelf
  Doe ik ook verdien minder maar zorg er mede wel voor dat het een beetje minder geld kost hier door

  • AAnoniem

   @Anoniem

   Als je alles gaat tellen zijn zzpers goedkoper dan vast personeel, reken maar even mee ziektewet, verzekering,loonbelasting en alle andere staatsvoorzieningen moeten door een zzper zelf worden betaald.Als een zzper ziek wordt hoeft de werkgever niets te betalen,als een personeelslid ziek wordt moet de werkgever doorbetalen en heeft die persoon geen inkomsten.

  • AAnton

   @Anoniem

   Anoniem . Volgens mij snap je het niet helemaal . Als je voor een baas werkt verdien je zelf niet zoveel misschien, maar de baas moet ook verdienen hé. Alles moet betaald worden daarom verdien jij minder, misschien 10 % van wat je baas rekent voor jou. En het is trouwens zzpers. VOORBEELD : Garage kosten liggen rond € 70,00 per uur . Maar dat verdienen de monteurs niet . Dat zijn kosten voor bedrijf en personeel en de directeur

 • ZZaza beoes

  Je kunt toch ook gewoon verhuizen naar het buitenland en zelf iets ondernemen waar de regels niet zo krom zijn….

  Zodat je niet meer afhankelijk bent van anderen, heel primitief gaan leven bijvoorbeeld.

  Al die vingers naar asielzoekers en naar Marokkanen want die hebben dit allemaal veroorzaakt.

  Als ik de reacties hier lees van sommige dan denk ik echt wat een domheid met alle respect.

  • MM. Memo

   @Zaza beoes

 • CCoby

  Wat heeft die loonsverhoging voor zin als het direct van de huursubsidie afgaat en nu de zorg geven en innen .

  • RRichard

   @Coby

   Onder moto hoe maak ik Nederland kapot.
   Wij mogen. Niks over houden

 • PPaul

  Dit is toch te zot voor woorden
  Laat die directeuren van de zorgverzekeraar ook maar inleveren.
  Je betaalt je scheel en als je wat krijgt wordt het ook nog niet vergoed of je moet je extra bijverzekeren wat ook niet te betalen is.

 • NNancy

  Het moet niet gekker worden, we betalen ons ziek voor steeds minder. En we worden hier ook nog verplicht of men het kan betalen of niet.
  We krijgen goedkope medicatie
  Artsen klagen steen aan been dat ze hun werk niet voldoende meer kunnen doen door al die achterlijke regels die zorgverzekeraars verzinnen, die hebben nu de macht over alles.
  We moeten meer betalen maar wat we nodig hebben word uit het pakket gehaald.
  Ben je ziek kan je niet overstappen naar de verzekering waar jij naar toe wil want je moet een vragenlijst invullen en zeggen ze sorry maar dat pakket kan u niet krijgen ivb met uw aandoeningen maar me we hebben wel een ander waar je niks aan hebt. Gewoon schande discriminatie op en top.
  Zorgverzekeraars worden maar rijker en wij komen straks een zakje lucht. En wie word hier de dupe van diegene die ziek zijn en de verzekering hard nodig hebben. En bedankt. Pff word ik echt boos om.

  • AAnoniem

   @Nancy

   Pasop met je ziek betalen
   Kost het u nog meer

 • RRob

  Die asielzoekers, de betalen niets
  En ik met me aow kan het nu al niet op hoesten , en als ze nu die eigenbijdragen nu is weg doen

 • GGeert

  Mensen die werken worden helemaal uitgekleed door het kapitaal…want die kunnen ze nog verder kaal plukken…belasting op belasting op belasting betalen en zo stelen ze de werkende mensen kaal…

 • CCarola

  Alles goed en wel, echter ben ik van mening dat ze ons dan wel de juiste medicatie meegeven, niet het merkloze of de goedkoopste. Dat ze het geld in de lonen en ouderenzorg stoppen.

