search

Zoeken

Dit is waarom 1,7 miljoen Nederlanders van zorgverzekering wisselden

Dit is waarom 1,7 miljoen Nederlanders van zorgverzekering wisselden

In 2024 kozen maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders voor een andere zorgverzekering. Dat is bijna 10 procent van de verzekerde bevolking. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Vektis.

Wat beweegt deze mensen om van zorgverzekering te wisselen? Welke keuzes worden er gemaakt en wat zijn de belangrijke trends?

Gemiddelde zorgpremie ruim € 1.750 per jaar

Eerst wat cijfers.

De gemiddelde nominale zorgpremie heeft in 2024 een nieuwe hoogte bereikt: 1.768 euro per jaar per verzekerde, blijkt uit cijfers van Zorgwijzer.

Een gemiddelde basisverzekering kost nu 147,34 euro per maand. Dit is een stijging van 9 euro opzichte van 2023. Ook toen steeg de premie al met circa 10 euro.

De stijging van de zorgpremies wordt toegeschreven aan fors hogere zorgkosten, vergrijzing en inflatie.

Nederlanders stappen vooral over vanwege premie

Deze aanhoudende stijgingen in de zorgpremies leggen een steeds grotere financiële druk op huishoudens.

Het is dan ook niet verrassend dat de kosten van de premie een doorslaggevende factor zijn bij de beslissing om over te stappen naar een andere verzekeraar. Het grootste deel van de Nederlanders stapt dus over van zorgverzekering omdat men ontevreden is over de hoogte van de premie. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Cijfers:

  • 39 procent is ontevreden over de hoogte van de totale premie
  • 20 procent is ontevreden over de hoogte van de basispremie

Financiële overwegingen wegen dus het zwaarst in de keuzes van consumenten.

Grootste groei voor FBTO

Gezien premie de belangrijkste reden is voor Nederlanders om een overstap te maken, is het logisch dat verzekeraar FBTO er begin 2024 verreweg de meeste klanten bij kreeg. Deze verzekeraar weet zich te onderscheiden door de goedkoopste basisverzekering aan te bieden bij een standaard eigen risico van 385 euro, met een maandpremie van 131,95 euro.

Het aantal verzekerden steeg bij FBTO met maar liefst 89 procent, waardoor ze nu bijna 1 miljoen verzekerden hebben. Ook het marktaandeel van Achmea, waar FBTO onderdeel van is, steeg hierdoor van 27,8 naar 30,1 procent.

Andere verzekeraars die er dit jaar klanten bij wisten te winnen, zijn onder meer EUCARE (Aevitae), De Friesland, Zorg en Zekerheid en Menzis.

Aanvullende verzekering minder afgesloten

De stijgende zorgpremies hebben nog een belangrijk gevolg: steeds meer Nederlanders schrappen hun aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of brillen, om zo kosten te besparen.

Begin 2024 sloot 81,5 procent van de Nederlanders een aanvullend pakket af, een daling ten opzichte van de 82,5 procent in het voorgaande jaar. Terugkijkend naar 2012, toen nog 88 procent een aanvullende polis afsloot, is deze trend duidelijk zichtbaar.

Aanvullende verzekeringen worden duurder, terwijl de vergoedingen gelijk blijven of zelfs worden verlaagd. Aanvullend verzekeren loont dus minder vaak dan vroeger. Steeds meer verzekerden krijgen dat door.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen)

Steeds minder collectief verzekerden

Een andere belangrijke ontwikkeling zien we bij de collectieve zorgverzekering, een type polis die op basis van ‘samenwerking’ met de werkgever of patiëntenvereniging kan worden afgesloten.

Wat blijkt?

Het aandeel Nederlanders met een collectieve polis neemt sterk af. In 2023 had 58,1 procent van de Nederlanders nog een collectieve zorgverzekering, terwijl dat percentage in 2024 gedaald is naar 56,1 procent.

Ter vergelijking: in 2014 had maar liefst 70% van de Nederlanders een collectieve polis.

JaarPercentage collectief verzekerden
201470,5%
201568,9%
201667,5%
201766,6%
201867,4%
201965,3%
202063,5%
202161,6%
202259,7%
202358,1%
202456,1%

Minder mensen kiezen voor verhoogd eigen risico

Opvallend is ook dat minder mensen kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico. Slechts 12,7 procent van de verzekerden koos hiervoor in 2024, wat een daling is ten opzichte van voorgaande jaren.

Vanwege nieuwe overheidsregelgeving hebben verzekeraars de maximale premiekorting bij een verhoogd eigen risico verlaagd. Hierdoor is het voor verzekerden financieel minder aantrekkelijk geworden om voor een hoger eigen risico te kiezen.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen)

Verwachtingen 2025

De experts bij Zorgwijzer verwachten dat de premie voor zorgverzekeringen volgend jaar verder zal stijgen.

De verwachting is gebaseerd op de aanhoudende trend van stijgende gezondheidszorgkosten en de economische druk die veel zorgverzekeraars ervaren.

Op onze 2025-pagina vind je een overzicht van alle wijzigingen en verwachtingen voor 2025.

Over de auteur:

Voor Zorgwijzer hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel.

Meer over Bart

Schrijf een reactie