Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

Artikel door: Koen Kuijper - 516 reacties

Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024

De zorgpremie van Nederlanders gaat volgend jaar flink omhoog. Die verwachting scheppen de Nederlandse zorgverzekeraars in hun presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens hen stijgen de zorgkosten exponentieel en kan een premiestijging niet achterblijven.

Volgens schattingen zou het kunnen gaan om een verhoging van minimaal 127 euro per Nederlander. Opmerkelijk is dat, volgens bronnen, de zorgtoeslag naar verwachting niet meestijgt.

Update (15-09): uit uitgelekte stukken van Prinsjesdag blijkt dat de premie volgend jaar richting 150 euro per maand gaat.

Update (19-09): de definitieve zorgcijfers naar aanleiding van de Miljoenennota in 2024 staan hier.

Premiestijging afgelopen jaren

Zorgwijzer heeft de afgelopen jaren bijgehouden wat een gemiddelde zorgverzekering in Nederland per maand kost.

2020202120222023
Gemiddelde premie
basisverzekering
€ 119,69€ 124,82€ 128,30€ 138,45

De gegevens laten een onmiskenbare stijgende trend zien in de kosten van de basisverzekering. Aan het begin van dit jaar nam de premie al toe met meer dan 10 euro per maand. Bovendien toonden recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) aan dat we kunnen verwachten dat de zorgpremie zal stijgen van ongeveer 138 euro per maand op dit moment naar 175 euro per maand in 2027.

Op basis van deze trendlijn en data voorspellen we dat de maandelijkse zorgpremie volgend jaar naar verwachting 149 euro zal bedragen, bij een eigen risico van 385 euro.

Een complete lijst van de actuele premies vind je hier terug.

Miljoenennota

Tijdens Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd, die doorgaans meer duidelijkheid schept over de verwachte ziektekostenpremie voor het volgende jaar. Deze nota bevat namelijk de begroting voor Volksgezondheid, inclusief de nominale premie voor het jaar 2024.

Zorgverzekeraars nemen deze nominale premie als uitgangspunt bij het vaststellen van hun eigen premies. Volgens de regelgeving dienen deze premies uiterlijk op 12 november aan alle verzekerden gecommuniceerd te zijn.

DSW uit Schiedam heeft de traditie om als eerste verzekeraar de basispremie voor het aankomende kalenderjaar te onthullen. Deze aankondiging vindt meestal plaats in de week na Prinsjesdag. Aan het begin van dit jaar ging de zorgpremie bij DSW omhoog met een substantiële 117 euro.

Zorgkosten stijgen exponentieel

De belangrijkste reden voor de hogere zorgpremie is de exponentiële stijging van de zorguitgaven. De komende vijf jaar stijgen deze met 3,5 procent per jaar, terwijl onze economie slechts met 1,2 procent per jaar groeit.

De hogere zorgkosten worden veroorzaakt door de inflatie en een groeiende vraag naar zorg. Het aantal chronisch zieken neemt toe en de samenleving vergrijst, wat resulteert in een groter aantal 65-plussers die niet alleen langer leven, maar ook meer zorg vereisen.

Door de toename van de zorgvraag zijn er meer artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast merkt zorgeconoom Wim Groot op dat in verschillende cao’s aanzienlijke salarisverhogingen zijn overeengekomen, wat de uitgaven verder verhoogt.

Versobering?

Velen zien de verhoging van de zorgpremie als een noodzakelijke stap om de groeiende kosten in de gezondheidszorg te dekken, maar vragen zich tegelijkertijd af hoe betaalbaar onze zorg nog is. Bij Zorginstituut Nederland en andere overheidsorganen groeit de discussie over hoe we de stijging van de zorgkosten het hoofd kunnen bieden.

Een van de opties is het versoberen van het verzekerde pakket, zodat deze voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijft. Andere belangenorganisaties willen juist dat het basispakket wordt uitgebreid, bijvoorbeeld met een dekking voor de tandarts.

Zorgtoeslag niet hoger

Mensen met een lager inkomen zullen de stijging van de zorgpremie komend jaar bijzonder scherp voelen. Volgens bronnen uit Den Haag is er namelijk geen plan om de zorgtoeslag te verhogen. Op dit moment bedraagt de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden 154 euro per maand.

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt dat het aantal mensen dat in armoede leeft volgend jaar zou kunnen toenemen tot maar liefst 1 miljoen Nederlanders.

