Top 5 - € 385 eigen risico (2019)

1

7,7

Budget zorgkeuze

101,95


2

7,5

Budget zorgkeuze

105,95


3

7,7

Ruime zorgkeuze

105,95


4

7,8

Ruime zorgkeuze

106,75


5

7,7

Ruime zorgkeuze

107,25

Top 5 - € 885 eigen risico (2019)

1

7,7

Budget zorgkeuze

79,95


2

7,8

Ruime zorgkeuze

84,75


3

8,0

Ruime zorgkeuze

87,95


4

7,7

Ruime zorgkeuze

92,25


5

8,1

Vrije zorgkeuze

92,45

Vergelijk beoordeelde verzekeraars

Je verdient namelijk de beste zorgverzekering

7,8

Timmermans

"Goede service en deskundigheid."

15 november 2018
8,4

Marjolein Peters

"Super tevreden. Was dit jaar overgestapt, m.n.aangetrokkken door premie, tandartsvergoeding en fysiotherapie mogelijkheden. Alleen jammer dat bepaalde alternatieve therapie niet vergoed werd ( psycho sociaal)."

15 november 2018
7,8

Huisman

"Tegengestelde informatiestromen. Verder wordt er wel veel vergoed zoals brillen e.d."

15 november 2018

Vergelijken = besparen

Om een voorbeeld te geven wat het op kan leveren om je huidige zorgverzekering te vergelijken:

Thomas heeft op dit moment een zorgverzekering bij DSW die als volgt is opgebouwd:

 • Vrijwillig verhoogd eigen risico van € 875,-
 • Tandartsverzekering tot maximaal € 250,-

Thomas gaat in dit voorbeeld volgend jaar € 114,25 per maand betalen. Kan dit goedkoper? Ja! De combinatie zorgverzekering van Ditzo biedt dezelfde mogelijkheden, maar dan voor een premie van: € 107,95.

Door even te vergelijken kan Thomas dus in 2019 bijna 80 euro besparen.

Zorgverzekering vergelijken per stad

Een aantal grote zorgverzekeraars gaat per 1 januari 2019 stoppen met het aanbieden van ‘goedkope’ gemeentepolissen voor minima. Dit is een speciale gemeentelijke zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen (maximaal 120 procent van de bijstandsnorm).

Wil je een nieuwe zorgverzekering op maat? Een greep uit enkele steden waar dit al mogelijk is:

Over de zorgvergelijker

Zorgwijzer is een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen waarmee je polissen met elkaar kunt vergelijken op prijs en inhoud en de voordeligste kunt aanvragen.

Erkenning

Zorgwijzer is zowel in 2016, 2017 als 2018 genomineerd voor ‘Website van het Jaar’ in de categorie: Vergelijkingen.

Helpdesk

Heb je vragen? Neem contact met ons op:

Zorgverzekeringen vergelijken 2019

Zorgverzekering vergelijken

Wil je eenvoudig een zorgverzekering vergelijken en deze afsluiten voor 2019? Zorgwijzer biedt een overzicht van zorgverzekeringen in Nederland en de optie om deze te vergelijken op prijs én inhoud. Dit is gemakkelijk met behulp van onze zorgvergelijker. Na het vergelijken kun je de gewenste zorgverzekering afsluiten bij de nieuwe verzekeraar. Je oude polis wordt opgezegd en de nieuwe ziektekostenpolis gaat in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Als je geen zorgverzekeringen vergelijkt, kies je automatisch voor de polis die je huidige zorgverzekeraar je heeft toegestuurd en daarmee accepteer je dus de premie en voorwaarden die daarbij horen. De kans is echter groot dat deze verzekeringspolis helemaal niet meer bij je past.

Sta daarom ook voor 2019 even stil bij je zorgverzekering en de zorg die je nodig hebt of denkt te hebben. Even checken kan geen kwaad!

Waarom zorgverzekeringen vergelijken?

Een vraag die vaak wordt gesteld, is waarom zou je verzekeringen met elkaar zou moeten vergelijken als je voor je gevoel al goed bent verzekerd? Daar zijn een aantal goede redenen voor:

1. Je premie en polis veranderen ieder jaar

Zorgverzekeraars verhogen vrijwel ieder jaar hun premies en veranderen hun polisvoorwaarden. Door het uitvoeren van een jaarlijkse controle, kom je er snel achter of je nog steeds het meest voordelig verzekerd bent. Zelfs als je alleen een basisverzekering hebt, loont het om deze ieder jaar onder de loep te nemen, omdat ook de basispremie ieder jaar schommelt.

2. Je eigen zorgvraag verandert

Het kan ook zijn dat er iets verandert aan jouw situatie, ofwel je zorgbehoefte verandert. Mogelijk heb je die dure tandartsverzekering niet meer nodig en heb je vanwege een sportblessure juist behoefte aan fysiotherapie. Dan is dan kans groot dat je huidige zorgpolis qua dekking niet meer toereikend is. Door even goed om je heen te kijken, heb je al snel een geschikte polis gevonden die jouw zorgvraag weer kan beantwoorden.

