Zorgverzekering bij diabetes: informatie en vergoedingen

- 11 reacties

diabetesDiabetespatiënten hebben andere behoeften op het gebied van zorg dan anderen. Het kiezen en afsluiten van een geschikte zorgverzekering vormt daarom een belangrijke eerste stap voorafgaand aan het behandelen van diabetes.

– NIEUW: we hebben voor 2018 een nieuw artikel geschreven met handige informatie voor diabetici over de vergoedingen vanuit de basis- en aanvullende verzekering

Het is voor de patiënt namelijk wel zo fijn dat de nodige medicijnen, hulpmiddelen en adviezen van bijvoorbeeld een diëtist worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat is diabetes eigenlijk?

Diabetes (suikerziekte in de volksmond) is een stofwisselingziekte waarbij insuline niet (type 1 diabetes) of onvoldoende (type 2 diabetes) door het menselijk lichaam wordt aangemaakt en/of dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Het gevolg is dat glucose (suiker) de cellen niet of onvoldoende kan bereiken. In plaats daarvan blijft glucose in het bloed wat zorgt voor verhoogde bloedglucosewaarden. Het resultaat is een tekort aan energie voor het lichaam en bij hogere waarden ook verzuring in weefsels en organen. Symptomen die kunnen optreden zijn o.a.: misselijkheid, overmatig urineren, dorstgevoel en vermoeidheid.

Behandeling

De behandeling van diabetes verschilt afhankelijk van het type diabetes: type 1 of 2. Type 1 wordt behandeld met het inspuiten van insuline. Daarnaast wordt de hoeveelheid glucose in het bloed regelmatig gemeten en is het aangeraden goed te bewegen en te letten op de voeding. Voor type 2 diabetes wordt er vaak gebruik gemaakt van medicijnen die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Ook wordt er bij behandeling van type 2 diabetes extra gelet op het gewicht van de patiënt. In sommige gevallen wordt er ook insuline ingespoten. Door genoeg af te vallen, hoeven veel type 2 diabetespatiënten in mindere mate (of helemaal geen) medicijnen meer te gebruiken.

Vergoedingen vanuit je zorgverzekering

Er zijn verschillende vergoedingen vanuit de zorgverzekering waar iemand met diabetes aanspraak op kan maken. Hierin maken we onderscheid tussen vergoedingen uit de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen (die per verzekeraar verschillen). Ook wordt er voor de vergoeding onderscheid gemaakt tussen zij die worden behandeld met insuline en zij die zonder insuline behandeld worden. Insulinegebruikers zijn veelal type 1 diabeten, maar ook in toenemende mate type 2 diabeten.

Basisverzekering

Uit het basispakket, die bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, worden de volgende zaken vergoed:

 • Bloedglucosemeter: eens elke drie jaar een nieuwe meter. Tevens wordt door veel zorgverzekeraars ter voorbereiding op de insulinetherapie ook eenmalig een bloedsuikermeter incl. 100 teststrips vergoed (geldt voor type 1 diabetes en type 2 diabetes indien behandeld met insuline)
 • Insulinenaalden/insulinepennen en bijbehorende accessoires: in principe voor iedere insulinesoort één pen iedere drie jaar en één reservepen bij het eerste gebruik (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline). Er wordt sowieso één insulinepen per insulinesoort vergoed. Echter bestaat er bij zorgverzekeraars nogal wat onduidelijkheid over de vergoeding van een tweede (reserve) pen. Informeer bij twijfel je zorgverzekeraar.
 • Insulinepomp (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline)
 • Teststrip voor het meten van het glucosegehalte (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline)
 • Medicijnen voor verlaging van glucosegehalte in het bloed (type 2 diabetes)
 • Dieetadvisering: Dieetadvisering wordt door het basispakket vergoed tot 100%. Het maximum aantal uren dieetadvisering bedraagt 4 uur na verwijzing van een medisch specialist
 • Ziekenhuiszorg: bezoek aan zorgverleners (zoals internist, huisarts, diabetesspecialist e.d.) wanneer nodig
 • Voetscreening: jaarlijkse controle om het bepalen of je een verhoogd risico hebt op het ontstaan van kleine wondjes aan de voeten die lastig te verhelpen zijn
 • Voetbehandeling: afhankelijk van de screening krijgt u voetzorg van een podotherapeut of andere bevoegde arts

Let op: voor vergoedingen uit het basispakket gelden voorwaarden en wordt het eigen risico belast. Voor het gebruik van medicijnen geldt vaak een eigen bijdrage. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.

Ontwikkelingen rondom vergoeding van diabetes

Zorgverzekeraars trachten de laatste jaren steeds meer controle te krijgen over de kosten van zelfcontrole bij diabetes. Zo vergoedt zorgverzekeraar CZ (incl. OHRA en Delta Lloyd) sinds januari 2014 alleen nog maar een beperkt aantal merken meters en strips. Ook mogen deze meestal niet meer via de apotheek van de patiënt worden verstrekt. Dit alles met het oog op kostenbesparingen. Ook andere zorgverzekeraars zouden op korte termijn een dergelijke bezuiniging kunnen inzetten. 

Ook zijn er ontwikkelingen ten aanzien van zwangerschapsdiabetes dat steeds vaker voorkomt. Deze vorm van diabetes vraagt om intensieve zelfcontrole (meten van het bloedsuikergehalte). Ook de vergoeding van de nodige middelen voor deze patiënten dreigt in het geding te komen.

