Vrije artsenkeuze in zorgverzekering blijft voorlopig bestaan
De vrije artsenkeuze, zoals beschreven in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, blijft de komende jaren bestaan. Dat stelt zorgminister Fleur Agema in een interview met Zorgvisie.
In artikel 13 staat dat verzekerden ook naar een zorgaanbieder kunnen gaan waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft gesloten. Belangrijk hierbij is dat Agema ook laat weten dat de vergoeding voor zorgaanbieders die geen contracten sluiten met verzekeraars niet verder zal worden verlaagd.
Lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg
In het wetsvoorstel ‘bevorderen zorgcontractering’ zijn plannen gemaakt om het zogeheten ‘hinderpaalcriterium’ verder op te rekken. Dit zou betekenen dat de vergoeding voor zorgaanbieders zonder contract nog verder omlaag zou gaan voor mensen met een naturapolis.
Bijna 4 op de 5 Nederlanders heeft zo’n polis.
Een naturapolis vergoedt meestal 50 tot 70 procent van de rekening voor niet-gecontracteerde zorg. Sommige duurdere verzekeringen, zoals de restitutiepolis, vergoeden 100 procent.
In de regels die De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft opgesteld, staat het volgende over het hinderpaalcriterium: ‘de vergoeding van de ziektekostenverzekeraar mag niet zo laag zijn dat het de patiënt belemmert in de keuze voor een zorgaanbieder’.
‘Betere afspraken’
De aanpassing van de Zorgverzekeringswet, zoals beschreven in wetsvoorstel ‘bevorderen zorgcontractering’, zou er voor moeten zorgen dat meer zorgaanbieders contracten zouden sluiten met verzekeraars. Ook zouden er betere afspraken komen over de kwaliteit en doelmatigheid van zorg.
Agema wil hier echter niets veranderen. Ze geeft in Zorgvisie aan dat “de wetswijziging ongecontracteerde zorg voor sommigen onbetaalbaar zou maken”.
Alle plannen voor 2025
Benieuwd welke wijzigingen je staan te wachten voor 2025, bijvoorbeeld ten aanzien van de zorgpremie, het eigen risico, de zorgtoeslag en het basispakket?
Bekijk dan onze speciale zorgpagina voor 2025.