Counseling is een pragmatische, resultaatgerichte vorm van emotionele hulpverlening met als doel het weer in balans brengen van een cliënt of relatie. Dat kan bijvoorbeeld door het oplossen van problemen, vinden van antwoorden en/of het ontwikkelen van bepaalde inzichten of sociale vaardigheden van de cliënt.
Ga direct naar de vergoedingen van counseling per zorgverzekeraar
Mensen in de privé of zakelijke sfeer kunnen met problemen of vragen over hun leven of relaties terecht bij een counselor. Counselors zijn hulpverleners met de juiste kennis, vaardigheden en een professionele instelling om oplossingsgericht te werk te gaan. Zodoende kunnen zij mensen helpen die op één of andere manier in een vervelende, ongemakkelijke of ongewenste situatie zitten.
Consulten met de counselor zijn erop gericht om inzicht te krijgen in de problemen die er spelen en om goede raad op te doen.
Verschil coaching
Het verschil met coaching, is dat de nadruk ligt op het zelfoplossende vermogen van de cliënt. Een counselor kijkt meer naar de gevoelens, gedachtes en het gedrag van de cliënt en helpt hem/haar deze weer op dezelfde lijn te krijgen.
Het belangrijkste verschil tussen coaching en counseling:
- Coaching: cliënt zoekt zelf naar aanvaardbare veranderingen/verbeteringen. De coach begeleidt dit proces op maat.
- Counseling/therapie: de counselor/therapeut richt zich ook op de onderliggende problemen.
Voorwaarden en vergoeding
Counseling wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze zijn in het onderstaande overzicht opgenomen. Om als cliënt in aanmerking te komen voor vergoeding, dient de counselor wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden kunnen per zorgverzekeraar verschillen.
Over het algemeen geldt dat de counselor lid moet zijn van een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging, wil de cliënt in aanmerking komen voor vergoeding. Voor counseling zijn er twee beroepsvereniging die hiervoor in aanmerking, namelijk: de ABvC (Algemene Beroespvereniging voor Counselling) en de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg).
Sommige zorgverzekeraars eisen dat de counselor is aangesloten bij een koepelorganisatie (zoals de RBCZ). Vergoeding vindt dan meestal plaats onder de noemer alternatieve zorg/psychosociale therapie (en niet via counseling).
Vergoeding via registratie ABvC
- CZ
- De Friesland
- FBTO
- Nationale Nederlanden
- Menzis
- OHRA
- Zilveren Kruis
Vergoeding via registratie ABvC én RBCZ
- Aevitae (EUCARE)
- IZA
- IZZ
- ONVZ
- Univé
- United Consumers
- UMC
- VGZ
- VvAA
- ZEKUR
Registercounselors die bij de ABvC en RBCZ aangesloten zijn worden alleen vergoed vanuit psychosociale therapie (dus niet vanuit counseling).
Vergoeding via registratie NFG
- Aevitae (EUCARE)
- CZ
- FBTO
- Menzis
- Nationale Nederlanden
- OHRA
- ONVZ
- UMC
- VvAA
- Zilveren Kruis
Vergoeding via registratie NFG én RBCZ of opname in zorggids
- De Friesland
- IZA
- IZZ
- United Consumers
- VGZ
Belangrijk is dat de genoemde Therapeuten zijn aangesloten bij de Vakgroep voor Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (NFG).
Verder belangrijk
- Een aantal zorgverzekeraars vergoeden counseling alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Neem daarom voor meer informatie over de vergoedingsvoorwaarden contact op met de zorgverzekeraar zelf.
- Zorgverzekeraars geven geen vergoeding indien de counselor geen AGB-code vermeldt op de factuur.
- Het wettelijk verplichte eigen risico is niet van toepassing op aanvullende zorg.
Bij onderstaande verzekeraars is een vergoeding voor counseling mogelijk (onder de noemer ‘alternatieve’ of ‘psychosociale’ zorg).
Het is in alle gevallen belangrijk om contact te zoeken met de zorgverzekeraar (of de website van de zorgverzekeraar) omtrent de vergoeding.