search

Zoeken

Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht: wat betekent dit voor jou?

Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht: wat betekent dit voor jou?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze week een opvallende beslissing genomen: zorgverzekeraar CZ wordt onder verscherpt toezicht geplaatst.

Het is de eerste keer sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 dat een zorgverzekeraar onder verscherpt toezicht komt te staan.

CZ en de bijbehorende labels bedienen ongeveer 3,9 miljoen verzekerden in Nederland. Maar wat betekent dit concreet voor jou als verzekerde?

Wat is er aan de hand?

CZ is onder verscherpt toezicht gezet, omdat het de zorgplicht onvoldoende naleeft.

Mocht je je afvragen wat de zorgplicht is: dit betekent dat je zorgverzekeraar ervoor moet zorgen dat je op tijd de zorg krijgt waar je recht op hebt. Om dit te garanderen moeten ze bij voldoende zorgverleners zorg inkopen en je helpen als er lange wachttijden zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf vorig jaar vier zorgverzekeraars een eerste waarschuwing om de wachtlijsten bij ziekenhuizen en in de GGZ te verkorten. Drie van deze verzekeraars boekten voldoende vooruitgang, maar bij CZ was dit niet het geval. De verzekeraar moet daarom nu uitleggen hoe het alsnog aan de opdracht van de NZa gaat voldoen.

Wat betekent het voor jou?

De belangrijkste vraag is natuurlijk welke invloed deze situatie op jou als verzekerde heeft.

Als je momenteel klant bent bij CZ of een van de onderliggende labels, merk je waarschijnlijk niets van het verscherpte toezicht.

De enige uitzondering hierop is als je momenteel onder behandeling bent of gaat.

In dat geval kan je in theorie te maken krijgen met:

  • Langere wachttijden bij bepaalde zorgaanbieders
  • Vertragingen bij doorverwijzingen
  • Minder flexibiliteit in het kiezen van een zorgaanbieder

Vergelijkbare situaties kunnen overigens ook optreden bij andere verzekeraars, maar de kans bestaat dat de situatie bij CZ nu wat vervelender is, vanwege het niet volledig nakomen van de zorgplicht. De problemen spelen zich met name af binnen de specialistische zorg en GGZ.

Recht op zorg

Belangrijk om te benoemen is dat je recht op zorgdekking uit de basisverzekering intact blijft. Mijn advies is om altijd in goed contact te blijven met je verzekeraar en samen tot een oplossing te komen.

Wil je een klacht indienen? Dan kun je dit stappenplan doorlopen.

Wat gaat CZ doen?

CZ is naar eigen zeggen bezig met een verbeterprogramma om de problemen aan te pakken. Het is echter nog niet volledig gelukt om de bevindingen die zijn geconstateerd, op te lossen.

CZ gaat zich de komende periode extra inzet leveren op het verbetertraject, stelt ze via haar eigen website.

Ik vroeg aan mijn collega Koen Kuijper wat deze extra inzet kan opleveren voor de verzekerden van CZ.

Een patiënt met een spoedverwijzing voor een knieoperatie mag bijvoorbeeld binnenkort verwachten dat CZ de wachttijd communiceert en eventueel concrete opties geeft als er vertraging optreedt, bijvoorbeeld de keuze voor een andere zorgaanbieder.

Koen Kuijper – expert zorgverzekeringen

Dit kun je zelf doen

Als je zelf te maken krijgt met een lange wachttijd voor een behandeling, dan kun je zelf ook in actie komen. Het beste is om contact op te nemen met de verzekeraar voor wachtlijstbemiddeling. Zij kunnen je mogelijk helpen om sneller een plek te vinden bij een andere zorgaanbieder.

Verder is het belangrijk om altijd te controleren of je verzekeraar een contract heeft met de zorgaanbieder waar je onder behandeling bent.

Wat als CZ faalt?

Als CZ de problemen niet oplost, kan dat resulteren in hoge bestuurlijke boetes. Deze worden normaal gesproken gebaseerd op omzet, blijkt uit wetgeving.

Voor overtredingen van de Zorgverzekeringswet (Zvw) geldt een maximum van 500.000 euro.

Auteur

Over de auteur:

Voor Zorgwijzer hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel.

Meer over Bart

Schrijf een reactie