Aanvullende pakketten

Indien er vanuit de basisverzekering onvoldoende of geen vergoeding wordt gegeven voor diabeteszorg waar je wel gebruik van wilt maken, zijn er diverse aanvullende pakketten en modules beschikbaar:

Het vergelijken en kiezen van een geschikte zorgverzekeraar staat hierin centraal bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars bepalen immers zelf de premie en de hoogte van de vergoedingen. Ook hebben zorgverzekeraars het recht om iemand middels een medische keuring te weigeren bij de aanvraag van een aanvullend pakket. Let hierop bij het aanvragen van de aanvullende verzekering.

Collectieve zorgverzekering

Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan het interessant zijn om lid te worden van de Diabetes vereniging Nederland (DVN). Deze partij heeft afspraken gemaakt met een aantal verzekeraars waardoor er geen medische keuring plaatsvindt voor de aanvullende pakketten. Ook zijn er diverse premiekortingen en extra vergoedingen voor leden van de DVN.

Externe bronnen:

Diabetes – Gezondheidsplein.nl

11 reacties op: “Zorgverzekering bij diabetes: informatie en vergoedingen”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Wordt het niet de hoogste tijd dat de freestyle libre vergoed wordt bij type 1.
  mvg a.shaw

  annet shaw -

  Schrijf een reactie op: annet shaw

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Beste lezer,

  Graag wil ik meer informatie over mijn diabetis type 1. Met oog op de nieuwe zorgverzekering periode ging ik opzoek naar de beste zorgverzekering voor diabetes.

  Op uw website kwam ik gelukkig veel informatie over het vergoeding voor diabetespatiënten. Ook las ik dat er meeste vergoedingen uit het basispakket gaat. Is het mogelijk dat u mij kunt vertellen welk zorg voor diabetes uit zijn?

  Daarnaast was ik benieuwd welke zorgverzekering het beste is voor diabetespatiënten.

  alvast bedankt en ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Mw. I. Kleinmoedig

  I. kleinmoedig -

  Schrijf een reactie op: I. kleinmoedig

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Goedemorgen,
   Ook wij zijn op zoek naar de beste verzekering voor diabetes 1. Heeft u goede reacties gekregen op uw vraag en zou u die reacties met mij willen delen ?
   Ik hoor graag van u.

   Gonnie de Groot -

   Schrijf een reactie op: Gonnie de Groot

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik moet van de internist regelmatig mijn bloedsuiker meten doch mijn teststrips worden niet vergoed, omdat ik geen insuline gebruik Ik heb maar een uitkering waar ik nog geen 50 euro voor eten per week met mijn vrouw van over hou, hoe kom ik aan teststrips zonder daar voor te hoeven te betalen .

  Ad bakx -

  Schrijf een reactie op: Ad bakx

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste ik hermee ook belast. Ik bestel tegenwoordig via diabetescentrale.nl is goedkoper dan apotheek. En geld via belasting opgave terug vragen. Succes

   Raymond -

   Schrijf een reactie op: Raymond

   Het e-mailadres blijft prive.
 • De voetbehandeling is in. 2015 ingrijpend gewijzigd. De huisarts moet eerst de graad bepalen en daarna mag pas een gecontrcteerde podotherapeut, die dan weer pedicures voor zich kan laten werken, iets doen. simms 1 is onvoldoende voor voetzoeg uit de basis.

  Mathilde -

  Schrijf een reactie op: Mathilde

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ga dan niet naar Achmea. In het Achmea hulpmiddelenreglement staat beschrven hoevaak pennen vervangen mogen worden. Dat is maar een keer per dirie jaar. Andere zorgverzekeraars zitten soms nog op een keer per twee jaar.
  Ook geeft Achmea geen vrije keuze in het merk en soort pen. Dat moet ” in overleg met de hulpmiddelenlevernacier” , maar die levert natuurlijk ( gedwongen door zijn contrct) het goedkoopste prul.

  Mathilde -

  Schrijf een reactie op: Mathilde

  Het e-mailadres blijft prive.
  • NovoNordisk is de belangrijkste fabrikant van Insuline, al hun Insulines zijn te verkrijgen in Flex-pen vorm ipv ampul. Groot voordeel is dat de Flexpennen vergissing uitsluiten type Insuline, geen prikpen nodig, geschikt voor elk type naald, geen problemen met reizen en douane controle, kortom ik ben fan geworden van de flex-pennen en van BD-autocover naalden (slechts 5mm) en veilig voor kinderen en huisdieren je kan je na gebruik niet prikken. DM is al belastend dus maak het zo comfortabel mogelijk. Om die reden gebruik ik ook de Freestyle Libre voor bloedeloos en prikloos continu glucose meting, heerlijk comfortabel. Voor op reis gebruik ik zelf (80% vergoed) sinds 2011 naaldloos insuline spuiten, dit vergt wel enige training en is niet iets voor iedereen maar een mooi alternatief voor diegene die niet van prikken houd of de prikplaatsen een tijdje rust willen geven.

   RH Boks -

   Schrijf een reactie op: RH Boks

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik heb geen tips, want ik heb tips nodig. Misschien heb je die voor mij. Ik heb een verzekering nodig die de normale kosten van mijn diabetes vergoedt: bloedsuikermeter met 1000 teststrookjes per jaar, lang- en kortwerkende insuline, en oog- en voetzorg.

  jaap -

  Schrijf een reactie op: jaap

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Wil je er slagroom op Jaap ?

   Leo Franssen -

   Schrijf een reactie op: Leo Franssen

   Het e-mailadres blijft prive.