Natuurgeneeskunde is eigenlijk een verzamelnaam voor een groot aantal alternatieve/complementaire geneeswijzen. Natuurgeneeswijzen hebben met elkaar overeen dat ze allen een holistische benadering hebben. Deze benadering gaat ervan uit dat de mens als één geheel wordt gezien met een fysieke, psychische, emotionele en spirituele eenheid.
Als er een verstoring optreedt in één van de genoemde gebieden zullen de andere gebieden mogelijk ook negatief worden beïnvloedt.
Bij een natuurgeneeskundige behandeling en volgens de holistische benadering zal er dan ook niet alleen naar de ziekte, klacht of aandoening zelf worden gekeken, maar naar alle vier genoemde gebieden van de mens. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt centraal gesteld.
Ga direct naar de vergoedingen voor natuurgeneeskunde per zorgverzekeraar
Vakgebieden
Natuurgeneeskunde wordt door een groot aantal therapeuten en behandelaars beoefend.
Er zijn een zeer groot aantal vakgebieden, waaronder:
- Auratherapie
- Ayurveda
- Bloesemtherapie
- Euritmietherapie
- Fytotherapie
- Halotherapie
- Hydrotherapie
- Hypnotherapie
- Iriscopie
- Kinesiologie
- Kruidentherapie
- Neuraaltherapie
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Reïncarnatietherapie
- Reiki
- Voetreflextherapie
Vergoeding aanvullende verzekering
Er zijn een groot aantal zorgverzekeringen die meerdere van de bovenstaande vakgebieden vergoeden.
Dit is afhankelijk van de voorwaarden die de zorgverzekeraar stelt aan de therapeut of aan het vakgebied ansich.
Voorwaarden
De volgende voorwaarden kunnen van toepassing zijn:
- Alle zorgverzekeraars: de natuurgeneeskundig therapeut is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging.
- Bij zorgverzekeraars die vallen onder VGZ dient de zorgverlener (therapeut) vermeld te zijn in de zorgzoeker om voor vergoeding in aanmerking te komen.
- A.s.r., Ditzo, DSW, Stad Holland en Zorg en Zekerheid: natuurgeneeskundige therapie wordt alleen vergoed voor de kosten van een consult bij een arts die BIG-geregistreerd is.
- Bij Zilveren Kruis, Pro Life en De Friesland wordt prestatiecode 24005 ‘Behandeling overige natuurgeneeskunde’ niet meer gedekt (per 2021).
- Sommige zorgverzekeraars: de natuurgeneeskundig therapeut wordt alleen vergoed voor bepaalde disciplines binnen de natuurgeneeskunde. Zo komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld yoga, massage en reiki niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Neem bij twijfel contact op met de eigen zorgverzekeraar.
Beroepsverenigingen
De volgende beroepsverenigingen hebben betrekking op de natuurgeneeskunde (natuurgeneeswijzen) of een onderliggende specialisatie:
- AVIG, BATC, CAT, FAGT, LVNT, MBOG, NBVH, NFPN, NVGN, NVF, NVST, NWP, RBCZ, NIBIG, VBAG, VIT, of de VVET
Let er op dat niet iedere beroepsvereniging door iedere zorgverzekeraar wordt erkend. Over het algemeen zijn de LVNT, NWP en VBAG vrij goed vertegenwoordigd.
De onderstaande zorgverzekeraars herkennen minstens één of meer van de volgende beroepsverenigingen: LVNT, NWP en VBAG.
Belangrijk
De term natuurgeneeskunde wordt door zorgverzekeraars verschillend gezien en gebruikt. Het kan daarom voorkomen dat bepaalde vakgebieden/prestatiecodes niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.
Neem altijd contact op met de zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden, zeker als je overweegt een overstap te maken naar een bepaalde verzekeraar.