search

Zoeken

Medicijn Wegovy nog niet vergoed in zorgverzekering

Medicijn Wegovy nog niet vergoed in zorgverzekering

Het medicijn Wegovy, bedoeld voor de behandeling van overgewicht, wordt voorlopig nog niet vergoed via de zorgverzekering. Dit staat in een adviesbrief van Zorginstituut Nederland aan de kersverse minister van Volksgezondheid, Agema.

Wegovy heeft zich weliswaar bewezen om mensen te helpen met afvallen, maar er zijn nog onduidelijkheden over de gezondheidseffecten op lange termijn. Daarnaast zijn er zeer hoge kosten gemoeid met het middel.

Populariteit Ozempic

Je zou kunnen stellen dat Wegovy is afgeleid van het middel Ozempic, een medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Onder deze indicatie wordt het middel vergoed via de zorgverzekering. Het medicijn stabiliseert de bloedsuikers in het lichaam om hoge glucosepieken te voorkomen.

Ozempic bleek echter ook te werken voor mensen die willen afvallen. In de VS heeft het middel daardoor veel aandacht gekregen onder beroemdheden. Sterren zoals Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey en Dr. Phil hebben openlijk gesproken over hun ervaringen met het middel, dat de hersenen beïnvloedt en het verzadigingsgevoel verhoogt.

Run op het middel

Voor mensen die willen afvallen wordt Ozempic soms zonder recept via het internet aangeschaft. Onverstandig, stellen internisten. “Er kunnen talloze medische redenen zijn waarom je dit medicijn niet mag gebruiken. Bovendien zijn er bijwerkingen, zelfs nadat je bent gestopt met het middel.”

Door de populariteit van Ozempic is het middel wereldwijd nog nauwelijks te verkrijgen voor patiënten met diabetes type 2.

Hogere dosering

In 2021 werd Wegovy goedgekeurd door de Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit (FDA). In dit middel zit hetzelfde stofje (semaglutide) als in Ozempic, maar dan in hogere doseringen. Het medicijn werd specifiek ontwikkeld voor de behandeling van overgewicht. Ook voor dit middel zijn grote tekorten.

Vraagtekens

Zorginstituut Nederland heeft zich recentelijk gebogen over de vergoeding van Wegovy in het basispakket. Uit het onderzoek is dus besloten om het geneesmiddel voorlopig niet te vergoeden.

Het bestuursorgaan heeft grote vraagtekens aan het ziektemodel dat de fabrikant hanteert:

  • Het is niet goed vast te stellen bij welke patienten het middeld leidt tot de meeste gezondheidswinst
  • Er zijn geen studies naar het verantwoord afbouwen van het middel, zodra iemand voldoende is afgevallen

Daarnaast is er nog te veel onduidelijk over de effecten van het middel op de langere termijn.

Hoge kosten

Ook wordt er in het persbericht van het Zorginstituut gesproken over de torenhoge kosten van Wegovy. Het zou de zorguitgaven structureel kunnen vergroten met 1,3 miljard euro per jaar.

Gaan we een mogelijk hele grote groep mensen in Nederland levenslang dure medicatie geven, terwijl we nog veel niet weten over gepast gebruik van dit middel?

 Sjaak Wijma (bestuursvoorzitter Zorginstituut Nederland)

Het Zorginstituut wil daarom dat er eerst meer onderzoek komt naar de effectiviteit en gezondheidseffecten van Wegovy op de lange termijn. Ook roept ze de politiek op om een breder maatschappelijk debat te voeren over de aanpak van overgewicht en de inzet van zorg en preventie.

7 miljoen Nederlanders met overgewicht

Zo’n 7 miljoen Nederlanders hebben overgewicht, en dit aantal neemt rap toe. We bewegen minder, terwijl we ons wel blijven vullen met suikers, slechte vetten en calorierijk eten.

Bijna een miljoen mensen heeft obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Er is dan sprake van een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30. Als Wegovy straks wel wordt toegelaten tot het basispakket zou deze groep in aanmerking kunnen komen voor vergoeding via hun zorgverzekering.

Via deze pagina houden we je op de hoogte van alle wijzigingen in de zorgverzekering (en het basispakket).

Auteur

Over de auteur:

Dagelijks ben ik bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doe ik met veel passie en plezier.

Meer over Koen

Schrijf een reactie