Studenten zorgverzekering

Alle studenten vanaf 18 jaar zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook studenten uit het buitenland die in Nederland willen werken, moeten een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Als student word je baas over je eigen geldzaken, waaronder je zorgverzekering: je gaat premie betalen aan je zorgverzekeraar en je krijgt te maken met het eigen risico voor medische zorg. Ongetwijfeld wil je proberen om je zorguitgaven zo laag mogelijk te houden. Studeren is immers al duur genoeg en iedere euro die je kunt besparen is mooi meegenomen.

Zorgverzekeraars bieden daarom speciale zorgverzekeringen aan met (collectieve) kortingen en andere voordelen voor studenten.

Waarom een studenten zorgverzekering?

Studenten zorgverzekeringEen zorgverzekering voor studenten is doorgaans voordeliger, omdat zorgverzekeraars de basis- en aanvullende verzekeringen uitkleden met onnodige dekkingen en keuzes waar je als student meestal geen gebruik van maakt. De meeste studenten zijn immers jong en gezond.

Verder regelen studenten het liefst al hun zorgzaken online in plaats van via de post. Ook dat is voor een zorgverzekeraar goedkoper waardoor de polis extra scherp geprijsd kan worden.

Zorgvergelijker: vergelijk zorgverzekeringen

Staar je echter niet blind op een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering en let bij het afsluiten van een een polis op alle (beperkende) voorwaarden. Deze staan beschreven in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Andere voordelen

Een studenten zorgverzekering biedt vaak ook nog andere voordelen, namelijk speciale dekkingen die interessant zijn voor jongeren, bijvoorbeeld anticonceptie, fysiotherapie, condooms en medische zorg in het buitenland.

Buitenland

Als student is de kans groot dat je voor een stage of studie tijdelijk naar het buitenland gaat. Het is dan handig om je polis even te controleren op dekking van zorgkosten voor spoedeisende zorg in het buitenland. De basisverzekering vergoedt weliswaar de noodzakelijke zorg in het buitenland, maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief. Is de behandeling in het buitenland duurder, bijvoorbeeld omdat de behandeling plaatsvindt in een privé-kliniek? Dan vergoedt de zorgverzekeraar alleen de zorgkosten tot aan het in Nederland geldende tarief voor die behandeling Alle kosten erboven zijn voor eigen rekening.

Extra buitenlanddekking

Wil je een extra dekking voor spoedeisende zorg, zodat de zorg ook volledig wordt vergoed als de behandeling in het buitenland duurder is? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten met Europa- of Werelddekking voor spoedeisende geneeskundige zorg. Een andere optie is een reisverzekering met een vergelijkbare dekking.

Werken in het buitenland

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld meer dan een jaar, of in het buitenland gaat werken, heeft dit vrijwel zeker gevolgen voor je zorgverzekering in Nederland. Neem contact op met de zorgverzekeringslijn (0800 64 64 644) voor advies in dit soort situaties.

Heb ik recht op zorgtoeslag als student?

Je probeert natuurlijk een zo laag mogelijke zorgpremie te krijgen bij je zorgverzekering, maar in Nederland heb je als student ook nog recht op een financiële compensatie. Dit noemt men de zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je zorgverzekering, zoals premie en eigen risico.

Meer over zorgtoeslag

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende dingen, maar dekt meestal meer dan 75 procent van de betalen zorgpremie, afhankelijk van de gekozen dekking.

  • Je moet in ieder geval minimaal 18 jaar zijn om recht te hebben op zorgtoeslag
  • Je moet verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar
  • Je mag jaarlijks niet meer verdienen dan 27.012 euro (geldt in 2016 voor alleenstaanden)

Als je van de zorgpremie de ontvangen zorgtoeslag aftrekt kom je erachter dat je als student maar enkele tientjes per maand betaald aan zorg. In 2016 is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens omhoog gegaan.

Eigen risico vrijwillig verhogen?

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2016 vastgesteld op 385 euro (was 375 euro in 2015). Het is echter mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro naar een totaal van 885 euro. Dit heeft als voordeel dat je een korting op de premie krijgt die kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand. Dit is vooral aantrekkelijk voor jonge, gezonde mensen (zoals de meeste studenten), omdat die vaak geen of beperkt zorg nodig hebben.

Meer over verhogen eigen risico

Het nadeel van het vrijwillig verhogen van het eigen risico is dat je een groter risico loopt op hogere zorgkosten. Als je een dure behandeling ondergaat in het ziekenhuis of te maken krijgt met ziekenhuisvervoer per ambulance zit al snel aan een rekening van meer dan 800 euro. In theorie zou je dus 885 euro op je rekening moeten hebben staan, voor het geval dat er toch iets ernstigs gebeurt. Of je moet een goede geldschieter hebben natuurlijk.

Kan ik nog meer korting krijgen?

Er zijn nog meer voordelen voor studenten, want je kunt je als student ook collectief verzekeren bij veel zorgverzekeraars in Nederland. Dit houdt in principe in dat zij je korting geven, wanneer je met een grote groep mensen ergens bij verzekert.

Zo bieden veel hogescholen en universiteiten, maar ook studieverenigingen korting op de studenten zorgverzekering met collectiviteitskorting. Ook kun je zelfs al een premieverlaging realiseren wanneer je jezelf aanmeldt voor de Facebook-pagina van een specifieke zorgverzekeraar. Ideaal, want iedere student heeft wel een Facebook-account tegenwoordig.

De korting op de zorgverzekering kan bij studenten in sommige gevallen oplopen tot tien procent.