  • NN den haan

   @Carola hier ben ik het niet mee eens vaak genoeg mee gemaakt
   dat je de goedkopere uitgave mee krijg als je er iets van zeg
   wordt er gezegd zit de zelfde werkstof in kan wel zijn maar als je op die medicijnen aangewezen bent merk je het verschil het zou beter zijn nieuwe medicijnen eerst voor een periode van een maand voorschrijven zou heel veel geld schelen

  • AAns

   Jaren lang de zelfde medicijnen.nu krijg je ander doosje.kun je gelijk al zien aldat het een goed koper middel is. Als je het aangeef bij de apotheker.dan is het antwoordt. Mevrouw dit zijn de zelfde.of ze zijn uit de handel.ik heb zelf ook meegemaakt.of ze worden niet meer vergoed.bel lk nijn zorgverzekering dan zijn ze. wel in
   handel en worden ook vergoed
   Ik vertrouw de apothekers ook niet meer

 • SSum-Sak

  Beste mensen,
  Nog even wachten ….Er komt zeer binnenkort zeker weer een wereldoorlog en wordt “HET KAF VAN HET KOREN GESCHEIDEN” m.a.w… Het kaf gaat weer terug waar het vandaan komt .Denk daar maar eens over na !!

  • YYoke

   @Sum-Sak klopt alleen iedereen slaapt nog, maar de grootste ellende komt nog!

  • WWood

   @Yoke

   Onbegrijpelijk hè nog zoveel schapen volgen alles klakkeloos denken zelf niet .

 • JJacqueline

  Ik hoorde deze week op het nieuws dat mensen die hier wonen zonder verblijfsvergunning en ziek worden niet naar de dokter durven. Als ze dan uiteindelijk toch een arts bezoeken is het inmiddels complex en kost het een hoop geld. Mijn eerste gedachte, en wie gaat hiervoor opdraaien? Zie hier het antwoord!
  Ik heb niets tegen deze mensen, laat dit duidelijk zijn maar om de kosten dan bij het volk neer te leggen onder het mom van de vergrijzing vind ik niet zo netjes!!!

  • WWilly

   @Jacqueline
   Helaas is het zo dat de mensen waar u het over heb bij geen enkele arts ingeschreven kunnen worden ivm te kort aan huisartsen. Daardoor geen verwijsbrief kunnen vragen en ook niet i de ziekenhuizen terecht kunnen. Alleen komen als de mensen instorten de vooroordelen naar boven. Jammer!!

  • RRichard

   @Jacqueline
   Helemaal mee eens

 • MMarian

  Nou dat kan ik dan niet meer betalen!!! Het loopt de spuitgasten uit nu. Levensonderhoud boodschappen het stelde niet veel.meer voor.. je kan de bodum zien.. AOW en Pensioen is niet veel bij mijn. Maar zo als men al zei .als je oud bent heb je niet veel meer nodig. Dit noem ik kletspraat. Ik leef ben niet dood.

 • VVerhagen

  Al het Marokkaanse drugsgeld uit Nederland naar Marokko voor aardbeving.

  • NNick

   @Verhagen

   Dat is een subliem idee. Maar waarschijnlijk zijn ze daar te egoistisch voor.

 • PPietje puck

  Ziekenfonds terug lijkt mij een goed idee.

  • RRichard

   @Pietje puck

   Helemaal mee eens ziekenfonds terug maar wel naar draagkracht

 • FFG Voppen

  Het land van list en bedrog
  Eerst alles mooi praten en dan toe slaan, voorbeelden genoeg o,a energie zonnepanelen
  Electrische auto’s
  Zgn marktwerking $$$$

 • RRodri

  Geld voor oorlog en klimaat is belangrijker dan geld voor de inwoners. Wij zijn degene die belasting geld betalen. En wat krijg je ervoor terug ? Een oorlogvoerende WEF reptielen van vak k die met ons geld belangrijker vinden oorlog te voeren die niet de onze is en de klimaat fraudeverhaal hoax voor 0,00036 graden maar het volk dood kan vallen. Welke idioot stemt er op deze wef idioten

 • HHans

  Benzineprijs omhoog,zorgkosten omhoog,kom je in de supermarkt moet je bukkend je boodschappen doen om de goedkoopste artikelen onder uit de schap te pakken.
  En natuurlijk onze energienota niet te vergeten.
  Maar we mogen niet klagen want dan wordt er gezegd……je heb het toch goed,!!!
  Pfggff,de maandelijkse kosten zijn voor arme gezinnen niet meer te betalen.

