Alle zorgverzekeringen (2024)

Ben jij zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2024?

Bij Zorgwijzer vergelijk je alle basis- en aanvullende zorgverzekeringen en stap je over naar de meest voordelige zorgverzekeraar in jouw situatie. Hieronder staan alle (40) verzekeraars op een rij, inclusief het klantcijfer.


40

zorgverzekeraars in Nederland
onderverdeeld bij 10 concerns


7,9

is het gemiddelde klantcijfer
van alle verzekeraars


20.033

beoordelingen in totaal geplaatst
door onze bezoekers

Zorgverzekeraars per concern

Hieronder staan alle (40) zorgverzekeraars die je kunt vergelijken op basis van beoordelingen, premie en inhoud.

a.s.r.

a.s.r. is een grote Nederlandse verzekeraar. Sinds een jaar of tien speelt a.s.r. ook een prominente rol op het gebied van zorgverzekeringen. Het concern wint bijna ieder jaar marktaandeel en bezit nu (2022) 3,1 procent van de markt.

ASR heeft twee labels voor de zorgmarkt, namelijk a.s.r. en Ditzo. Ditzo biedt twee voordelige basisverzekeringen en een aantal aanvullende- en tandartsverzekeringen. a.s.r. biedt tevens twee basisverzekeringen (waarvan één restitutie) en enkele uitgebreide aanvullende polissen.

Achmea

Achmea is het grootste verzekeringsconcern voor zorgverzekeringen in Nederland met een marktaandeel van 29,3 procent (in 2022).

Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen verzekerden verreweg de grootste verzekeraar van het concern. Andere bekende verzekeraars die onderdeel zijn van Achmea zijn FBTO, Interpolis, De Friesland en ProLife.

Het concern heeft gezamenlijk met alle verzekeraars en labels zo'n 5,1 miljoen klanten.

CZ

CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland en een niet op winst gerichte waarborgmaatschappij. De CZ groep beheert verzekeraar CZ en de zorgverzekering van CZdirect en Just.

Daarnaast behoren de zorgverzekeringen van Nationale Nederlanden (NN) en OHRA tot de CZ-groep.

CZ heeft een marktaandeel van 20,7 procent (2022) en is daarmee goed voor ongeveer 3,6 miljoen verzekerden.

DSW

DSW is een ziektekostenverzekeraar uit Schiedam. De verzekeraar heeft samen met het label InTwente bijna 750.000 verzekerden in Nederland. Stad Holland is bestuurlijk gelieerd aan DSW.

De verzekeraar is zelf verreweg de grootste van de drie. Traditiegetrouw is DSW altijd de eerste verzekeraar die de premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt.

Eno

Eno is het kleinste zorgverzekeringsconcern in Nederland met een marktaandeel van 1 procent. De verzekeringsgroep werd al in 1860 opgericht. Onder Eno valt één verzekeraar, namelijk Salland.

Salland heeft een regionale natura basisverzekering voor inwoners van Overijssel en Gelderland. Eno heeft ook een label voor heel Nederland: ZorgDirect. Dit label betreft een combinatieverzekering.

Daarnaast is er een label voor mensen die tijdelijk in Nederland komen werken, genaamd HollandZorg.

EUCARE

EUCARE is een nieuwe speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt. De verzekeringsmaatschappij komt uit Malta en biedt drie basisverzekeringen en enkele aanvullende verzekeringen en meerdere tandartsverzekeringen aan. Dit gaat allemaal via volmacht Aevitae.

Eucare heeft een marktaandeel van ongeveer 1 procent en is daarmee goed voor 175.000 verzekerden.

Menzis

Menzis is de 4e zorgverzekeraar in Nederland met ongeveer 2 miljoen verzekerden. Vooral in de Noordelijke provincies heeft Menzis veel klanten.

De Menzis groep kent twee onderliggende verzekeraars: Menzis zelf en Anderzorg. Daarnaast is de verzekeraar risicodrager voor de labels VinkVink en HEMA. Tot slot is er een collectiviteitslabel, genaamd PMA zorgverzekering.

ONVZ

ONVZ is een kleine Nederlandse verzekeringsmaatschappij die uitsluitend zorgverzekeringen aanbiedt. Het concern kent ongeveer 400.000 verzekerden die zijn ondergebracht bij ONVZ en VvAA.

Deze verzekeraars staan bekend om hun uitgebreide aanvullende verzekeringen, grotendeels vrije zorgkeuze en uitstekende klantenservice, getuige de klantbeoordelingen. ONVZ heeft ook een polis die zich richt op verzekerden met een kleinere zorgbehoefte.

VGZ

VGZ is het op één na grootste zorgconcern in Nederland met ongeveer 4,1 miljoen klanten in Nederland. VGZ heeft geen winstoogmerk en biedt zorgverzekeringen aan via verschillende verzekeraars, labels en volmachten.

Een aantal bekende labels/onderliggende verzekeraars zijn Univé, IZA en IZZ. Het hoofdkantoor van VGZ staat in Arnhem. Naar eigen zeggen zijn er bij VGZ zelf ruim 2,1 miljoen Nederlanders verzekerd.

Volmachten

Volmachten zijn geen echte verzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen (basis- en aanvullende verzekeringen) van andere zorgverzekeraars aanbieden, evenals de administratie van lopende verzekeringen voeren en schadeclaims afwikkelen.

Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid is een zelfstandige zorgverzekeraar uit Leiden. De verzekeraar heeft een marktaandeel van 3,1 procent en is daarmee goed voor meer dan een half miljoen klanten in Nederland.

Zorg en Zekerheid heeft drie typen basisverzekeringen en een ruim aantal aanvullende verzekeringen.