Vergoeding ADHD-medicijnen vanuit de zorgverzekering

ADHDJongeren en volwassenen met ADHD kunnen te maken krijgen met zorgkosten die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden. Allereerst zijn er bepaalde geneesmiddelen die gebruikt worden bij ADHD waarvoor een eigen bijdrage geldt. Deze eigen bijdrage kan oplopen tot meer dan 1000 euro per jaar, afhankelijk van het medicijn.

Daarnaast zijn er diverse therapieën waar mensen met ADHD baat bij kunnen hebben. Deze therapieën worden doorgaans alleen met behulp van een aanvullende zorgverzekering vergoed.

Eigen bijdrage ADHD-medicijnen

Er zijn verschillende typen geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van ADHD. Standaard worden zogenaamde stimulantia voorgeschreven, namelijk methylfenidaat of dexamfetamine. Het middel Ritalin is ‘eerste keuze’ bij het voorschrijven van ADHD-medicatie. Dit is het goedkoopste middel en wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering (het eigen risico is wel van toepassing). Het nadeel is dat dit medicijn een vrij kortdurende werking heeft en niet bij iedereen met ADHD (even goed) werkt.

Er zijn daarom ook alternatieven voor Ritalin op de markt, waaronder: Concerta, Equasym, Medikinet, Strattera en Bupropion. Deze middelen hebben een langere werking of hebben een mogelijk betere werking op het lichaam van de gebruiker.

Voor deze middelen geldt echter een eigen bijdrage. Dat betekent dat de zorgverzekeraar slechts vergoedt voor zover Ritalin is gedekt vanuit het basispakket. Het bedrag boven de limietprijs moet als ‘Eigen bijdrage GVS’ bijbetaald worden. Deze eigen bijdrage kan oplopen van 100 tot meer dan 1000 euro per jaar, afhankelijk van het voorschreven geneesmiddel. Alle extra kosten zijn in principe voor de rekening van de gebruiker, tenzij er een dekking is vanuit de aanvullende zorgverzekering. Houdt er ook rekening mee dat, naast de eigen bijdrage, ook het eigen risico van toepassing is voor ADHD-medicijnen die vanuit het basispakket (deels) vergoed worden.

Op medicijnkosten.nl kan men vinden wat de kosten van specifieke ADHD-medicijnen zijn.

Aftrekbare ziektekosten

Voor sommige duurdere medicijnen kunnen de kosten uit eigen zak oplopen tot meer dan 1000 euro. Deze extra zorgkosten kunnen bij de inkomstenbelasting worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Dit kan een belastingvoordeel opleveren. Op deze pagina vind je daarover meer informatie.

Aanvullende vergoeding voor ADHD-medicijnen

Het is bij veel zorgverzekeraars mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die eigen bijdrage, die voor sommige ADHD-medicijnen geldt, te vergoeden. Op ZorgWijzer.nl is een overzicht geplaatst met de specifieke vergoedingen per aanvullend pakket. Hieronder hebben we enkele aanvullende pakketten uitgelicht, omdat deze een vrij gunstige prijs-dekking verhouding hebben.

Interpolis

Interpolis biedt een aanvullende verzekering met een vergoeding van 1000 euro voor de eigen bijdrage geneesmiddelen bij een vrij lage premie van 15,47 euro per maand (met Rabobank korting). Verder geldt er geen medische selectie.

ONVZ en VvAA

ONVZ en VvAA hebben beide een aantal uitgebreide aanvullende verzekeringen met hoge vergoedingen voor de eigen bijdrage medicijnen. Vanaf ongeveer 35 à 36 euro per maand is er een aanvullend pakket af te sluiten met een dekking van 4540 euro voor de eigen bijdrage (GVS) van onder andere ADHD-medicijnen. Het nadeel van deze pakketten is dat er een medische selectie van toepassing is.

Delta Lloyd

Delta Lloyd biedt een aanvullend pakket met een volledige vergoeding voor de eigen bijdrage van ADHD-medicijnen, zonder een medische selectie.

Wat is de medische selectie?

Iemand met ADHD of een aanverwante stoornis kan op grond van een gezondheidsverklaring en/of medische vragenlijst worden geweigerd. Ook als er binnen een gezin iemand is die ADHD-medicatie gebruikt, is de kans aanwezig dat er een afwijzing voor de aanvullende verzekering plaatsvindt.

Therapieën voor ADHD’ers

Tot slot kunnen jongeren en volwassenen met ADHD baat hebben bij sommige alternatieve/complementaire geneeswijzen of psychosociale therapieën. Je kunt op deze pagina meer informatie vinden.