Voor de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering kun je terecht op onze 2024-pagina.

516 reacties

 • JJ.Smans

  Waarom zoveel ziekteverzekeringsmaatschappijen, zoveel aandeelhouders, welke elk jaar een winstuitkering ontvangen, diverse directies en extra personeelskosten.
  Conclusie terug naar het oude ziekenfonds, waar maar 1 directie is en alle gegevens onder een maatschappij.
  Een andere oplossing is, eenieder betaald 10% van zijn inkomen en 20% voor de huur.
  Voordeel hiervan is, dat de huursubsidie en zorgbijdrage afgeschaft kunnen worden.

  • FF.Broeshart

   @J.Smans: Geheel mee eens terug naar het ziekenfonds en alles voor iedereen gelijk en betaalbaar!

  • LLGT

   @J.Smans
   Ik heb een gezamenlijk belastbaar inkomen van € 55.000,- per jaar.
   Ik betaal aan zorgpremie €430,- per maand (incl. aanvullende verzekering) en over het inkomen nog eens 6%, dus nog eens € 3.300,-
   Totaal betaal ik dus €5.160,- + € 3.300,- per jaar, dat is dus € 8.460,- .
   Ik ben gepensioneerd, mijn vrouw ook, en heb geen verder inkomen.
   Ik betaal dus al méér dan 15% van mijn inkomen.
   Er zijn ook honderdduizenden nieuwkomers die helemaal NIETS hoeven te betalen. Vaak zijn dat ook nog mensen die extra veel medische en psychische hulp vragen.
   Laat de Overheid daar maar wat aan doen.

  • MMaria

   @LGT Als men in 1980/90 jaren, hadden geluisterd naar de mensen die wisten dat de nieuwkomelingen precies wisten hoe ze hun zielige verhaal moest vertellen en misbruik van fraude (die men niet wilde zien zoals subsidies op diverse plaatsen ingeschreven))dat ze dan alles maar dan ook alles, en dubbel gratis kregen was het nu minder chaos en onvrede bij de huidige Nederlanders. Deze groep waarvan de meeste heel hard en veel gewerkt hebben zijn nu de dupe omdat ze nu niet kunnen rondkomen van AOW en klein pensioentje!!! Lang leven de bemiddelaars voor nieuwe Nederlanders.!!!

 • JJutta

  Ik kan het nu niet eens meer betalen heb een uwv uitkering ik vind het een schande. Hoe moet ik dan Leven. Je woord helemaal uitgekleden tot op de laatste euro. Wat een kabinet. Nederlanders worden in de armoede gebracht.wat voor een land is dit geworden. Je kan beter dood zijn als in deze delende te leven

  • NN

   @Jutta of gaan werken net als iedereen

  • GG

   @N

   Soms kunnen mensen NIET! werken!!!

  • HHenk

   @G ben ik volkomen met je eens

  • FFrank

   @N: vreemde opmerking Jutta heeft een uwv uitkering. Je weet niet eens if Jutta in de gelegenheid is om te werken!

  • AA

   @N wat een imbeciele reactie en inmiddels typisch voor dit land. Stoppen met bagatelliseren en eens gaan beseffen dat er bij veel mensen een probleem is waarvoor ze een uitkering krijgen. Ook het gezeik over toeslagen moet ook eens stoppen, de meesten komen hier niet voor in aanmerking. Ook al krijg je een uitkering.

  • HHannyö

   @Juttaje moet gewoon naar ander land gaan,kijken of je ook in de watten gelegd wordt.
   Je krijgt 20 euro en halen je 50 af dat noem ik legale diefstal
   We leven in een rijk landje en de hoge heren zijn rijk en alles wat daar onder leeft krijgt armoe let maar op
   Ze gebben niks met je op,daar om is dat vertrouwen zo laag en zal.met nieuw kabinet ook niet beter worden ook niet als je op timmermans stemt of jetten pas op

 • MMark penning

  En alle veilige landens die binnen worden gehaald omdat ze het zo slecht hebben in eigen land maar hij wel paar maanden Pia heen gaan op vakantie die lui die betalen in Nederland helemaal niks aan zorgpremie en dan dat wij die zorgpremie wel betalen die zo schrikbare hoog is heb ik geen geld voor vakantie waar gaat het mis in dit land

 • SSo

  Wij moeten nog meer betalen om voor die asielzoekers/Oekraïeners te betalen die krijgen alles gratis

  • MMarion

   @So

   Als dat Zo is dan betaal ik niets meer aan het ziekenfonds, ook voor de belastingen niet meer.

  • MMarion

   @So

   Als dat Zo is dan betaal ik niets meer aan het ziekenfonds, ook voor de belastingen niet meer.
   Ook de aanvullende tandartsen kosten gaat niet meer.

  • TTonny

   Zo is het zeker , het is een schande. Den Haag die er werken moeten dat maar betalen , die hebben ze binnen gehaald en hebben de grootste salarissen.

 • KKim

  Misschien tijd voor een experiment.
  Alle mensen die in de zorg werken en waardoor er niets veranderd als zij voor langere periode zouden stoppen met werken eerst ontslaan. Dan zijn we al heel veel geldvretende banen kwijt. Dat geld kan vervolgens gebruikt worden om mensen de zorg te geven die ze nodig hebben. Korte lijnen. Je hebt tijdelijk een bed in de kamer nodig? Je belt 1 nummer en ze leveren. Niet eerst daar of daar toestemming vragen en formuliertje zus en zo.

  • MM

   @Kim
   Wat bedoel je met veel geld verdienende mensen in de zorg? Veel mensen daar kunnen ook nauwelijks rondkomen. De lonen stegen jarenlang veel minder dan in het bedrijfsleven. Bovendien nu al grote tekorten aan personeel. Mensen ontslaan, betekent nog langer moeten wachten op hulp.

  • WWood

   @M

   Ik denk dat hij al die directeuren met hun uitgaven en hoge salarissen en veel te veel kantoorpikken.
   Al die nodeloze teambesprekingen en onnodige bijeenkomsten schrappen en gewoon de zorg op de werkvloer hun werk laten doen

 • BBert

  Een regelrechte schande is het. Mensen kunnen de touwtjes niet meer aan elkaar knopen en ze blijven maar doorgaan.
  Die stink regering moet eens spijkers met koppen gaan slaan. Alleen als je centen hebt kan je nog overleven in dit stinkland.

  • LLynn

   @Bert
   Waarom blijf je dan in NL ?

 • JJoop

  Krijg het zorgpersoneel een trap na!! Lopen hun benen uit hun lijf voor een paar rot centen extra. Wat is aangepakt moet worden is de bonusstructuur van de raden van toezicht en bestuur en de CIO, CEO. En een ander prijskaartje aan de zorg hangen, dan wordt de zorg weer voor iedereen betaalbaar.

 • IIbrahim

  Op vacantie in Turkije was ik ziek geworden Twee dagen in ziekenhuis onderzoeken gehad ct scan daarna narcose ondezoek moest totaal 350 zelf betaald hoe kan dat zo goedkoop ik heb mijn zienfonds niet gebruikt dus totaal 350 betaalt dat is echt goedkoop ik was verstelt hoe dit kan voortaan op vacantie ga ik check up in Turkije doen

  • İnrahim

   Nog even dit heb zilverenkruis niets laten opdoeken waar ik verzekert ben aan de kosten İn Turkije heb ze wel gebelt situatie uitgelegt
   En alle medische gegevens aan mijn huisarts laten zien Buiten dat meducijnen ne ontslag heb ik ook zelf betaalt totaal 15 euro omgerekent Ongelooflijk zo goedkoop Dat dit daar wrl kan

 • JJoanne

  Even nog wat toevoegen
  Niks voor niks, ook immigratie niet, zit een vette financiële deal achter, zo werkt dat nu eenmaal, Helaas.

 • RRaf

  Beste oplossing…

  Alle mensen stopt met rente betalen !!!!!!!

  Ik betaal 360 euro met aanvullende verzekering… dit is kurwa gek …

  • TTon

   Hele volksstammen zoeken op Google naar wat ze mogelijk zouden kunnen mankeren en vallen daar vervolgens de ene na de andere specialist mee lastig. Het is toch heerlijk die persoonlijke aandacht in een maatschappij waarin het een ieder voor zich is? Leven is in hun beleving maakbaar en de dood een groot taboe. Voeg daar de woke gekte en de massa migratie aan toe en zie daar de reden waarom de kosten zo stijgen.

 • RRaf

  Beste oplossing…

  Alle mensen stopt met rente betalen !!!!!!!