3. Via werkgever niet altijd goedkoper

Veel Nederlanders zijn collectief verzekerd via hun werkgever en zijn van mening dat zij al beschikken over een goede en voordelige zorgverzekering. In de praktijk valt dit laatste echter vies tegen. Het gaat namelijk vaak om zorgverzekeringen die van zichzelf al erg duur zijn en waarop vervolgens een collectiviteitskorting gegeven wordt. Een individuele zorgpolis, bijvoorbeeld afgesloten via een vergelijkingssite, is dan doorgaans ook een goedkopere optie.

4. Het is gratis, eenvoudig en kost weinig tijd

Het nagaan van je huidige zorgverzekering is gratis en kost slechts enkele minuten van je tijd. Het is dus verstandig om dit ieder jaar toch even te doen.

Vergelijken van mijn zorgverzekering: hoe werkt het?

Het vergelijken van je zorgverzekering is niet moeilijk: volg de stappen uit deze infographic (opent in een nieuw scherm). Zo kom je er snel achter hoe je een goede vergelijking kunt doen van je zorgverzekering en hoe je maandelijks veel geld bespaart.

Hieronder wordt het stappenplan uit de infographic tekstueel en per stap toegelicht: 

1. Welke zorg heb ik nodig?

De eerste stap is om te bedenken en te inventariseren welke zorg je voor komend jaar denkt nodig te hebben en waar je je voor wilt verzekeren, mocht dat nodig zijn.

Zet op papier welke zorg je mogelijk nodig hebt volgend jaar, bijvoorbeeld: behandeling bij een specialist, bepaalde medicatie, fysiotherapie, tandartsbehandelingen, psychologische zorg, homeopathie, etc.

2. Wat dekt de basisverzekering?

Je hebt nu een goed idee van welke zorg je nodig hebt. Het is nu zaak om uit te zoeken of deze zorg wordt vergoed uit de basis- of aanvullende verzekering? Het zal je misschien verbazen dat veel zorgvormen worden gedekt uit de basisverzekering.

Hieronder een tabel die de verschillen laat zien:

Basisverzekering Aanvullende verzekering
Huisartsenzorg Tandheelkundige zorg voor volwassen
Medicijnen Fysiotherapie (bij niet-chronische klachten)
Verblijf , onderzoek en behandeling in het ziekenhuis Alternatieven geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie of vaktherapie
Psychologische zorg Brillen- en lenzen
Verloskundige zorg Orthodontie
Kraamzorg Anticonceptie (vanaf 21 jaar)
Wijkverpleging Vaccinaties
Ziekenvervoer (spoedeisend) Podotherapie en steunzolen
Logopedie Eigen bijdrage voor hulpmiddelen en medicijnen

Heb je misschien een aanvullende verzekering nodig? Dan kan er in enkele gevallen een medische selectie van toepassing zijn. Dat houdt in dat je niet direct wordt geaccepteerd voor de polis van jouw wens. Een medische selectie is niet toegestaan als:

 • Je alleen een basisverzekering afsluit
 • Als je een nieuwe aanvullende verzekering afsluit die qua dekking vergelijkbaar is met je huidige aanvullende polis

Een medische selectie is de laatste jaren sowieso al eerder uitzondering dan een regel.

Meer over medische selectie

Aan het eind van deze stap weet je in hoeverre je de basis- en aanvullende zorgverzekering nodig hebt. In sommige situaties zal blijken dat het voordeliger is om juist geen aanvullende verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als je meer premie moet betalen dan dat je aan vergoeding van je verzekeraar krijgt.

3. Welk eigen risico kan ik betalen?

Iedereen in Nederland heeft te maken met een verplicht eigen risico. Het bedrag is 385 euro in 2017 en wordt door de overheid ieder jaar bepaald. Het eigen risico geldt voor de meeste zorgvormen uit de basisverzekering, maar niet voor je aanvullende verzekering. Maar de vraag is nu in hoeverre jij van dit eigen risico gebruik maakt.

 • Maak je veel gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan is de kans groot dat je het eigen risico vaak ieder jaar volledig kwijt bent. Het verhogen van je eigen risico gaat je dan alleen maar meer kosten.
 • Of ben je iemand die zelden gebruik maakt van zorg en in één keer een rekening kan betalen van een paar honderd euro als dat nodig? Dan is verhogen van het eigen risico mogelijk wel interessant. Je ontvangt dan een korting op je zorgpremie die kan oplopen tot ongeveer 250 euro per jaar.

Goed om te weten: 

Consulten en kleine ingrepen bij de huisarts of via een huisartsenpost vallen niet onder het eigen risico. Er geldt een volledige vergoeding uit de basisverzekering.

