Zorgpremie stijgt maar door, is deze straks nog te betalen?

Zorgpremie stijgt maar door, is deze straks nog te betalen?

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgpremie stijgt maar door, is deze straks nog te betalen?

In twee jaar tijd is de premie van een zorgverzekering met ongeveer 20 euro per maand gestegen. En het einde lijkt nog niet in zicht.

De aanstaande regering wil, onder leiding van premier Schoof, het eigen risico verlagen naar 165 euro. Dat kost de burger 4,3 miljard euro per jaar. Een rekening die waarschijnlijk voor het belangrijkste deel via een hogere premie wordt betaald.

Ontwikkeling van de zorgpremie

De laatste twee jaar is de zorgpremie al hard gestegen, blijkt uit cijfers van Zorgwijzer.

Een overzicht van de gemiddelde premie voor een basisverzekering in de afgelopen jaren:

JaarPremie basisverzekering
2018€ 112,00
2019€ 118,58
2020€ 120,03
2021€ 124,82
2022€ 128,30
2023€ 138,45
2024€ 147,34
Cijfers: Zorgwijzer

“Houd rekening met flinke premiestijging”

En aan de premiestijgingen lijkt voorlopig geen eind te komen. Dat stelt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot in Wynia’s Week: “We moeten er rekening mee houden dat onze zorgpremie de komende jaren flink omhoog gaat”.

Zonder de nieuwe plannen van de beoogde regering stijgen de zorgkosten jaarlijks met zo’n 3,5 procent, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Belangrijkste oorzaken zijn de inflatie en de groeiende zorgvraag als gevolg van vergrijzing.

3,8 procent per jaar

Door de afspraak in het hoofdlijnenakkoord om het eigen risico in 2027 te verlagen, zijn er straks minder inkomsten en stijgt de zorgvraag.

De zorgkosten stijgen dan niet met 3,5 procent, maar met 3,8 procent per jaar, wat resulteert in een totaal van 123 miljard euro in 2028 aan het einde van de kabinetsperiode. Bovendien moet er rekening gehouden worden met een extra kostenstijging door inflatie.

19.000 extra zorgmedewerkers

Behalve de extra kosten die gepaard gaan met het lagere eigen risico zijn er andere problemen die ontstaan, bijvoorbeeld de zoektocht naar zorgmedewerkers. Door de stijgende zorgvraag is er namelijk veel meer personeel nodig om de zorg te kunnen leveren. Alleen al de verlaging van het eigen risico zorgt voor 19.000 extra banen.

Personeel dat waarschijnlijk lastig te vinden zal zijn, want veel jongeren kiezen de laatste jaren minder vaak voor een beroep in de zorg. Voor de opleiding tot verpleegkundige neemt het aantal aanmeldingen zelfs af.

Hoeveel gaan we straks betalen?

Hoeveel premie we straks betalen voor een zorgverzekering is lastig om te voorspellen. Het hangt er ook vanaf hoe de nieuwe regering de rekening wil gaan verdelen.

De verlaging van het eigen risico kan op verschillende manieren worden gefinancierd:

  • Een hogere zorgpremie
  • Hogere inkomensafhankelijke bijdrage (via werkgevers)
  • Lagere zorgtoeslag
  • Hogere belastingen
  • Minder geld uitgeven aan andere sectoren, zoals asiel, onderwijs of sociale zekerheid

Een combinatie van een hogere zorgpremie en een hogere inkomensafhankelijke bijdrage ligt het meest voor de hand voor de bekostiging van het lagere eigen risico.

Koen Kuijper (expert zorgverzekeringen)

Volg het laatste nieuws rondom de zorg en zorgverzekering via Zorgwijzer.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.