Goedkoopste zorgverzekering

Ben jij op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering in 2018? Dan kun je terecht op ZorgWijzer.nl. In de zorgvergelijker vul je jouw wensen en eisen in op het gebied van zorg en krijg je direct een overzicht te zien van de laagste premies in 2018.

Voor sommigen is alleen een basisverzekering met vrije zorgkeuze voldoende, terwijl anderen juist een uitgebreide zorgpolis zoeken met dekking voor fysiotherapie en de tandarts. Het is dan ook niet mogelijk om één specifieke zorgverzekering aan te wijzen die altijd het goedkoopste is. Door te vergelijken kom je erachter welke optie voor jou interessant is.

Goedkoopste zorgverzekeringen in 2018

Een overzicht van de goedkoopste verzekeringen:

De laagste premie die uit de vergelijking komt, hoeft echter niet perse de beste verzekering te zijn in jouw situatie. Het kan daarom lonen om ook naar minder goedkope verzekeringsopties te kijken. Wellicht zijn de polisvoorwaarden daar net wat beter.

Bij een maximaal verhoogd eigen risico van 885 euro komt de goedkoopste premie uit op 74,95 euro per maand (Ziezo van Zilveren Kruis).

Goedkoopste zorgverzekeringen bij 885 euro eigen risico
Verzekeraar Premie Type polis Risicodrager
ZieZo selectief  € 74,95  Budget  Zilveren Kruis
Anderzorg  € 78,00  Natura  Menzis
ZEKUR  € 78,85  Budget  VGZ
Zorg en Zekerheid  € 78,95  Natura  Zorg en Zekerheid
ZieZo basis  € 80,50  Natura  Zilveren Kruis

Vergelijken

Goedkoopste zorgverzekeringDe belangrijkste stap bij het vinden van een geschikte en voordelige zorgverzekering is het starten van een grondige vergelijking. Via ZorgWijzer.nl zoek je eenvoudig de verzekering die in jouw situatie het meest voordelig is. Bij het vergelijken stel je jezelf verder de volgende vragen:

 • Vind ik vrije keuze uit ziekenhuizen en artsen belangrijk?
 • Verhoog ik mijn eigen risico in ruil voor een korting op de maandelijkse premie of blijf ik bij het minimaal verplichte eigen risico van 385 euro?
 • Heb ik alleen een basisverzekering nodig of heb ik nog ook aanvullende wensen, zoals een verzekering met dekking voor fysiotherapie, tandartskosten of alternatieve geneeswijzen.
 • Weegt de premie die ik ga betalen voor het aanvullende pakket op voor de vergoeding die ik ervoor terugkrijg?

Tijdens jouw vergelijking wordt rekening gehouden met de leeftijd, de zorgkeuze, het eigen risico en nog belangrijker: jouw behoeften op het gebied van aanvullende dekking, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandheelkunde. Dit zijn allen belangrijke factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Bij de vergelijking kijken we ook naar het klantcijfer (service) van de verzekeraar en of er nog kortingen of acties zijn die je een nog grotere besparing kunnen opleveren.

Wat dekt de basisverzekering?

Misschien weet je nog niet precies wat voor dekking je nodig hebt. Dan is het handig om je bewust te worden van de dekkingen uit het basispakket. Dit is de standaarddekking die verplicht is voor alle Nederlanders. Het basispakket vergoedt de meest gebruikelijke zorg, zoals geneeskundige zorg in het ziekenhuis, bezoek/behandeling bij de huisarts en geneesmiddelen. De vergoedingen uit het basispakket worden gedekt uit de door de overheid verplichte basisverzekering.

Meer over basisverzekering

Het afsluiten van een zorgverzekering met alleen de basisdekking is relatief goedkoper, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende dekkingen. Ieder jaar liggen er weer forse verschillen in de premie voor de basisverzekering.

