Zorgpremie vanaf € 83,25 p/m

Kortingen op je zorgverzekering

In 5 minuten online geregeld


Op zoek naar de goedkoopste?

Vind in 5 stappen de goedkoopste zorgverzekering:

 1. Vul je geboortedatum in
 2. Kies het gewenste eigen risico
 3. Aanvullende wensen? Voeg ze toe!
 4. Vergelijk vervolgens op prijs en kwaliteit
 5. Vind de goedkoopste zorgverzekering voor je situatie

Ja, geef mij de goedkoopste zorgverzekering

Top 3 + € 885 eigen risico

1
7,8
Budget zorgkeuze
83,25
2
8,0
Ruime zorgkeuze
85,00
3
7,4
Ruime zorgkeuze
86,75

Bekijk deze zorgverzekeringen

Top 3 + € 385 eigen risico

1
7,3
Budget zorgkeuze
101,95
2
7,8
Budget zorgkeuze
105,25
3
8,0
Ruime zorgkeuze
107,95

Bekijk deze zorgverzekeringen

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Wat de goedkoopste of beter gezegd de voordeligste zorgverzekering is, verschilt natuurlijk per persoon. De laagste premie voor een basisverzekering is op dit moment € 101,95 bij de ‘Gewoon ZEKUR’ polis. Of dit ook daadwerkelijk de beste keuze is voor jou, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren.

Als je verwacht weinig gebruik te maken van de zorgverzekering, dan kun je er voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885.

Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen (2020)

De vijf goedkoopste zorgverzekeringen in 2020 bij een verhoogd eigen risico (885 euro):

ZorgverzekeraarPolisnaamPremie
ZieZoZieZo Selectief€ 83,25
AnderzorgAnderzorg Basis€ 85,00
Ziezo BasisZieZo Basis€ 86,50
ZekurGewoon ZEKUR€ 86,95
InterpolisZorgCompact€ 87,25

Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen (2019)

Op dit moment (2020) is de goedkoopste zorgverzekering de ZieZo selectief polis met een premie van 83,25 euro per maand bij een eigen risico van 885 euro op jaarbasis. Dit is een budgetpolis waarbij de verzekerde kiest uit een beperkt aanbod ziekenhuizen in Nederland. ZieZo is een label van verzekeraar Zilveren Kruis.

Goedkoopste basisverzekeringen

In het onderstaande overzicht staan de vijf goedkoopste basisverzekeringen bij een eigen risico van 385 euro (2020):

 1. Zekur: € 101,95
 2. ZieZo Selectief: € 105,95
 3. Univé Select: € 107,95
 4. Just: € 107,95
 5. Bewuzt: € 107,95

Hoe vind je de goedkoopste?

Het vinden van de goedkoopste zorgverzekering doe je ook in 2020 met behulp met de zorgvergelijker van Zorgwijzer. In deze handige tool vul je jouw wensen en eisen in op het gebied van zorg en krijg je direct een overzicht te zien van verzekeraars met laagste premies van komend jaar.

Wensen verschillen

Voor sommigen is alleen een basisverzekering met vrije zorgkeuze voldoende, terwijl anderen juist een uitgebreide zorgpolis zoeken met dekking voor fysiotherapie en de tandarts. Het is dan ook niet mogelijk om één specifieke zorgverzekering aan te wijzen die altijd het goedkoopste is. Door te vergelijken kom je erachter welke optie voor jou het meest voordelig is.

Belangrijk

Een lage premie hoeft niet perse de beste verzekering te zijn in jouw situatie. Het kan daarom lonen om ook naar minder goedkope verzekeringsopties te kijken. Mogelijk zijn de polisvoorwaarden daar beter. Dit kan je op langere termijn weer geld besparen.

Vergelijken: hoe doe je dat?

De belangrijkste stap bij het vinden van een geschikte en voordelige zorgverzekering is het starten van een grondige vergelijking. Via Zorgwijzer zoek je eenvoudig de verzekering die in jouw situatie het meest voordelig is.

Bij het vergelijken kun je dit stappenplan doorlopen:

 1. Bepaal welke zorg je nodig hebt, bijvoorbeeld psychologische zorg, huisartsenzorg of mondzorg
 2. Ga na of de zorg die je nodig hebt, wordt vergoed door de basisverzekering of dat deze valt onder een aanvullende verzekering
 3. Vergelijk zorgverzekeraars en weeg de premie, dekking en service tegen elkaar af bij verschillende zorgpakketten.
 4. Stap over en bespaar op je zorgverzekering

Misschien is het interessant om je eigen risico te verhogen in ruil voor een korting op de maandelijkse premie.

Goed om te weten:

Tijdens jouw vergelijking wordt rekening gehouden met de leeftijd, de zorgkeuze, het eigen risico en nog belangrijker: jouw behoeften op het gebied van aanvullende dekking, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandheelkunde. Dit zijn allen belangrijke factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie.

