Alle zorgverzekeraars

Hieronder vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland.


Achmea

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland met bijna 15.000 werknemers. Ook op het gebied van zorgverzekeringen is Achmea marktleider. Het concern heeft met ruim 5 miljoen verzekerden een marktaandeel van ruim 30 procent. Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen verzekerden verreweg de grootste verzekeraar van het concern. Andere grote en bekende zorglabels zijn FBTO en Avéro Achmea. Verder is Zilveren Kruis risicodrager voor bekende verzekeraars als De Friesland en Interpolis. Het hoofdkantoor van Zilveren Kruis is gesitueerd in Leiden.


ASR

ASR is een grote Nederlandse verzekeringsgroep en speelt sinds kort ook een prominente rol op het gebied van zorgverzekeringen. ASR heeft twee labels binnen de zorg productlijn, namelijk De Amersfoortse en Ditzo. Inmiddels heeft het concern 2,1 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen. Dat is veel meer dan een aantal jaren geleden.


CZ

CZ is een grote Nederlandse zorgverzekeraar en een niet op winst gerichte waarborgmaatschappij. De CZ groep beheert verzekeraar CZ en CZdirect en is risicodrager voor Nationale Nederlanden (NN) en OHRA. Het concern heeft een marktaandeel van 21,1 procent in 2017, goed voor ongeveer 3,5 miljoen verzekerden. Het hoofdkantoor van CZ is gesitueerd in Tilburg.


DSW

DSW is een kleine zorgverzekeraar die zich bevindt in Schiedam. De verzekeraar heeft ruim 580.000 verzekerden die zijn verspreid over drie zorglabels: DSW, Stad Holland en InTwente. Van deze drie is DSW zelf verreweg de grootste. Traditiegetrouw is DSW de eerste verzekeraar die de nieuwe premies voor het volgende verzekeringsjaar aankondigt. De directeur van DSW is Chris Oomen.


Eno

Eno is het kleinste zorgverzekeringsconcern in Nederland met een marktaandeel van 0,7 procent. De verzekeringsgroep werd al in 1860 opgericht. Onder Eno vallen twee zorgverzekeringen, namelijk die van Salland en ZorgDirect. Daarnaast is er een label voor mensen die tijdelijk in Nederland komen werken, genaamd HollandZorg.


iptiQ

IptiQ is een nieuwe verzekeraar op de Nederlandse zorgmarkt. Het concern, dat onderdeel uitmaakt van het Zwitserse moederbedrijf Swiss Re, neemt drie bestaande verzekeringslabels onder haar hoede, namelijk: Promovendum, Besured en National Academic.


Menzis

Menzis is de op drie na grootste zorgverzekeraar in Nederland met ruim 2,3 miljoen verzekerden in Nederland. Vooral in de Noordelijke Provincies van Nederland is Menzis goed vertegenwoordigd. De Menzis groep kent drie onderliggende verzekeraars (Menzis zelf, Anderzorg en Hema) en twee collectiviteitlabels, genaamd PMA en FNV Menzis. Het hoofdkantoor van Menzis staat in Wageningen.


ONVZ

ONVZ is een kleine Nederlandse verzekeringsmaatschappij die uitsluitend zorgverzekeringen aanbiedt. Het concern kent ongeveer 450.000 verzekerden die zijn ondergebracht bij drie labels: ONVZ, PNOzorg en VvAA. De verzekeraars staan bekend om uitgebreide aanvullende verzekeringen en uitstekende klantenservice, getuige de klantbeoordelingen.


VGZ

Coöperatie VGZ is het op één na grootste zorgverzekeringsconcern in Nederland met iets meer dan vier miljoen klanten in Nederland. VGZ biedt zorgverzekeringen aan via ruim 13 verschillende labels en volmachten. Een aantal bekende labels/onderliggende verzekeraars zijn Univé, IZA, IZZ en Bewuzt. Het hoofdkantoor van VGZ staat in Arnhem.


Volmachten

Volmachten zijn geen echte verzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen (basis- en aanvullende verzekeringen) van andere zorgverzekeraars aanbieden, evenals de administratie van lopende verzekeringen voeren en schadeclaims afwikkelen.


Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid is een kleine verzekeraar, vooral actief in de regio Leiden.