Deze 4 geheimen over je zorgverzekering leveren geld op (in 2025)
Wist jij dat veel Nederlanders onnodig veel betalen of onvoldoende dekking hebben? Sommige dingen vertellen zorgverzekeraars je liever niet (vooral #4), maar juist die geheimen kunnen jou geld opleveren.
Wil jij de geheimen ontdekken die anderen over het hoofd zien en meer uit je zorgverzekering halen?
Lees dan snel verder.
Bonustip: Deze zorgverzekeraars helpen bij jouw goede voornemens voor 2025
1. De verzekeraar mag je dekking en voorwaarden wijzigen
Zorgverzekeringen zijn contracten van één jaar. Dit betekent dat zorgverzekeraars bij de start van een nieuw jaar de inhoud van het contract mogen aanpassen.
Denk hierbij aan een stijging van de premie, maar ook aan wijzigingen in de voorwaarden van de basisverzekering of de dekking van aanvullende verzekeringen.
Doe je niets en blijf je in 2025 verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar? Dan loop je waarschijnlijk het risico op onnodige kosten of een dekking die niet meer bij je past. Daarom is het verstandig om je zorgverzekering te vergelijken.
Altijd vergelijken
Omdat er ieder jaar iets kan veranderen in jouw zorgverzekering, raad ik je altijd aan om je huidige zorgverzekering tegen het licht te houden en deze te vergelijken met alle alternatieven.
Stel de volgende vragen:
- Wat ga ik betalen en wat krijg ik daarvoor terug?
- Ben ik verzekerd voor alles wat ik nodig heb?
- Is er nog steeds een contract met het ziekenhuis in mijn buurt?
2. Er zit 433 euro verschil tussen basisverzekeringen
Er zit in 2025 een verschil van 433 euro tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering. In potentie valt er dus een hoop geld te besparen met een overstap van zorgverzekering.
De duurste basisverzekering komt op naam van twee verzekeraars:
- CZ met de Zorgvariatiepolis
- a.s.r. met de Eigen Keuze polis
Beide basisverzekeringen kosten komend jaar 177,50 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro. Een overzicht van de top 5 duurste zorgverzekeringen vind je hier.
De goedkoopste optie voor de basisverzekering is van VinkVink, die valt onder Menzis. Deze zorgverzekering kost ‘slechts’ 141,40 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro.
Tussen de duurste en goedkoopste optie zit dus een verschil van 36,10 euro per maand, wat resulteert in een verschil van 433 euro op jaarbasis.
In dit lijstje staan de top 10 goedkoopste zorgverzekeringen van 2025.
3. Een jaarbetaling levert je 124 euro korting op
Als je jouw zorgpremie in één klap voor het hele jaar betaalt, ontvang je hiervoor vaak een korting van de zorgverzekeraar.
De hoogte van deze korting kan verschillen per verzekeringsmaatschappij, maar meestal is dit zo’n 1 tot 2 procent op de totale premie (dus basis plus aanvullend).
4 procent korting
Er is echter één zorgverzekeraar die maar liefst 4 procent korting geeft. Deze kleine verzekeraar, genaamd ‘Salland’, biedt deze hoge korting aan.
Door deze hoge korting is Salland de goedkoopste zorgverzekeraar bij een jaarbetaling en een eigen risico van 885 euro. Je tikt 1.542 euro af en je bent het hele jaar verzekerd.
Salland biedt ook twee zeer ruime aanvullende verzekeringen voor onder meer fysiotherapie, tandheelkunde en orthodontie. Voeg je deze verzekeringen toe aan je pakket en betaal je de premie jaarlijks? Dan loopt je totale korting op tot maar liefst 124 euro.
4. Je kunt twee keer per jaar overstappen
Het best bewaarde geheim is dat je in principe twee keer per jaar kunt overstappen van zorgverzekering. Hiervoor moet je wel een slim trucje toepassen.
Stappenplan
1️⃣ Je partner sluit voor jou een nieuwe zorgverzekering af
Je partner sluit een zorgverzekering af en voegt jou hierbij toe op zijn of haar polis. Het is niet verplicht om hetzelfde pakket te kiezen. Je kunt dus individueel je eigen zorgverzekering samenstellen.
2️⃣ Nieuwe polis gaat in op 1 januari
Jullie nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari 2025. Jullie zijn dan samen verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar. Jij bent echter ‘meeverzekerd’ via je partner.
3️⃣ Halverwege overstappen
Kom jij er in 2025 achter dat een andere zorgverzekering beter bij jou past? Dan kun je het hele jaar door zelfstandig een eigen zorgverzekering afsluiten. Maak hiervoor eerst een vergelijking.
4️⃣ Regel je je eigen verzekering
Heb je een nieuwe zorgverzekering gevonden? Dan geef je bij de reden van je aanvraag aan dat je meeverzekerd bent en nu je eigen zorgverzekering wilt. Zie ook onderstaande screenshot.
5️⃣ Automatische opzegging van je oude verzekering
Je oude verzekering wordt meestal automatisch stopgezet. Zo niet? Vraag dan je partner om dit voor je te regelen.
6️⃣ Nieuwe verzekering, nieuwe voordelen
Zodra je nieuwe zorgverzekering ingaat, profiteer je direct van de nieuwe premie en alle bijbehorende dekkingen die je hebt gekozen. Deze gelden vanaf de ingangsdatum die je kiest, bijvoorbeeld 1 mei.
De tijd dringt
De tijd begint de dringen, want jij en vele anderen hebben nog maar tot 31 december (23:59) om een nieuwe zorgverzekering voor 2025 te kiezen.
Maak dus nu je overstap voor 2025.
J John
Vorig jaar bij vgz via united consumers nog 24 fisio behandelingen nu nog 18 in de hoogste aanvullende verzekering die halen ze er zo vanaf zonder te informeren hierover. Een slechte zaak is dit.
R Rebecca
Wat een misleidende informatie tav het overstappen. Ten eerste stap je tussentijds niet over maar splits je de polis. Je gaat dus niet naar een andere verzekeraar, maar blijft bij dezelfde verzekeraar. Want, dat zou betekenen dat je je verzekering beeindigt en dat mag niet tussentijds, tenzij je 18 wordt en dus premieplichtig.Ten 2e kies je niet zelf de nieuwe ingangsdatum. De ingangsdatum is altijd de 1ste vd volgende maand. Kortom, misleidende info en heel jammer.
A Aranaan
Hmm, ik bereken net mijn premie bij Salland en kom uit, als ik jaarlijks betaal op €200,- meer dan in jullie berekening.
J John
@Aranaan
Probeer eens met het hoogste eigen risico. Als er prijzen worden vergeleken dan wel met de zelfde gegevens, en dus ook het zelfde eigen risico.
Bart Koenraadt
@Aranaan
Onze berekening is inderdaad met maximaal eigen risico. Klik hier voor de juiste prijs.