Wat vergoedt de zorgverzekering voor hypnotherapie?

HypnotherapieHypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken, zoals hypnose, regressie en imaginatie om psychische en lichamelijke klachten te behandelen. Hypnotherapie wordt gezien als complementaire geneeswijze. Door hypnose wordt de cliënt in lichte trance gebracht waarbij hij/zij de controle over zichzelf bewaart. Het idee hierachter is dat de cliënt gemakkelijk zijn onderbewustzijn kan aanspreken doordat obstakels van het rationele bewustzijn zijn weggenomen. Door nieuw en/of beter inzicht in de gevoelens, behoeftes, processen en mogelijkheden van de cliënt kan een proces van genezing sneller of gemakkelijker starten. De cliënt t leert dus zelf naar oplossingen te zoeken.

Niet alleen hypnotherapeuten maken gebruik van hypnose. Veel zorgverleners (psychologen en psychiaters) gebruiken hypnose bij de behandeling van clienten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hypnotherapie zou helpen bij behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Grenzen

In veel gevallen wordt hypnotherapie gebruikt als complementaire geneeswijze, zeker als het gaat om lichamelijke- en ernstige psychische klachten. Samenwerking en overleg met de huisarts en/of specialist is dan erg belangrijk. Ook het verkrijgen van medicijnen verloopt via de arts of specialist.

Duur en kosten

Het is lastig aan te geven hoe lang iemand hypnotherapie moet ondergaan om de klachten te verhelpen of genoeg te verminderen. Meerdere factoren kunnen van invloed zijn, bijvoorbeeld de energie, instelling en motivatie van de cliënt. Ook de ernst van de klacht kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. De kosten van hypnotherapie kunnen verschillen per praktijk en hypnotherapeut.

Vergoeding van hypnotherapie

Hypnotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering, hiervoor gelden wel de volgende voorwaarden:

 • De hypnotherapeut (de behandelaar) moet zijn aangesloten bij een door een bij de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Voor hypnotherapie zijn dit doorgaans de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBvH) en de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH). Deze hypnotherapeuten hebben een beroepsopleiding gevolgd op minimaal het HBO niveau en voldoen verder aan belangrijke kwaliteitsvoorwaarden
 • De VGZ-verzekeringsgroep (waar onder andere Univé en United Consumers toe behoren) stelt de aanvullende voorwaarde dat de hypnotherapeut ook is aangesloten bij een koepelorganisatie, zoals de SRBAG of RBNG

Deze verzekeraars vergoeden hypnotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hiervoor geldt geen wettelijke eigen bijdrage of eigen risico.

(klik op de tabel voor een vergroting)

(Let op: de Amersfoortse vergoedt geen hypnotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering, kijk voor de actuele en juiste vergoedingen op deze pagina)

Vergoeding-hypnotherapie

(Let op: de Amersfoortse vergoedt geen hypnotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering, kijk voor de actuele en juiste vergoedingen op deze pagina)

Voor een overzicht van de vergoedingen voor alle alternatieve geneeswijzen kun je terecht op deze pagina.

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

9 reacties Wat vergoedt de zorgverzekering voor hypnotherapie?
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Petra Koelewijn praktijk
  Schreef op om 12:43

  Een cliënt van mij heeft wat onduidelijkheid over de vergoeding van De Amersfoortse. Op de site van de NBVH (http://www.hypnotherapie.nl/verzekeraars.aspx) staat dat ze niet vanuit een aanvullend pakket vergoeden.

  Maar hierboven staat dat ze bij een aanvullend pakket wel vergoeden. De cliënt geeft aan dat ze de NBVH niet vergoeden. (ben overigens ook lid van de SRBAG)

  Zou, om misverstanden te voorkomen, bovenstaande lijst en met name De Amersfoortse opnieuw gechecked kunnen worden?

  Je reageert op
  Petra Koelewijn praktijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Gerry van Iperen
   Schreef op om 11:16

   Petra, ook ik heb eens een client gehad, die dacht via de Amersfoortse verzekerd te zijn voor hypnotherapie. Nader onderzoek wees uit dat de hypnotherapie dan door een natuurgeneeskundig arts gegeven diende te worden en niet door een bevlogen hypnotherapeut. Ik heb hier destijds de NBVH op gewezen. Wat ermee gedaan is weet ik niet.

   Je reageert op
   Gerry van Iperen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 12:34

   Petra,
   Je hebt gelijk. De Amersfoortse vergoedt Hypnotherapie niet langer. Om misverstanden te voorkomen verwijzen we mensen graag door naar onze nieuwe vergoedingspagina. Deze is actueel en zal ieder jaar worden bijgewerkt: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Sander Post van der Linde
  Schreef op om 11:09

  Inderdaad, een goed initiatief om meer duidelijkheid te verstrekken aan bezoekers over de vergoedingsmogelijkheden van een hypnotherapie praktijk.

  Wellicht ook aardig om te weten dat bijvoorbeeld PDS (prikkelbaardarmsyndroom, spastische darm) behandeling met Hypnotherapie zeer succesvol is.
  Het is uiteindelijk veel goedkoper en bovenal gezonder dan welke medicatie of pijnlijke behandeling dan ook.
  Hypnotherapie is daarnaast zeer breed inzetbaar voor een veelvoud aan klachten en in de ons omringende landen allang erkend als een reguliere vorm van psychotherapie.

  Je reageert op
  Sander Post van der Linde Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Johan de Jong
  Schreef op om 21:00

  Bedankt voor dit artikel.

  Voor de cliënten is het van belang niet alleen te kijken naar de maximale vergoeding per jaar maar vooral ook naar de maximale dagvergoeding. Geen maximale dagvergoeding betekent geen eigen bijdrage voor de cliënt (en hoe lager de dagvergoeding hoe hoger de eigen bijdrage per sessie).

  Je reageert op
  Johan de Jong Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • George van Veen
  Schreef op om 13:27

  Ik sluit mij aan bij de vorige reacties. Heb daar weinig aan toe te voegen. Het is alleen jammer dat van de kant van de huisartsen zo weinig initiatief getoond wordt. De patiënt staat vaak alleen!

  Je reageert op
  George van Veen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • René Veraar
  Schreef op om 11:45

  Goed initiatief om meer duidelijkheid te verstrekken aan bezoekers over de vergoedingsmogelijkheden van een hypnotherapie praktijk. Ik raad ook velen aan om uiteindelijk over te stappen naar de juiste verzekering indien er geen vergoedingen plaatsvinden. Meestal ontvang je dan voor niets een vergoeding. ‘Samenwerking’ was ook in de rede van onze Koning. En nu wij!

  Je reageert op
  René Veraar Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Gerry van Iperen
  Schreef op om 10:24

  Als praktiserend hypnotherapeut ken ik al jaren de positieve effecten van hypnotherapie. En de reacties van cliënten onderschrijven deze effecten!! Wat mij betreft komt er veel meer samenwerking tussen de huisartsen en de hypnotherapeuten. Samen zijn we sterk.

  Je reageert op
  Gerry van Iperen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Marian Cornelisse van Praktijk Munera
   Schreef op om 15:40

   Een mooie en helder artikel Koen.
   Al jarenlang combineer ik hypnotherapie met lichaamsgerichte traumaverwerking (ontwikkeld door Peter Levine). Dit geeft relatief snel en goede resultaten.
   Samenwerking met reguliere huisartsen en psychiaters zal de oplossing voor cliënten versnellen.

   Je reageert op
   Marian Cornelisse van Praktijk Munera Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws