Vergelijk alle zorgverzekeringen

Onafhankelijk & betrouwbaar

250.000 mensen gingen je voor


Je zorgverzekering vergelijken: in 5 stappen

Met de zorgvergelijker van Zorgwijzer kun je in vijf stappen zorgverzekeringen met elkaar vergelijken:

 1. Vul je geboortedatum in
 2. Kies je gewenste eigen risico en zorgkeuze
 3. Selecteer eventueel aanvullende dekkingen (tandarts, fysio, alternatief)
 4. Weeg alle zorgverzekeringen tegen elkaar af op prijs en kwaliteit
 5. Stap over naar de verzekeraar die het beste bij jou past

Ja, ik wil ook alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken

Top 3 - maximaal eigen risico

1
7,8
Naturapolis
83,25
2
7,8
Naturapolis
86,75
3
8,1
Naturapolis
87,95

Vergelijk deze zorgverzekeringen

Top 3 - restitutie zorgverzekering

1
8,0
Restitutiepolis
116,50
2
7,9
Restitutiepolis
119,08
3
8,0
Restitutiepolis
122,50

Vergelijk deze zorgverzekeringen

Vergelijk tip #1

Soms is het voordeliger om geen aanvullende verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld:

 • Als de premie niet opweegt tegen de vergoeding van de verzekeraar
 • Als je niet/nauwelijks gebruik maakt van extra zorg

Rekenvoorbeeld

Thomas gaat jaarlijks naar de tandarts voor een controle en mondhygiëne (kosten: 80 euro). Verder heeft hij weinig problemen aan het gebit. Toch kan hij de kosten beter zelf betalen. Dat is goedkoper dan de premie van ruim 125 euro voor een tandartsverzekering.

Vergelijk tip #2

Het is slimmer om gezinsleden apart te verzekeren. Waarom?

 • Jij en je partner hebben waarschijnlijk hele andere zorgbehoeften
 • De ene zorgverzekering kan goedkoop zijn voor jou, maar duur voor je partner

Apart verzekeren

Je zult zien dat het vrijwel altijd goedkoper is om de verzekering bij twee verschillende verzekeraars onder te brengen.

Kinderen zijn gratis mee te verzekeren. Het is het beste om dit te doen bij de ouder die het ruimst verzekerd is.

Over Zorgwijzer

Zorgwijzer is een zelfstandige vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. Wij werken als volgt:

 • Op onze site vergelijk je verzekeringen op basis van prijs, dekking en service.
 • Stap veilig én eenvoudig over via de website van de zorgverzekeraar.

Contact

Vragen over het maken van een vergelijking via Zorgwijzer of het overstappen? Neem dan contact met ons op via de onderstaande kanalen:

Laatst beoordeelde verzekeraars

Vergelijk met behulp van meer dan 11.500 beoordelingen

Zorgverzekeringen vergelijken

Wist je dat het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering 492 euro is in 2020. Het is daarom interessant om je zorgverzekering te vergelijken.

Je kunt voor 2020 nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen als:

 • Als je op dit moment geen Nederlandse zorgverzekering hebt, maar wel verzekeringsplichtig bent.
 • Als je dit jaar 18 jaar wordt
 • Als je dit jaar in Nederland gaat wonen en werken (expats)
 • Als je uit het leger komt

Waarom zorgverzekeraars vergelijken?

Maar waarom zou je zorgverzekeraars met elkaar gaan vergelijken?

Een overzicht van de vier belangrijkste redenen:

1. Je premie en dekking veranderen ieder jaar

Zorgverzekeraars verhogen vrijwel ieder jaar hun premies en veranderen hun polisvoorwaarden. Door het uitvoeren van een jaarlijkse controle, kom je er snel achter of je nog steeds het meest voordelig verzekerd bent.

Zelfs als je alleen een basisverzekering hebt, loont het om deze ieder jaar onder de loep te nemen, omdat ook de basispremie ieder jaar schommelt.

2. Je eigen zorgvraag verandert

Het kan ook zijn dat er iets verandert aan jouw situatie, ofwel je zorgbehoefte verandert. Mogelijk heb je die dure tandartsverzekering niet meer nodig en heb je vanwege een sportblessure juist behoefte aan fysiotherapie. Dan is de kans groot dat je huidige zorgpolis qua dekking niet meer toereikend is.

Door even goed om je heen te kijken, heb je al snel een geschikte polis gevonden die jouw zorgvraag weer kan beantwoorden.

3. Via werkgever niet altijd goedkoper

Veel Nederlanders zijn collectief verzekerd via hun werkgever en zijn van mening dat zij al beschikken over een goede en voordelige zorgverzekering. Vaak klopt dat niet. Het gaat namelijk vaak om zorgverzekeringen die van zichzelf al erg duur zijn en waarop vervolgens een collectiviteitskorting gegeven wordt.