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

22 reacties Vergoeding ADHD-medicijnen vanuit de zorgverzekering
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Yamila
  Schreef op om 15:02

  Net is de productie van de dextro-afetamine medicatie dat ik gebruik gestopt en moet dus naar een andere middel overstappen. Blijkbaar vergoed mijn dure zorgverzekering van 150e per maand geen van de enkele medicatie met een langzame afgifte meer, en toch zijn die degene die bij mij werken. Goed gedaan jongens!! Prima, nu moet ik 3/4 keer per dag een reboun krijgen omdat VGZ geen van de retard versies wil vergoeden!! *clap clap*

  Je reageert op
  Yamila Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Rene
  Schreef op om 07:22

  Weet iemand welke verzekeraar het prima alternatief LTO3 vergoed? Ik bn er tot nog toe een tegengekomen maar de premie is hiervan voor het aanvullende pakket zo hoog dat je er niets mee opschiet. Hoe kan worden bereikt dat meer verzekeraars dit gaan vergoeden>?

  Je reageert op
  Rene Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • jeannette
   Schreef op om 09:13

   Ik heb navraag gedaan bij mijn apotheek en omdat LTO3 geen officieel geregistreerd homeopatisch middel is, wordt het door vrijwel geen enkele zorgverzekeraar vergoed. PNOzorg is volgens mij de enige, maar die had je denk ik zelf ook gevonden.
   Hoe je kan bereiken dat meer verzekeraars het gaan vergoeden is aantonen door middel van onderzoek dat het een heel goed alternatief is voor Ritalin ed, en dat daardoor voor de verzekeraar een kostenbesparing bereikt wordt. Individueel lastig te doen; misschien via patiëntenverenigingen of consumentenplatforms.

   Je reageert op
   jeannette Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Edith
   Schreef op om 12:18

   Vergoedt PNO dit nog steeds het geval in 2016? Het moet dan wel zijn voorgeschreven door een arts toch?

   Je reageert op
   Edith Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Patricia
  Schreef op om 14:00

  Weet iemand of er een zorgverzekeraar is de eigen bijdrage van Medikinet vergoedt (zijn er) en het ook meteen aan de apotheker betaald? Dus dat ik het niet moet voorschieten elke keer.

  Je reageert op
  Patricia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Jan
   Schreef op om 23:03

   Hallo Patricia; voor een redelijk overzicht kun je prima terecht op één van de websites van ADHD patienten organisaties. Mijn ervaring is inmiddels wel dat er nog maar weinig verzekeraars zijn die hogere bedragen (>eur 100 / jaar) vergoeden voor eigen bijdrage medicatie. M.b.t. het moeten voorschieten bij betaling medicatie; ik denk dat dit meer aan de afspraken ligt die de apotheker heeft met de verzekeraars. In het verleden heb ik met mijn apotheker de afspraak gemaakt dat de medicatie op rekening geleverd werd. Eens per maand kreeg ik dan een rekening, die ik direct kon gaan declareren; en met gebruikmaking van de betalingstermijn van meestal 30 dagen (ook navragen) had ik de vergoeding meestal binnen vóórdat ik de betaling had gedaan.

   Je reageert op
   Jan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Adalet
   Schreef op om 12:05

   Aevitae vergoedt wel

   Je reageert op
   Adalet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • James
  Schreef op om 20:51

  Ik gebruik Wellbutrin (Bupropion) en ik wil weten of het ‘eigen risico’ ook is gedekt bij de aanvullende verzekeringen waar de ‘eigen bijdrage’ voor (bepaalde) medicatie wordt vergoed. Normaal betaal je geen ‘eigen risico’ als je aanvullend verzekerd bent voor bepaalde zorgkosten, maar bij deze aanvullende verzekering lijkt het enkel te gaan over de vergoeding van de ‘eigen bijdrage’.

  Je reageert op
  James Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Maria
  Schreef op om 10:55

  Ritalin is een merknaam welk niet altijd vergoed wordt vanuit de basis verzekering. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Methylfenidaat wordt wél vergoed vanuit de basisverzekering.
  Dit kan dus methylfenidaat zijn van het merk Mylan, Rubio, en noem maar op zijn. Ook kan de apotheek iedere drie maanden van fabrikant wisselen in verband met de aangeboden prijs.

  Je reageert op
  Maria Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Nanet
  Schreef op om 10:51

  Hallo,
  Ik heb ritalin voorgeschreven gekregen voor mijn zoon. Maar we krijgen methylfenidaat van het merk Mylan. Wij zijn aanvullend verzekerd bij Delta Lloyd, en heb hun die vraag voorgelegd. Zij zeggen dat Delta Lloyd tot het goedkoopste merk (Mylan dus) vergoedt. Klopt dit? Ik lees overal dat ze ritalin vergoeden.

  Je reageert op
  Nanet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • J.Zuidema
  Schreef op om 16:25

  Ik las in de tekt n behoorlijke miskleun.Strattera en Bupropion,zijn beide geen Amfetamines,Dextroamfetamine is de rechtsdraaien stereoisomeer van Amfetamine (Levoamfetamine de linksdraaiende stereoisomeer).

