Wat kost een total body scan en wordt het vergoed door je zorgverzekering?
Een APK voor je eigen lichaam: dat is precies wat een prescan of total body scan belooft. Het klinkt als een ideale optie voor mensen die meer zekerheid willen over hun gezondheid.
Ondanks de kritische houding van veel (huis)artsen, groeit het aantal Nederlanders dat kiest voor deze uitgebreide gezondheidscheck.
In dit artikel leg ik uit wat de mogelijkheden zijn voor een total body scan in Nederland, wat de kosten zijn en of je zorgverzekering deze scan vergoedt.
Kosten van de total body scan
De kosten van een total body scan bedragen ongeveer 1.750 euro. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer bij drie bekende aanbieders: Prescan, Privatescan.nl en Direct Clinics.
Er zijn ook goedkopere en duurdere opties, afhankelijk van hoeveel delen van je lichaam worden onderzocht en of je bepaalde extra’s erbij wilt, zoals een bloedonderzoek.
Artsen zijn sceptisch
Veel artsen zijn sceptisch over het nut van de total body scan.
Zo ook de huisarts van Zorgwijzer:
“Zo’n scan lijkt een goed idee, maar vaak levert het meer onrust op dan duidelijkheid. Tijdens de scan worden soms kleine afwijkingen gevonden, zoals een vlekje in de lever of een bobbeltje elders in het lichaam. Maar in de meeste gevallen is dat helemaal onschuldig, maar omdat we het hebben gezien, moeten we het verder onderzoeken. Dit kan voor jou als patiënt veel stress veroorzaken, terwijl deze afwijkingen waarschijnlijk nooit problemen zouden hebben gegeven.
Bovendien biedt een scan geen garantie dat je gezond bent. Het kan geruststellend voelen als er niets wordt gevonden, maar dat kan een vals gevoel van veiligheid geven. Je kunt bijvoorbeeld een jaar na de scan – waar niets werd gevonden – alsnog met kanker worden gediagnosticeerd. En als er wél iets wordt gevonden op de scan, is het vals alarm of blijkt het vaak veel minder ernstig te zijn dan je in eerste instantie denkt.”
Vergoeding in de basisverzekering
Nee, de total body scan wordt niet vergoed via je zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk geen preventieve medische onderzoeken, tenzij hier een medische indicatie voor is.
Een MRI-scan wordt wel vergoed door je zorgverzekering als er medisch gezien een aanleiding is om iets te onderzoeken. Je krijgt hiervoor dan een verwijzing van je huisarts of een medisch specialist.
Je zult de total body scan dus zelf moeten betalen.
Vergoeding in de aanvullende verzekering
Ook in de aanvullende zorgverzekeringen zijn er geen dekkingen beschikbaar voor een prescan of body scan.
Er zijn wel een aantal ‘alternatieven’ voor de total body scan waar je wel een vergoeding kunt krijgen via de aanvullende zorgverzekering. Het gaat hier om dekking van een zogenaamd preventief medisch onderzoek of een gezondheidscheck.
Hieronder bespreek ik verschillende opties en dekkingen.
Gezondheidscheck bij BENU
Bij zorgverzekeraars a.s.r. en ONVZ heb je via alle aanvullende verzekeringen recht op dekking van een jaarlijkse fysieke gezondheidscheck bij BENU (ter waarde van € 44,95).
Wat houdt deze check precies in?
- Controle op bloeddruk
- Analyse van cholesterolniveau
- Berekening van het BMI
- Screening op diabetes (bloedsuikerwaarden)
- Persoonlijk advies voor voeding, beweging en omgaan met stress
Deze aanvullende zorgverzekering is af te sluiten vanaf 4,95 euro per maand en vergoed onder meer 3 behandelingen fysiotherapie en anticonceptie.
Preventief onderzoek van hart en bloedvaten
Bij zorgverzekeraar CZ heb je via meerdere aanvullende verzekeringen recht op een gedeeltelijke vergoeding van een preventief medisch onderzoek van hart- en bloedvaten. Het onderzoek is gericht op (risicofactoren voor) aandoeningen waarvoor een effectieve en doelmatige behandeling mogelijk is.
De vergoeding bedraagt maximaal 150 euro per jaar bij pakket Top.
Healthcheck bij Care for Human
Bij zorgverzekeraars Zilveren Kruis, De Christelijke en Salland heb je recht op vergoeding van een healthcheck bij Care for Human.
Dit omvat een uitgebreide gezondheidscheck van 30 minuten om inzicht te krijgen in je gezondheid.
Wat houdt deze check precies in?
- Metingen via een vingerprik: glucose, cholesterol (HDL, LDL, triglyceriden, totaal cholesterol)
- Controle van bloeddruk, BMI, en lichaamsvetpercentage
- Risico-inschatting op hart- en vaatziekten en diabetes
- Advies over gezond gewicht en leefstijlverbetering
Preventief gezondheidsonderzoek via FitzMe
Bij de aanvullende zorgverzekering van CZ en Nationale Nederlanden heb je recht op een preventief gezondheidsonderzoek via FitzMe.
Dit hoort daar allemaal bij:
- Vitaliteitsonderzoek (online): vragenlijst over voeding, slaap, stress en beweging.
- Gezondheidsonderzoek (fysiek): metingen van bloedwaarden, BMI en vetpercentage.
- Beoordeling van lichamelijke gezondheid, inclusief conditietest en oogtest.
Persoonlijk gezondheidsbudget.
Bij de zorgverzekeraars die vallen onder VGZ, zoals Univé, United Consumers, IZZ en IZA krijg je bij veel aanvullende verzekeringen een persoonlijk gezondheidsbudget.
Met dit budget kun je verschillende dingen doen, bijvoorbeeld:
- Een leefstijlcheck laten doen
- Een EHBO-cursus volgen
- Een sportmedisch onderzoek laten doen
Ook kun je kiezen voor een persoonlijke gezondheidscheck die is ontwikkeld met huisartsen en gezondheidsfondsen zoals de Hartstichting en Diabetes Fonds.
Wat deze check inhoudt:
- Vingerprik (cholesterol- en bloedsuikerwaarden) en buikomvangmeting.
- Persoonlijk gezondheidsrapport: inzicht in sterke punten en verbeterpunten
- Actieplan: zelfstandig of met een online leefstijlcoach aan de slag
Meer weten?
Wil je meer weten over de vergoedingsmogelijkheden voor een gezondheidscheck?
Check dan onze vergoedingenpagina.
Of laat hieronder een reactie achter en dan proberen we hier zo snel mogelijk op te reageren.
Of neem direct contact op met één van deze zorgexperts.
C Christine
Wellicht is het tijd om dat soort aanvullende door alle zorgverzekeraars te bieden. Àlles veranderde om ons heen, dus dat ook. Ik zit bij Zilveren kruis, maar dit aanvullende bieden ze niet