 • BBenny

  Sinds de privatisering van de zorg lees ik nagenoeg nooit welke exorbitante zorgkosten administratief bij de zorgverzekeraars blijven hangen. Een lucratieve business waar alles het goedkoopst van het goedkoopst moet aan daadwerkelijke zorgkosten. Niet te vergeten dat bijna alles inmiddels digitaal verloopt. Een maatschappelijke publieke opinie over de verhouding kosten zorg en kosten verzekeraar is best interessant!

 • TToos felx

  Iedereen maar binnen halen
  Krijgen als mri,onderzoeken,enz
  Is overal een potje voor
  En de Nederlander die zich kapot werkt ,kan dadelijk niet gewoon naar dr of ziekenhuis,tandarts omdat ze de premie niet kunnen betalen
  Zeker de oudere mensen niet
  Schandalig
  Hele land gaat

 • JJos

  Vertel er ook ff bij dat er ook nog aanvullende verzekeringen bij komen zoals tandarts fysio wat steeds minder wordt het is straks alleen betaal baar voor de rijke ze weten precies waar ze kunnen graaien .ps en steeds goedkopere medicijnen

 • OOriginal

  En toch blijven de meeste mensen stemmen op de elite-partijen.

  Het kan anders, maar dan zal de burger toch echt anders moeten stemmen in het stemhokje.

  • SSamantha

   @Original gewoon niet stemmen.

 • NNico

  Jullie allein praten en klagen verder niets doen komen in actie niemand gaan werken 1 week niemand gaan iets kopen en geen rekening betalen

  • JJoop

   @Nico

   Jij loopt er net zo hard achteraan en doet ook verder niets computerheld

 • YYoke

  Dit kan alleen maar gebeuren omdat we het toelaten!!!! Ik stem Geert Wilders en slechter zal het dan niet worden.

  • AAndrea

   @Yoke
   Stemmen op Geert Wilders is een verloren stem want PVV gaat nooit mee regeren!

  • AAndrea

   @Yoke
   Stemmen op Geert Wilders is een verloren stem want PVV gaat nooit mee regeren!

  • YYoke

   @Andrea
   Geert heeft nu mijn steun na zijn betoog over trangenders enz….maar vvd komt weer bovenaan

 • LLinda

  Ik snap niets meer van ons land. We betalen ons scheel aan alles. Iedereen die niet uit Nederland komt krijgt alles plus geld toe. We moeten bijna voor alle medicatie extra bijbetalen.
  Schandalig!

 • JJoanne

  Mensen in nood helpen.
  De rest er gewoon uitgooien,
  Dan toch maar wilders

 • RRichard

  Stop met de marktwerking in alle publieke sectoren.
  De ervaring heeft immers geleerd dat marktwerking in die sectoren niet werkt!
  De marktwerking in de gezondheidszorg zou deze goedkoper maken. Resultaat: zorg is nog nooit zo duur geweest!
  Onderwijs is nog nooit zo duur geweest, en het niveau is nog nooit zo laag geweest.
  Openbaar vervoer heeft nog nooit zo vaak stil gestaan.

  • NNevi

   @Richard
   Helemaal mee eens!
   Dit krijgt men (VVD) als zulke sectoren privatiseert.
   En alle rekeningen zullen ons allemaal (niet alleen nu maar vooral in de toekomst) NOG duurder komen te staan…De werkende middenklasse moet alles ophoesten, altijd de dupe van.

 • JJoanne

  Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit ‘echte Nederlanders’. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen

 • PPietje

  Betaal al jaren de hoogst premie, en wacht al 3 maand op een operatie ben nog niet aan de beurt. Gewoon met een tumor leven de normaalste zaak van de wereld. Lever liever meer zorg voor dat emmense hoge loon van jullie.

  • TTesje

   @Pietje
   Wat spijtig om te horen, ik wens u alle beterschap/herstel toe en hopelijk spoedig….

 • BBerry van Berkel

  Nog meer mensen binnen halen, en laat Nederlanders maar meer zorgpremie betalen
  Wanneer staat er eens iemand op die gaat zeggen en nu is het afgelopen

 • MM

  Wauw.. en hoezo kunnen ze nu al zien hoe hoog het zal worden in 2027? En al die gelukzoekers betalen niks en die krijgen ook zelfs nog eens voorrang met alles, Als je ziet hoe goed hun het hebben dan begrijp ik het wel dat ze het vonden dat ze het slecht hebben

  • YYvetyr

   @M ja daarom betalen wij ons blauw.
   Voor de mensen die hier maar binnen komen lopen.
   Die mogen gratis naar ziekenhuis en wij betalen ons blauw.
   Wij moeten rechts stemmen aub geen bbb, want die waaien net zo goed met links mee.