Een individuele zorgpolis, bijvoorbeeld afgesloten via een vergelijkingssite, is dan doorgaans ook een goedkopere optie.

4. Het is gratis, eenvoudig en kost weinig tijd

Het nagaan van je huidige zorgverzekering is gratis en kost slechts enkele minuten van je tijd. Het is dus verstandig om dit ieder jaar toch even te doen.

Wat als je niet vergelijkt?

Als je je zorgverzekering niet wilt vergelijken, kies je automatisch voor de polis die je huidige zorgverzekeraar je heeft toegestuurd en daarmee accepteer je dus de premie en voorwaarden die daarbij horen.

De kans is echter groot dat je huidige polis helemaal niet meer bij je past of de premie sterk omhoog gaat. Het is daarom slim om ieder jaar even stil te staan bij je huidige zorgpolis.

Vergelijken: een stappenplan

Het vergelijken van je zorgverzekering is niet moeilijk: volg de stappen uit deze infographic (opent in een nieuw scherm). Zo kom je er snel achter hoe je een goede vergelijking kunt doen van je zorgverzekering en hoe je maandelijks veel geld bespaart.

Hieronder wordt het stappenplan uit de infographic tekstueel en stap-per-stap toegelicht:

1. Welke zorg heb ik nodig?

De eerste stap is om te bedenken en te inventariseren welke zorg je voor komend jaar denkt nodig te hebben en waar je je voor wilt verzekeren, mocht dat nodig zijn.

Zet op papier welke zorg je mogelijk nodig hebt volgend jaar, bijvoorbeeld: behandeling bij een specialist, bepaalde medicatie, fysiotherapie, tandartsbehandelingen, psychologische zorg, homeopathie, etc.

2. Wat dekt de basisverzekering?

Je hebt nu een goed idee van welke zorg je nodig hebt. Het is nu zaak om uit te zoeken of deze zorg wordt vergoed uit de basis- of aanvullende verzekering? Het zal je misschien verbazen dat veel zorgvormen worden gedekt uit de basisverzekering.

Hieronder een tabel die de verschillen laat zien:

BasisverzekeringAanvullende verzekering
HuisartsenzorgTandheelkundige zorg voor volwassen
MedicijnenFysiotherapie (bij niet-chronische klachten)
Verblijf , onderzoek en behandeling in het ziekenhuisAlternatieven geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie of vaktherapie
Psychologische zorgBrillen- en lenzen
Verloskundige zorgOrthodontie
KraamzorgAnticonceptie (vanaf 21 jaar)
WijkverplegingVaccinaties
Ziekenvervoer (spoedeisend)Podotherapie en steunzolen
LogopedieEigen bijdrage voor hulpmiddelen en medicijnen

Heb je misschien een aanvullende verzekering nodig? Dan kan er in enkele gevallen een medische selectie van toepassing zijn. Dat houdt in dat je niet direct wordt geaccepteerd voor de polis van jouw wens. Een medische selectie is niet toegestaan als:

 • Je alleen een basisverzekering afsluit
 • Als je een nieuwe aanvullende verzekering afsluit die qua dekking vergelijkbaar is met je huidige aanvullende polis

Een medische selectie is de laatste jaren sowieso al eerder uitzondering dan een regel.

Meer over medische selectie

Aan het eind van deze stap weet je in hoeverre je de basis- en aanvullende zorgverzekering nodig hebt. In sommige situaties zal blijken dat het voordeliger is om juist geen aanvullende verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als je meer premie moet betalen dan dat je aan vergoeding van je verzekeraar krijgt.

3. Welk eigen risico kan ik betalen?

Iedereen in Nederland heeft te maken met een verplicht eigen risico. Deze bedraagt 385 euro en wordt door de overheid ieder jaar bepaald. Het eigen risico geldt voor de meeste zorgvormen uit de basisverzekering, maar niet voor je aanvullende verzekering. Maar de vraag is nu in hoeverre jij van dit eigen risico gebruik maakt.

 • Maak je veel gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan is de kans groot dat je het eigen risico vaak ieder jaar volledig kwijt bent. Het verhogen van je eigen risico gaat je dan alleen maar meer kosten.
 • Of ben je iemand die zelden gebruik maakt van zorg en in één keer een rekening kan betalen van een paar honderd euro als dat nodig is? Dan is verhogen van het eigen risico mogelijk wel interessant. Je ontvangt dan een korting op je zorgpremie die kan oplopen tot ongeveer 250 euro per jaar.

Goed om te weten: 

Consulten en kleine ingrepen bij de huisarts of via een huisartsenpost vallen niet onder het eigen risico. Er geldt een volledige vergoeding uit de basisverzekering.

