APS therapie is therapie die met behulp van lichte prikkelingen het lichaam aanspoort zichzelf te herstellen. Deze prikkelingen worden veroorzaakt door kleine, ongevaarlijke, elektrische stroompjes. APS staat dan ook niet voor niets voor ‘Actie Potentiaal Simulatie’.
Het APS-apparaat bootst de natuurlijke stroom die in het lichaam plaatsvindt na, door gebruik te maken van een kleine gelijkstroom. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat APS-therapie werkt.
Ga direct naar de vergoedingen voor APS therapie per zorgverzekeraar
Hoe werkt het?
Tijdens de behandeling lig je als patiënt meestal op een speciale behandelstoel of een behandeltafel. Het APS-apparaat wordt op de juiste plek via snoertjes en elektroden met de patiënt verbonden. Vervolgens worden er kleine stroompjes toegediend die nauwelijks gevoeld zullen worden.
APS is comfortabel en kent een vrij korte behandelduur per sessie. Soms worden de signalen via water overgebracht zodat een voet of hand in zijn geheel kan worden behandeld. Iedere therapeut heeft zo zijn eigen technieken en manieren om effectief en op de juiste plek te behandelen.
Wanneer APS therapie?
APS therapie kan worden toegepast bij een verscheidenheid aan klachten en blessures, zoals (chronische) pijn in de spieren en gewrichten, energieverlies, allergieën, migraine, jicht, reuma, burn-out en dystrofie. Dit is slechts een deel van de klachten die behandeld kunnen worden. Neem contact op met een APS therapeut en vraag of jouw klacht kan worden behandeld.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat APS-therapie werkt.
Hoewel APS therapie gebruik maakt van lage stroomsterktes en in principe volkomen veilig is, kan niet iedereen geholpen worden met de therapie vanwege zogeheten contra-indicaties. Bij bijvoorbeeld baby’s, zwangere vrouwen of mensen met epilepsie, kanker of een elektronisch implantaat wordt APS therapie niet toegepast.
Vergoedingen en voorwaarden
APS therapeuten bepalen zelf hun tarieven voor de behandelingen. Gelukkig zijn er een aantal zorgverzekeraars die de therapie volledig of gedeeltelijk vergoeden. De hoogte van de vergoeding hangt af van de zorgverzekeraar en het type pakket dat is afgesloten.
Verder hebben de meeste verzekeraars bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de verzekerde vergoeding ontvangt. Doorgaans zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
- Alle verzekeraars: de APS therapeut is geaccrediteerd lid van de Beroepsvereniging Voor APS-Therapie (BVAT)
- Sommige verzekeraars: de APS therapeut staat vermeldt in de zorggids van de zorgverzekeraar
Een combinatie van de bovenstaande voorwaarden kan dus ook van toepassing zijn.
Coulanceverklaring
Het kan voorkomen dat sommige zorgverzekeraars, die hierboven niet genoemd worden, toch APS therapie (gedeeltelijk) vergoeden. Het is dan wel belangrijk dat je samen met de factuur (voor de declaratie) ook een coulanceverklaring meestuurt. Jouw APS therapeut kan je hierbij helpen.
Hieronder zie je welke zorgverzekeraars APS therapie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering en wat de limieten zijn per dag of per behandeling. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een geschikt aanvullend pakket. Voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering is het eigen risico niet van toepassing.