Vanaf € 85,95 (max. eigen risico)

Korting op je zorgverzekering

In 3 minuten online geregeld


Zo vind je een goedkope zorgverzekering

In vijf stappen:

 1. Vul je geboortedatum in (voeg je gezinsleden later toe).
 2. Kies het eigen risico en zorgkeuze voor je basisverzekering.
 3. Voeg eventueel aanvullende vergoedingen toe.
 4. Vergelijk op prijs, dekking en beoordeling.
 5. De goedkoopste optie staat bovenaan, vraag hem online aan!

Ja, ik wil ook de goedkoopste zorgverzekering

Goedkoopste bij € 885 eigen risico

1
7,4
Budget zorgkeuze
85,95
2
7,9
Ruime zorgkeuze
89,00
3
7,9
Budget zorgkeuze
87,25

Bekijk deze zorgverzekeringen

Goedkoopste bij € 385 eigen risico

1
7,4
Budget zorgkeuze
105,95
2
7,9
Budget zorgkeuze
109,25
3
8,3
Ruime zorgkeuze
109,85

Bekijk deze zorgverzekeringen

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2021?

De goedkoopste zorgverzekering in 2021 is de Gewoon Zekur basisverzekering van zorgverzekeraar Zekur (onderdeel van Univé). Deze kost 85,95 euro per maand bij 885 euro eigen risico.

 • Check hier de goedkoopste zorgverzekeringen

Overzicht goedkoopste zorgverzekeringen

Dit zijn de vijf goedkoopste zorgverzekeringen in 2021 bij een eigen risico van 885 euro.

#ZorgverzekeraarNaam polisPremie per maand
1ZekurGewoon Zekur€ 85,95
2ZiezoZieZo Selectief€ 87,25
3Jaaah.Jaaah basis€ 89,00
4ZiezoZieZo Basis€ 90,25
5UnivéZorg Select€ 90,90

Goedkoopste zorgverzekeringen bij 385 euro eigen risico

De goedkoopste zorgverzekering bij een eigen risico van 385 euro is de 'Gewoon ZEKUR' basispolis van ZEKUR en kost 101,95 euro per maand. ZEKUR is een label van Univé. VGZ is risicodrager voor Univé.

Een overzicht van de vijf goedkoopste basisverzekeringen bij een eigen risico van 385 euro:

Premies per maand:

 1. Zekur Gewoon: € 105,95
 2. ZieZo Selectief: € 109,25
 3. Ditzo Goede Keuze: € 109,85
 4. Univé Zorg Select polis: € 110,90
 5. Bewuzt Basis: € 110,90

Hoe vind je de goedkoopste?

Uiteindelijk ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering in jouw situatie. Kijk daarom in de zorgvergelijker van Zorgwijzer.

In deze handige tool vul je jouw persoonlijke voorkeuren in op het gebied van zorg en krijg je direct een overzicht te zien van verzekeraars met laagste premies van komend jaar.

Let op: wensen kunnen verschillen

Voor sommigen is alleen een basisverzekering met vrije zorgkeuze voldoende, terwijl anderen juist een uitgebreide zorgpolis zoeken met dekking voor fysiotherapie en de tandarts. Het is dan ook niet mogelijk om één specifieke zorgverzekering aan te wijzen die altijd het goedkoopste is. Door te vergelijken kom je erachter welke optie voor jou het meest voordelig is.

Een lage premie hoeft niet perse de beste verzekering te zijn in jouw situatie. Het kan daarom lonen om ook naar minder goedkope verzekeringsopties te kijken. Mogelijk zijn de polisvoorwaarden daar beter. Dit kan je op langere termijn weer geld besparen.

Vergelijken: hoe doe je dat?

Bij het zorgverzekering vergelijken kun je dit stappenplan doorlopen:

 1. Bepaal welke zorg je nodig hebt, bijvoorbeeld psychologische zorg, huisartsenzorg of mondzorg
 2. Ga na of de zorg die je nodig hebt, wordt vergoed door de basisverzekering of dat deze valt onder een aanvullende verzekering
 3. Vergelijk zorgverzekeraars en weeg de premie, dekking en service tegen elkaar af bij verschillende zorgpakketten.
 4. Stap over en bespaar op je zorgverzekering; je oude zorgverzekering wordt voor je opgezegd.

Misschien is het interessant om je eigen risico te verhogen in ruil voor een korting op de maandelijkse premie.

Goed om te weten:

Tijdens jouw vergelijking wordt rekening gehouden met de leeftijd, de zorgkeuze, het eigen risico en nog belangrijker: jouw behoeften op het gebied van aanvullende dekking, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en tandheelkunde. Dit zijn allen belangrijke factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie.

