Psychosociale therapie (2023)
Problemen hebben in veel gevallen een sociaal en een psychisch karakter. Psychosociale therapie is ervoor bedoeld om deze problemen samen met de cliënt op te lossen. Iedere psychosociaal therapeut heeft zo zijn eigen werkwijze, gesprekken, oefeningen en technieken om je te helpen.
Een psychosociaal therapeut zal je stap voor stap beter leren kennen en je situatie goed in kaart brengen. Daarna zal hij samen met jou, de problemen verkennen en zoeken naar oorzaken en oplossingen.
Ga direct naar de vergoedingen voor psychosociale therapie per zorgverzekeraar
Welke klachten?
Psychosociale therapeuten kunnen je helpen bij verschillende klachten, problemen of vraagstukken, waaronder: angsten, fobieën, depressie, onzekerheid, stress of trauma’s.
Verder kunnen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn soms het gevolg zijn van psychische klachten. Zeker als er geen medische verklaring voor de klacht is gevonden.
Vergoeding aanvullende verzekering
Psychosociale therapie kan worden vergoed via de zorgverzekering. De zorgverzekeraar stelt wel eisen aan de vorm van de behandeling. Zo worden groepsbehandelingen, een intakegesprek of behandelingen die niet medisch bedoeld zijn, bijvoorbeeld relatietherapie, niet vergoed.
Voorwaarden
Cliënten kunnen doorgaans vergoeding voor psychosociale zorg/hulpverlening krijgen als er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- De cliënt heeft een aanvullend pakket met vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeskunde of alternatieve zorg.
- De therapeut of psychosociale hulpverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar van de cliënt wordt erkend.
Beroepsverenigingen
Hieronder een overzicht van zorgverzekeraars en de beroepsverenigingen die worden erkend:
De Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden (LVPW)
- Wordt erkend door: Aevitae (EUCARE), CZ, De Friesland, Nationale Nederlanden, IZA*, IZZ*, Menzis, OHRA, ONVZ, Univé*, United Consumers* VGZ*, VvAA, ZEKUR* en Zilveren Kruis.
Verzekeraars met een sterretje (*) stellen de aanvullende voorwaarde dat therapeuten die lid zijn van de LVPW ook lid zijn van de koepelorganisatie RBCZ of zijn opgenomen in de zorgaanbieders-gids van de verzekeraar.
De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)
- Wordt erkend door: Aevitae (EUCARE), CZ, CZ-direct, De Friesland*, IZA*. IZZ*, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, UMC, United Consumers*, VGZ*, Univé*, VvAA, ZEKUR,* Zilveren Kruis.
Therapeuten zijn aangesloten bij de Vakgroep voor Psychosociaal en Maatschappelijk Werk (NFG).
Verzekeraars met een sterretje (*) stellen de aanvullende voorwaarde dat therapeuten die lid zijn van de NFG ook lid zijn van de koepelorganisatie RBCZ of zijn opgenomen in de zorgaanbieders-gids van de verzekeraar.
Het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen (NVPA)
- Wordt erkend door: Aevitae (EUCARE), CZ, a.s.r. (alleen BIG geregistreerd), DSW en Stad Holland (alleen haptotherapie), De Friesland, IZZ, IZA, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, United Consumers, Univé, Umc, VGZ, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid.
Algemene Beroepsvereniging voor Counseling (ABvC)
- Wordt erkend door: Aevitae (EUCARE)*, CZ-groep, De Friesland*, Menzis-groep, ONVZ*, VvAA*, VGZ-groep* en Zilveren Kruis.
Registercounsellors AbvC® vallen zowel onder de vergoeding van “counseling” alsmede “psychosociale therapie”. Registercounsellors AbvC® die alleen lid zijn van de ABvC worden vergoed onder “counselling” – zie hier: vergoedingen counseling.
Verzekeraars met een sterretje (*) stellen de aanvullende voorwaarde dat Registercounsellors ABvC® ook lid zijn van de koepelorganisatie RBCZ of zijn opgenomen in de zorgaanbieder-gids van de verzekeraar.
Vereniging Tekentaal (VT)
- Wordt erkend door: Aevitae (EUCARE)*, CZ, CZdirect, De Friesland, Interpolis, IZA, IZZ, Nationale Nederlanden*, OHRA, ONVZ, UMC, United Consumers, Univé, VGZ, VvAA, ZEKUR, Zilveren Kruis.
Verzekeraars met een sterretje (*) stellen de aanvullende voorwaarde dat VT-Registertherapeuten ook lid zijn van de koepelorganisatie RBCZ of zijn opgenomen in de zorgaanbieder-gids van de verzekeraar.
UMC, Univé, VGZ en ZEKUR eisen dat de zorgverlener is opgenomen in de zorgaanbieder-gids.
Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG) en Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT)
- Worden erkend door meerdere zorgverzekeraars: raadpleeg je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.
De Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH)
De Beroepsvereniging van Psychosociale Hulpverleners vanuit Antroposofie (BPHA)
- Wordt erkend door: IZA, IZZ, Menzis, ONVZ, Salland, Univé, VGZ en VvAA
Vereniging Integrale Vitaliteitskunde (VIV)
- Wordt erkend door: CZ-groep, Menzis-groep, VGZ-groep, ONVZ en Zilveren Kruis
De stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)
- Wordt erkend door: de VGZ-verzekeringsgroep, de CZ-verzekeringsgroep, Menzis, en De Friesland.
Belangrijke voorwaarden
Zorgverzekeraars kunnen soms nog aanvullende voorwaarden hanteren:
- Zilveren Kruis en onderliggende labels vergoeden vanaf 1 januari 2022 vanuit de aanvullende verzekering geen psychosociale therapie of hypnotherapie voor kinderen tot 18 jaar
- Vergoeding vindt alleen plaats na doorverwijzing van een huisarts of zodra de therapeut/zorgverlener een directe overeenkomst heeft met de verzekeraar.
- Verzekeraars die VGZ als risicodrager hebben stellen de aanvullende voorwaarde dat de therapeut/hulpverlener staat geregistreerd in de zorgzoeker van de verzekeraar.
- Zorgverzekeraar Pro Life kent vanuit de aanvullende verzekering tevens vergoedingen voor psychosociale hulp (op verwijzing van een huisarts of bedrijfsarts). Zij erkennen echter geen van de bovenstaande beroepsverenigingen. Je hebt alleen recht op vergoeding als je gaat naar een naar een maatschappelijk werker, pastoraal werker, psycholoog of vrijgevestigde geestelijk verzorgende die beschikt over het Keurmerk Christelijke Zorg.
- Ook integrale therapie via de Vereniging Integrale Vitaliteitskunde (VIV) kan worden gezien als een psychosociale therapie. Veel zorgverzekeraars vergoeden de consulten van VIV-leden.
Het is altijd verstandig om de polis of zorgverzekeraar te raadplegen alvorens men met de therapie begint.
Onderstaande zorgverzekeraars erkennen ten minste één van de bovengenoemde beroepsverenigingen.