search

Zoeken

Deze zorgverzekeraars zijn de duurzaamste keuzes voor 2025

Deze zorgverzekeraars zijn de duurzaamste keuzes voor 2025

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat veel Nederlanders zich weer oriënteren op een nieuwe zorgverzekering. Misschien geldt dat ook voor jou?

Bij de keuze die je gaat maken, kijk je waarschijnlijk vooral naar de prijs en dekking van het zorgpakket. Dat doe ik zelf ook.

Maar misschien vind je het ook belangrijk hoe verzekeraars jouw zorgpremie beleggen en hoe zij omgaan met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Daarom zocht ik voor je uit welke zorgverzekeraars het hoogste scoren op thema’s als duurzaamheid, klimaatbeleid en mensenrechten. Hiervoor heb ik de cijfers van de Eerlijke geldwijzer geraadpleegd.

Hoe duurzaam is jouw zorgverzekeraar?

Hieronder vind je een overzicht van de scores van zorgverzekeraars:

Het beleid van de verzekeraars is voor het laatst beoordeeld in november 2024

De scores in de Eerlijke geldwijzer laten zien hoe goed een zorgverzekeraar scoort op belangrijke thema’s zoals klimaat, mensenrechten en natuur.

Ze kijken daarbij naar wat je verzekeraar belooft in het beleid en of ze die beloften ook waarmaken. Met de scores krijg je een aardig beeld van hoe duurzaam en eerlijk ze bezig zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Je vraagt je misschien af: “Waarom is dit belangrijk?” Of je denkt: “Ik wil gewoon zo min mogelijk betalen voor mijn zorgverzekering.”

Check dan hier de goedkoopste.

Maar (hopelijk) kijk jij verder dan het prijskaartje, want soms schuilt de echte waarde onder de oppervlakte…

Verzekeraars zoals CZ ontvangen jaarlijks bijvoorbeeld 12,5 miljard euro aan premies, terwijl VGZ en DSW respectievelijk 13,8 miljard euro en 886 miljoen euro binnenkrijgen. Een deel van jouw betaalde zorgpremie wordt besteed aan ziekenhuizen en andere zorgverleners, maar gedeelte wordt ook geïnvesteerd via beleggingen.

Als jouw verzekeraar maatschappelijk verantwoord belegt, gaat jouw premie naar duurzame projecten, zoals hernieuwbare energie en bedrijven die goede arbeidsomstandigheden waarborgen. Dit draagt bij aan een eerlijke en duurzame wereld.

Hieronder bespreek ik de scores per verzekeraar en licht ik toe wat de verschillende concerns goed doen en waar zij verbeterpunten hebben.

1. a.s.r. (8,3)

a.s.r. doet het goed op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord beleggen. Met een score van 8,3 behoort a.s.r. tot de beste verzekeraars in Nederland. Ze scoren hoog op thema’s zoals arbeidsrechten, mensenrechten en corruptiebestrijding.

Toch kan a.s.r. nog een grote stap maken, stelt de Eerlijke geldwijzer, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn en transparantie is er ruimte om meer impact te maken. Ook als het gaat om het klimaat kan a.s.r. krachtiger optreden.

Verzekeraars en labels die vallen onder a.s.r.:

  • a.s.r. (hoofdconcern)
  • a.s.r Ik kies zelf

Vergelijk de zorgverzekering van a.s.r. in de zorgvergelijker.

2. Achmea (8,3)

Achmea behoort tot één van de beste verzekeraars op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. De verzekeraar scoort hoog op verschillende thema’s, zoals arbeidsrechten, dierenwelzijn, natuurbehoud en mensenrechten.

Toch zijn er ook verbeterpunten. Zo ontbreekt het volgens de geldwijzer aan concrete acties en tijdsgebonden doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering en CO2-reductie. Ook op het gebied van gendergelijkheid zou Achmea zich sterker kunnen inzetten.

Verzekeraars en labels die vallen onder Achmea:

  • Zilveren Kruis (hoofdconcern)
  • ZieZo
  • FBTO
  • De Friesland
  • Christelijke zorgverzekeraar

Vergelijk de zorgverzekeringen van Achmea in de zorgvergelijker.

3. VGZ (8,1)

VGZ komt van alle zorgverzekeraars uit op een nette derde plaats. Vooral op thema’s zoals dierenwelzijn, wapens en mensenrechten doet VGZ het uitstekend. Dit laat zien dat ze duidelijke keuzes maken die bijdragen aan een betere wereld.

Toch zijn er ook verbeterpunten, blijkt uit het rapport. Op het gebied van klimaat en transparantie zou VGZ meer kunnen doen, bijvoorbeeld het stellen van heldere en meetbare doelen voor CO2-vermindering en op dit vlak inzicht te geven in de impact van hun beleggingen.

