Homeopathie is een complementaire geneeswijze die het natuurlijke afweersysteem van het lichaam stimuleert. Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van een homeopathisch geneesmiddel.
Samuel Hahnemann, grondlegger van de homeopathie, ontdekte dat inname van bepaalde stoffen, zoals mineralen, planten of dierlijke producten kan resulteren in een bepaald verschijnsel.
Als een ziek persoon een bepaald kenmerk/verschijnsel vertoont, kan een homeopathische toediening van de stof die hetzelfde verschijnsel vertoond, juist resulteren in genezing. Met andere woorden, een ziekte wordt genezen door een middel/stofje dat een soortgelijke ziekte veroorzaakt.
Bekijk direct naar de vergoedingen voor homeopathie per zorgverzekeraar
Klassieke homeopathie
Hoewel er verschillende vormen van homeopathie zijn, is de klassieke homeopathie het meest bekend in Nederland.
Hoe wordt een homeopathisch middel gemaakt?
Bereiding
Om een homeopathisch product/middel te bereiden, worden homeopathische grondstoffen achtereenvolgens verdund en geschud. Dit proces van verdunnen en schudden wordt vele keren herhaald. Door het alsmaar verdunnen en schudden van een bepaalde stof, wordt de eventuele giftigheid verwijderd en wordt de genezende prikkel vrijgemaakt. Het eindproduct noemt men een gepotentieerd middel.
Als het homeopathische middel wordt voorgeschreven, is het belangrijk dat deze goed past bij de patiënt, zowel op emotioneel, mentaal als lichamelijk niveau. Daarom zijn de consulten die voorafgaan aan de toediening erg belangrijk, want dan kan de homeopaat zich een goed beeld van de patiënt vormen.
Klachten
In de homeopathie gaat men er verder vanuit dat een klacht een oorzaak heeft in de verstoorde balans van de gezondheid van de mens. De samenhang van klachten en symptomen is bij de behandeling dan ook een belangrijk thema.
Er worden claims gemaakt dat homeopathie bij een grote verscheidenheid aan klachten en aandoeningen effectief worden toegepast.
Vergoeding aanvullende verzekering
Homeopathie wordt uitgebreid gedekt vanuit een ruim aanbod aanvullende pakketten.
Het is echter wel belangrijk dat de homeopaat voldoet aan de juiste voorwaarden en kwaliteitseisen. Zo moet de homeopaat zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.
Beroepsverenigingen
In Nederland zijn er drie beroepsverenigingen specifiek voor homeopathie:
- De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH)
- De artsenvereniging voor integrale geneeskunde (AVIG)
- De Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten (NOKH)
Van deze verenigingen is de NVKH de grootste en bekendste.
Vergoeding kan echter ook plaatsvinden als de therapeut is aangesloten bij een andere beroepsvereniging, zoals die voor natuurgeneeswijzen.
Bekende beroepsverenigingen voor natuurgeneeswijzen zijn:
- De Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundige Therapeuten (LVNT).
- De Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst (NWP).
- De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
Belangrijk:
Niet iedere zorgverzekeraar erkent elk van de genoemde verenigingen. Raadpleeg daarom de polis of neem contact op met de homeopaat (van jouw voorkeur) en/of de zorgverzekeraar. Dan weet je in ieder geval of je wel of geen recht hebt op vergoeding.
Vergoeding homeopathische geneesmiddelen
Voor vergoeding van homeopathische geneesmiddelen gelden andere voorwaarden. Er wordt dan namelijk gekeken waar en hoe het geneesmiddel is geregistreerd en wie de fabrikant is. Daarnaast kan het, met het oog op vergoeding, ook van belang zijn wie het middel voorschrijft en levert.
De onderstaande voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Raadpleeg bij twijfel de eigen polis of neem contact op met de zorgverzekeraar.
Registratie van het middel
Voor homeopathische geneesmiddelen is het belangrijk dat de geneesmiddelen geregistreerd zijn volgens de voorwaarden van de Nederlandse Geneesmiddelenwet of het Besluit homeopathisch farmaceutische producten.
Bij sommige zorgverzekeraars is het ook voldoende als het homeopathisch middel in de Z-index geregistreerd staat onder registratie HA of HM. Ook moet de fabrikant die het medicijn/middel maakt over de juiste vergunning beschikken.
Voorschrijven
In veel gevallen dient het homeopathisch middel door een (BIG) arts, huisarts of medisch specialist te worden voorgeschreven en door een apotheker of huisarts te worden afgeleverd.
Bij sommige zorgverzekeraars mag het middel ook worden voorgeschreven door een alternatief/complementair genezer/zorgverlener. De aflevering dient wel via een apotheek of apotheekhoudend arts tot stand te komen.
Afhankelijk van de zorgverzekeraar kunnen er nog één of meerdere aanvullende voorwaarden gelden. Raadpleeg de polis of neem contact op met de zorgverzekeraar.
Mits aan de voorwaarden wordt voldaan, vergoeden de volgende zorgverzekeraars de consulten, behandelingen en geneesmiddelen in het kader van homeopathie.
Daglimiet
Voor de vergoeding van geneesmiddelen vervalt het daglimiet in het getoonde overzicht. Uitzondering hierop zijn de VGZ-groep en Univé. Zij passen het daglimiet ook toe op homeopathische geneesmiddelen.
Let op: de vergoeding van homeopathie vanuit de aanvullende zorgverzekering komt niet ten laste van het verplichte eigen risico.