Zorgverzekeraars verplicht om ‘tweeling’ zorgverzekeringen te tonen

Zorgverzekeraars verplicht om ‘tweeling’ zorgverzekeringen te tonen

Artikel door: Bart Koenraadt - 1 reactie

Zorgverzekeraars verplicht om ‘tweeling’ zorgverzekeringen te tonen

Het uitzoeken van de juiste zorgverzekering kan voor veel mensen een overweldigende klus zijn, met zoveel verschillende polissen, premies en voorwaarden om rekening mee te houden.

Het wordt nog lastiger als er veel zorgverzekeringen zijn die erg op elkaar lijken of zelfs identiek zijn. Ook dit jaar zijn er meerdere van deze zogenaamde ‘tweelingpolissen’.

Om de consument beter te informeren gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nieuwe regels instellen om de boel te verduidelijken.

Wat is een tweelingpolis?

Een tweelingpolis is een basisverzekering die inhoudelijk gelijk of nagenoeg gelijk is. De voorwaarden, premie en het aanbod gecontracteerde zorgverleners zijn nagenoeg of exact hetzelfde. Het enige verschil is dat de polis via een ander merk of label wordt aangeboden en een andere naam krijgt.

Er zijn circa 14 gelijke of nagenoeg gelijke zorgverzekeringen in Nederland. Het merendeel wordt aangeboden vanuit het VGZ-concern.

Voorbeelden

Twee voorbeelden van tweelingpolissen in 2023:

  • Zilvren Kruis Basis Budget (€ 131,95) en de Pro Life Principe Polis Budget (€ 131,95)
  • VGZ Bewust Basis (€ 127,45) en de Univé Zorg Select Polis (€ 127,45)

Deze verzekeringen zijn vrijwel identiek op alle vlakken. Denk aan de premie, het soort polis en de dekking voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dat kan bij de consument verwarring zaaien, vindt de NZa.

Nieuwe regels

Om dit probleem aan te pakken, moeten zorgverzekeraars een duidelijk overzicht bieden van hun polissen. Polissen die gelijk of bijna gelijk aan elkaar zijn, worden samen getoond.

Vanaf 1 november 2023 zijn de 11 zorgverzekeraars verplicht om polissen die sterk op elkaar lijken in dit overzicht op te nemen, zodat jij hier als consument van bewust wordt.

Een duidelijk en divers aanbod van zorgverzekeringen is belangrijk voor het keuzeproces van verzekerden, zodat er echt wat valt te kiezen.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen

Verantwoordelijkheid zorgverzekeraar

Het is de taak van de zorgverzekeraar om te beoordelen in welke mate hun polissen op elkaar lijken. Het kan zijn dat de verschillen tussen de polissen minimaal zijn, bijvoorbeeld een klein verschil in het aanbod van gecontracteerde zorg of in de hoogte van de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.

Als zorgverzekeraars besluiten om sterk gelijkende polissen niet op te nemen in het overzicht, moeten ze kunnen uitleggen waarom dit zo is.

12 november

Op 12 november 2023 moeten alle zorgverzekeraars hun aanbod zorgverzekeringen en premies voor 2024 kenbaar maken. Vanaf dan heb je als consument tot eind december om een overstap te maken van zorgverzekering.

1 reactie

  • AAnneMary van Maanen

    Het zou voorál goed zijn als de gegeven uitleg van verzekeraars in begrijpelijke taal wordt aangeboden.
    Het is al moeilijk genoeg om te kiezen!!!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.