Bij de vergelijking kijken we ook naar het klantcijfer (service) van de verzekeraar en of er nog kortingen of acties zijn die je een nog grotere besparing kunnen opleveren.

Wat dekt de basisverzekering?

Vanuit de basisverzekering wordt de meeste zorg vergoed.

Denk aan:

 • Consulten bij de huisarts
 • De meeste medicijnen op recept
 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Spoedeisende zorg in Nederland en het buitenland
 • Psychologische zorg
 • Fysiotherapie bij chronische aandoeningen.

Deze zorg valt in het basispakket. Alle vergoedingen uit het basispakket worden gedekt uit de door de overheid verplichte basisverzekering.

Het afsluiten van een zorgverzekering met alleen de basisdekking is relatief goedkoper, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende dekkingen. Ieder jaar liggen er weer forse verschillen in de premie voor de basisverzekering.

Soorten basisverzekeringen

Hoewel het basispakket voor iedereen gelijk is, is iedere basisverzekering hetzelfde. Er zijn soms aanzienlijke verschillen, bijvoorbeeld in het aantal zorgaanbieders dat is gecontracteerd en het percentage dat de zorgverzekeraar vergoedt voor niet-gecontracteerde zorg. In Nederland zijn er in feite drie verschillende soorten basisverzekeringen:

 1. Naturapolis: standaard polis met een lage tot gemiddelde premie waarbij (vrijwel) alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd en dus worden vergoed
 2. Restitutiepolis: vaak een iets duurdere zorgverzekering met een zeer ruime keuze uit ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken
 3. Beperkte naturapolis (budgetpolis): de goedkoopste polisvorm met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders

Bij de restitutiepolis zijn de voorwaarden beter, maar de budget- en internetpolissen zijn doorgaans een stuk goedkoper. Het verschil kan oplopen tot bijna 20 euro per maand. Onder het kopje “budgetpolis”, hieronder, lees je meer over de goedkopere naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is in feite een goedkopere, maar beperkte naturapolis. Bij een budgetpolis geniet je namelijk van een flink lagere zorgpremie dan bij een standaard natura- of restitutiepolis. Het verschil in premie met een reguliere polis is soms wel 10 tot 15 procent. Toch kleven er ook nadelen aan de budgetpolis, houdt hier rekening mee tijdens het vergelijken van je zorgverzekering:

 • Zorgkeuze is beperkter, zo zijn er slechts een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Deze zijn meestal verdeeld over de grotere Nederlandse plaatsen.
 • Je maakt doorgaans gebruik van de online apotheek voor herhaalrecepten
 • Declaraties worden (meestal) uitsluitend online ingediend
 • Contact met de verzekeraar vrijwel uitsluitend via de mail of de chat en soms ook via de telefoon

Bekende budgetpolissen zijn die van ZEKUR en Zilveren Kruis (Basis Budget).

Internetpolis

Naast de budgetpolis is er ook nog de internetpolis. Die is deels gelijkwaardig aan de budgetpolis: je betaalt gemiddeld minder premie, je dient online declaraties in en je maakt gebruik van de online apotheek. Een internetpolis een meestal een naturaverzekering.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering heb je dekking voor zaken die niet binnen het basispakket vallen, bijvoorbeeld fysiotherapie en tandheelkunde voor volwassen of alternatieve geneeswijzen. Ook voor de aanvullende pakketten betaal je premie. Zowel in de premie als de dekking kan bij een aanvullende polis verschil zitten. Het hangt dus sterk van de zorgverzekeraar af hoeveel je gaat betalen.

Vergelijken is daarom erg belangrijk voor het vinden van de (in jouw situatie) goedkoopste ziektekostenverzekering. Raadpleeg daarvoor onze zorgvergelijker.

Goedkoopste zorgpremie dankzij eigen risico

Veel mensen die op zoek zijn naar een goedkope zorgverzekering, besluiten het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit houdt in dat je het verplichte eigen risico (385 euro in 2021) doet uitbreiden, bijvoorbeeld met 500 euro per jaar. Het totale eigen risico zou dan uitkomen op 885 euro (2021).

Het resultaat van het verhogen van je eigen risico is een aanzienlijke korting op je maandelijkse premie. Bij sommige verzekeraars bespaar je dan tot 25 euro in de maand, ofwel een besparing van 300 euro per jaar. Over het algemeen kan het voordelig zijn uw eigen risico te verhogen als:

 • Je in goede gezondheid verkeert
 • Je in het verleden het eigen risico zelden of nooit hebt opgemaakt
 • Je over voldoende spaargeld beschikt om eventueel een hoge rekening voor zorgkosten te betalen.

Het verhogen van het eigen risico blijft echter altijd een gok, want je weet nooit wanneer je zorg echt nodig hebt.