Zorgtoeslag niet omhoog in 2024

Zorgtoeslag niet omhoog in 2024

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgtoeslag niet omhoog in 2024

De zorgtoeslag gaat volgend jaar niet omhoog voor mensen met een lager inkomen. Dat blijkt uit de Rijksbegroting die officieel pas tijdens Prinsjesdag in de Miljoenennota wordt gepresenteerd, melden ingewijden in Den Haag. Er werd eerder juist wel rekening gehouden met een hogere zorgtoeslag.

Update 19-7-23: zorgtoeslag gaat in 2024 zelfs omlaag, staat in de Miljoenennota.

Dit jaar ontvangen alleenstaanden maximaal 154 euro per maand aan zorgtoeslag. Dat is overigens ruim voldoende om de kosten van een gemiddelde basisverzekering (€ 138,45) te dekken. Gezinnen ontvangen maximaal 265 euro zorgtoeslag in 2023.

Zorgpremie wel hoger

Tegenover het gelijkblijven van de zorgtoeslag staat een verwachte stijging van de zorgpremie. De reden voor deze toename zijn onder andere de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande stijgende behoefte aan medische behandeling, verpleging en verzorging. Dit legt een grotere druk op het zorgpersoneel en resulteert in hogere zorgkosten. Ook inflatie draagt bij aan deze stijging.

Volgens het CPB kost een basisverzekering in 2027 circa 175 euro per persoon.

Tijdens Prinsjesdag, op 19 september, krijgen we een beter beeld van de zorgpremie in 2024. Voor de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering houd je onze 2024-pagina in de gaten.

Betalingsproblemen

Uit recent onderzoek van Nivel onder 660 van zijn leden, blijkt dat 5 procent op dit moment problemen heeft met het betalen van zorgpremie.

Een op de tien moet daarom bezuinigen op andere kosten om zo toch rond te komen. Het vaakst wordt bezuinigd op energie (55 procent van de respondenten), een bezoek aan een restaurant of café (48 procent) of boodschappen (46 procent).

Een alarmerende analyse van het CPB geeft aan dat het aantal mensen dat in armoede leeft in 2024 kan stijgen tot meer dan 1 miljoen Nederlanders.

Zorgtoeslag terugvragen (2022)

Eerder deze week bleek dat nog circa 700.000 Nederlanders nog zorgtoeslag voor 2022 kunnen krijgen. De deadline is morgen (1 september), want dan moet de aanvraag binnen zijn bij de Belastingdienst.

Het misgelopen bedrag aan toeslag kan per persoon variëren tussen de 0 en 1.332 euro.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.