  Je reageert op
  J.Zuidema Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 10:18

   Dank voor uw reactie. We hebben het e.e.a. aangepast.

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Samantha
  Schreef op om 20:36

  Beste Petra,

  Uw zoon van 16 jaar valt nog onder jeugdzorg,en die heeft de gemeente nu overgenomen.Dus de gemeente moet U hierover de juiste informatie kunnen geven.
  Succes in de wirwar van zorgregelingen.

  Je reageert op
  Samantha Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • petra Jansen
  Schreef op om 21:50

  Hallo.
  We willen onze zoon van 16 jaar laten testen of hij adhd heeft. Nu hebben we een verwijzing van de huisarts. Maar we komen maar niet er achter of er een vergoeding voor het onderzoek/test vanuit onze zorgverzekering. Maar deze deze stuurt ons naar de gemeente en die sturen ons weer naar de huisarts of zorgverzekering. Dus geen stap verder. Weet iemand hoe het zit?

  Bedankt alvast voor reacties.

  Je reageert op
  petra Jansen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Louise
   Schreef op om 15:49

   Beste Petra,
   Met een verwijsbrief van je huisarts heb je recht op vergoede zorg. Het klopt dat de gemeente deze vergoeding moet leveren. Maar als je niet verder komt bij je gemeente, kun je ook naar een GGZ instelling in jouw gemeente gaan (of in de buurt van jouw gemeente) je daar aanmelden en vragen of zij vergoed worden door jouw gemeente (of ze er een contract mee hebben). Als ze een contract hebben kunnen ze het onderzoek doen en zijn ze verplicht om jou in te lichten als ze iets willen gaan doen dat niet vergoed wordt. Succes ermee!

   Je reageert op
   Louise Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Adalet
   Schreef op om 12:12

   Je hebt een verwijsbrief nodig van de huisarts voor de diagnosecentrum, bijvoorbeeld pro persona, kentalis, het karakter…Google op diagnose centrum in ieder geval…vervolgens zal uit de testen uitkomen wat het kind mankeert…naar aanleiding daarvan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Zoek ook bij de zorg verzekering uit of de medicijnen die u voorgeschreven krijgt vergoedt wordt. Mijn tweeling hebben nu 3 drie jaar methylfenidaat geslikt. Het helpt wel goed, alleen bij mijn ene zoon heeft het bijwerking zoals af en toe buikpijn en niet kunnen slapen. Ben gestart met lto3. Een homeopatisch middel. Heb daar goede verhalen over gelezen, hopelijk is het net zo effectief. Veel succes!

   Je reageert op
   Adalet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Inge
  Schreef op om 18:30

  Beste Koen, ik lees overal dat ritalin de eerst keus is en dat deze volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering, maar als je dit medicijn dan als volwassene afneemt dan dien je ze toch zelf te betalen omdat het eerst onder het verplichte eigen risico valt. Klopt dit? Zo ja, waarom staat er bij ritalin dan altijd dat het volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering, denk dat dit nogal wat onduidelijkheden met zich mee brengt.

  Je reageert op
  Inge Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 19:18

   In principe wordt Ritalin volledig vergoed. Het klopt dat het eigen risico voor veel zorgvormen, zoals medicijnen en specialistische zorg van toepassing is en deze eerst betaalt dient te worden, maar daarna wordt het middel volledig vergoed. Dit staat onderaan de 5e alinea van het artikel. Verder kun je op deze pagina meer over het verplichte eigen risico vinden: http://www.zorgwijzer.nl/faq/wat-het-eigen-risico-van-de-zorgverzekering

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Joop
  Schreef op om 11:31

  Hallo Koen,

  Weet je ook hoe het zit met de verhoeging van LTO3?
  Vorig jaar was PNO Zorg, de enige die het vergoedde. Weliswaar met twee voorwaarden maar toch.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Je reageert op
  Joop Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 13:07

   Joop, hierover is bij ons niets bekend. Misschien kan de zorgverzekeraar meer duidelijkheid verschaffen.

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Julie Houben
  Schreef op om 12:54

  Hallo Koen, helder en informatief. Wel een vraag over de doorlink naar het overzicht met vergoedingen van medicatie. Vaak valt ADHD toch buiten de algemene vergoeding aanvullende pakketten van medicijnen. Gaat het bij dit overzicht ook echt om vergoeding INCL adhd-medicatie? Is handig om te weten, zoja, dan heeft onze doelgroep hier echt iets aan.
  Julie Houben, namens Vereniging Impuls voor volwassenen met ADHD

  Je reageert op
  Julie Houben Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 13:41

   Dank voor uw reactie. Klopt. Meerdere zorgverzekeraars vergoeden de eigen bijdrage van medicijnen, maar sommigen maken daarbij een uitzondering voor bepaalde middelen, zoals ADHD-medicatie. In ons vergoedingenoverzicht hebben we dit daarom nader gespecificeerd, zodat dit voor uw doelgroep duidelijk is.

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws