Een osteopaat lokaliseert en herstelt functiestoornissen in de beweeglijkheid van spieren, gewrichten en weefsels. Osteopathie is gebaseerd op de logica en toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.
Ga direct naar de vergoedingen voor osteopathie per zorgverzekeraar
De osteopatische benadering gaat er vanuit dat het lichaam constant in beweging is, zowel bewust als onbewust. Spieren, botten, ingewanden, bloedvaten zijn allen in beweging en zijn daarmee ook van elkaar afhankelijk. Het hele lichaam is namelijk door middel van bindweefsel, zenuwen en bloedvaten met elkaar verbonden.
Als de beweeglijkheid ergens in het lichaam is verstoord, om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld ziekte, stress, of eetgewoonten), kan dit dus lokaal of op andere plaatsen klachten veroorzaken. Osteopathie kan in dat geval helpen.
Behandeling
Nadat de osteopaat een indruk heeft van de klachten en medische geschiedenis van de patiënt zal het hele lichaam eerst worden onderzocht, omdat de oorzaak van de klacht lang niet altijd ligt op de plaats waar de klacht optreedt. Het lichaam is namelijk een biologische eenheid.
Afhankelijk van het opgestelde behandelplan worden er vervolgens door de osteopaat diverse milde technieken en manipulaties gebruikt om het bewegingsverlies weg te nemen en de mobiliteit van het lichaam te herstellen. Ziekteverschijnselen en klachten kunnen afnemen doordat het lichaam de kans krijgt zichzelf te genezen. Niet iedere osteopaat werkt natuurlijk hetzelfde. Er kunnen dus, afhankelijk van de osteopaat, verschillen zitten de in werkwijze.
Osteopathie kan bij een groot aantal klachten werken en is geschikt voor baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen.
Beroepsvereniging
Voor osteopathie is er één beroepsvereniging, namelijk de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). De vereniging is bedoeld voor aangesloten professionals en maakt onderdeel uit van een grotere organisatie met een kwaliteitsregister en een stichting voor wetenschappelijk onderzoek (swoo.nl).
Vergoeding aanvullende verzekering
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing. Het is wel raadzaam om eerst na te gaan of de osteopaat wel voldoet aan bepaalde voorwaarden die de zorgverzekeraar stelt.
De volgende voorwaarden zullen een rol spelen:
- De osteopaat dient te zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkend register voor osteopathie, namelijk het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) of het register dat is gekoppeld aan de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF). Gezondheidszorgvergoedingen gelden met name voor registers.
- Vergoeding is meestal ook mogelijk als de therapeut is aangesloten bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG).
- Labels en verzekeraars die vallen onder zorgverzekeraar VGZ stellen de aanvullende voorwaarde dat de osteopaat ook is opgenomen in de zorgzoeker/zorgvinder/zorggids van de desbetreffende verzekeraar.
Het afgesloten aanvullende pakket bij de zorgverzekering bepaalt de mate van vergoeding, het vergoedingspercentage en het eventuele daglimiet/limiet per behandeling (in euro’s) dat kan gelden.
Vaak, maar niet altijd, geldt: hoe hoger de premie, hoe ruimer de dekking. Vind alle zorgverzekeraars en pakketten die osteopathie vergoeden hieronder.