Week van de teek, ziekte van lyme en de zorgverzekering

Bart Koenraadt 16 reacties

Teken op een duimnagelUpdate 2015: Week van de Teek; voorkomen is beter dan genezen. Bekijk hier het nieuwe stappenplan.

De lente is officieel begonnen, maar daarmee ook het tekenseizoen. Teken komen in Nederland op tal van plaatsen voor. In bossen en parken is de kans op een tekenbeet het grootst. Tekenbeten kunnen bepaalde risico’s met zich mee brengen en om dit onder de aandacht te brengen is er deze week (7 tot  en met 13 april) de week van de teek. Dat is een initiatief van een grote groep samenwerkende organisaties, zoals GGD Nederland, RIVM, Wageningen universiteit en Staatsbosbeheer.

Week van de teek

De week is bedoeld om mensen te informeren over de risico’s die teken met zich mee kunnen brengen (zoals de ziekte van Lyme), hoe je jezelf kunt beschermen en wat je kunt doen als je toch een tekenbeet hebt opgelopen. Ten slotte is het ook nuttig om te weten wat je zorgverzekering voor je betekent als je kampt met de ziekte van Lyme. Daarom besteedt ook ZorgWijzer.nl uitgebreid aandacht aan de week van de teek.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige diertjes die zich kunnen vastbijten in de huid van een mens of dier. Sommige teken dragen de ziekte van Lyme (Borrelia-bacterie) die zij aan gebeten mensen en dieren kunnen overdragen. De bacterie kan mensen ziek maken en daarmee tal van (ernstige) klachten geven, zoals jeuk, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Juiste en tijdige diagnose en behandeling van de ziekte is daarom essentieel voor de genezing van de patiënt, de ziekte van Lyme is namelijk zeer hardnekkig.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Hieronder zetten we een aantal tips op een rij die de kans op een tekenbeet aanzienlijk kunnen verminderen:

 • Probeer dicht begroeit struikgewas te vermijden als je de natuur ingaat.
 • Draag gesloten, huidbedekkende kleding, deze kunnen voorkomen dat teken zich aan de huid kunnen vastbijten
 • Smeer de huid in met DEET 30-50% (anti-insectenmiddel).
 • Controleer jezelf (en anderen) direct na het uitstapje in de natuur op teken. Kijk hieronder voor meer informatie
 • Het dragen van lichte kleding kan helpen bij het opsporen van teken in de kleding

Hoe kun je jezelf controleren?

Als je in de natuur (bos of park) bent geweest is het raadzaam om jezelf te (laten) controleren op teken. Kijk op alle delen van je huid en geef daarbij extra aandacht plekjes waar de teek zich onopvallend kan verschuilen. Denk hierbij aan de haren, achter de oren tussen de tenen en bij huidplooien. Gebruik bij voorkeur een spiegel als je jezelf controleert. Kijk naast de huid ook naar je kleding. Ook hier kan de teek zich schuilhouden. Kijk in het filmpje hieronder voor meer informatie over teken en tekenbeten.

Nieuwe teek-app

De RIVM in samenwerking met TekenRadar heeft een nieuwe applicatie gelanceerd die de gebruikers informeert over teken(beten). Via de app vind je nuttige informatie en tips over het herkennen van tekenbeten en wat je kunt doen om een beet te voorkomen. Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe je een teek van de huid kunt verwijderen. De app is gratis en momenteel  te downloaden in de Google Play store.

Wat doe je bij een tekenbeet?

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van de juiste middelen: gebruik een tekentang of een puntig pincet om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid te verwijderen.
 • Haal de teek met een verticale beweging zorgvuldig uit de huid en ontsmet naderhand de wond

Tekenbeet

 • Markeer de plek waar de teek heeft gebeten en schrijf ook op wanneer je bent gebeten.
 • Houdt de gebeten plek 3 maanden lang in de gaten en informeer zo snel mogelijk de huisarts als er een rode vlek ontstaat op de gebeten locatie. Let op het ontstaan van klachten.