  Ik betaal 360 euro met aanvullende verzekering… dit is kurwa gek …

 • JJoanne

  Het ligt niet aan de moslims, migranten of wat dan ook, het ligt aan de overheid, het is een belangenafweging ten opzichte naar andere landen op economisch gebied, waaruit de gewone burger zwaar de dupe van wordt, De overheid heeft een taak sowieso in gedachten en dat al voor decennia’s lang, burgers uitdunnen, en dat er zoveel immigratie is heeft puur met Geld te maken en de rest nemen ze op de koop toe. Kijk eens in wat een hoog tempo alles voor de gewone burger op de spits wordt gedreven, in ons zo welvarend landje, en wij knikken allemaal braaf ja

 • MMir

  De oplossing is heel eenvoudig: Gewoon niet meer meedoen

  • SStavinga

   @Mir

   Hoe dan

 • Mmar

  ik vind het heel erg triest. vond dat Nederland het altijd zo goed geregeld had. Maar dit kan echt niet!!! Ons Koninkrijk mag ook wel wat inleveren.
  Als ze hart hebben voor ons burgers.

  • AA

   @mar
   Hebben ze niet

 • Mmike

  ja weer omhoog en als de zorg nu eens goed zou zijn he maar men moeder heb ik niet meer om dat ze haar veel te lang hebben laten lopen uitgezaaid k en ik ben van elende naar een Belgische dokter gegaan met men knie hoe durven ze zo veel te vraagen

 • DD

  1 mil. Mensen straks in armoede dat is ongeveer 1 op de 17 ze moeten zich gaan schamen, musschien is een salaris verlaging voor de rijke en mensen die het zwaar hebben niet meer laten betalen, normaal tarief houden

 • TTrudy

  Ik snap ook niet dat miljonairs nog steeds kinderbijslag moeten krijgen.

  • HHenny

   @Trudy ben het helemaal met je eens. Miljonairs hoeven geen kinderbijslag en ook geen aow.

  • WWied

   @Henny
   Dan wordt het echt onbetaalbaar, want dan hoeven ze ook geen premie te betalen

  • JJana

   @Wied alle Vluchtelingen en Asielzoekers hoeven niets betalen Dat zijn er onderhanden Duizende mensen die gratis zorg krijgen En dat is het probleem En daar mogen wij voor opdraaien .

  • HHollandwordtgenaaid

   @Henny

   Hoezo dat??

 • @@carin

  Hoezo vergrijzing?? Die betalen immers ook voor hun ziektekosten!! Ziek zijn is een verdienmodel in Nederland!!!

 • PP

  154 euro tss was het maar waar… met mijn ziektes moet ik verplicht aanvulling nemen anders moet ik t uit eigen zak betalen en dan kan ik niet meer eten…maar als ik minimaal 127 euro nog erbij moet betalen weet ik helemaal niet meer hoe t moet.

 • GG jordens

  Alles ons land in halen .Mee betalen aan oorlogs Tuig.Medicijnen prijzen rijzen de pan uit.De medicijnen prijzen zijn schande en als ze die hoge prijzen niet krijgen is het zo genaamd niet te leveren.In België was het op recept wel.Ga zomaar door Alles word duur gemaakt

 • NNick

  Nederland was altijd in de top met de kwaliteit van de zorg en betaalbaarheid. Kwaliteit gaat verder en verder achteruit en de kosten stijgen enorm. Vergrijzing is 1 reden, maar ook ouderen betalen zorgpremie. We krijgen nu een stortvloed aan vluchtelingen vaak met medische problemen zij krijgen meteen first class zorg en betalen helemaal niets. Dat komt op allemaal op onze zorgverzekering betalende mensen

  • BBerend Adolfs

   @Nick helemaal mee eens hier moet wat aangedaan worden.
   Dit kan echt niet langer aankomend jaar weer 70000 mensen erbij die niets betalen dat willen wíj ook wel!

  • AAnnie

   @Nick
   Ben ik helemaal met je eens wij maar betalen en de vluchtelingen krijgen de hulp als ze ziek zijn wij maar wachren

 • BBastiaan

  Roken, druks gebruik,alcohol, smok, overgewicht , geld aftroggelen door de overheid, zodat ouderen niet meer naar een sportschool of zwembad kunnen. Gezond voedsel beper duur maken, zal daarom de gezondheid van haart achteruit gaan. Ik woon naast zo rookverslaver, die 15 sigaretten per dag in de tuin weg zit te blazen, waardoor een ander last van heeft. Verbieden die verkoop!!!!!!!!!!!!!

