010 - 34 000 20
bereikbaar tot 17:00






Een moment geduld...

De zorgvergelijker helpt je met het vinden van een geschikte zorgverzekering

Vergelijk op basis van je persoonlijke voorkeuren op prijs, dekking, zorgkeuze en reviews.

USP icon 1

Eerlijk vergelijken

Vergelijk de zorgverzekeringen op basis van premie, inhoud en kwaliteit. De goedkoopste staat standaard bovenaan.

USP icon 2

Veilig

Een nieuwe zorgverzekering aanvragen doe je binnen enkele minuten in de veilige omgeving van de zorgverzekeraar zelf.

USP icon 3

Automatische opzegging

Wanneer je overstapt via Zorgwijzer wordt je oude verzekering altijd automatisch voor je opgezegd.

USP icon 4

Ondersteund door experts

Onze zorgvergelijker wordt ondersteund door een team van zorgexperts die altijd klaar staan om je vragen te beantwoorden.

Zorgvergelijker 2024

Met de zorgvergelijker van Zorgwijzer vergelijk je op een laagdrempelige manier verschillende zorgverzekeringen met elkaar. Zo kies je zelf de meest geschikte en voordelige optie.

Bij vergelijken houd je rekening met een aantal zaken:

  • De basisverzekering, de premie en de voorwaarden.
  • Het verplichte en vrijwillige eigen risico.
  • Extra vergoedingen via de aanvullende verzekering.

Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht drempelbedrag van je zorgverzekering. Tot aan dit drempelbedrag (385 euro in 2024) moet je bepaalde zorgkosten eerst zelf betalen. Niet voor alle zorg geldt het eigen risico. Bezoek of behandeling bij de huisarts, kraamzorg of zorg vanuit de aanvullende verzekering wordt direct vergoed door de zorgverzekeraar, zonder tussenkomst van het eigen risico.

Voor sommigen (zoals jongeren en studenten) kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een korting op de maandelijkse premie. Kijk wel eerst even goed naar je zorggebruik in de afgelopen jaren: hoe vaak heb ik in voorgaande jaren het eigen risico opgemaakt en welke kosten verwacht ik komend jaar?

Verhogen van je eigen risico is namelijk alleen interessant als je weinig of geen zorgkosten hebt. Je zult zien dat de zorgpremies dalen bij een hoger eigen risico. Hoeveel precies is afhankelijk van de verzekeraar.

Basisverzekering

Elke zorgverzekeraar biedt qua inhoud en dekking hetzelfde basispakket aan. Dit is bij wet verplicht. De basisverzekering dekt de meest essentiële zorgvormen, waaronder: de huisarts, ziekenhuisbehandelingen en verblijf, geneesmiddelen, spoedeisende zorg en psychologische zorg.

Tussen verschillende basisverzekeringen kan echter wel verschil zitten, bijvoorbeeld in:

  • De premie – het bedrag wat je per maand (of per jaar) betaalt aan je verzekeraar verschilt per basisverzekering.
  • De polis – er zijn verschillende soorten basispolissen met ieder hun eigen voorwaarden. Kijk hiervoor onder het kopje “zorgkeuze” in de zorgvergelijker.
  • Het klantcijfer – hoe tevreden zijn andere Nederlanders met de zorgverzekering/verzekeraar? Wat zijn de plus- en minpunten van de verzekeraar?
  • Duurzaamheidsscore – nieuw in 2024 is de duurzaamheidsscore als meerwaardefactor. Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoeksresultaat van VBDO (pdf).

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is bedoeld voor zorgvormen die niet in de basisverzekering zitten, zoals fysiotherapie, tandheelkundige zorg voor volwassenen en alternatieve geneeswijzen.

Bij het vergelijken, let je op:

  • Dekking en kosten – vergelijk de dekking en kosten van de aanvullende pakketten bij verschillende verzekeraars.
  • Medische selectie – voor de basisverzekering wordt iedereen direct geaccepteerd, echter geldt dat niet altijd voor aanvullende- en tandartsverzekeringen.
  • Wachttijd – voor sommige verzekeringen geldt een wachttijd van 6 of 12 maanden. Dit is vaak het geval bij een verzekering met aanvullende orthodontie vergoeding.