   Rechtse partijen als u het leest teek hier een stook voor!

   Sorry mensen kom niet nederland niet zomaar in.
   Geen gratis ziektekosten,geen gratis huisvesting, geen voedingsgeld, een zelfde lijn.
   Rechtse regeringspartijen DOE IETS

  • WW

   @Yvetyr
   ik ben bang dat je er hard naast zit. Ik begrijp de woede wel, maar het is nogal misplaatst.
   Ten eerste, het is de regering die alle deuren van t land open gooit voor iedereen – het is niet de schuld van de mensen die naar nederland komen, het probleem zit eerder bij gebrek aan selectie (al is het voor azielzoekers volgens mij niet eens wettelijk mogelijk om er onderscheid in te maken), het is natuurlijk dat mensen beter leven zoeken en gebruik maken van wat aan hen GEGEVEN wordt, dat de regering besluit om er zo veel aan te geven is niet aan de mensen die het ontvangen.
   Ten tweede, een overheersend meerderheid van buitenlanders in nederland werkt voor hun geld en betalen de belastingen mee, ook voor de nederlandse uitkeringtrekkers.
   Ten derde, het zijn de linkere partijen dat druk leggen op sociale zaken zoals subsidies en toeslagen, zonder hun initiatieven zou de helft van Nederland waarschijnlijk al in zware armoede verkeren met hoe snel en hard de kosten stijgen. En ja, de rechtse partijen voeren meestal sterker migratiebeleid, maar zoals je ziet, is het ze ook niet echt goed gelukt of wel?
   Het gaat niks worden als wij steeds maar in ‘wij’ ‘zij’ vormen gaan denken op gebied van afkomst, de enige ‘wij’ en ‘zij’ is er tussen de mensen die bijdrage leveren aan de samenleving en profiteurs die er misbruik van maken.

 • RRowan

  Onacceptabel zo’n verhouding bij een verplichte verzekering

 • EEd

  Kom maar binnen in Nederland ze gelijk een BS nummer naar die loket krijg een uitkering en pas voor ziekenfonds en krijgen geld om te eten en de normale Nederlanders die hard werken die pissen naast de boot

 • MMarcy

  Je ken beter dood zyn word hier toch een moslim land straks lopen we allemaal in gewassen en maken ze hier ook oorlog pikken toch al alles in en Nederland pikt dat achterlyk toch

  • FFred

   @Marcy

   Ben het helemaal eens met u. Tieves volk de kerken zijn ook al moskeeën. Er uit met ze

  • DDirk.

   Ach wat een typisch laag iq berichtje plemp je daar toch weer Marcy. Ga liever een potje stamppot koken of laat jezelf een nieuw kort pittig kapseltje aanmeten in de plaatselijke kapsalon. Oh en probeer eens iets meer interpunctie toe te passen. Google maar eens wat dat is.

 • JJohan

  In het oude systeem werden veel kosten uit algemene middelen betaald (belastingen) In het nieuwe systeem moet bijna alles uit de premies komen. Premies omhoog, belasting niet omlaag. Ik noem het de zorgleugen

 • PPaul

  Geef de ziekenfonds maar terug.

 • MMarcy

  Veranderen toch noooooooooit

 • HHannyvan beek

  Het is toch van de zotte je krijgt er 20,euro bij en ze halen je 50 af schandalig,en dan nog willen artsen verhoging ik ben vang dat niemand meer naar een arts durft of tandarts.echt heel schandalig de zorg kosten gas en ligt de huur om hoog nederland gaat echt naar de bliksem een goede gezondheid wordt niet meer gegund het is te schandalig voor woorden wr zijn echt blij met een nieuweploeg incden haag ,maar t begint al goed

 • RRed Roef

  Al jaren wonen hier buitenlanders die nog nooit één cent hebbeb betaald en daar kunnen wij krom voor liggen en de politiek staat erbij en kijkt ernaar.
  Hebben geen actieve herinneringen.
  NL is een aso land geworden waar zakkenvullers de dienst uitmaken.
  PvdA en GL. voorop.
  Bah wat een k..land

  • BBart

   @Red Roef valt wel mee met buitenlanders die geen zorg betalen

  • AAnja

   @Bart Geef eens mooi voorbeeld.

