Uitgebreide aanvullende verzekering alleen af te sluiten met duurdere basisverzekering
Het kiezen van een zorgverzekering blijft voor veel Nederlanders een lastig klusje. De verschillen tussen polissen zijn groot. Het goede nieuws is dat zorgverzekeraars goede stappen hebben gezet om het aanbod in 2025 overzichtelijker en duidelijker te maken.
Helaas blijven veel verzekerden te maken houden met frustrerende beperkingen, zoals lagere aanvullende dekkingsmogelijkheden bij het kiezen van een goedkopere basisverzekering. Het probleem: verzekeraars passen zogeheten ‘koppelverkoop’ toe.
Wat is koppelverkoop?
Bij de meeste uitgebreide aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld met een hoge dekking voor fysiotherapie, tandheelkunde, alternatieve geneeswijzen of orthodontie, blijkt dat ze alleen af te sluiten in combinatie met een dure basisverzekering bij dezelfde verzekeraar.
Dit wordt koppelverkoop genoemd.
Voorbeelden
Voorbeelden van zorgverzekeraars die koppelverkoop toepassen bij aanvullende pakketten:
- FBTO: de beste aanvullende modules niet mogelijk met de goedkopere basisverzekering
- De Friesland: combinatiebeperkingen tussen basis- en aanvullende verzekering
- Menzis: sommige aanvullende pakketten alleen beschikbaar bij duurdere varianten
- Nationale Nederlanden: beperkte aanvullende dekkingen bij de goedkoopste basisverzekering
- ONVZ: uitgebreide aanvullende verzekeringen alleen in combinatie met de duurste basispolis of tegen een toeslag
‘Oneerlijk’
Hoewel deze werkwijze niet verboden is, vinden veel consumenten het ondoorzichtig en oneerlijk. Ze willen graag goed aanvullend verzekerd zijn, maar worden daarbij verplicht om ook een duurdere basispolis af te nemen, terwijl ze die misschien helemaal niet nodig hebben.
Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn kritisch op deze praktijken. Volgens hen zet het de solidariteit van het stelsel onder druk.
Ook Zorgwijzer is geen voorstander van koppelverkoop. Het zou beter zijn als aanvullende pakketten worden losgekoppeld van de basisverzekering, zodat iedereen hier vrij uit kan kiezen.
Wat kun je zelf doen?
Voorlopig lijkt het er echter niet op dat dit in 2026 al gaat veranderen.
Gelukkig kun je als consument zelf wel iets doen:
- Maak gebruik van een vergelijkingssite: die zoekt voor jou naar de goedkoopste combinatie op basis van jouw specifieke dekkingswensen
- Vraag je af of je een bepaalde (hoge) aanvullende dekking wel echt nodig hebt: soms is het goedkoper om zelf te betalen voor de fysio of tandarts.
- Sluit een losse aanvullende verzekering af bij een andere verzekeraar: dit is bij een aantal partijen nog mogelijk.
Wil je meer weten over koppelverkoop? Dan kun je ook kijken op de site van de NZa.