Aanvullende zorg in het buitenland voor spoedeisende hulp

- 0 reacties

zorgwijzer

Bij het afsluiten van je zorgverzekering kan je kiezen voor een extra dekking voor zorg en hulp in het buitenland. Er zijn verschillende opties, namelijk het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of kiezen voor een reisverzekering. Vervolgens kan men bij het afsluiten vaak kiezen voor Europadekking en werelddekking. In dit artikel behandelen we de verschillen tussen beiden en waar je op moet letten qua dekking voor spoedeisende medische zorg.

Welke dekking heb ik?

Via de basisverzekering hebben verzekerden recht op vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland. Deze vergoeding is gelijk aan het marktconforme Nederlandse tarief voor een bepaalde behandeling, ziekenvervoer, of ziekenhuisopname- en verblijf. Echter kunnen de tarieven voor behandelingen en andere zorg gerelateerde zaken in het buitenland een stuk hoger liggen dan het Nederlandse tarief. Zo kost een behandeling of ziekenhuisopname in Canada, de VS of Zwitserland al vlug het dubbele van het marktconforme tarief in Nederland.

Indien je ook voor deze “extra” kosten een vergoeding wilt ontvangen, dien je een passende aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Ook een reisverzekering met vergoeding voor geneeskundige zorg is een optie. Na afsluiten van de verzekering ben je vergoed voor spoedeisende en noodzakelijke medische hulp voor het volledige tarief van de behandeling in het buitenland. Let op: soms is een maximum van toepassing.

Een ander onderwerp waar je op moet letten is dat er bij gebruik van geneeskundige zorg eerst een beroep wordt gedaan op de basisverzekering. Het kan dus zijn dat je ook in het buitenland met het eigen risico te maken krijgt en dat je deze eerst moet betalen voordat je via de aanvullende zorgverzekering in aanmerking komt voor een vergoeding van medische kosten.

Wat is beter: een reisverzekering of een aanvullende verzekering met buitenlanddekking?

Zodra je een reisverzekering afsluit met geneeskundige dekking ben je over het algemeen beter verzekerd dan bij een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Bij een reisverzekering ben je naast geneeskundige zorg namelijk ook verzekerd voor andere zaken, zoals diefstal, verlies van goederen, materiële schade, vroegtijdig afbreken van de reis vanwege overlijden familieleden en andere calamiteiten. Bovendien is de reisverzekering het hele jaar af te sluiten in tegenstelling tot de aanvullende verzekering. Let wel op overlapping die kan voorkomen bij het afsluiten van een aanvullende verzekering en een reisverzekering. Wel ligt de premie van een aanvullende zorgverzekering voor spoedeisende hulp gemiddeld lager.

Dekkingsgebied

De dekking van een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering voor spoedeisende hulp met Europadekking of werelddekking is vaak gelijk, het verschil zit hem dus vooral in het gebied waarin je verzekerd bent. Toch kan er soms ook nog een klein verschil in dekking zitten, het hangt er vanaf voor welke dekking je kiest: beperkt of uitgebreid en of je extra clausules hebt afgesloten. Kijk altijd naar de polisvoorwaarden voordat je de verzekering afsluit.

Wat is Europadekking?

Bij een Europadekking ben je in principe verzekerd in alle landen binnen de EU. Daarnaast geldt bij de meeste verzekeraars ook een dekking in groot aantal andere landen, zoals landen die binnen Europa vallen, maar buiten de EU of landen die grenzen aan Europa. Deze landen vallen onder de zogenaamde grensgevallen en dienen te worden nagevraagd bij de verzekeraar, voorbeelden zijn: Rusland, Georgië, Macedonië en Wit Rusland.

Ook worden de volgende landen meegnomen in de Europadekking, omdat zij bekend staan als populaire vakantiebestemmingen: Algerije, Egypte, Marokko, Israel, Libanon, Tunesië, Turkije. Tot slot is men met een Europadekking ook verzekerd in Syrië en Libië. Tenzij er sprake is van een negatief reisadvies. In ieder geval kunnen we jou aanraden om bij twijfel over de dekking altijd even met de verzekeraar zelf te bellen.

Wat betekent Werelddekking?

Bij een werelddekking ben je verzekerd in alle landen ter wereld, behalve de landen waarvoor een negatief reisadvies van toepassing is. De vergoedingen die je krijgt zijn afhankelijk van de polisvoorwaarden, deze kunnen per verzekeraar en per land verschillen.

Wintersportdekking nodig?

Ga je op wintersport? Houdt dan rekening met het feit dat bij veel standaard reisverzekeringen en aanvullende verzekeringen niet alle geneeskunde zorg is inbegrepen. Dat komt omdat wintersport nu eenmaal een risicovolle bezigheid is. Vaak dien je daarom een extra clausule of module af te sluiten die ook alle benodigde dekking geeft op jouw wintersportvakantie. Je bent dan bijvoorbeeld ook vergoed voor vervoer via de helikopter of met de banaan. Overigens ben je bij een reisverzekering meestal ook verzekerd voor diefstal of schade van wintersportuitrusting.

Welke factoren bepalen de premie?

Een aantal factoren bepalen de hoogte van de premie voor de aanvullende verzekering:

  • Het dekkingsgebied: Europa of de hele wereld
  • Uitgebreide of beperkte dekking
  • Extra clausules
  • De vergoedingen van de verzekeraar
  • Duur van de reisverzekering (doorlopend ja/nee)
  • Gezinssituatie

0 reacties op: “Aanvullende zorg in het buitenland voor spoedeisende hulp”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.