Ben jij student?

Dan heeft Zilveren Kruis (de grootste zorgverzekeraar van Nederland) een speciaal aanbod voor jou:

 • 5% korting op de basisverzekering
 • Tot 12,5% korting op een tandartsverzekering
 • Tot 15% korting op aanvullende verzekering
 • Zorgkosten binnen drie werkdagen uitbetaald

Ja, vertel mij meer over deze speciale studentenkorting

Korting met studentenverzekering

Ben je student? Dan kun je overwegen om een studenten zorgverzekering te kiezen. Studeren is immers al duur genoeg en iedere euro die je kunt besparen is er één.

Op Zorgwijzer kun je alle goedkope studentenverzekeringen met elkaar vergelijken op prijs en kwaliteit.

Check ook de: Zorgvergelijker 2020

Er zijn meerdere zorgverzekeraars die een scherpe premie voor studenten bieden. Dit zijn meestal internetverzekeringen, waarbij je al je zorgzaken online regelt. Er bestaan geen echte speciale zorgverzekeringen die alleen zijn af te sluiten voor studenten. Dit is in de wet zo geregeld.

Waarom een studenten zorgverzekering?

Een zorgverzekering voor studenten is meestal wat goedkoper dan een normale zorgverzekering.

Voordelen

Daar zijn een paar redenen voor:

 • Zorgverzekeraars kleden de basis- en aanvullende verzekeringen uit met opties waar je als student meestal geen gebruik van maakt.
 • Studenten het liefst al hun zorgzaken online in plaats van via de post. Die vorm van communicatie is goedkoper voor de verzekeraar.

Een studentenverzekering biedt vaak ook nog andere voordelen, namelijk speciale dekkingen die interessant zijn voor jongeren, bijvoorbeeld anticonceptie, fysiotherapie, condooms en medische zorg in het buitenland.

Nadelen

Maar er kunnen ook nadelen kleven aan een studentenverzekering. Dat geldt zeker als je iemand bent die veel zorg nodig heeft. Bij een studentenverzekering kun je namelijk te maken krijgen met beperkende voorwaarden. Deze staan beschreven in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Staar je dus niet blind op een zo goedkoop mogelijke zorgpolis.

Aanvragen studentenverzekering

Het aanvragen van een studenten zorgverzekering is niet moeilijk:

 • Ben je jonger dan 18 jaar? Vraag dan of je ouders voor jou een studentenverzekering willen aanvragen.
 • Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je baas over je eigen geldzaken en kun je zelfstandig een zorgverzekering voor studenten afsluiten.

Hou er rekening mee dat je vanaf je 18e premie betaalt aan de verzekeraar en je eigen risico moet afdragen als je zorg gebruikt die door de basisverzekering wordt vergoed. Tot slot kom je als student meestal in aanmerking voor zorgtoeslag.

Dekking studentenverzekering in het buitenland

Als student is de kans groot dat je voor een stage of studie tijdelijk naar het buitenland gaat. Het is dan handig om je polis even te controleren op dekking van zorgkosten voor spoedeisende zorg in het buitenland.

De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg in het buitenland, maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief.

Is de behandeling in het buitenland duurder, bijvoorbeeld omdat de behandeling plaatsvindt in een privé-kliniek? Dan vergoedt de zorgverzekeraar alleen de zorgkosten tot aan het in Nederland geldende tarief voor die behandeling. Alle kosten erboven zijn voor eigen rekening.

Extra buitenlanddekking

Wil je een extra dekking voor spoedeisende zorg, zodat de zorg ook volledig wordt vergoed als de behandeling in het buitenland duurder is? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten met Europa- of Werelddekking voor spoedeisende geneeskundige zorg.

Een andere optie is een reisverzekering met een vergelijkbare dekking.

Werken in het buitenland

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld meer dan een jaar, of in het buitenland gaat werken, heeft dit vrijwel zeker gevolgen voor je zorgverzekering in Nederland.

Neem contact op met de zorgverzekeringslijn (0800 – 64 64 644) voor advies in dit soort situaties.

Zorgtoeslag voor studenten

Je probeert natuurlijk een zo laag mogelijke zorgpremie te krijgen bij je zorgverzekering, maar in Nederland heb je als student ook nog recht op een financiële compensatie. Dit noemt men de zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je verzekering, zoals premie en eigen risico.

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende dingen, maar dekt meestal meer dan 75 procent van de betalen zorgpremie, afhankelijk van de gekozen dekking.

 • Je moet in ieder geval minimaal 18 jaar zijn om recht te hebben op zorgtoeslag
 • Je moet verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar
 • Je mag jaarlijks niet meer verdienen dan 28.720 euro (geldt in 2020 voor alleenstaanden)

Als je van de zorgpremie de ontvangen zorgtoeslag aftrekt kom je erachter dat je als student maar enkele tientjes per maand betaald aan zorg. In 2020 is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens omhoog gegaan naar 104 euro (voor alleenstaande studenten).

Eigen risico vrijwillig verhogen

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2020 vastgesteld op 385 euro. Het is echter mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro naar een totaal van 885 euro. Dit heeft als voordeel dat je een korting op de premie krijgt die kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand.

Het verhogen van het eigen risico is vooral aantrekkelijk voor jonge, gezonde mensen (zoals de meeste studenten), omdat die vaak geen of beperkt zorg nodig hebben.

Het nadeel van het vrijwillig verhogen van het eigen risico is dat je een groter risico loopt op hogere zorgkosten. Als je een dure behandeling ondergaat in het ziekenhuis of te maken krijgt met vervoer per ambulance zit al snel aan een rekening van meer dan 800 euro. In theorie zou je dus 885 euro op je rekening moeten hebben staan, voor het geval dat er toch iets ernstigs gebeurt. Of je moet een goede geldschieter hebben natuurlijk.

Kan ik nog meer korting krijgen?

Er zijn nog meer voordelen voor studenten, want je kunt je als student ook collectief verzekeren bij veel zorgverzekeraars in Nederland. Dit houdt in principe in dat zij je korting geven, wanneer je met een grote groep mensen ergens bij verzekert.

Zo bieden veel hogescholen en universiteiten, maar ook studieverenigingen korting op de studentenverzekering met collectiviteitskorting. Ook kun je zelfs al een premieverlaging realiseren wanneer je jezelf aanmeldt voor de Facebook-pagina van een specifieke zorgverzekeraar. Ideaal, want iedere student heeft wel een Facebook-account tegenwoordig.

De korting op de zorgverzekering kan bij studenten in sommige gevallen oplopen tot tien procent.