Over Zorgwijzer

Zorgwijzer is een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Met behulp van de zorgvergelijker kun je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op basis van verschillende criteria, zoals: dekking, zorgkeuze, premie en klanttevredenheid. We zorgen ervoor dat de vergelijking die je via onze website maakt, is toegespitst op jouw wensen en voorkeuren. Op die manier maak je zelfstandig de keuze voor een nieuwe zorgverzekering.

Hoe volledig is zorgvergelijker?

Standaard tonen wij altijd de goedkoopste optie voor de bezoeker. Ook als wij daar geen samenwerking mee hebben.

Echter is het mogelijk om alle zorgverzekeraars in te zien, door in de zorgvergelijker de ‘sorteer op’ functie te gebruiken en “Alle” te selecteren.

Deze functie vind je rechts bovenaan deze pagina. We vinden het namelijk wel zo eerlijk dat je binnen 1 muisklik het volledige aanbod kunt vergelijken.

Wat tonen we niet?

Op Zorgwijzer kun je een vergelijking maken tussen alle Nederlandse zorgverzekeraars, met uitzondering van verzekeraars die bedoeld zijn voor specifieke doelgroepen (collectiviteiten) en/of niet individueel beschikbaar zijn.

  • AON: collectieve zorgverzekering bepaalde ledenorganisaties
  • InTwente: bedoeld voor inwoners van regio Twente
  • IZA: bedoeld voor de publieke sector
  • IZZ: bedoeld voor zorgmedewerkers
  • UMC: Van én voor UMC medewerkers
  • VvAA: bedoeld voor leden van de Vereniging voor Artsen Automobilisten

Hoe vergelijken wij?

Als je geen voorkeuren opgeeft, zie je enkel zorgverzekeraars, hun basisverzekeringen en de premie, ingesteld met het wettelijk verplichte eigen risico. Echter: om een goede en relevante vergelijking te kunnen maken, kun je in de zorgvergelijker een aantal gegevens en voorkeuren opgeven met behulp van filters aan de linkerzijde van het scherm.

Op basis van jouw opgegeven informatie wordt de vergelijking gemaakt. De lijst met resultaten die je ziet wordt automatisch aangepast als je jouw voorkeuren aanpast. De resultaten worden standaard altijd gesorteerd op premie (van laag naar hoog).

Zodra je hebt gekozen voor een bepaalde zorgverzekering wordt je via Zorgwijzer doorgestuurd naar de website van de betreffende zorgverzekeraar. Daar kun je de rest van je persoonsgegevens invullen en de zorgverzekering afsluiten. Nu ben je overgestapt!

Als je vóór 1 januari van het nieuwe jaar overstapt, zal je huidige zorgpolis automatisch voor je worden opgezegd. De nieuwe zorgverzekering gaat dan per 1 januari in. Verder heb je bij een overstap online altijd recht op 14 dagen bedenktijd.

Bemiddelen

Bij het vergelijken, bemiddelen wij tussen jou en de zorgverzekeraar.

Je wordt voorzien van informatie die je kunt gebruiken om de keuze voor een bepaalde zorgverzekering te maken. Hierbij wordt geen persoonlijk advies verstrekt. Bij vragen over een specifieke polis of als je hulp nodig hebt bij het overstappen via het internet, is de betreffende zorgverzekeraar het aanspreekpunt.

Wat is ons verdienmodel?

Zorgwijzer krijgt een eenmalige commissie van de zorgverzekeraar als een bezoeker via de zorgvergelijker is overgestapt. Hoewel deze vergoeding kan verschillen per verzekeraar heeft dat geen invloed op de getoonde resultaten. Zorgwijzer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64810372.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Zorgwijzer een vergunning verleend voor het bemiddelen in zorgverzekeringen. De registratie staat bekend onder AFM-nummer 12044266.