4. Vergelijken van zorgverzekeraars

Je weet nu precies welke zorg je nodig hebt en hoeveel zorg je ongeveer gaat ‘gebruiken’. Dat betekent dat je zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken op Zorgwijzer. Deze zorgvergelijker houdt rekening met allerlei criteria, zoals de premie, vergoedingen en zorgkeuze. Je vult je geboortedatum en voorkeuren in en je krijgt direct een overzicht te zien van de verzekeringsmaatschappijen die aan je eisen voldoen. Er zijn een aantal zaken die essentieel zijn bij het vergelijken en kiezen van je zorgverzekering:

 • De premie: het uiteindelijke bedrag dat je iedere maand betaalt aan je zorgverzekeraar.
 • De dekking: hetgeen de verzekeraar vergoed aan aanvullende zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandartskosten. De basisdekking is bij iedere zorgverzekeraar gelijk.
 • Type zorgpolis: er zijn in Nederland vier soorten zorgverzekeringen: de naturapolis, combinatiepolis restitutiepolis en de budgetpolis.
 • Zorgkeuze: in hoeverre je terecht kunt bij het ziekenhuis of de fysiotherapeut bij jou in de buurt.
 • Klantbeoordelingen: hoe goed worden de verschillende zorgverzekeraars beoordeeld op hun service? Een klantenbeoordeling zegt vaak veel meer dan een informatieblad met polisvoorwaarden.
Meer over verschillen zorgpolis

Bij het vergelijken en kiezen van een zorgverzekering staat één ding centraal:

Het afwegen van de premie die je betaalt tegen de zorg die je ervoor terug krijgt. Op die manier kies je snel een nieuwe zorgverzekering.

5. Stap over & bespaar!

Het meeste werk is nu achter de rug. Je kunt nu overstappen van zorgverzekering.

Bespaartips

Wil je de laagste premie? Overweeg dan de onderstaande bespaartips:

 • Overweeg verhogen eigen risico: als je in beperkte mate gebruik maakt van zorg (en dus je eigen risico) kun je overwegen deze te verhogen. Je loopt dan meer risico, maar je betaalt ook minder premie.
 • Betaal je premie in één keer: als je de premie van je zorgverzekering per jaar betaalt, ontvang je daarvoor een korting van de zorgverzekeraar. Deze bedraagt ongeveer 1 tot 3 procent op de totale premie.
 • Kijk kritisch naar je dekking: veel mensen zijn overbodig verzekerd, dat wil zeggen dat ze één of meer uitgebreide aanvullende- of tandartsverzekeringen hebben, maar niet of slechts beperkt gebruik maken van de dekking en wel een hoge premie betalen. Zo zijn er veel ouderen die onnodige dekking hebben voor zaken als acnetherapie en kraamzorg.
 • Vergelijk gezinsleden apart: jij, je partner (en kinderen) hebben verschillende zorgbehoeften. Daarom loont het om een aparte vergelijking te doen en je niet per definitie aan te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders.
 • Maak gebruik van kortingen: veel verzekeraars bieden een speciale kortingsactie voor (online) overstappers. Het uitvoeren van een onderlinge vergelijking is daarom zeker aan te raden.

Onderzoek over vergelijken zorgverzekering

Onderzoek van het instituut Vektis toont aan dat twee derde nooit eerder de moeite heeft genomen om te wisselen van zorgverzekeraar. Een groot deel daarvan neemt zelfs niet eens de moeite om te vergelijken.

Deze groep loopt veel geld mis, toont een ander onderzoek aan, uitgevoerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door te vergelijken en over te stappen kan deze groep gemiddeld 100 euro per jaar kan besparen. En dat alleen al op de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kan de besparing nog veel verder oplopen.

Kortom, door kritisch naar je huidige ziektekostenpolis te kijken en over te stappen kun je jaarlijks een behoorlijk bedrag besparen op je maandelijkse zorgkosten.

Overstappen

Vanaf 13 november 2019 zijn alle nieuwe premies en dekkingen voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend. Vanaf dat moment loont het om zorgverzekeraars online met elkaar te vergelijken.

Zodra de gewenste polis is gevonden, kun je rechtstreeks overstappen op de website van de zorgverzekeraar. Je vult je persoonlijke gegevens in en sluit de verzekering af. Meestal ontvang je binnen enkele dagen het polisblad en je zorgverzekeringspas.

Als je overstapt vóór 1 januari van het nieuwe jaar heb je automatisch recht op:

 • 14 dagen bedenktijd: 14 dagen om je overstap (zonder opgaaf van reden) te annuleren en terug te keren bij jouw oude verzekeraar.
 • Gratis overstapservice: automatische opzegging van je oude zorgpolis door de nieuwe verzekeraar.

Iedereen jaar stappen ruim 1 miljoen mensen over van zorgverzekering. In 2019 wordt een recordaantal verwacht.