Zorgvergelijker 2020: vergelijk zorgverzekeringen

Bij de vergelijking kijken we ook naar het klantcijfer (service) van de verzekeraar en of er nog kortingen of acties zijn die je een nog grotere besparing kunnen opleveren.

Wat dekt de basisverzekering?

Voor veel mensen is alleen een basisverzekering voldoende. Vanuit deze verzekering wordt de meeste zorg vergoed, zoals:

 • Consulten bij de huisarts
 • Medicijnen
 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Spoedeisende zorg in Nederland en het buitenland

Deze zorg valt in het basispakket. Alle vergoedingen uit het basispakket worden gedekt uit de door de overheid verplichte basisverzekering.

Het afsluiten van een zorgverzekering met alleen de basisdekking is relatief goedkoper, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende dekkingen. Ieder jaar liggen er weer forse verschillen in de premie voor de basisverzekering.

Soorten basisverzekeringen

Hoewel het basispakket voor iedereen gelijk is, is iedere basisverzekering hetzelfde. Er zijn soms aanzienlijke verschillen, bijvoorbeeld in het aantal zorgaanbieders dat is gecontracteerd en het percentage dat de zorgverzekeraar vergoedt voor niet-gecontracteerde zorg. In Nederland zijn er in feite drie verschillende soorten basisverzekeringen:

 • Naturapolis: standaard polis met een lage tot gemiddelde premie waarbij (vrijwel) alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd en dus worden vergoed
 • Restitutiepolis: vaak een iets duurdere zorgverzekering met een zeer ruime keuze uit ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken
 • Budgetpolis: de goedkoopste polisvorm met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders

Bij de restitutiepolis zijn de voorwaarden beter, maar de budget- en internetpolissen zijn doorgaans een stuk goedkoper. Het verschil kan oplopen tot bijna 20 euro per maand. Onder het kopje “budgetpolis”, hieronder, lees je meer over de goedkopere naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is in feite een goedkopere, maar beperkte naturapolis. Bij een budgetpolis geniet je namelijk van een flink lagere zorgpremie dan bij een standaard natura- of restitutiepolis. Het verschil in premie met een reguliere polis is soms wel 10 tot 15 procent. Toch kleven er ook nadelen aan de budgetpolis, houdt hier rekening mee tijdens het vergelijken van je zorgverzekering:

 • Zorgkeuze is beperkter, zo zijn er slechts een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Deze zijn meestal verdeeld over de grotere Nederlandse plaatsen.
 • Je maakt doorgaans gebruik van de online apotheek voor herhaalrecepten
 • Declaraties worden (meestal) uitsluitend online ingediend
 • Contact met de verzekeraar vrijwel uitsluitend via de mail of de chat en soms ook via de telefoon

Bekende budgetpolissen zijn die van ZEKUR en Zilveren Kruis (Basis Budget).

Internetpolis

Naast de budgetpolis is er ook nog de internetpolis. Die is deels gelijkwaardig aan de budgetpolis: je betaalt gemiddeld minder premie, je dient online declaraties in en je maakt gebruik van de online apotheek. Echter is de zorgkeuze (uit bijv. ziekenhuizen) bij een internetpolis vaak beter waarbij men in de meeste gevallen in ieder ziekenhuis volledig wordt vergoed. Bekende internetpolissen zijn die van Anderzorg, Bewuzt en CZdirect.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering heb je dekking voor zaken die niet binnen het basispakket vallen, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandheelkunde voor volwassen of alternatieve geneeswijzen. Ook voor de aanvullende pakketten betaal je premie. Zowel in de premie als de dekking kan bij een aanvullende polis verschil zitten. Het hangt dus sterk van de zorgverzekeraar af hoeveel je gaat betalen.

Vergelijken is daarom erg belangrijk voor het vinden van de (in jouw situatie) goedkoopste ziektekostenverzekering. Raadpleeg daarvoor onze zorgvergelijker.

Goedkoopste zorgpremie dankzij eigen risico

Veel mensen die op zoek zijn naar een goedkope zorgverzekering, besluiten het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit houdt in dat je het verplichte eigen risico (385 euro in 2020) doet uitbreiden, bijvoorbeeld met 500 euro per jaar. Het totale eigen risico zou dan uitkomen op 885 euro (2020).

Het resultaat van het verhogen van je eigen risico is een aanzienlijke korting op je maandelijkse premie. Bij sommige verzekeraars bespaar je dan tot 25 euro in de maand, ofwel een besparing van 300 euro per jaar. Over het algemeen kan het voordelig zijn uw eigen risico te verhogen als:

 • Je in goede gezondheid verkeert
 • Je in het verleden het eigen risico zelden of nooit hebt opgemaakt
 • Je over voldoende spaargeld beschikt om eventueel een hoge rekening voor zorgkosten te betalen.

Het verhogen van het eigen risico blijft echter altijd een gok, want je nooit wanneer je zorg echt nodig hebt.