Tips: obesitas en de zorgverzekering

Roy van Wensen 1 reacties

Obesitas en zorgverzekeringObesitas is een serieuze vorm van overgewicht. Mensen met obesitas zijn te zwaar voor hun lengte: de BMI-index (verhouding tussen lengte en gewicht) is dan te hoog. Uiteraard moet daarbij ook rekening worden gehouden met afwijkingen van de normale lichaamsbouw. Zowel overgewicht als obesitas wordt gezien als een serieus probleem in Nederland: meer dan de helft van alle volwassenen kampt met overgewicht en ongeveer 15% van de bevolking is obees.

In het onderstaande artikel lees je wat je tegen obesitas kunt doen en wat een zorgverzekeraar kan betekenen bij dit proces.

Obesitas gaat gepaard met diverse gezondheidsrisico’s en kan verscheidene gezondheidsproblemen tot gevolg hebben, waaronder: suikerziekte, verhoogde bloeddruk, last van spieren- en gewrichten en klachten aan de longen. Ook kunnen mensen met obesitas kampen met verschillende psychosociale klachten, zoals een slecht zelfbeeld, somberheid en pesten.

Leven met overgewicht is niet eenvoudig. Er zijn echter behandelingen, technieken en andere zaken die je kunnen helpen af te vallen en je eetgedrag aan te passen. Je familie, vrienden, maar ook je zorgverzekering kunnen je daarbij een handje helpen. Het meeste zul je echter zelf moeten doen.

Wat kan je zelf doen?

Uiteraard begint een gezond gewicht bij je zelf. Je zult stappen moeten ondernemen om minder en gezonder te gaan eten en meer te bewegen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

Tips

 • Erken je overgewicht, dit is wellicht een moeilijke, maar toch een belangrijke eerste stap
 • Praat erover met mensen die je vertrouwt en spreek met jezelf en hen af wat te doen aan jouw overgewicht.
 • Zoek eventueel anderen die gemotiveerd zijn en wat willen doen aan hun overgewicht
 • Zoek hulp bij professionele instanties
 • Zoek meer informatie, tips en hulp op het internet. Er zijn honderden Nederlandse bronnen online die hulp en/of begeleiding bieden via het internet
 • Bekijk wat jouw zorgverzekering kan betekenen voor je (zie het onderste kopje)
 • Probeer meer te bewegen in je vrije tijd en loop of fiets eventueel naar je school of werk. Motivatie en discipline zijn hierin centraal
 • Plan de dag van te voren wat je gaat eten en hou je daaraan.
 • Sla geen maaltijden over: probeer drie maal per dag goed te eten en vermijd daarin producten met veel suiker/vet
 • Drink water of thee bij dorst in plaats van dranken met suiker

Wat kan jouw zorgverzekering voor je betekenen?

Er zijn zoals je hierboven hebt gelezen diverse manieren waarop je kunt werken aan jouw overgewicht en daarmee een gezonder levenspatroon. Veel mensen vergeten, dat ook de zorgverzekering je daarmee kan helpen.

Preventieve zorg

Er zijn diverse zorgverzekeraars die werken met een zogenaamd preventiebudget of een pakket van vergoedingen dat zich richt op bewegen en gezond leven. Denk daarbij aan preventieve cursussen en/of sportmedisch advies. Soms kan er met het budget ook gebruik worden gemaakt van advies bij een gewichtsconsulent. Informeer bij jouw zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

Bypass of maagband

De behandeling die nodig is voor bypass en/of een maagband (maagverkleining) wordt volledig vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo geldt de vergoeding in principe alleen voor kinderen met obesitas en volwassen met morbide obesitas (zeer ernstig overgewicht). Dergelijk operaties zijn dus niet bedoeld voor mensen met alleen een overgewicht. Let hierbij wel op het eigen risico dat je betaalt voor vergoedingen uit het basispakket.

Dieetadvies

Dieetadvisering kan mensen helpen met een ernstige vorm van obesitas helpen bij het kiezen van gezonde voeding en een gebalanceerd eetpatroon.

Dieetadvisering wordt sinds kort weer vanuit het basispakket vergoed tot een maximum van drie behandeluren per jaar. Voorwaarde is wel een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of specialist. Er moet voor behandeling bij de diëtist wel sprake zijn van medische noodzaak bij de patiënt. Dit betekent dat er aanzienlijke gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het overgewicht van de patiënt. De huisarts stelt vervolgens vast of en voor hoeveel uur aan consulten/behandelingen de patiënt recht heeft. Let bij wel op het eigen risico dat je betaalt voor vergoedingen uit het basispakket.

Eventueel zijn er dan nog diverse aanvullende pakketten die dieetadvisering vergoeden. Voor een overzicht van deze vergoedingen kun je terecht op deze pagina. Hoewel hier geen eenduidig beleid over is, geldt voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering ook dat er een verwijsbrief nodig is. Ook dienen de drie behandeluren uit het basispakket als eerste worden gebruikt.

Fysiotherapie en bewegingstherapie

Fysiotherapie, alternatieve bewegingstherapie of oefentherapie kunnen iemand met overgewicht helpen af te vallen en/of klachten aan spieren en gewrichten (die soms door overgewicht veroorzaakt worden) verhelpen. Dit kan middels behandelingen bij de therapeut zelf of onder begeleiding van een therapeut in een fitnesscentrum.

Bijna alle zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten aan voor deze therapieën. Deze vallen meestal onder de categorie fysiotherapie. Dat wil zeggen dat je met een aanvullend pakket fysiotherapie meestal ook terecht kunt bij een oefentherapeut.

Voor mensen die onbeperkt gebruik willen maken van fysiotherapie heeft Zorgwijzer een overzicht gemaakt. Kijk hier voor meer informatie.

1 reactie

 • SSven de B.

  Mooi artikel zorgwijzer! Ik wist helemaal niet dat de zorgverzekering zo veel kon betekenen voor mensen met overgewicht.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.