 • Eemol

  Het leven in Nederland wordt de lage en middeninkomens onbetaalbaar.
  De minister van armoedebestrijding staat erbij en kijkt er lachend naar. Ze doet haar functie geen recht en kan beter worden betiteld als minister van armoedebevordering.

  • RRobert

   @emol en nog wel een minister uit een christelijke partij!!!

 • BBrouwer

  Betalen we al niet genoeg we houden niks over met ons AOW en dan nog extra bijdragen nederland gast naar de kloyen wij betalen voor een ander

 • FFrank

  Alles wordt duurder
  Ik ben alleen verdienen en een vakantie zit er niet in
  Op de centjes passen en op de tanden bijten
  Nog even en Nederland is gewoon onbetaalbaar voor de gewone man
  Het wordt steeds gekker en wij klagen wel maar doen niets

 • AAarts

  En wat te denken van alle medelanders waar we voor mogen betalen. Niet verkeerd bedoeld maar geef niet alleen de vergrijzing de schuld.

 • MM Muishout

  Zou het ook niet komen door die gelukzoekers hier? Daar horen we jullie niet over.
  Dat moet ook allemaal betaald worden door wie?
  Juist door Jan met de pet

  • HHarm

   @M Muishout

   Helemaal gelijk wij moeten alles voor die gasten betalen

  • BBella

   @M Muishout
   Grenzen hadden ze jaren geleden al moeten sluiten…

 • BBuuf

  En naar de winst van de zorgverzekeraars wordt óók gekeken?

 • WWim

  Uit de grafiek blijkt niet dat: “de belangrijkste reden voor de hogere zorgpremie is de exponentiële stijging van de zorguitgaven” het is zo te zien een lineaire stijging, dus maak het niet erger dan het is.

 • AAb

  Nederland het nieuwe derde wereld land! Ben je jong verlaat Nederland snel.

  • AAndre

   @Ab zeg ik al jaren tegen m’n kids

 • JJos

  Natuurlijk, wij pikken ook dit weer, iedereen ergert zich eraan maar collectief doen wij er weer niets tegen zoals met alles in dit land!
  Maakt niet uit welke van de 75 partijen je kies, dit kiessysteem is alleen al belachelijk.

  • Pper

   @Jos Wat moet je eraan doen teruggaan naar het ziekenfonds&partculier ?

  • CCor

   Inderdaad Jos terug naar het oude systeem ziekenfonds en particulier dit word afgewenteld op de ouderen maar er zijn er die helemaal niets betalen en toch worden geholpen

  • JJoop

   Idd, had nooit op de vrije markt aangeboden moeten worden, terug naar het vorige stelsel & stoppen met lidmaatschap EU, met dat geld terug naar betaalbare levensonderhoud…

 • AAad

  Ik heb jaren in de zorg gewerkt en daarin is me het volgende opgevallen: mensen zijn zich niet altijd bewust wat ze zelf kunnen bijdragen aan hun gezondheid bijvoorbeeld:door een gezonde levensstijl.
  Gezondheid is niet te koop,maar begint echt bij jezelf.
  Er zijn prijsopdrijvende mechanismen werkzaam in de zorg bijv.:ziekenhuizen krijgen meer betaald indien ze meer verrichtingen doen.Op grote schaal wordt er nog steeds onnodig veel geld uitgegeven bijvoorbeeld als je kijkt naar het voorschrijven van medicijnen en dat wat er jaarlijks aan ongebruikte medicijnen weggegooid wordt.Ik woon in Spanje,waar iedere Spanjaard en buitenlandse resident gebruik maakt van de Seguridad Social(Spaanse ziekenfonds):een prima basis verzekering met goede zorg.Ik heb in mijn oude vakgebied (fysiotherapie) iedere nieuwe fysiotherapeut zijn eigen clientèle zien creëren en er werd niet gekeken of er wel behoefte aan was.Ons zorgsysteem is ziek en behoeft radicaal anders denken om deze op een gezonde manier opnieuw vorm te geven.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.