  • PPeter van loon

   @Bastiaan
   Jij eet zeker de hele dag sla, laat iedereen gewoon doen wat hij wil.

 • EEjc82

  Zodra een asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland kan degene meteen beroep doen op zorg. Gemiddeld 6.000 euro per asielzoeker per jaar!! De asielzoekers betalen geen zorgpremie èn eigen risico.

  Reken dit maar uit mensen!

  • IIda

   @Ejc82
   Voolkomen mee eens ! Wij betalen al jare

 • PPeter

  @Zorgwijzer

  Gister zij zorgminister op het programma op1 dat de zorgtoeslag wel meestijgt?

  Wat ik wel afvraag. Voor dit jaar was de zorgtoeslag extra verhoogt, maar dat was een eenmalige tijdelijke maatregel.

  Dus als dat weg valt, dan komt de zorgtoeslag volgend jaar lager uit en niet gelijkblijvend!

 • TTillie

  Ik mis iets … vergrijzing chronische ziek zijn Maar de waarheid is dat de asiel zoekers die in ons land worden toegelaten alles gratis is zo ook de ziekten kosten
  En dat moeten de wij betalen en zo is het en niet anders

 • JJoanne

  Het gaat er alleen maar om om alles wat we hebben van ons af te pakken. De zorg is al zeer versobert en verslechterd, dat werd mij 20 jaar geleden op een schokkende manier reeds duidelijk. En nu…… je kunt nergens meer terecht. Alles is digitaal, het boeit de zorgverleners – vooral in ziekenhuizen – helemaal niks in welke toestand je je bevind. En dan ook nog het criminele beleid dat iedereen verzekerd MOET zijn, dat is wettelijk verboden (omdat een verzekeraar een particuliere entiteit is en niemand je mag/kan verplichten om met een particuliere entiteit een contract aan te gaan)
  Wanneer komen wij Nederlanders nu eens een keer echt in het verweer?

  • JJoanne

   @Joanne

   We spreken ook over vergrijzing, maar vergeet niet dat deze mensen hard hebben gewerkt voor onze generatie, als wij die leeftijd bereiken (hopen we dan) dan wil je ook een goede zorg voor jezelf,, al hoewel alles ziet er belabberd uit voor de toekomst. NEDERLAND IS DE WERELD OP Z’N KOP.

 • NNieland

  Alle zorg is nu in handen van ZZP ers die de zakken vullen. Net als in het onderwijs moeten we dit stoppen. Gewoon weer in loondienst bij een centraal geregelde zorginstelling. Dan weten de linker en de rechter hand tenminste welke zorg iemand krijgt en kunnen reistijden verkort worden omdat 1 zorg medewerker in 1 wijk kan blijven. Dat is veel goedkoper en beter voor milieu

 • JJacq

  Ik ben chronisch ziek.
  Maar het is niet meer te doen.
  Denk dat ik alleen nog maar een basis verzekering ga doen.
  Wat een drama voor veel mensen.

 • SSumitomo

  Schooier bende. Maken prijsafspraken en laten de burger betalen. Tandarts maar niet meer naar toegaan .Als hartpatiënt in februari eigen risico al betaalt .Nog meer van die klaplopers naar binnen halen.

 • FFred

  Schandalig asielzoekers krijgen alles voor niks en wij maar betalen zo dat zij maar gezond blijven ik betaal vanaf nu ook geen premie meer betalen ben gepensioneerd heb het geld niet voor nog meer tebetalen de regering is een corupte bende

  • JJacques

   Probeer al met veel bewegen zoals wandelen en zwemmen en op eten te letten, zo gezond mogelijk te leven. Mijn zorgkosten stijgen daardoor nauwelijks voor de verzekeraar! We krijgen nooit het huishoudboekje te zien van de zorgverleners, waar het geld aan uitgegeven wordt. Door inefficiëntie verdwijnt er onnoemelijk veel geld in het afvoerputje!
   Dat moeten wij maar weer opbrengen.

