Restitutiepolis verdwijnt in 2025: dit zijn de gevolgen voor jou
De restitutiepolis gaat verdwijnen. De laatste drie zorgverzekeraars, Menzis, a.s.r. en Aevitae stoppen in 2025 met het aanbieden van dit type zorgverzekering. Daarmee komt er een einde aan de volledig vrije zorgkeuze in Nederland.
Door het wegvallen van de restitutiepolis wordt bepaalde zorg voor verzekerden vanaf 2025 slechts gedeeltelijk vergoed. In dit artikel leg ik uit om welke zorg dit gaat en wat dit precies voor jou kan betekenen.
Aantal restitutiepolissen
De laatste jaren is het aantal zorgverzekeraars met een restitutiepolis vliegensvlug gedaald.
Vijf jaar geleden, in 2019, waren er nog 21 restitutiepolissen. Maar in de jaren erna ging het snel achteruit. VGZ, Zilveren Kruis, CZ en een aantal van hun onderliggende labels stopten in de laatste twee jaar met de restitutieverzekering.
Alleen Menzis, a.s.r. en Aevitae bleven in 2024 over. Maar ook zij stoppen er nu dus mee.

Het belangrijkste kenmerk van de restitutiepolis is een volledige dekking voor zorg die wordt geleverd door zorgaanbieders die geen contract hebben met de zorgverzekeraar.
Gevolgen voor kwetsbare groepen
Welke gevolgen heeft het verdwijnen van de restitutiepolis voor jou?
Waarschijnlijk niets, tenzij je behoort tot één van de onderstaande groepen:
- Mensen met een psychologische aandoening die gebruik maken van de GGZ.
- Mensen die persoonlijke verpleging en verzorging (wijkverpleging) nodig hebben.
Voor deze twee kwetsbare groepen zijn er serieuze financiële consequenties.
GGZ
Psychologische hulp bij psychologen en klinieken zonder contract kun je in 2025 niet meer volledig vergoed krijgen. De opvolger van de restitutiepolis, de combinatiepolis, vergoedt namelijk maar tot een bepaald maximum. Meestal ligt dit rond de 70 tot 90 procent van de rekening. Dit is afhankelijk van de polis die je hebt.
Op Zorgwijzer vind je een overzicht van de zorgverzekeringen met de hoogste vergoeding voor niet-gecontracteerde GGZ in 2025.
Het gevolg is dat patiënten een groot deel van de kosten voor hun behandeling zelf moeten betalen. Dit kan resulteren in honderden tot duizenden euro’s aan extra kosten. Het alternatief is om te kiezen voor een GGZ-aanbieder die wel contracten sluit met verzekeraars. Maar dit kan weer andere nadelen hebben, zoals een langere wachtlijst.
Wijkverpleging
Voor wijkverpleging, persoonlijke verzorging en verpleging thuis, geldt in feite hetzelfde als voor de GGZ. Ook hier geldt per 1 januari 2025 een maximum dat wordt vergoed voor de geleverde zorg.
Zorgmijding
Uit onderzoek blijkt dat hogere eigen bijdragen kunnen leiden tot zorgmijding, vooral binnen de GGZ. Volgens MIND, de belangenbehartiger van cliënten en naasten in de GGZ, zien mensen die de kosten niet kunnen betalen vaak af van hulp. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid en welzijn.
MIND dringt er bij zorgverzekeraars op aan om ruimer GGZ in te kopen en de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Met bijna de helft van de Nederlandse volwassenen die in hun leven te maken heeft gehad met psychische problemen, is dit volgens MIND een maatschappelijke noodzaak.
Overgangsregeling
Er is één meevaller: als verzekerde heb je in sommige gevallen recht op een overgangsregeling.
De overgangsregeling zorgt ervoor dat je in 2025 de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners voor GGZ of wijkverpleging nog steeds vergoed krijgt zoals je gewend bent.
Voorwaarden voor de overgangsregeling:
- Je hebt op dit moment al een restitutiepolis hebt bij Menzis, a.s.r. of Aevitae
- Je bent al een behandeling gestart bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor GGZ of wijkverpleging
Kijk voor de precieze voorwaarden op de website van je zorgverzekeraar.
Vanaf 1 januari 2026 vervalt de overgangsregeling. Dan gelden de nieuwe voorwaarden van de combinatiepolis.
Grotendeels vrije zorgkeuze
Gelukkig zijn er nog steeds combinatiepolissen met ‘grotendeels’ vrije zorgkeuze. Met dit type zorgverzekering kun je praktisch overal terecht en wordt de rekening volledig gedekt. Denk aan zorg die wordt geleverd door niet-gecontracteerde ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s).
Als (grotendeels) vrije zorgkeuze voor jou belangrijk is, kun je met behulp van de zorgvergelijker een selectie maken van dit type zorgverzekering.
J Julia
Het is veel te simpel om te zeggen dat mensen die GGZ zorg nodig hebben altijd kunnen kiezen voor een gecontracteerde plek. De groep die afhankelijk is van ongecontracteerde zorg, en daar vaak meerdere JAREN voor op de wachtlijst heeft gestaan, wordt elders afgewezen: “te complex”, noemen ze dat dan.
H H.
Hier worden hele groepen vergeten. Migrainepatiënten die naar een niet-gecontracteerde kliniek gaan voor de beste zorg (zonder extreme wachttijden). Migrainepatiënten zijn er nogal was.
En vrouwen in de de peri-menopauze en menopauze die naar niet gecontracteerde klinieken gaan waar ze wel bio-identieke hormone voorschrijven en hier verstand van hebben. Dit is ook een beste groep, tenslotte ALLE vrouwen komen in deze fase. Ik hoor bij beide van deze groepen en ga voor beide naar niet gecontracteerde klinieken.
Het gaat dus veel verder dan GGZ en wijkverpleging. Want de groepen die ik noem zijn vast ook maar weer een klein onderdeel van het totaal.
En daar betalen we dan 200 euro per maand voor, om vervolgens nog van alles niet vergoed te krijgen. Het is te zot voor woorden.
J Jos
De hele zorgsector is een commercieel circus geworden met zakkenvullers en winstjagers. Zorg die duur is, wordt weggesaneerd. Zo gaan we om met mensen die door een psychologische aandoening gebruik maken van de GGZ en met mensen die persoonlijke verpleging en verzorging (wijkverpleging) nodig hebben.