search

Zoeken

Deze 5 zorgverzekeringen bestaan niet meer in 2025

Deze 5 zorgverzekeringen bestaan niet meer in 2025

Per 1 januari 2025 verdwijnen een aantal zorgverzekeringen uit het Nederlandse aanbod voor verzekerden. Voor de mensen die deze polissen nu nog hebben, kan dit invloed hebben op de zorg die ze volgend jaar vergoed krijgen en de premie die ze betalen.

In dit artikel geef ik een volledig overzicht van de 5 zorgverzekeringen die in 2025 niet meer bestaan. Ook ga ik in op de gevolgen voor je portemonnee en de zorg die je vergoed krijgt.

1. HEMA zorgverzekering

HEMA heeft 11 jaar lang zorgverzekeringen aangeboden, maar daar komt nu een einde aan. Per 1 januari stopt HEMA met de zorgverzekering, omdat het zich meer wil richten op de kernactiviteiten. Klanten met een HEMA zorgverzekering en zorgpas konden gebruikmaken van aantrekkelijke kortingen in winkels en online. Dat stopt per begin volgend jaar.

Ben je verzekerd via HEMA, dan verhuis je automatisch de basisverzekering van Menzis. Ook krijg je een persoonlijk aanbod voor aanvullende zorg. Dit kan van invloed zijn op de vergoedingen die je ontvangt en de premie die je betaalt.

Hou je polis tegen het licht

Ik raad je daarom aan om je nieuwe zorgverzekering, die door Menzis is aangeboden, tegen het licht te houden.

Controleer de volgende punten:

  • Wordt de aanvullende zorg (fysiotherapie, mondzorg orthodontie) die je nodig hebt vergoed?
  • Zijn de zorgaanbieders waar ik onder behandeling ben, gecontracteerd in 2025?
  • Betaal ik niet te veel: zijn er andere zorgverzekeraars met een scherper aanbod?

Bekijk eventueel de zorgvergelijker voor de best passende alternatieven.

2. InTwente zorgverzekering

Ook de InTwente zorgverzekering houdt op te bestaan per 1 januari 2025. Het label van DSW heeft als kleine zorgverzekeraar onvoldoende impact in de regio, terwijl het voortbestaan als aparte verzekeraar te veel kosten met zich meebrengt.

Verzekerden van InTwente gaan automatisch over naar de zorgverzekering van DSW. Zij hoeven hiervoor niets te ondernemen.

Kopie

Omdat de InTwente zorgverzekering in feite een kopie was van de DSW zorgverzekering zal er inhoudelijk niets veranderen. Uitzondering hierop zijn de wijzigingen die DSW heeft gevoerd in hun vergoedingen en premie.

De DSW basisverzekering gaat komend jaar met 9,50 euro per maand in prijs omhoog, net als alle premies.

3. Menzis restitutie zorgverzekering

De meest ingrijpende verandering vindt plaats bij de restitutie zorgverzekeringen. Van alle verzekeraars die deze polis in 2024 nog hebben, is Menzis verreweg de grootste.

Per 1 januari 2025 stopt Menzis met deze zorgverzekering. Het verdwijnen van de restitutiepolis houdt in dat zorg bij niet-gecontracteerde aanbieders binnen de GGZ en wijkverpleging, straks minder wordt vergoed. Waar je voorheen altijd zelf je zorgaanbieder kon kiezen met een volledige vergoeding, word je nu vaker geconfronteerd worden met hogere kosten.

Minder vergoed

De Basis Vrij polis van Menzis wordt omgezet naar een combinatiepolis die nog maar maximaal 85 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoedt bij zorgaanbieders binnen de GGZ en wijkverpleging die zonder contract werken. De verzekering kost 173,75 euro per maand.

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd wat de gevolgen zijn en of je als bestaande klant in aanmerking komt voor een overgangsregeling.

4. a.s.r. restitutie zorgverzekering

Eenzelfde soort wijziging bij Menzis, vindt ook plaats bij zorgverzekeraar a.s.r., waar de Eigen Keuze restitutiepolis in 2025 niet meer bestaat. In plaats daarvan wordt deze basisverzekering omgezet naar combinatiepolis.

Verzekerden met de Eigen Keuze polis van a.s.r. die al onder behandeling zijn bij een niet-gecontracteerde psycholoog, komen in aanmerking voor een overgangsregeling.

De a.s.r. Eigen Keuze polis is, samen met de zorgpolis ‘Zorgvariatie’ van CZ, de duurste zorgverzekering van Nederland met een prijskaartje van 177,50 euro per maand.

90 in plaats van 100 procent gedekt

De overgang van een restitutiepolis naar een combinatiepolis kan financiële gevolgen hebben, vooral voor mensen die gebruik maken van niet-gecontracteerde zorg binnen de GGZ of wijkverpleging.

Als je kiest voor een zorgaanbieder die geen contract heeft met a.s.r. krijg je 90 procent van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed.

5. Aevitae restitutie zorgverzekering

Ook de kleinere verzekeraar Aevitae (EUCARE) schrapt de restitutieverzekering komend jaar. Klanten gaan vanzelf over in de combinatiepolis die ‘Vrije Keuze’ heet. Deze vergoedt volledig voor de meeste zorgvormen, maar voor niet-gecontracteerde zorgverleners binnen de psychologische zorg of wijkverpleging krijg je straks nog maar 80 procent gedekt van het gemiddeld afgesproken tarief.

Er geldt net als bij a.s.r. en Menzis wel een overgangsregeling.

De Aevitae Vrije Keuze zorgverzekering is af te sluiten voor 167,10 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro.

Controleer voor 31 december 2024

Het is verstandig om vóór 31 december 2024 te controleren of je huidige zorgverzekering komt te vervallen of dat de dekking, voorwaarden of prijs worden aangepast.

Hoe controleer je dit?

Als het goed is heb je hierover bericht ontvangen van je zorgverzekeraar.

Zo niet, log dan in bij je zorgverzekeraar en kijk bij je nieuwe polis voor 2025. Hier staat informatie over de premie, dekkingen en mogelijke wijzigingen.

Voorkom een slecht passende zorgpolis

Wil je voorkomen dat je zorgverzekering in 2025 niet meer past bij jouw zorgbehoefte en budget?

Volg dan hier de stappen van onze zorgexpert Koen Kuijper.

Auteur

Over de auteur:

Voor Zorgwijzer hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel.

Meer over Bart

Schrijf een reactie