Niet iedere basisverzekering is echter precies hetzelfde. Er zijn soms aanzienlijke verschillen, bijvoorbeeld in het aantal zorgaanbieders dat is gecontracteerd en het percentage dat de zorgverzekeraar vergoedt voor niet-gecontracteerde zorg. In Nederland zijn er in feite drie verschillende soorten basisverzekeringen:

 • Naturapolis: standaard polis met een lage tot gemiddelde premie waarbij (vrijwel) alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd en dus worden vergoed
 • Restitutiepolis: vaak een iets duurdere zorgverzekering met een zeer ruime keuze uit ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken
 • Budgetpolis: de goedkoopste polisvorm met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders

Bij de restitutiepolis zijn de voorwaarden beter, maar de budget- en internetpolissen zijn doorgaans een stuk goedkoper. Het verschil kan oplopen tot bijna 20 euro per maand. Onder het kopje “budgetpolis” lees je meer over de goedkopere naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is in feite een goedkopere, maar beperktere naturapolis. Bij een budgetpolis geniet je namelijk van een flink lagere zorgpremie dan bij een standaard natura- of restitutiepolis. Het verschil in premie met een reguliere polis is soms wel 10 tot 15 procent. Toch kleven er ook nadelen aan de budgetpolis, houdt hier rekening mee in tijdens het vergelijken van je zorgverzekering:

 • Zorgkeuze is beperkter, zo zijn er slechts een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Deze zijn meestal verdeeld over de grotere Nederlandse plaatsen.
 • Je maakt doorgaans gebruik van de online apotheek voor herhaalrecepten
 • Declaraties worden (meestal) uitsluitend online ingediend
 • Contact met de verzekeraar vrijwel uitsluitend via de mail of de chat en soms ook via de telefoon

Bekende budgetpolissen zijn die van ZEKUR en Zilveren Kruis (Basis Budget).

Internetpolis

Naast de budgetpolis is er ook nog de internetpolis. Die is deels gelijkwaardig aan de budgetpolis: je betaald gemiddeld minder premie, je dient online declaraties in en je maakt gebruik van de online apotheek. Echter is de zorgkeuze (uit bijv. ziekenhuizen) bij een internetpolis vaak beter waarbij men in de meeste gevallen in ieder ziekenhuis volledig wordt vergoed. Bekende internetpolissen zijn die van Anderzorg, Bewuzt en CZdirect.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering heb je dekking voor zaken die niet binnen het basispakket vallen, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandheelkunde voor volwassen of alternatieve geneeswijzen. Ook voor de aanvullende pakketten betaal je premie. Zowel in de premie als de dekking kan bij een aanvullende polis verschil zitten. Het hangt dus sterk van de zorgverzekeraar af hoeveel je gaat betalen.

Vergelijken is daarom erg belangrijk voor het vinden van de (in jouw situatie) goedkoopste ziektekostenverzekering. Raadpleeg daarvoor onze zorgvergelijker.

Goedkoopste zorgpremie dankzij eigen risico

Veel mensen die op zoek zijn naar een goedkope zorgverzekering, besluiten het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit houdt in dat je het verplichte eigen risico (385 euro in 2018) verder uitbreid, bijvoorbeeld met 500 euro per jaar. Het totale eigen risico zou dan uitkomen op 885 euro (2018).

Meer over eigen risico

Het resultaat van het verhogen van je eigen risico is een aanzienlijke korting op je maandelijkse premie. Bij sommige verzekeraars bespaar je dan tot 25 euro in de maand, ofwel een besparing van 300 euro per jaar. Over het algemeen kan het voordelig zijn uw eigen risico te verhogen als:

 • Je in goede gezondheid verkeert
 • Je in het verleden het eigen risico zelden of nooit hebt opgemaakt
 • Je over voldoende spaargeld beschikt om eventueel een hoge rekening voor zorgkosten te betalen.

Het verhogen van het eigen risico blijft echter altijd een gok, want je nooit wanneer je zorg echt nodig hebt.