Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeraars (en dit de minste)

Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeraars (en dit de minste)

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeraars (en dit de minste)

Tegenwoordig spelen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een steeds belangrijkere rol. Dit geldt ook sterk voor de zorgverzekeraars, waar 10 verzekeringsconcerns actief zijn.

Uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) blijkt dat er opmerkelijke verschillen zijn in hoe verzekeraars duurzaamheid integreren in hun beleggingsstrategieën.

Als duurzaamheid een belangrijk thema is voor jou, kun je dit laten meewegen in je keuze voor een nieuwe zorgverzekering. Aangezien het nu mogelijk is (tot aan 31 december) om te switchen voor 2024.

Onderzoek en vergelijking

De VBDO, oftewel de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, is een organisatie die zich richt op het bevorderen van duurzaamheid binnen de Nederlandse verzekeringssector. Zij doen dit door te onderzoeken hoe verzekeraars omgaan met zaken zoals milieubehoud, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur.

VBDO maakt een vergelijking tussen verzekeraars om te zien wie het beste presteert op deze gebieden. Door deze vergelijking stimuleert VBDO verzekeraars om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, naast het streven naar financieel gewin.

Ook Zorgwijzer vindt dat duurzaamheid een factor is die kan meespelen bij de keuze van consumenten voor een nieuwe zorgverzekering. Daarom vind je per zorgverzekering de VBDO duurzaamheidsscore in de zorgvergelijker.

Hoogste duurzaamheidsscore

De top 3 meest duurzame zorgverzekeraars bestaat uit:  

  1. a.s.r.: 8,4
  2. Achmea: 8,4
  3. VGZ: 7,6

Verzekeraar a.s.r. en Achmea hebben het best ontwikkelde duurzame beleggingsbeleid in Nederland. De verzekeraars scoren een 8,4 uit maximaal 10 punten.

De ranking van VBDO is eigenlijk van 0 tot maximaal 5 punten, maar om verwarring te voorkomen heeft Zorgwijzer de schaal aangepast van 0 naar 10 punten.

10 concerns

In Nederland zijn 10 zorgverzekeraars actief. Ieder van deze concerns heeft één of meerdere labels en verzekeraars onder zich hangen.

  • Verzekeraars als FBTO, Zilveren Kruis en De Friesland zijn bijvoorbeeld onderdeel van Achmea.
  • a.s.r. biedt vier basisverzekeringen in Nederland, twee onder haar eigen merknaam, en twee onder a.s.r. Ik kies zelf, wat voorheen Ditzo was.
  • VGZ heeft verschillende merken onder zich, zoals IZA, UMC en VGZBewuzt. Verder is VGZ zorginkoper voor Univé.

Laagste score

Volgens de VBDO zijn verzekeraars Salland, ONVZ en DSW het minst duurzaam als het aankomt op duurzaam en verantwoord beleggen.

Scores:

  1. Salland: 3,0
  2. ONVZ: 3,8
  3. DSW: 4,0

Wat enigszins opvallend is, aangezien DSW en ook ONVZ in klantonderzoeken juist weer bovengemiddeld scoren.

Volledige ranking

Een overzicht van de duurzaamheidsranking bij negen van de tien concerns.

Het concern EUCARE, waar Aevitae onder valt, is niet onderzocht door de VBDO, omdat dit bedrijf gevestigd is op Malta. Het onderzoek richt zich op verzekeraars in Nederland.

Het volledige onderzoek met duurzaamheidsscores valt terug te lezen op de website van de VBDO (gepubliceerd op 9 september 2023).

Vergelijken

Wil je verzekeraars met elkaar vergelijken op duurzaamheid, prijs, dekking en andere voorwaarden die voor jou belangrijk zijn?

Start dan je zoektocht op Zorgwijzer.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.