search

Zoeken

Zorgvergoedingen bij een allergie

Bij een allergie reageert het afweersysteem op een onschuldige stof. Daarbij komen bepaalde stoffen vrij die diverse klachten kunnen veroorzaken.

Allergieën komen veel voor in onze samenleving. Er zijn dan ook talloze soorten allergieën, denk aan een pollenallergie, voedselallergie, contactallergie, insectenallergie of huisdierenallergie.

Mensen met een allergie hebben vaak hogere zorgkosten. In dit dossier komen alle relevante zorgvergoedingen aan bod voor mensen met een allergie. Daarbij wordt per onderdeel uitgelegd of de zorg wordt vergoed in de zorgverzekering en wat de voorwaarden zijn.

Huisarts

De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij allergische klachten van niet-spoedeisende aard. Hier begint het onderzoek naar je allergieën. Met de arts bespreek je waar je precies last van hebt, bijvoorbeeld hoesten, uitslag, jeuk of hoofdpijn.

Vergoeding huisarts

Zorg door de huisarts wordt vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.

Allergie onderzoek

In veel gevallen schrijft de huisarts een allergietest voor om te onderzoeken welke allergie een rol speelt en hoe sterk deze allergie is in jouw situatie. Er zijn verschillende soorten testjes, zoals

  • Een huidpriktest
  • Provocatietest
  • Een bloedonderzoek

Vergoeding allergie onderzoek

Een allergie-onderzoek wordt meestal gedaan op de afdeling allergologie in het ziekenhuis. Deze zorg wordt gedekt door je basisverzekering, maar je betaalt wel je eigen risico.

Ook het consult met een allergoloog wordt gedekt in je zorgverzekering. Zorg er wel voor dat het ziekenhuis waar je gebruik van maakt een contract heeft met jouw verzekeraar. Anders kan de vergoeding lager uitvallen.

Een bloedonderzoek wordt meestal gedaan in een kliniek. Ook deze zorg wordt - op verwijzing van een arts – vergoed door de basisverzekering. Je betaalt wel je eigen risico.

Geneesmiddelen

Goede medicijnen zijn essentieel bij een allergie. Ze kunnen zelfs levensreddend zijn.

Mensen met een milde allergie krijgen vaak antihistamine pilletjes voorgeschreven. Deze zorgen er voor dat de allergische reactie wordt voorkomen of minder wordt. Ze geven verlichting van je allergische klachten.

Mensen met een allergie kunnen soms zo sterk reageren op een allergeen dat er een anafylactische reactie ontstaat. Hierbij is er sprake van een medische noodsituatie, waarbij iedere seconde telt. Deze groep allergiepatiënten krijgt een EpiPen, JEXT of Anapen voorgeschreven. Dat zijn adrenalinespuiten die de ergste symptomen van een anafylactische reactie tegengaat.

Vergoeding geneesmiddelen

Hieronder zie je hoe de vergoeding voor geneesmiddelen bij een allergie is geregeld.

Soort medicijn Vergoeding Eigen risico Voorwaarden
Medicatie op voorschrift Ja, bij chronisch gebruik (langer dan 0,5 jaar)* Ja Soms geldt een eigen bijdrage. Check: medicijnkosten.nl
Adrenalinepen Ja Ja Nee
Zelfzorgmiddelen die je bij de drogist koopt Nee n.v.t. n.v.t.

* De eerste 15 dagen betaal je het geneesmiddel zelf

Bij de vergoeding van medicatie is het verder slim om te controleren of de verzekeraar een preferentiebeleid hanteert. In het preferentiebeleid staat welk merk van een werkzame stof de voorkeur krijgt van de zorgverzekeraar. Dit zijn vaak de goedkopere merken. Kies je alsnog voor een duurder merk? Dan betaal je een gedeelte zelf. Deze eigen bijdrage bedraagt maximaal 250 euro per jaar. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren.

Als je niet goed reageert op een preferent middel kun je in overleg met je arts een duurder merk voorgeschreven krijgen. Dit wordt vergoed als je hiervoor een medische verklaring regelt. Vraag dit aan je arts.

Spoedzorg

Na een anafylactische reactie ga je ook zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Indien nodig kun je daar nieuwe adrenaline toegediend krijgen om de reactie te stoppen.

Vergoeding spoedzorg

Spoedeisende zorg wordt gedekt in de basisverzekering. Je betaalt wel je (resterende) eigen risico.

Immunotherapie

Immunotherapie richt zich op de oorzaak van je allergie: je immuunsysteem. Het idee hierachter is om je langzaam te laten wennen aan een allergeen, waardoor de reactie van je immuunsysteem verandert.

Dit wordt ook wel desensibilisatie genoemd. De totale behandeling kan lang duren. Soms tot wel 5 jaar. Je lichaam moet namelijk een zekere tolerantie bouwen tegen de stof waar je op reageert.

Immunotherapie werkt niet tegen alle allergieën. Je huisarts of allergoloog kan je hierover meer vertellen.

Vergoeding immunotherapie

Desensibiliseren (immunotherapie) wordt in de meeste gevallen vergoed door je basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van een medische noodzaak, bijvoorbeeld als de allergie het dagelijks leven beïnvloed.

Voor de zorg die je krijgt, betaal je wel je eigen risico.

Dieetadvies

Voor mensen met een voedselallergie kan dieetadvies een uitkomst zijn. Een diëtist die is gespecialiseerd in voedselallergie en overgevoeligheden kan je precies vertellen welke voedingsmiddelen je prima kunt eten.

Vergoeding dieetadvies

ZorgVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
De eerste drie behandeluren dieetadviesJa, via basisverzekering*JaMogelijk als u gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgverlener
Extra dieetadviesJa, via aanvullende verzekeringn.v.t.n.v.t.

*Bij sommige verzekeraars, zoals CZ en De Friesland heb je een verwijzing nodig van een arts om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Borstvoeding

Voor baby’s is borstvoeding essentieel. Vooral in de eerste zes maanden. Borstvoeding verkleint het risico op de ontwikkelingen van allergieën.

Heb je moeite met het geven van borstvoeding? Dan kun je overwegen om een lactatiekundige in te schakelen.

Vergoeding borstvoeding

Lactatiekundige hulp wordt niet vergoed in de basisverzekering. Wel vanuit de aanvullende verzekering.

Alternatieve geneeswijzen

Voor de behandeling van een allergie bestaat er geen bewezen alternatieve therapie. Toch zijn er mensen die stellen baat te hebben bij bepaalde alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur of natuurgeneeskunde.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed door de basisverzekering. Vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn er wel tal van vergoedingsmogelijkheden.

Houd er rekening mee dat niet iedere alternatieve therapie door iedere verzekeraar wordt herkend. Verdiep je goed in de voorwaarden.