  • RRobert

   @Jacques
   Je hebt helemaal gelijk ..gelukkig mankeer ik ook nooit iets maar pak die verzekeraars eens aan met torenhoge salarissen en bonussen en veel te grote en dure kantoren waar dag en nacht de verlichting en airco’s staan te draaien.
   Mijn vader woont in Frankrijk en moest een ct scan ondergaan ..geen wachttijd en eigen bijdrage van €19 , dus misschien weer terug naar een staatsverzekering voor iedereen en stoppen met al die toeslagen, dan word het weer betaalbaar

 • FFred

  Schandalig asielzoekers krijgen alles voor niks en wij maar betalen zo dat zij maar gezond blijven ik betaal vanaf nu ook geen premie meer betalen ben gepensioneerd heb het geld niet voor nog meer tebetalen

 • FFred

  Goed zo ga zo door nog meer geld afnemen krijgen de gelukzoekers te weinig geld hebben ze geklaagd wat een land is dat toch

 • MMaria

  Ik vind dit heel erg kunnen ze niet beter kijken naar de inkomenszo word Nederland nog zieker niemand gaat meer .naar de dokter heel onverstandig

  • RRoel

   @Maria, dit is dan precies wat ze willen, niemand meer naar de dokter en dus eerder dood en liefst op dag 1 van je pensioen

 • HHilke Bos

  Voor zover je er toe in staat bent je eigen verantwoordelijkheid nemen. Is een zoektocht. Een arts studeert medicijnen en geen geneeskunde. Is in dienst van de zorgverzekeraar en deze zijn er niet om ons beter te maken maar om ons ziek te houden. Dat is het verdienmodel. Het is in en in verdrietig. Laten we hopen op veranderingen en dat ieder mens gelijk is en recht heeft op de juiste zorg.

  • MMariska

   @Hilke Bos
   Precies dit.

 • WWilly

  Ben hartpatiënt sinds 2019 heb bypass gekregen en voor de rest van mij leven medicijnen die steeds duurder worden moet eigenlijk ieder jaar op controle bij de cardioloog maar ga als sinds 2 jaar niet meer als ik 5 minuten binnen ben geweest krijg ik een rekening van bijna 250€ waar moet dat heen hier ze zeggen weleens je word tot aan je onderbroek uitgekleed hier word je tot aan je blote kont uitgekleed

  • MMarleen

   @Willy. Ik ga steeds naar het ziekenhuis op controle maar heb nog nooit 1 rekening gekregen. Dan bent u misschien niet aanvullend verzekerd.

  • WWilly

   @Marleennouw dan weet ik niet bij welk ziekenfonds u bent maar ik betaal zo L mijn eigenrisicodrager van 385€ en ben aanvullend verzekerd

 • KKamia

  De toekomst, dus de vergrijzing, zou een boosdoener zijn in de voorspelling van zorgkosten. Waar zijn dan de voorspellingen van de huidige generaties die feesten, roken drinken en vooral drugsgebruiken? Zien we die niet of willen we die niet zien omdat wij dat allemaal heel normaal zijn gaan vinden? Daarnaast ben ik van mening dat we eindelijk allemaal van jong tot oud weer zouden moeten leren accepteren dat het leven maar beperkt is en niet alles behandeld kan worden, we niet voor elk ongemak maar direct naar een arts vliegen en juist zouden kunnen leren van de ervaringen van die vergrijsde generatie die heden ten dage door zorgverzekeraars, in mijn ogen, in een scheef getrokken daglicht wordt gezet

  • EErik

   @Kamia
   De gestegen zorgkosten worden veroorzaakt door de explosie van vluchtelingen en asielzoekers. Die krijgen gratis zorg en iemand moet dat betalen.

  • WWilma Smeets

   @Erik

   Helemaal mee eens,niet te vergeten dat de specialisten riante salaris verdienen . Dat daar maar 1/4 van af word gehaald.

  • RRonald Wintjens

   @Kamiaof

   Of immigranten die nog nooit hebben gewerkt of hun steentje hebben bijgedragen aan de maatschappij

  • IIne

   @Kamia
   Helemaal mee eens!
   Vraag me ook oprecht af wat dat drugs- en overmatig drankgebruik van deze generatie toe zal leiden, bv in de ‘toekomstige gezondheidszorg..
   Zie hier in mijn omgeving (recreatief gebied) de waanzin van het gebruik, totaal van’t padje..doodeng..
   En dat worden onze toekomstige politici, artsen, gezondheidsmedewerkers…iknoemmaarwat………waar wij van afhankelijk zijn tzt…
   En als ‘babyboomer’, hate the word, wordt je inderdaad ook nog in een bepaalde hoek neer gezet…als een kwaadaardige ziekte…lijkt wel