De kans op besmetting is het kleinst wanneer de teek binnen 24 uur wordt verwijderd. Als de teek na 24 uur is verwijderd is het raadzaam een huisarts te benaderen. De kans op de ziekte van Lyme ligt dan tussen ongeveer 1-3%.

Ziekte van Lyme? Wat vergoedt jouw zorgverzekering

Als jouw huisarts vaststelt dat je de ziekte van Lyme hebt, zul je meestal een voorgeschreven antibioticakuur krijgen van ongeveer 30 dagen. Dat medicijn wordt normaal gesproken vergoedt vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Informeer wel voor de zekerheid jouw zorgverzekeraar en vraag naar de relevante vergoedingen en of er eventueel een eigen bijdrage geldt.

Bloedonderzoek

Voor de diagnose van de ziekte van Lyme is in sommige gevallen een bloedtest vereist. Deze wordt normaliter niet vergoed door basisverzekering. Het kan zijn dat het wel in je aanvullende zorgverzekering zit. Neem bij vragen hieromtrent contact op met je zorgverzekeraar. Hieronder vind je een overzicht van aanvullende verzekeringen die bloedonderzoek tot een zekere hoogte vergoeden:

(klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoedingen bloedonderzoek

Alternatieve geneeswijzen

Dan zijn er ook alternatieve geneeswijzen voor de behandeling van Lyme. Zo kunnen sommige antibiotica door een complementair arts worden voorgeschreven. Ook kunnen zulke artsen advies geven over voeding en vitamines die in combinatie met de antibiotica kunnen worden genomen. Voor homeopathie en alternatieve geneeswijzen bestaat geen directe vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel zijn er diverse aanvullende verzekeringen beschikbaar. Hieronder vind je een vergoedingstabel:

(klik op de tabel voor een vergroting)

Alternatieve-geneeswijzen

16 reacties

 • EElsbeth

  Hallo Keller, ik zou ook graag willen weten hoe je dat borellia nosoden kan krijgen. Gewoon bij een apotheek in Duitsland? of alleen op voorschrift van een Duitse dokter. Alvast bedankt Elsbeth

 • SStigas

  We hebben een filmpje over systematische tekencontrole gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=G1Q4OEa5ydU
  Mischien ook leuk voor jullie site.

 • JJoan

  Waar ben jij dan geweest voor die borrelia nosoden? Waar kun je dat krijgen?

 • MMariska van Luin

  Beste Bart,

  Bedankt voor de gegeven informatie.
  Ik heb een aantal vragen. Kunt u uitleg geven waarom verzekeraars de behandeling van de ziekte van Lyme niet willen vergoeden? En kunt u suggesties geven hoe het recht op waarheid en behandeling in Nederland anno 2015 wel kan plaatsvinden? U begrijpt natuurlijk ook wel dat met het feit dat deze ziekte binnenkort infectieziekte nummer 1 op de wereld is, deze struisvogelpolitiek niet veel langer stand kan houden.

  Ik zie graag uw antwoord tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Mariska van Luin

 • TTooske Boeren

  Ik had vorig jaar nog de meest uitgebreide polis van Zilveren Kruis Achmea, maar als je ziet wat er wordt vergoed dan is dat diep droevig! Helemaal niets namelijk: geen (goede) testen en geen (goede) behandelingen.
  Kom je in het reguliere circuit terecht, kun je een ELISA-test krijgen maar daarmee loop je grote (ca. 50%) kans op een vals negatieve uitkomst. De PCR-test bij ProHealth wordt niet erkend (waarom wordt bij mijn hond eigenlijk wél Lyme vastgesteld middels PCR??) dus niet vergoed!
  En de LTT-test in Duitsland al helemaal niet. Bovendien ken ik amper huisartsen of specialisten die Chronische Lyme serieus nemen: als je na 6 weken antibiotica nog steeds exact dezelfde symptomen hebt, dan “moet” het wel iets anders zijn!

