Studenten zorgverzekering

“Wat als er een studenten zorgverzekering is voor een lagere premie... „

 • 9,1★★★★★

  Krijgt ZorgWijzer.nl als waardering van studenten

 • € 300,-

  Kunnen studenten besparen op de zorgverzekering

 • 39.481

  Studenten zoeken een goedkopere zorgverzekering

Tips: zorgverzekering studenten in 2017

Alle studenten vanaf 18 jaar zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook studenten uit het buitenland die in Nederland willen werken, moeten een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Als student word je baas over je eigen geldzaken, waaronder je zorgverzekering: je gaat premie betalen aan je zorgverzekeraar en je krijgt te maken met het eigen risico voor medische zorg. Ongetwijfeld wil je proberen om je zorguitgaven zo laag mogelijk te houden. Studeren is immers al duur genoeg en iedere euro die je kunt besparen is mooi meegenomen.

Zorgverzekeraars bieden daarom speciale zorgverzekeringen aan met (collectieve) kortingen en andere voordelen voor studenten.

Waarom een studenten zorgverzekering?

Studenten zorgverzekeringEen zorgverzekering voor studenten is doorgaans voordeliger, omdat zorgverzekeraars de basis- en aanvullende verzekeringen uitkleden met onnodige dekkingen en keuzes waar je als student meestal geen gebruik van maakt. De meeste studenten zijn immers jong en gezond. Verder regelen studenten het liefst al hun zorgzaken online in plaats van via de post. Ook dat is voor een zorgverzekeraar goedkoper waardoor de polis extra scherp geprijsd kan worden.

Staar je echter niet blind op een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering en let bij het afsluiten van een een polis op alle (beperkende) voorwaarden. Deze staan beschreven in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Andere voordelen

Een studenten zorgverzekering biedt vaak ook nog andere voordelen, namelijk speciale dekkingen die interessant zijn voor jongeren, bijvoorbeeld anticonceptie, fysiotherapie, condooms en medische zorg in het buitenland.

Heb ik recht op zorgtoeslag als student?

Je probeert natuurlijk een zo laag mogelijke zorgpremie te krijgen bij je zorgverzekering, maar in Nederland heb je als student ook nog recht op een financiële compensatie. Dit noemt men de zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je zorgverzekering, zoals premie en eigen risico.

LEES OOK
Zorgtoeslag berekenen en aanvragen

De zorgtoeslag is een financiële compensatie voor de zorgpremie en het eigen risico. Of en op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt, hangt af van meerdere factoren.

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende dingen, maar dekt meestal meer dan 75 procent van de betalen zorgpremie, afhankelijk van de gekozen dekking.

 • Je moet in ieder geval minimaal 18 jaar zijn om recht te hebben op zorgtoeslag
 • Je moet verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar
 • Je mag jaarlijks niet meer verdienen dan 27.012 euro (geldt in 2016 voor alleenstaanden)

Als je van de zorgpremie de ontvangen zorgtoeslag aftrekt kom je erachter dat je als student maar enkele tientjes per maand betaald aan zorg. In 2016 is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens omhoog gegaan.

Eigen risico vrijwillig verhogen?

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2016 vastgesteld op 385 euro (was 375 euro in 2015). Het is echter mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro naar een totaal van 885 euro. Dit heeft als voordeel dat je een korting op de premie krijgt die kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand. Dit is vooral aantrekkelijk voor jonge, gezonde mensen (zoals de meeste studenten), omdat die vaak geen of beperkt zorg nodig hebben.

LEES OOK
Is het slim om het eigen risico vrijwillig te verhogen?

Het vrijwillig verhogen van je eigen risico resulteert in een lagere premie van je zorgverzekering, maar zorgt voor een groter risico op hoge zorgkosten.

Het nadeel van het vrijwillig verhogen van het eigen risico is dat je een groter risico loopt op hogere zorgkosten. Als je een dure behandeling ondergaat in het ziekenhuis of te maken krijgt met ziekenhuisvervoer per ambulance zit al snel aan een rekening van meer dan 800 euro. In theorie zou je dus 885 euro op je rekening moeten hebben staan, voor het geval dat er toch iets ernstigs gebeurt. Of je moet een goede geldschieter hebben natuurlijk.

Kan ik nog meer korting krijgen?

Er zijn nog meer voordelen voor studenten, want je kunt je als student ook collectief verzekeren bij veel zorgverzekeraars in Nederland. Dit houdt in principe in dat zij je korting geven, wanneer je met een grote groep mensen ergens bij verzekert.

Zo bieden veel hogescholen en universiteiten, maar ook studieverenigingen korting op de studenten zorgverzekering met collectiviteitskorting. Ook kun je zelfs al een premieverlaging realiseren wanneer je jezelf aanmeldt voor de Facebook-pagina van een specifieke zorgverzekeraar. Ideaal, want iedere student heeft wel een Facebook-account tegenwoordig.

De korting op de zorgverzekering kan bij studenten in sommige gevallen oplopen tot tien procent.

Deze pagina is geactualiseerd op: 15 februari 2017

Vraag & Antwoord

 • Wat gebeurt er met zijn zorgverzekering als ik naar het buitenland ga?

  Als je gaat studeren, stage gaat lopen of gaat werken in het buitenland kan er iets veranderen met je zorgverzekering in Nederland

  Lees meer
 • Heb ik als student recht op zorgtoeslag?

  Studenten hebben vaak recht op zorgtoeslag als ze ouder zijn dan 18 jaar en niet veel inkomen hebben

  Lees meer
 • Moet ik als student mijn eigen risico verhogen?

  In sommige situaties kan het voordelig zijn om het eigen risico te verhogen om een lagere premie af te dwingen. Dit blijft echter altijd een gok

  Lees meer
 • Bekijk alle veelgestelde vragen

Laatste Nieuws