Bloedonderzoek: wat zijn de kosten en wordt het vergoed?
Heb je onlangs een bloedonderzoek gehad of verwacht je dat dit binnenkort nodig is? Dan is het belangrijk om te weten welke kosten hiermee gemoeid zijn en wat je zorgverzekering vergoedt. De hoogte van de kosten en of je deze terugkrijgt, hangt af van het type onderzoek en je verzekering.
In dit artikel vind je hier alle nodige informatie over, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Waarom is een bloedonderzoek nodig?
Een bloedonderzoek wordt vaak door een huisarts of specialist aangevraagd om de werking van organen te controleren, zoals de lever, nieren of schildklier. Het kan helpen bij de diagnose van aandoeningen, zoals infecties, ontstekingen of bloedarmoede, of om eventuele tekorten aan vitamines en mineralen op te sporen.
Ook bij een zwangerschap wordt er bloed afgenomen om de bloedgroep te bepalen en te controleren op infectieziekten.
Soorten onderzoeken
Er zijn een groot aantal verschillende bloedonderzoeken.
Een aantal voorbeelden:
- BSE-test: onderzoek naar ontstekingen
- CRP-test: stelt de ontsteking vast en de ernst ervan
- Hb-test: bepalen van de gezondheidsstatus en eventuele bloedarmoede
- Glucose-test: bepalen van bloedsuiker spiegel (veelvoorkomend bij diabeten)
- Cholesteroltest: totale cholesterol (LDL, HDL en triglyceriden) in het bloed
- PSA-test: bepalen van afwijkingen in de prostaat
- RAST-rest: bepaling van eiwitten in het bloed die allergieën van de patiënt kunnen onthullen
Wat zijn de kosten van een bloedonderzoek?
Een overzicht van de kosten:
- Je betaalt ongeveer 1 tot 3 euro voor elke waarde die in je bloed wordt onderzocht
- Je betaalt ongeveer 70 tot 80 euro voor het aanvragen, afnemen en verwerken van het onderzoek
Hoeveel het kost om je bloed te laten prikken en onderzoeken, is vooral afhankelijk van de soort en het aantal stofjes waarop wordt getest.
De kosten van een simpel bloedonderzoek zijn ongeveer 80 euro, terwijl een uitgebreid onderzoek kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
Via de huisarts
Omdat een bloedonderzoek vaak via de huisarts wordt aangevraagd, bepaalt hij of zij welke stofjes moeten worden onderzocht.
Een (huis)arts verwijst je alleen door voor een bloedonderzoek als hij of zij dat nodig vindt, bijvoorbeeld bij een vermoedelijke ziekte, allergie of als jij tot een risicogroep behoort van een bepaalde ziekte of aandoening.
Opbouw van de kosten
De kosten van een bloedonderzoek zijn opgebouwd uit vier dingen, namelijk:
- Kosten voor het aanvragen en afnemen van het onderzoek
- Kosten voor het verwerken en rapporteren van de aanvragen
- Kosten voor iedere waarde die in het bloed wordt onderzocht
- Bepaalde toeslagen, bijvoorbeeld als de bloedafname thuis plaatsvindt
Verder kunnen er aanvullende kosten zijn, bijvoorbeeld als er extra vervolgonderzoek nodig is.
Vergoeding bloedonderzoek
Of een bloedonderzoek wordt vergoed hangt af van het type onderzoek en je zorgverzekering.
Basisverzekering
De kosten van een bloedonderzoek of een ander laboratoriumonderzoek worden via de basisverzekering vergoed. Je betaalt hierover wel je verplichte (en vrijwillig) eigen risico.
Om de kosten vergoed te krijgen via je zorgverzekering heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een medisch specialist. Een preventief bloedonderzoek op eigen initiatief betaal je zelf.
Houd er verder rekening mee dat de hoogte van de vergoeding lager kan uitvallen als je besluit het onderzoek te laten uitvoeren bij een zorgverlener waar de verzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt. Controleer dus altijd of je verzekeraar een contract heeft met het laboratorium.
Aanvullende zorgverzekering
Sommige mensen willen hun bloed laten testen op alles voor een grondige check. Hoewel dit zeker mogelijk is, krijg je de kosten hiervoor niet gedekt via de zorgverzekering.
Bij sommige zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, CZ en NN, kun je korting krijgen of zelfs gratis een persoonlijke gezondheidscheck (health check) ontvangen. Op Zorgwijzer worden sommige van deze verzekeraars uitgelicht.
Via de aanvullende zorgverzekering heb je soms wel recht op preventief bloedonderzoek naar bepaalde aandoeningen. Dit onderzoek is erop gericht om risicofactoren op tijd op te sporen, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten. Kijk bij de specifieke zorgverzekeraar voor meer informatie.
Bevolkingsonderzoek
Sommige bloedonderzoeken zijn onderdeel van een bevolkingsonderzoek, bijvoorbeeld een bloedtest tijdens de zwangerschap naar infectieziekten.
De kosten hiervan worden volledig vergoed via de overheid. Je betaalt geen eigen risico.
O Olivia conceicao da luz
Ik was een klant van silver cruis. Ik wil terug naar silver cruise maar wil meer informatie over als ik naar buiteland gaat meer deels tijd door brengen, wil ik mij verzekering achter laten maar niet de voledig pakket. Ik wil een basis verzekering, wat is daar de kost er van . Meer wil ok graag over weten. Al vast bedankt groetjes Olivia