  En dat terwijl er alleen dit jaar al 5 zelfdodingen zijn geweest door patienten met Lyme, het kan toch niet bestaan dat geen enkele arts zich daarvoor afwendt??

 • Jjennifer

  Sommigen mensen die de diagnose lyme krijgen hoeven niet ziek te zijn! Iedere patiënt is anders en de spirochreet (borrelia bacterie) zoekt zijn eigen weg.. elk mens is anders als de weerstand slecht is kan de bacterie overal zijn werk gaan doen. De spirochreet kan zich verstoppen in het lichaam als cyste..
  Lyme bacteria Cyst formation with detail: http://youtu.be/lVmCa70bAxE

  Hier te zien in het filmpje. Die cyste kan jarennnn in je lichaam blijven en wakker worden wanneer hij daar zin in heeft.

 • Jjennifer

  Hallo, ik ben een jonge meid van 27 stond in de bloei van mijn leven maar werd tijdens mijn stage in Dubai 2008 gebeten door een teek. Kort daarna werd ik opgenomen in het ziekenhuid met verlammingsverschijnselen. Niemand kon iets vinden in mijn bloed.. jarenlang heb ik met klachten “gelopen” extreme vermoeidheid, spierpijnen, gewichtstoename en afname, flauw vallen ik kreeg een stempel.. Psychisch.. Heb verschillende ziekenhuizen bezocht waaronder MST, ZGT, AMC, Maasstad, Tropencentrum en prive kliniek in Amsterdam. Er waren ontstekingen gaande maar niemand kon het verklaren. Uiteindelijk naar een homeopatische arts in Overdinkel. Dr. Meijer hij vond afwijkingen ik mijn bloed waaronder de bartonella. Co infectie van Lyme. Ik kreeg een anti bioticakuur en daarmee moest het overgaan. De bartonella was weg maar mijn klachten werden alsmaar erger. Uitval in mijn gezicht was iets nieuws, ik werd naar het ZGT gebracht spoed eisende hulp. Hier kreeg ik te horen dat ik maar snel normaal moest doen en dat ik maar een afspraak bij de psychiater moest maken. Ik heb zo getwijfeld aan mezelf omdat geen enkele arts iets kon vinden en ik telkens het woord psychisch voorbij hoorde komen dat ik dacht misschien is het wel zo. Ik heb toen zes weken ter observatie in het zgt ziekenhuis gezeten op de afdeling psychiatrie. Bij een reumatoloog kreeg ik de diagnose FYbromyalgie. Ik kon dit niet volhouden en kreeg allemaal testen waaruit bleek dat mijn concentratie slechter was geworden korte termijn geheugen aangetast. Na de 6 weken ben ik verder gaan zoeken want nu wist ik zeker dat ik niet gek was.. Ik was gesloopt van die dagen.. heb 3 maanden op bed gelegen met hevige pijnen waarvoor ik oxycontin slik lopen gaat inmiddels moeilijk lange afstanden gaat niet meer daarvoor zit ik nu in een rolstoel. ben verder gaan zoeken en kwam uit bij dr. Berghoff in Rheinbach duitsland. Na mijn medisch dossier door te hebben gestuurd wist hij het al zeker. Ik mocht langskomen voor een consult die 5 uur duurde met allerlei onderzoeken. Na 3 weken kreeg ik de uitslag..ik werkte al 2 jaar niet meer kon niet meer naar buiten werd gek van geluiden.. Na 6 jaar heb ik de diagnose Chronisch Lyme gekregen dit kwam wel uit de bloedonderzoeken in DUitsland. Ik word nu dagelijks met infusen behandeld en heb hiervoor hard moeten vechten met mijn verzekeraar Menzis en mijn huisarts die er absoluut niets van wou weten.. ik ben op de helft van de kuur 19mei ben ik klaar en hoop ik dat mijn leven weer wat dragelijker word.

