Alle zorgverzekeringen (2024)

Ben jij zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2024?

Bij Zorgwijzer vergelijk je alle basis- en aanvullende zorgverzekeringen en stap je over naar de meest voordelige zorgverzekeraar in jouw situatie. Hieronder staan alle (40) verzekeraars op een rij, inclusief het klantcijfer.


40

zorgverzekeraars in Nederland
onderverdeeld bij 10 concerns


7,9

is het gemiddelde klantcijfer
van alle verzekeraars


20.035

beoordelingen in totaal geplaatst
door onze bezoekers

Zorgverzekeraars per concern

Hieronder staan alle (40) zorgverzekeraars die je kunt vergelijken op basis van beoordelingen, premie en inhoud.

a.s.r.

a.s.r. is een grote Nederlandse verzekeraar die de afgelopen jaren ook een belangrijke speler is geworden op het gebied van zorgverzekeringen. In 2024 heeft a.s.r. een marktaandeel van 3,5 procent en ongeveer 600.000 zorgverzekerden.

a.s.r. biedt verschillende zorgverzekeringen aan, waaronder basisverzekeringen, een restitutiepolis, een naturapolis, en diverse aanvullende en tandartsverzekeringen.

Achmea

Achmea is het grootste verzekeringsconcern voor zorgverzekeringen in Nederland, met een marktaandeel van 30,1 procent in 2024.

Zilveren Kruis, met ongeveer 3,5 miljoen verzekerden, is de grootste verzekeraar binnen het concern. Andere bekende verzekeraars die onderdeel zijn van Achmea, zijn FBTO, Interpolis en De Friesland.

Gezamenlijk bedienen alle verzekeraars en labels van het Achmea-concern ongeveer 5,3 miljoen klanten.

CZ

CZ is de op één na grootste zorgverzekeraar in Nederland en een niet op winst gerichte waarborgmaatschappij. De CZ groep beheert verzekeraar CZ en de zorgverzekering van CZdirect en Just.

Daarnaast behoren de zorgverzekeringen van Nationale Nederlanden (NN) en OHRA tot de CZ-groep.

CZ heeft een marktaandeel van 22,3 procent (2024) en is daarmee goed voor ongeveer 3,9 miljoen verzekerden.

DSW

DSW is een ziektekostenverzekeraar uit Schiedam. De verzekeraar heeft samen met het label InTwente bijna 800.000 verzekerden in Nederland (in 2024). Stad Holland is bestuurlijk gelieerd aan DSW.

De verzekeraar is zelf verreweg de grootste van de drie. Traditiegetrouw is DSW altijd de eerste verzekeraar die de premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt.

Eno

Eno is het kleinste zorgverzekeringsconcern in Nederland met een marktaandeel van 1 procent (2024). De verzekeringsgroep werd al in 1860 opgericht. Onder Eno valt één verzekeraar, namelijk Salland.

Salland heeft een regionale natura basisverzekering voor inwoners van Overijssel en Gelderland. Daarnaast is er een label voor mensen die tijdelijk in Nederland komen werken, genaamd HollandZorg.

EUCARE

EUCARE is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. De verzekeringsmaatschappij komt uit Malta en biedt drie basisverzekeringen en enkele aanvullende verzekeringen en meerdere tandartsverzekeringen aan. Dit gaat allemaal via volmacht Aevitae.

Eucare heeft een marktaandeel van ongeveer 1 procent en is daarmee goed voor circa 180.000 verzekerden.

Menzis

Menzis is de 4e zorgverzekeraar in Nederland met ongeveer 1,8 miljoen verzekerden (2024). Vooral in de Noordelijke provincies heeft Menzis veel klanten.

De Menzis groep kent twee onderliggende verzekeraars: Menzis zelf en Anderzorg. Daarnaast is de verzekeraar risicodrager voor de labels van VinkVink en HEMA.

ONVZ

ONVZ is een kleine Nederlandse verzekeringsmaatschappij die uitsluitend zorgverzekeringen aanbiedt. Het concern kent ongeveer 410.000 verzekerden (2024) die zijn ondergebracht bij ONVZ en VvAA.

Deze verzekeraars staan bekend om hun uitgebreide aanvullende verzekeringen, grotendeels vrije zorgkeuze en uitstekende klantenservice, getuige de klantbeoordelingen. ONVZ heeft ook een polis die zich richt op verzekerden met een kleinere zorgbehoefte.

VGZ

VGZ is het op twee na grootste zorgverzekeringsconcern in Nederland met ongeveer 3,9 miljoen klanten (2024). VGZ heeft geen winstoogmerk en biedt zorgverzekeringen aan via verschillende verzekeraars, labels en volmachten.

Een aantal bekende labels/onderliggende verzekeraars zijn Univé, IZA en IZZ. Het hoofdkantoor van VGZ staat in Arnhem.

Volmachten

Volmachten zijn geen echte verzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen (basis- en aanvullende verzekeringen) van andere zorgverzekeraars aanbieden, evenals de administratie van lopende verzekeringen voeren en schadeclaims afwikkelen.

Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid is een zelfstandige zorgverzekeraar uit Leiden. De verzekeraar heeft een marktaandeel van 3,0 procent (2024) en is daarmee goed voor meer dan een half miljoen klanten in Nederland.

Zorg en Zekerheid heeft drie typen basisverzekeringen en een ruim aantal aanvullende verzekeringen.