Fysiotherapie en het eigen risico: hoe zit het?

Koen Kuijper 7 reacties

Voor veel zorgvormen die zijn gedekt uit de basisverzekering geldt het wettelijk verplichte eigen risico (385 euro in 2018). Voor fysiotherapie is het eigen risico soms wel en soms juist niet van toepassing. Dit hangt af van a) voor wie de fysiotherapie is bedoeld, bijvoorbeeld jongeren of volwassenen en b) voor welke klachten of aandoening de behandeling nodig is.

Om dit onderwerp te bespreken, is het handig om eerst dieper in te gaan op de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Dekking basisverzekering

De dekking voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering verschilt afhankelijk van de leeftijd en indicatie van de verzekerde/patiënt:

Soort fysiotherapieDekking basisverzekering
Fysiotherapie aan volwassenen in verband met een chronische aandoening die staat op de ‘chronische lijst’Ja, volledige dekking op basis van de indicatie op de chronische lijst. De eerste 20 behandelingen dient de verzekerde/patiënt echter wel (eenmalig) uit eigen zak te betalen. Dit geldt per indicatie.
Alle overige fysiotherapie aan volwassenen*Nee, geen dekking behalve indien het gaat om behandeling in verband met urine-incontinentie of artrose aan de heup of knie. In deze gevallen worden de eerste 9 of 12 behandelingen vergoed uit het basispakket. Er is wel dekking uit een aanvullende verzekering mogelijk.
Fysiotherapie aan jongeren onder 18 jaar in verband met een chronische aandoening die staat op de ‘chronische lijst’Ja, volledige dekking op basis van de indicatie op de chronische lijst. Ook de eerste 20 behandelingen die gelden per indicatie worden direct vergoed door de verzekeraar.
Alle overige fysiotherapie aan jongeren onder 18 jaarJa, gedeeltelijke vergoeding, namelijk de eerste 9 behandelingen. Indien dit noodzakelijk is, kan er na toestemming ook nog aanspraak worden gemaakt op 9 extra behandelingen.

* Bij sommige indicaties kan fysiotherapie ook worden vergoed bij cliënten die verblijven in een zorginstelling. De vergoeding geschiedt dan via de Wet langdurige zorg (Wlz). Informeer bij het CIZ of de zorginstelling naar de mogelijkheden.

Wel of geen eigen risico?

Nu de dekking uit de basisverzekering duidelijk is,  blijft de vraag of het eigen risico van de zorgverzekering geldt voor behandeling bij een fysiotherapeut:

Soort fysiotherapieEigen risico?
Alle fysiotherapie aan kinderen en jongeren onder 18 jaarNee, het eigen risico is uitgesloten voor iedereen die jonger is dan 18.
Fysiotherapie aan volwassenen in verband met een chronische aandoening die staat op de ‘chronische lijst’Ja, het eigen risico is van toepassing, omdat de behandelingen worden gedekt uit de basisverzekering. Het bedrag is ieder jaar opnieuw van toepassing.
Fysiotherapie-behandeling in verband met urine-incontinentie of artrose aan de heup of knieJa, het eigen risico is van toepassing, omdat de behandelingen worden gedekt uit de basisverzekering. Het bedrag is ieder jaar opnieuw van toepassing.
Alle overige fysiotherapie aan volwassenenNee, het eigen risico geldt niet. Dit komt omdat deze zorg alleen wordt gedekt uit een aanvullende verzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

De kans bestaat dat je fysiotherapie nodig hebt, maar dat er voor jouw klachten of aandoening geen vergoeding is vanuit de basisverzekering. In dat geval kun je overwegen om te kiezen voor aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie.

Binnen enkele weken maken de zorgverzekeraars hun premies voor 2018 bekend. Ook dan zijn de nieuwe voorwaarden en prijzen bekend voor fysiotherapie. Uiterlijk 10 november is dit op onderstaand overzicht bijgewerkt voor 2018.

Meer over aanvullende vergoeding fysiotherapie

7 reacties

 • JJac

  goedemorgen in november ben ik gevallen heb daar schouderbreuk humerus aan overgehouden nu sinds december 12 x fisio gehad 2 x per week wordt dit vergoed uit het eigen risico of moet dit geheel zelf worden betaald, anders nu einde verhaal

 • HHans

  Ik heb in september een nieuwe kruisband gekregen en heb inmiddels ca. 22 behandelingen gehad.
  Daarom zal ik voor dit jaar niets meer moeten betalen. Maar hoe gaat dat vanaf januari? Moet ik dan weer eerst mijn eigen risico opmaken? Of is dat niet van toepassing omdat het een voortzetting van een behandeling uit 2018 is?
  En wat is het maximum aantal behandelingen die voor een kruisbandoperatie wordt vergoed?

 • Ppim

  Dankjewel voor dit artikel over de dekking van verzekeringen. Ik kan me voorstellen dat als je chronische klachten hebt, je wilt dat je daarmee niet buiten je dekking gaat. Moeilijk in te schatten hoe verzekeringen behandelingen als aanvullend klassificeren. fysiotherapie-bruning.nl/fysiotherapie-manuele-therapie-eindhoven

 • JJenet

  Ik hebmijn kuidbeen gebroken. Nu heb ik na dat het gips is verwijderd oefentherapie en manueeltherapie. De eerste 9 behandeling zijn ver goed de 10de t/m de 20ste moet ik zelf betalen. Maar gaat dit van mijn eigen risico af? Dit is voor mij niet duidelijk. Grt Jenet

 • MMw B van Schaaijk

  Het is me nog niet geheel duidelijk. Ik heb artrose aan mijn knie en heb nu 12 behandelingen gehad. De volgende behandelingen krijg ik niet meer vergoed ondanks dat ik nog een aanvullende verzekering heb. Hoe kan dit?
  9-12 behandelingen uit de baisiverzekerering dan heb ik toch nog recht op fysio behandelingen vanuit mijn aanvullende verzekering?

 • Xxx

  Arikel is verwarrend. Namelijk fysio basisverzekering knieartrose WEL eigen bijdrage, valt in tekst “eigen risico” onder “overig volwassenen” en lijkt dan zonder eigen bijdrage. Er wordt wel verwezen naar aanv verzekering, maar met term “normaliter”. Beter om in antwoord onderscheid te maken, net zoals in antwoord dekkingsoverzicht.
  Zie info overheid op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wat-zit-er-in-het-basispakket-van-de-zorgverzekering

  • KKoen

   Aangepast

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.