  • Jjosje

   Hoi Jennifer, mijn verhaal idem, al 10 jaarl loop nu in nijmegen 2e antibioticakuur,
   lig op bed lopen buiten kan ik niet meer.
   wil graag weten hoe het gaat met je infuusbehandeling en welk ziekenhuis, klin u ek precies?
   slik morfine drank en heb dunnedarm stoma alle door de lyme.
   groetjes Josje

  • HHeleen

   Dag Jennifer, ik herken jouw verhaal. Ben erg benieuwd waar je geholpen ben en hoe het nu met je gaat! Mvg Heleen

  • Rroos

   Hoi
   ik ben ook al lang ziek uiteindelijk lyme diagnose gekregen. Nu antibiotica. Maar ik heb al zo veel kuren gehad waarom zo deze beter zijn…nu opzoek naar behandeling in Duitsland.
   ik wil graag weten waar u toen geweest bent. En natuurlijk ook of het nu beter met u gaat.
   roos

 • XX

  Mevr. Diane Peters, schrijft u mij een berichtje via facebook pagina:

  Lyme Borreliose Research/Publications

  Ik zal dan contact via mail met u opnemen, voor mogelijke doorverwijzingen, als u uw email adres aan mij stuurt.

 • DDian Peters

  Hallo Keller,
  Graag zou ik willen vernemen van u welke bloedtest er bij u is afgenomen waardoor de ziekte van lyme werd vastgesteld. En ook welke therapie en waar u die gekregen heeft. Ik heb nl een dochter van 18 waarvan ik het vermoeden heb dat ze deze ziekte heeft. Krijg echter geen gehoor bij mijn huisarts (bloedtest was negatief) en er wordt nu gezegd dat alle lichamelijke klachten die ze heeft niet waar zijn maar dat t tussen haar oren zit! Terwijl ze al jaren geen energie heeft, hoofdpijn,spier en gewrichtspijn etc. Zelfs bij het radboud ziekenhuis, waar ze gespecialiseerd zijn in onderzoek naar de ziekte van lyme heeft haar afgewezen als patiënt omdat de klachten niet ernstig genoeg zijn!
  Wil dus graag zoveel mogelijk info over behandelwijzen want zo heeft zij geen leven.

  • KKarin van Vliet

   Laat haar bloed onderzoeken bij pro Health. Kan ook zo der tussenkomst huisarts. Je moet het toch zelf betalen. Heel veel sterkte. Groet, Karin

 • TTyson

  Bedankt Keller!

 • Kkeller

  wat jammer voor die mensen! maar er is een medicijn die beter werkt dan het totaal onwetenschappelijke gedoe met antibiotica…meest helpen ze niet, als er iets gebeurd is het vaak tijdelijk…. borrelia nosoden helpen echt, ik had borreliose, ziekte van lijm en maanden pijn en geen doctor wist wat het is en als ze het vonden, met 2 bloedonderzoeken wisten ze niet te helpen… ik heb een borrelia nosode gehad en was binnen een week gezond en heb nu, 28 jaren later nog geen enkel probleem!! voor info moet men wel in duits kijken om dat de nederlandse info niet bestaat… homeopathie word hier als kwakzalverij gezien…. maar het helpt in duitsland wel….is er erkent en word betaald….en er is uitstekend informatie over… ik heb de vereniging van patiënten met de ziekte van lijm herhaaldelijk er op gewezen dat er een medicijn is dat mij heft geholpen, maar er kwam niet eens een reactie… misschien moeten die patiënten een ander organisatie hebben, nu word hun vitale informatie niet verstrekt!!

  • RRosa

   Dag Keller, bij mij is via 2 testen via de huisarts geen lyme uitgekomen. Bij 2 natuurartsen wel, maar ik heb nog enorm veel klachten en pijn. Kunt u mij meer informatie geven over borrelia nosoden en hoe het werkt en waar ik terecht kan? Hartelijke groet, Rosa

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.