   Werkte sinds mijn 18e fulltime als alleenstaande met onregelmatige diensten, en heb keurig altijd al mijn premies betaald, bovendien altijd gezond geweest en nu nog….maar wordt nu weggezet als ‘een boosdoener!
   Word ook gewoonweg ziek van alle negatieve berichtgeving over ouderen en de vraag ook..hoe moet dat met mij in de toekomst, want heb geen mantelzorgers om mij heen
   Dan maar ‘kruipend tzt naar de douche of toilet desnoods!
   Mocht het er van komen, mij krijgen ze niet klein

   Bovendien hele leven gewerkt maar hou steeds minder over nu
   En het was mij heel anders voorgeschoteld door het ABP…
   Hoop op betere en verstandiger besluiten van de dames/heren politici (maar vrees het ergste..weer mooie beloftes, maar als het erop aankomt regelen ze niks en praten elkaar weer naar de mond..
   En ondertussen ondervinden zij geen greintje pijn met hun riante regelingen
   Waarom gaan zij bv niet ‘invaren in het nieuwe pensioenstelsel..dit is op zijn minst toch vreemd te noemen..zou nader moeten worden uitgezocht..

   Hoop wel dat ik net zo oud mag worden als mijn moeder en haar zusters, respectievelijk allemaal eind 90 geworden, de oudste bijna net 102 en laat mijn zgnde ‘Oude dag niet bederven door deze ‘nare tijden!

 • NNatasja

  Als je van een heel klein partner pensioen moet leven, dan ben je blij als de maand om is. Ben zelf ziek en durf bijna niet meer naar een arts te gaan, heb een spierziekte moet hulzen en aangepaste schoenen dragen. Dan krijg je ook nog eens de rekening gepresenteerd waar het je niet goed van word, dan maar gespreid betalen per maand. Maar als dadelijk nog eens de premie verhoogt word kan ik het niet meer betalen. En anderen die hier het land in komen alles voor niks, erg triest vind ik dat. Wij Nederlanders worden het dupe van deze mensen.

  • AAno

   @Natasja
   Kijk eens bij je gemeente voor bijzondere bijstand. Iedereen met een laag inkomen kan daar aanspraak op maken mits je aan bepaalde eisen voldoet.
   Sterkte

  • NNous

   @Ano
   Is niet waar ik heb het ook aangevraagd voor beugel dochter kreeg als antwoord je word genoeg geholpen door de gemeente met de verzekering Oja €20 korting daar red ik ook echt een beugel mee moet zelf €1300 bij betalen

 • DDroomvrouw van elvis

  Terug naar vroeger…dat de Nederlanders t zelf in de hand krijgen..weg met die marketing overal…de sp vecht daar al jaren voor

 • BBram

  Het zijn niet asielzoekers, geen buitenlanders, het is de staat de multinationals de ziekenfondsen de olie maatschappijen etc die verdienen van die premies en verhogingen. En het klopt zolang wij niet de straat op gaan gaat er niets gebeuren

  • RRia

   @Bram
   Je hebt helemaal gelijk, die worden rijker.
   Wij zijn onderdanig en laten over ons heen lopen.

 • DDjorgio

  Welverdomme waar gaat dit land naar toe! Naar z’n grootje ga terug naar de oude systeem nl het Ziekenfonds kom op Den Haag stelletje zakkenvullers en geldgraaiende Zorgverzekeraars!

 • MMien

  Arisen “verdienen” exorbitant veel niet zo zeer het zorgpersoneel. En je zou wat kunnen doen aan de extreme verhoogde uitstoot van alle openhaarden. Met een kleine ingreep zijn deze al veel schoner te maken en dan heb je veel minder long en kanker klachten bij mensen. Ook zijn er een heel aantal dingen die wel worden vergoed die niet echt als eerste levensbehooften moeten worden beschouwd terwijl andere dingen juist buiten een basis verzekering vallen. Maar het wordt op deze manier wel onbetaalbaar voor een groot deel van de mensen.

 • TTill

  Schandalig. Ik heb nergens recht op ,en er wordt al weinig vergoed. Waar gaat dit land heen. De verzekeraars vullen alleen hun zakken en krijgen bonussen van ons geld.

 • JJjp

  Volgens de VVD en andere rechtse idealen is markt werking het toverwoord.
  Inmiddels zien we dat 50 % van de Nederlanders niet of nauwelijks kan rondkomen lees een normaal Leven kan leiden. Is er iets fout aan het liberale denkwijze?
  Ik denk van wel.

  • WWil

   @Jjp
   Tijd voor een burgeroorlog want dat komt er op den duur toch van oud worden is tegenwoordig een kostenpost terwijl ons pensioen gestolen word. Maar de vvd kliek blijft in het oude pensioenstelsel maar wij moeten naar het nieuwe We hebben ons het schompus gewerkt En waarvoor voor andere. Bedankt Nederland.

 • IInge

  Zo creëren ze nog meer armoede in het land,
  En als je er wat geld bij krijg wordt het op deze manier weer afgepakt!
  Asociaal zooitje daar in Den haag.

 • DDennis

  Ja de gehele zorg wordt hier ook kunstmatig hoog gehouden. Waarom, en dan hoef ik niet zo ver voor te rijden, lukt het hun wel? Wij, als Nederlanders, betalen de hoofdprijs voor de medicijnen. Kijk eens over de grens wat ze daar voor dezelfde medicijnen gebruiken. Maar naar mijn mening klopt het voor geen kant. Er gaat hier te veel geld in om, en de mensen willen aan deze melkkoe natuurlijk meer verdienen. Nee, waren de bekende woorden, door de marktwerking zal de zorg goedkoper maken. Waarom kijkt de regering niet eens hier naar zodat wij weer terug kunnen gaan naar de oude ziekenfonds.

 • SSaskia

  Voor de minima niet meer te betalen
  En die rijke betalen dat de staat maar eens gaat nadenken om de armoede te bestrijden en deze dingen goedkoper te maken ipv duurder. Als je iets hebt kan en durf je niet eens meer naar de dokter te gaan laat staan ziekenhuis. We moeten de straat op gaan zoals ze overal doen maar hier zijn ze veel te lief

  • TTonnie

   @Saskia
   Ik denk niet dat ze te lief zijn maar eerder te laf

  • AAjsP

   @Tonnie
   Ik denk dat je gelijk hebt… als t zo doorgaat.. is er geen demonstratie maar we noemen dat OpstNd!! Nederlandse bevolking /burgers komen in Opstand tegen de zogenaamde “regering”

 • MMarcel

  Betaal nergens meer voor mafklappers in denhaag gooi mijn paspoort weg krijg ik ook alles gratis

 • WWilco buschman

  Onzin die regering en de koning schap ze zijn ons leven aan het verankeren ze zieken velen levens en wat doens ze nou ijgelijk iedereen vezieken die het moelijk hebben en de zin in het leven betrere en letterlijk ons mensen is slecht gevoel geven in het leven jullie zouden alles is moeten weten over de mensen die ons regeren

 • MMar

  Het is gewoon schandalig, geen wonder dat mensen gaan bezuinigingen op ziekte kosten. Ik kan het met mij uitkering al niet betalen terwijl ik een chronische aandoening heb waar fysiotherapie voor nodig is wat ik nu al terug gebracht heb naar 9 behandeling. Arme worden steeds armer en de rijken steeds rijker

 • MMieke

  Misschien eens stoppen met gratis zorg voor asielzoekers??? Laat die ook gewoon de zelfde premie betalen. Ze kunnen ook Vancouver hierheen komen wat ook veel geld kost dus kunnen ze ook de zorg betalen!!!!

  • MMaria

   @Mieke
   Helemaal mee eens! Schei uit met die onzin dat 65 plussers ouder worden en meer zorg zullen eisen….WIJ hebben ook al ons hele leven hiervoor zorgpremies betaald!!
   Het is nu al niet meer te betalen voor velen, die nu zorg mijden….en dan?????
   Tegenwoordig kun je beter asielzoeker zijn of zelfs illegaal, dan krijg je je blijkbaar alles voor elkaar .
   Bah!!!

  • AAnna

   @Mieke
   Inderdaad en niet alleen de zorgkosten maar zoveel dingen ben niet tegen azielzoekers maar ze hebben het beter als heel veel Nederlanders .en ze wisten in den haag al vele jaren dat de vergrijzing er aan komt had er toen al wat mee gedaan als wij iets willen kopen moeten wij er ook voor sparen .

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.