4. Vergelijken van zorgverzekeraars

Je weet nu precies welke zorg je nodig hebt en hoeveel zorg je ongeveer gaat ‘gebruiken’. Dat betekent dat je zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken op Zorgwijzer. De zorgvergelijker houdt rekening met allerlei criteria, zoals de premie, vergoedingen en zorgkeuze. Je vult je geboortedatum en voorkeuren in en je krijgt direct een overzicht te zien van de verzekeringsmaatschappijen die aan je eisen voldoen.

Er zijn een aantal zaken die essentieel zijn bij het vergelijken en kiezen van je zorgverzekering:

 • De premie: het uiteindelijke bedrag dat je iedere maand betaalt aan je zorgverzekeraar.
 • De dekking: hetgeen de verzekeraar vergoed aan aanvullende zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandartskosten. De basisdekking is bij iedere zorgverzekeraar gelijk.
 • Type zorgpolis: er zijn in Nederland vier soorten zorgverzekeringen: de naturapolis, combinatiepolis restitutiepolis en de budgetpolis.
 • Zorgkeuze: in hoeverre je terecht kunt bij het ziekenhuis of de fysiotherapeut bij jou in de buurt.
 • Klantbeoordelingen: hoe goed worden de verschillende zorgverzekeraars beoordeeld op hun service? Een klantenbeoordeling zegt vaak veel meer dan een informatieblad met polisvoorwaarden.
Meer over verschillen zorgpolis

Bij het vergelijken en kiezen van een zorgverzekering staat één ding centraal: Het afwegen van de premie die je betaalt tegen de zorg die je ervoor terug krijgt. Op die manier kies je snel een nieuwe zorgverzekering.

5. Stap over & bespaar!

Het meeste werk is nu achter de rug. Je kunt nu overstappen van zorgverzekering.

Bespaartips

Wil je de laagste premie? Overweeg dan de onderstaande bespaartips:

 • Overweeg verhogen eigen risico: als je in beperkte mate gebruik maakt van zorg (en dus je eigen risico) kun je overwegen deze te verhogen. Je loopt dan meer risico, maar je betaalt ook minder premie.
 • Betaal je premie in één keer: als je de premie van je zorgverzekering per jaar betaalt, ontvang je daarvoor een korting van de zorgverzekeraar. Deze bedraagt ongeveer 1 tot 3 procent op de totale premie.
 • Kijk kritisch naar je dekking: veel mensen zijn overbodig verzekerd, dat wil zeggen dat ze één of meer uitgebreide aanvullende- of tandartsverzekeringen hebben, maar niet of slechts beperkt gebruik maken van de dekking en wel een hoge premie betalen. Zo zijn er veel ouderen die onnodige dekking hebben voor zaken als acnetherapie en kraamzorg.
 • Vergelijk gezinsleden apart: jij, je partner (en kinderen) hebben verschillende zorgbehoeften. Daarom loont het om een aparte vergelijking te doen en je niet per definitie aan te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders.
 • Maak gebruik van kortingen: veel verzekeraars bieden een speciale kortingsactie voor (online) overstappers. Het uitvoeren van een onderlinge vergelijking is daarom zeker aan te raden.

Onderzoek over vergelijken zorgverzekering

Onderzoek van het instituut Vektis toont aan dat twee derde nooit eerder de moeite heeft genomen om te wisselen van zorgverzekeraar. Een groot deel daarvan neemt zelfs niet eens de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken.

Deze groep loopt veel geld mis, toont een ander onderzoek aan, uitgevoerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door te vergelijken en over te stappen kan deze groep gemiddeld 100 euro per jaar kan besparen. En dat alleen al op de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kan de besparing nog veel verder oplopen.

Kortom, door kritisch naar je huidige ziektekostenpolis te kijken en over te stappen kun je jaarlijks een behoorlijk bedrag besparen op je maandelijkse zorgkosten.

Overstappen

Zodra de gewenste polis is gevonden, kun je rechtstreeks overstappen op de website van de zorgverzekeraar. Je vult je persoonlijke gegevens in en sluit de verzekering af. Meestal ontvang je binnen enkele dagen het polisblad en je zorgpas.

Als je overstapt vóór 1 januari van het nieuwe jaar heb je automatisch recht op:

 • 14 dagen bedenktijd: 14 dagen om je overstap (zonder opgaaf van reden) te annuleren en terug te keren bij jouw oude verzekeraar.
 • Gratis overstapservice: automatische opzegging van je oude zorgpolis door de nieuwe verzekeraar.

Iedereen jaar stappen ruim 1 miljoen mensen over van zorgverzekering. Jij ook?