Verzekeraars en labels die vallen onder VGZ:

  • VGZ (hoofdconcern)
  • IZA
  • IZZ (door VGZ)
  • UMC
  • United Consumers
  • VGZ Bewuzt

4. CZ (7,3)

CZ laat op een aantal thema’s goede resultaten zien, zoals arbeidsrechten, mensenrechten en dierenwelzijn. De zorgverzekeraar neemt bewuste keuzes om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in hun beleid te integreren.

Toch is er ook veel ruimte voor verbetering. Zo scoort CZ maar net een voldoende op klimaatverandering (score 6) en matig op transparantie (score 5). Het beleid mist concrete maatregelen, zoals heldere CO2-reductiedoelen en gedetailleerdere rapportages over de impact van beleggingen.

Verzekeraars en labels die vallen onder CZ:

  • CZ (hoofdconcern)
  • CZdirect
  • Just
  • NN
  • OHRA

5. Univé (7,0)

Univé laat flinke vooruitgang zien met een score van 7.0, een stijging ten opzichte van eerdere jaren. Vooral op arbeidsrechten en mensenrechten scoort het bedrijf goed. Toch kan Univé nog groeien, met name op thema’s zoals klimaatbeleid en transparantie. Dat geldt overigens voor veel van de onderzochte verzekeraars.

Verzekeraars en labels die vallen onder Univé:

  • Univé (hoofdverzekeraar)
  • ZEKUR

6. Nationale Nederlanden (6,7)

NN Group scoort goed op mensenrechten en arbeidsrechten, met een stevige focus op fundamentele standaarden.

Echter ontbreekt het aan concrete en actiegerichte maatregelen binnen de thema’s van transparantie en gendergelijkheid.

Er zijn geen verzekeraars of labels die onder NN vallen. Wel is het zo dat CZ de verzekeraar is voor Nationale-Nederlanden en OHRA zorgverzekeringen.

7. ONVZ (6,4)

ONVZ laat sterke verbeteringen zien op dierenwelzijn en arbeidsrechten, met een beleid dat duidelijk richtlijnen opstelt voor investeringen.

Toch blijven gendergelijkheid en klimaatverandering achter, met een gebrek aan duidelijke actieplannen.

Verzekeraars en labels die vallen onder ONVZ:

  • ONVZ (hoofdconcern)
  • VvAA

8. Zorg en Zekerheid (6,4)

Zorg en Zekerheid scoort ruim voldoende op thema’s zoals wapens en mensenrechten, dankzij hun duidelijke beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

Het mist echter in actiegerichtheid rondom het klimaat.

Verzekeraars en labels die vallen onder Zorg en Zekerheid:

  • Zorg en Zekerheid (hoofdconcern)
  • AZVZ (collectief)

9. Menzis (5,3)

Menzis scoort gemiddeld (5,3) op maatschappelijk verantwoord beleggen en duurzaamheid, met sterke punten zoals mensenrechten (score 8) en arbeidsrechten (score 6).

Maar er zijn ook veel lage scores, bijvoorbeeld op thema’s als klimaatverandering en gendergelijkheid. Volgens het rapport van de Eerlijke geldwijzer mist concreet beleid en actiegerichte maatregelen.

Verzekeraars en labels die vallen onder Menzis:

  • Menzis (hoofdconcern)
  • Anderzorg
  • VinkVink

10. DSW (4,5)

DSW scoort van alle onderzochte zorgverzekeraars het minste op maatschappelijk verantwoord beleggen. De verzekeraar laat steken vallen op het gebied van transparantie (score: 1), gendergelijkheid (3) en klimaat (3), zo valt te lezen uit het rapport.

Er zijn geen verzekeraars en labels die vallen onder DSW. Wel is verzekeraar Stad Holland bestuurlijk gelieerd aan DSW.

Je vergelijkt DSW hier met alle overige zorgverzekeraars.

Bron en cijfers

Voor een volledig rapport met alle tussenscores per zorgverzekeraar en onderbouwing voor de cijfers, kun je deze pdf raadplegen.

Auteur

Over de auteur:

Voor Zorgwijzer hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel.

Meer over Bart

1 reactie

  • C CTM Konijn

    ASR en ACHMEA steunen Israel in hun genocide tegen de Palestijnen met miljarden euro’s !!! Ook in de wapenindustrie !!! Israel gebruikt Gaza, de Westbank en Libanon om hun nieuwe, superdodelijke wapens te testen. Zoals de vlinderkogel, die al vele Palestijnen, hulpverleners en journalisten hebben gedood !!! Bezoek voor meer info de site van Amnesty.

Schrijf een reactie