Zorgwijzer: opgeblazen buik

Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel in de buik. Een zeer onaangenaam gevoel dat dikwijls na de maaltijd ontstaat. Een opgezette of opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben en kan soms samen gaan met misselijkheid. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen tegen het opgeblazen gevoel. Daar zal deze zorgwijzer aandacht aan besteden.

Doel van de zorgwijzer

Deze zorgwijzer legt uit wat een opgeblazen buik precies is, hoe deze kan ontstaat en wat je zelf kunt doen om een opgezette buik te voorkomen. Tot slot wordt kort besproken of er behandelmogelijkheden zijn bij een opgeblazen buik.

Wat is een opgezette buik?

In het maag-darmkanaal is een bepaalde hoeveelheid gas aanwezig. Door lucht die je inslikt of vanwege gasvorming door darmbacteriën kan er soms meer gas in je maag- en darmstelsel aanwezig zijn dan normaliter het geval is. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Hierbij horen bepaalde verschijnselen, zoals het gevoel dat je buik zich opzet, gerommel in de buik en/of een harde buik. Een opgeblazen buikgevoel kan soms ook samengaan met misselijkheid, winderigheid of overmatig boeren.

Hoe ontstaat een opgeblazen buik?

Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag kan verschillende oorzaken hebben (Lehrer):

 • Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel of te veel eet
 • De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming, bijvoorbeeld bij het eten van bepaald soort voedsel of vanwege een bepaalde leefstijl
 • Gewichtstoename
 • Intoleranties, bijvoorbeeld voor lactose

Daarnaast kunnen bepaalde factoren een rol spelen bij een opgeblazen buikgevoel, namelijk:

 • Alcohol
 • Roken
 • Verdovende middelen en medicijnen
 • Ouderdom
 • Bepaalde voeding

Een opgeblazen gevoel in de buik kan bij serieuzere gevallen ook het symptoom zijn van een bepaalde ziekte, zoals prikkelbare darmsyndroom, verstoring in de spijsvertering (dyspepsie), de ziekte van Crohn of verstoppingen in het maag-darmkanaal.

In veel gevallen is een opgeblazen buik niet direct reden tot paniek, omdat er doorgaans iets onschuldigs aan de hand is. Indien het opgeblazen buikgevoel echter samengaat met andere klachten, zoals koorts, hevige buikpijn, slaapproblemen (vanwege een opgezwollen buik), koorts, overgeven, diaree, maagzuur (dat verergert), plots gewichtsverlies, bloedarmoede of bloed bij de ontlasting, is het raadzaam om contact te zoeken met een arts. Ook als het opgeblazen buikgevoel erg lang aanhoudt, is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts. (Opgeblazen gevoel, 2012)

Hoe kun je een opgeblazen gevoel voorkomen?

Wanneer je wel eens last hebt van een opgeblazen (opgezwollen) buik, kan het zinnig zijn om wat aanpassingen te doen aan je voeding en leefstijl. Er zijn verschillende maatregelen (Lehrer) die je kunt nemen om een opgeblazen buik te voorkomen, zoals:

 • Vermijden van kauwgom
 • Vermijden van drankjes met veel koolzuur (koolstofdioxide), zoals bier en cola.
 • Stoppen met roken
 • Vermijden of minderen van voedsel dat gemiddeld veel gas produceert, zoals spruitjes, sla,uien, bonen, broccoli en linzen.
 • Vermijden van voedsel met veel suiker en vet
 • Vermijden van zuivelproducten (bij lactose-intolerantie).

Sommige mensen hebben baat bij het drinken van munt- of kamillethee en het eten van knoflook. Hier is echter geen wetenschappelijke basis voor. Tot slot kan voldoende bewegen bevorderlijk zijn bij de spijsvertering.

Is een opgeblazen buik te behandelen?

Er bepaalde middelen verkrijgbaar bij de drogist die het opgezette gevoel in de buik kunnen verminderen. Zo zijn er bijvoorbeeld probiotica supplementen en hulmiddelen met de stof simethicone. Je arts of drogist kan je hierover meer informatie geven. Er zijn ook medicijnen op recept verkrijgbaar. Raadpleeg hiervoor de huisarts.

Huisarts

Als de bovenstaande aanpassingen van je eetgedrag en levensstijl niet helpen, of als je denkt dat het opgeblazen gevoel een andere oorzaak heeft, kun je contact opnemen met de huisarts. Deze kan dan nagaan wat de onderliggende oorzaak van je klachten is (Opgeblazen gevoel, 2012).

Diëtist

Ook een diëtist kan helpen bij het voorkomen of behandelen van een opgeblazen (gevoel in de) buik. Zoek naar een diëtist bij jou in de buurt.

Bibliografie

Lehrer, J. R. (sd). Abdominal bloating. Opgehaald van U.S. National Library of Medicine:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003123.htm

Opgeblazen gevoel. (2012). Opgehaald van Gezondheisplein:
//www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/opgeblazen-gevoel/behandeling/item41866

Disclaimer

De informatie in dit artikel wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde noch is deze informatie bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. Medisch advies, medische vragen, klachten of symptomen behoren besproken te worden met een gediplomeerd arts of professional.

Samenstellers van de zorgwijzers noch Zorgwijzer.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid, juistheid of effectiviteit van informatie op zorgwijzer.nl. Het gebruik van de informatie is op volledige verantwoordelijkheid en risico van de gebruiker.