Goedkoopste zorgverzekering 2018

Wat de goedkoopste zorgverzekering is, hangt vooral af van jouw wensen en eisen op het gebied van zorg. Heb jij alleen een basisverzekering nodig of heb je ook behoefte aan een aanvullend pakket met uitgebreidere vergoedingen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, tandheelkunde of kraamzorg? Het kan ook zijn dat je liever een zorgverzekering hebt waarbij je zelf je arts, ziekenhuis of kliniek kunt kiezen.

Zo zijn er nog tal van vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering: verhoog je vrijwillig het eigen risico, omdat je weinig gebruik maakt van de basisdekking of blijf jij bij het verplichte eigen risico?  Zelfs jouw leeftijd als verzekerde kan een rol spelen. Sommige zorgverzekeraars hanteren namelijk een leeftijdsafhankelijke premie voor de aanvullende verzekering. Jongeren betalen dan gemiddeld minder dan ouderen.

Vergelijken

Goedkoopste zorgverzekeringDe belangrijkste stap bij het vinden van een geschikte en voordelige zorgverzekering is het starten van een grondige vergelijking. Via ZorgWijzer.nl zoek je eenvoudig de zorgverzekering die in jouw situatie het goedkoopste is. Tijdens jouw vergelijking wordt rekening gehouden met de leeftijd, de zorgkeuze, het eigen risico en nog belangrijker: jouw behoeften op het gebied van aanvullende dekking, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandheelkunde. Dit zijn allen belangrijke factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Bij de vergelijking kijken we ook naar het klantcijfer (service) van de verzekeraar en of er nog kortingen of acties zijn die je een nog grotere besparing kunnen opleveren.

Goedkoopste zorgverzekering van 2018?

De goedkoopste zorgverzekering met een minimaal eigen risico van 885 euro staan in onderstaande tabel.

Eigen risico: € 885,-
Verzekeraar Premie Typepolis Risicodrager
Ziezo  € 74,95  Budget  Zilveren Kruis
Anderzorg  € 78,00  Natura  Menzis
ZEKUR  € 78,85  Budget  VGZ
Zorg en Zekerheid  € 78,95  Natura  Zorg en Zekerheid
Ziezo  € 80,50  Natura  Zilveren Kruis

De goedkoopste zorgverzekering die uit de vergelijking komt, hoeft echter niet perse de beste te zijn in jouw situatie. Het kan daarom lonen om ook naar minder goedkope opties te kijken. Wellicht zijn de voorwaarden daar net wat beter.

Bij een maximaal verhoogd eigen risico van 885 euro bedraagt de goedkoopste premie 74,95 euro per maand (Ziezo van Zilveren Kruis).

Wat dekt de basisverzekering?

Misschien weet je nog niet precies wat voor dekking je nodig hebt. Dan is het handig om je bewust te worden van de dekkingen uit het basispakket. Dit is de standaarddekking die verplicht is voor alle Nederlanders. Het basispakket vergoedt de meest gebruikelijke zorg, zoals geneeskundige zorg in het ziekenhuis, bezoek/behandeling bij de huisarts en geneesmiddelen. De vergoedingen uit het basispakket worden gedekt uit de door de overheid verplichte basisverzekering.

Meer over basisverzekering

Het afsluiten van een zorgverzekering met alleen de basisdekking is relatief goedkoper, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende dekkingen. Ieder jaar liggen er weer forse verschillen in de premie voor de basisverzekering.

Niet iedere basisverzekering is echter precies hetzelfde. Er zijn soms aanzienlijke verschillen, bijvoorbeeld in het aantal zorgaanbieders dat is gecontracteerd en het percentage dat de zorgverzekeraar vergoedt voor niet-gecontracteerde zorg. In Nederland zijn er in feite drie verschillende soorten basisverzekeringen:

  • Naturapolis: standaard polis met een lage tot gemiddelde premie waarbij (vrijwel) alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd en dus worden vergoed
  • Restitutiepolis: vaak een iets duurdere zorgverzekering met een zeer ruime keuze uit ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken
  • Budgetpolis: de goedkoopste polisvorm met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders

Bij de restitutiepolis zijn de voorwaarden beter, maar de budget- en internetpolissen zijn doorgaans een stuk goedkoper. Het verschil kan oplopen tot bijna 20 euro per maand. Onder het kopje “budgetpolis” lees je meer over de goedkopere naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is in feite een goedkopere, maar beperktere naturapolis. Bij een budgetpolis geniet je namelijk van een flink lagere zorgpremie dan bij een standaard natura- of restitutiepolis. Het verschil in premie met een reguliere polis is soms wel 10 tot 15 procent. Toch kleven er ook nadelen aan de budgetpolis, houdt hier rekening mee in tijdens het vergelijken van je zorgverzekering:

  • Zorgkeuze is beperkter, zo zijn er slechts een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Deze zijn meestal verdeeld over de grotere Nederlandse plaatsen.
  • Je maakt doorgaans gebruik van de online apotheek voor herhaalrecepten
  • Declaraties worden (meestal) uitsluitend online ingediend
  • Contact met de zorgverzekering vrijwel uitsluitend via de mail of de chat en soms ook via de telefoon

Bekende budgetpolissen zijn die van ZEKUR en Zilveren Kruis (Basis Budget).

Internetpolis

Naast de budgetpolis is er ook nog de internetpolis. Die is deels gelijkwaardig aan de budgetpolis: je betaald gemiddeld minder premie, je dient online declaraties in en je maakt gebruik van de online apotheek. Echter is de zorgkeuze (uit bijv. ziekenhuizen) bij een internetpolis vaak beter waarbij men in de meeste gevallen in ieder ziekenhuis volledig wordt vergoed. Bekende internetpolissen zijn die van Anderzorg, Bewuzt en CZdirect.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering heb je dekking voor zaken die niet binnen het basispakket vallen, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandheelkunde voor volwassen of alternatieve geneeswijzen. Ook voor de aanvullende pakketten betaal je premie. Zowel in de premie als de dekking kan bij een aanvullende zorgverzekering verschil zitten. Het hangt dus sterk van de zorgverzekeraar af hoeveel je gaat betalen.

Vergelijken is daarom erg belangrijk voor het vinden van de (in jouw situatie) goedkoopste zorgverzekering. Raadpleeg daarvoor onze zorgvergelijker.

Goedkoopste zorgpremie dankzij eigen risico

Veel mensen die op zoek zijn naar een goedkope zorgverzekering, besluiten het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit houdt in dat je het verplichte eigen risico (385 euro in 2018) verder uitbreid, bijvoorbeeld met 500 euro per jaar. Het totale eigen risico zou dan uitkomen op 885 euro (2018).

Meer over eigen risico

Het resultaat van het verhogen van je eigen risico is een aanzienlijke korting op je maandelijkse premie. Bij sommige verzekeraars bespaar je dan tot 25 euro in de maand, ofwel een besparing van 300 euro per jaar. Over het algemeen kan het voordelig zijn uw eigen risico te verhogen als:

  • Je in goede gezondheid verkeert
  • Je in het verleden het eigen risico zelden of nooit hebt opgemaakt
  • Je over voldoende spaargeld beschikt om eventueel een hoge rekening voor zorgkosten te betalen.

Het verhogen van het eigen risico blijft echter altijd een gok, want je nooit wanneer je zorg echt nodig hebt.