Gestalttherapie is een directe, procesmatige en praktische vorm van psychotherapie. Contact maken met jezelf, de therapeut en de omgeving staat daarin centraal. Het woord ‘gestalt’ betekent in het Duits ‘gedaante’ of ‘zinvol geheel’. In de context van gestalttherapie wordt hier gerefereerd naar het totaalbeeld van de mens die meer ervaart dan zijn gevoelens, gedachten en vaardigheden alleen.
Een cliënt met psychische klachten ervaart ‘zichzelf’ op een bepaalde manier. Dit is een belangrijk gegeven binnen de gestalttherapie, want de klachten komen voort uit blokkades binnen het geheel.
Bekijk alle naar de vergoedingen voor gestalttherapie per zorgverzekeraar
Het is aan de gestalttherapeut om de cliënt te helpen zodat hij/zij zelf de blokkades kan opheffen zodat er weer ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Om dat te bereiken kan de gestalttherapeut verschillende technieken en methodes toepassen, zoals ‘self awareness’.
Vaak hebben de gebruikte technieken en oefeningen een experimenteel karakter. Samen met de patiënt gaat de gestalttherapeut op onderzoek uit: hoe ervaar je het probleem/de klacht, welke betekenis heeft het in je leven en hoe ga je er zelf mee om. De cliënt leert ervaringen en gevoelens op de juiste manier te beleven en te verwerken waardoor de blokkades kunnen worden opgeheven.
Klachten
Gestalttherapie kan effectief worden toegepast bij een scala aan (psychische) klachten en problemen, zoals:
- Relatieproblemen
- Stress
- Angsten
- Depressies
- Andere klachten zonder een directe medische verklaring
Vergoeding aanvullende verzekering
Veel zorgverzekeraars vergoeden gestalttherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken met een vergoeding gestalttherapie doe je op Zorgwijzer.
De vergoeding valt onder de noemer alternatieve- complementaire geneeswijzen. Om als cliënt voor vergoeding in aanmerking te komen, is het belangrijk dat hij/zij een aanvullend zorgpakket heeft afgesloten.
Voorwaarden
De volgende voorwaarden gelden om voor vergoeding in aanmerking te komen:
- Behandelingen, onderzoeken, cursussen en/of consulten moeten een medisch karakter hebben.
- Groepsbehandelingen zijn niet toegestaan.
- De gestalttherapeut moet aangesloten zijn bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging.
- De VGZ-verzekeringsgroep stelt de aanvullende voorwaarde dat de gestalttherapeut is opgenomen in de zorgzoeker van de verzekeraar.
- Bij sommige zorgverzekeraars, zoals Anderzorg en Menzis moet de gestalttherapeut zelf ook erkend worden door de zorgverzekeraar.
- Bij bepaalde verzekeraars is registratie bij een koepelorganisatie vereist, zoals de NIBIG, RBCZ en NAP.
De beroepsverenigingen waarborgen de kwaliteit en professionaliteit van de werkzame gestalttherapeuten.
Voor gestalttherapie zijn er twee beroepsverenigingen:
- De Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie (NVAGT)
- De Nederlandse Beroepsvereniging voor Gestalttherapie (NBGT)
Sommige zorgverzekeraars herkennen beide beroepsverenigingen.
De factuur
Op de factuur van de therapie moeten ook de AGB-codes van zowel de hulpverlener als de praktijk vermeld staan. Hetzelfde geldt voor de beroepsvereniging waarvan de therapeut lid is. Als de therapeut lid is van de RBCZ moet ook het logo van de RBCZ op de factuur staan plus het lidmaatschapsnummer van de RBCZ.
Zorgverzekeraar Interpolis is sinds dit jaar gestopt met het vergoeden van de meeste alternatieve geneeswijzen en is daarom niet in het onderstaande overzicht opgenomen. De onderstaande zorgverzekeraars vergoeden gestalttherapie wel vanuit de aanvullende zorgverzekering, mits er aan de voorwaarden is voldaan. Er geldt geen verplicht eigen risico.
Hieronder worden de zorgverzekeraars genoemd die de NBGT en/of NVAGT erkennen.